Fröccs

Országos kampány indul a sertéshús népszerűsítésére

Február 09. 12:29
2018. április 30-ig a sertéshús-fogyasztás népszerűsítése zajlik az országban. Áruházi kóstoltatások, televíziós és rádiós megjelenések valamint egyéb belföldi rendezvények szerepelnek az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) által elindított kampányban.
 
Hét héten át, országszerte összesen 23 áruházban és üzletben népszerűsíti a sertéshús fogyasztást az AMC és a VHT a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával. A tavaszi kóstoltató- és médiakampányt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Daróczi László elmondta: „A kóstoltató kampányok két kiskereskedelmi áruházlánc (Auchan és Spar) áruházaiban, valamint kisebb vidéki húsüzletekben zajlanak majd. Ezen kívül Budapesten a Fehérvári úti, a Rákóczi téri valamint a Fővám téri Vásárcsarnokban is ízlelhetnek kiváló minőségű sertéstermékeket a vásárlók. Ezen kívül különböző belföldi rendezvényeken kóstolhatnak kiváló magyar sertéshúst a látogatók, többek között a Kevi Böllértalálkozón, a Tiszator fesztiválon, és a Magyar Ízek Tavaszi Vásárán.”
 
A szaktárca és a szakmai szervezetek nem titkolt célja, hogy a tavaszi kampánnyal hozzájáruljanak az ágazat stabilitásához, a bel- és külpiaci értékesítés növeléséhez, a minőségi termék előállítás feltételeinek megteremtéséhez, valamint a versenyképesség növeléséhez.

Budapest mérföldkőhöz érkezett

Február 09. 11:58
Budapesten 2017-ben 7,3%-kal nőtt a vendégforgalom, ezzel a fővárosban a vendégéjszakák száma tavaly átlépte a 10 milliót – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi évről frissen megjelent tájékoztatójából.

Az egész országban számottevően (6,7%-kal) nőtt tavaly 2016-hoz képest a kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma és elérte a 29,5 milliót. A szálláshelyek árbevételének növekedése még ennél is nagyobb, 16 százalék körüli volt, összesen 466 milliárd forintra rúgott.
A külföldi vendégéjszakák Magyarországon mért tavalyi, az elmúlt évekhez képest is kimagasló, 7,9%-os emelkedésében nagy szerepe volt a nagyszabású sportrendezvényeknek, köztük a FINA vizes vb-nek köszönhetően megnövekedett külpiaci érdeklődésnek.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 célkitűzése, hogy a vendégéjszaka számok és a turisztikai költések 2030-ra megduplázódjanak.
 

Egyedülálló borkóstoló az Esterházy Pezsgőgyárban

Február 06. 10:24
A Neszmélyi borvidék idén is megszervezi a Tavaszi Kvaterka nevű rendezvényét. Az eseményre Tatán az Esterházy Pezsgőgyárban kerül sor március 10-én délután 5 órától. Az érdeklődők a borvidék 25 pincészetének több mint 100 tételét kóstolhatják és jelentkezhetnek vezetett épületbejárásra is.

Jegyárak:
  • 2018.02.10 éjfélig: 4500 Ft/fő 
  • 2018.03.09 éjfélig: 5500 Ft/fő 
  • Helyszínen: 6500 Ft/fő 
A Budapest Déli pályaudvarról és Kelenföldről érkező vonattal a Tóvároskert állomáson leszállva a helyszín 5 perces sétával elérhető.
 

Villány és Eger izgalmas találkozása február 22-én

Február 06. 09:58
Február 22-én 19 órától az Egri és a Villányi borvidék borai sorakoznak fel a Continental Hotel Budapest ARAZ éttermének borduett vacsoráján. Ezúttal a Bolyki Pincészet és Lelovits Tamás családi pincészetének borai mutatkoznak be a két borász jelenlétében.
 
A Bolyki Pincészet a történelmi Egri borvidék borászatai között sorakozik fel. Az Egri borvidék a szőlőfajtákat tekintve alapvetően rendkívül sokszínű, így Bolyki János – aki kisgyermekkora óta, édesapját követve különösen kötődik a szőlőhöz – szintén számtalan szőlőfajtáról gondoskodik mindodáig, amíg kiváló nedűként asztalunkra nem kerülnek. 2003 óta készít borokat és már az első Bikavére 2006-ban Bordeaux-ban a Borok Olimpiáján ezüstérmet kapott.

A tüzes vörösborairól és modern technológiájáról híres Villányi borvidék nemes képviselője ezennel Lelovits Tamás családi pincészete. 2000-ben kezdtek el tudatosan borászattal foglalkozni és mondhatni egy életre megszállottak lettek. Lelovits Tamás szavaival élve, a borászatban „sok titok nincs: a minőséghez munka és szakértelem, odafigyelés kell és egy csipetnyi jókedv. Ha a boraimmal dolgozom, mosolyog a lelkem.” Az évek múlásával Lelovits Tamás neve egyre gyakrabban fordul elő borbarátok körében, egyre több versenyen, teszten szerepel kiválóan. 2006-os Merlot-ja előbb Magyarország legjobb újbora lett, majd 2008-ban VinAgora ezüstérmet kapott.
 
A kiváló borpárosok mellé Barka Áron Chef de Cuisine, Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke és Kovács Ákos, az ARAZ Étterem igazgatója által közösen összeállított hatfogásos ételsorukat kínálják.
 
Menüsor:
Bolyki Királyleányka 2016 - Lelovits Ottonel Muskotály 2017
Szárnyasmájfalatka fűszeres burgonyaropogóssal

Bolyki Rosé 2017 - Lelovits Rosé 2017
Gránátalmás céklasaláta makrélával

Bolyki Indián Nyár 2016 - Lelovits Portugieser 2017
Fűszeres paradicsomleves érlelt sajtropogóssal

Bolyki Merlot Szűretlen 2015 - Lelovits Meglepetés 2015
Bébi pulyka sütve-főve cseresznyebabos karalábérétessel és gőzölt kenyérrel

Bolyki & Bolyki Bikavér Superior 2015 - Lelovits Franc 2015
Szalonnás dámvad „rosszasszony módra” füstölt búzával és kolompérral

Bolyki Bikavér Szűretlen 2015 - Lelovits Ákos 2011
Jeges révület - forró álommal
 
 
A vacsora ára 12.990 Ft/fő. A számla végösszegéhez 10% szervizdíjat számolnak fel.
A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges! Asztalfoglalás telefonon (+36 1-815-1100) és e-mailben (araz@araz.hu) lehetséges.
 

Három napra újra kinyit az ország legnagyobb kocsmája

Február 05. 11:32
Az ország legnagyobb sörkocsmájává válik február 16-18. között a Gellért Hotel. Az idén 100 éves szálloda falai közt mintegy 100 féle sört kóstolhatnak a látogatók a III. Indoor Sörfesztivál keretében.
 
A hazai kis- és nagyüzemi sörökfőzdék termékei mellett cseh, német, angol, belga italokat, és whisky-s hordóban érlelt sörkülönlegességeket is kínálnak a kiállítók. Az igazán bevállalósaknak pálinka, sörpárlat és ír whisky kóstolására is lesz lehetőségük.
 
Kiegészítő program is várja a csúcsgasztronómia híveit: pénteken és szombaton ötfogásos sörvacsora, vasárnap pedig Sörbrunch korlátlan étel- és italfogyasztással. Varju Vili, a Bock Bisztró, valamint Frideczky András a Gellért Söröző séfjei állítják össze a sörökhöz kínált fogásokat pénteken és szombaton a Sörpáros Sörvacsora keretében. Az asztalra kerül majd sörtésztában sült fürjtojás sörmajonézzel, gyömbéres kacsaleves kacsanyelvvel, mangalica karaj „kolbász bőrrel”, sörös árpagyönggyel, valamint mogyorós csokoládékrém, tejfagylalttal és sör sabayon-nal.
 
Vasárnap egy pazar Sörbrunch zárja az eseményt korlátlan étel- és italfogyasztással. A menüsort Müncz Gábor, a Gellért vezető séfje sörökhöz passzoló ételekből állítja össze, benne meggysörös cékla shot, bécsi burgonyasaláta, füstölt pisztráng vörösbab salátával, jércemell szeletek paprika lekvárral, pácolt libamell savanyított hagymákkal, finomságok a spájzból és sajtfalatok almával, dióval.
 
Elővételi napijegy (korlátlan sörkóstolással) 4.990 Ft-ért, a helyszíni napijegy (szintén korlátlan sörkóstolással) 5.990 Ft-ért váltható. A Sörvacsora ára 8.990 Ft, ezt tartalmazza a napijegyet is. A vasárnapi Sörbrunch 8.800 Ft-ba kerül.

Mi minden lesz idén a Mangalica Fesztiválon?

Február 05. 10:59
Mangalicatenyésztők és termékkészítők hazai és helyben készült friss ételei, főzőverseny és kistermelők piactere is várja a közönséget február 9. és 11. között a budapesti Szabadság téren.

Az immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő Mangalica Fesztiválon a vendégek sokszínű kínálattal találkozhatnak: a helyben sült egész malac, klasszikus disznótoros ételek mellett a legmodernebb technológiával rendelkező "food truck"-okban készülő mangalica street fooddal. 

A fesztiválon kapható lesz a chocolitza, a mangalicatepertővel töltött étcsokoládé. A gazdag pálinkaválaszték mellett a jó hangulatról könnyűzenei koncertek is gondoskodnak. A mangalicatermékeken kívül a kézművesek utcájában illetve a termelői piactéren sajtot, lekvárt, szörpöt, mézet és fűszereket is kínálnak a kisgazdálkodók, családi vállalkozások.

Szombaton rendezik a bográcsban készült ételek főzőversenyét, amelyre baráti társaságok vagy cégek nevezését várják. Az elkészült ételeket Vajda Pierre ételkritikus, Sváby András műsorvezető, Litauszki Zsolt és Segal Viktor séfek értékelik az elkészült ételeket.
 

Most kiderül, ki a legjobb közétkeztetési szakács

Február 02. 14:49
Február 9-én rendezik a „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” döntőjét. Az 10 órakor kezdődő eseményen, amelynek a Sirha Budapest kiállítás (Hungexpo, A pavilon) ad otthont, a régiós elődöntők 12 legjobb csapata méri össze tudását.
 
Az eredményhirdetésre várhatóan délután negyed 5-től kerül sor, előtte maga a verseny folyamata (főzés és zsűrizés) ígér látványos szórakozást. A döntő szünetében az érdeklődők részt vehetnek a Nébih „Érzékszervi bírálatok a közétkeztetésben” című konferenciáján is, emellett a rendezvény teljes ideje alatt megtekinthetik a Nébih mobil érzékszervi laboratóriumát.
 

Leteszteltük: bombajó vétel az egy hétig 600 Ft-ba kerülő tokaji furmint

Február 01. 11:57
Leteszteltük: bombajó vétel az egy hétig 600 Ft-ba kerülő tokaji furmint
 
Február 1-7-ig akciósan 600 Ft-ba kerül a Lidl-ben a Grand Tokaj Zrt. (volt Tokaj Kereskedőház) 2015-ös furmintja. A Borászportál szerkesztősége azonnal vett is egy palackkal és megkóstolta a bort.
 
Íme a róla készített kóstolási jegyzetünk:
 
Tokaji Amethyst Tokaji Furmint 2015: vibrálóan friss és tiszta, telt korty, illatban és ízben is határozott fajtajelleget mutató, gyümölcsös, markánsan ásványos reduktív furmint. Feszes savak, jó szerkezet; a lecsengés rövid, de ezt könnyen megbocsájtjuk, hiszen egy korrekt, hibátlan, élvezetes bort kapunk két gyorséttermi sajtburger áráért.
 
Mindenkinek jó szívvel ajánljuk, remek vétel, különösen ezért az árért.
 

Az utolsó titkokra is fény derült a Bocuse d'Or magyar döntőjével kapcsolatban

Február 01. 09:33
Január 31-én tartották a február 7-9-ig megredezésre kerülő Sirha Budapest sajtótájékoztatóját. A élelmiszeripari, pék- és cukrászipari, szálloda- és vendéglátóipari, valamint csomagolás- és gasztronómiai kiállítást is magában foglaló szakrendezvény fénypontja a második napon zajló Bocuse d’Or magyar döntője lesz. A versenyre a Hungexpo G pavilonjában kerül sor.

A sajtótájékoztatón jelen volt az idei hat döntős is:
 
  • Elek Richárd Debrecenben tanult, jelenleg a Fausto Ristorantéban dolgozik séfként. Van múltja a Bocuse d’Oron is, 2008-ban commis-ként, 2011-ben versenyzőként indult a magyar válogatón.
  • Garai Ádám ott volt az első magyar csapatban a Bocuse d’Or történetében, hiszen Széll Tamás commis-ja volt négy évvel ezelőtt. Ádám jelenleg az Olimpia étterem konyhafőnöke.
  • Haraszti Zsolt 2001-ben kezdte a pályát, jelenleg az Alabárdos étteremben dolgozik. Nem idegen tőle a versenyzés, részt vett már Hagyomány és Evolúció, és Czifray-versenykurzuson is.
  • Pohner Ádám sem újonc a Bocuse d’Oron. Commis-ként versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.
  • Veres István a párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos L’Arpege-ben vagy Londonban, Gordon Ramsay Maze éttermében. Jelenleg a Babel séfje. (Nemrég beszélgettünk vele a Babel rangos nemzetközi elismerése kapcsán.)
  • Volenter István nagyon kitartó Bocuse d’Or versenyző, 2016-ban harmadik lett a magyar döntőn. A versenyben a helyezés mellett a fejlődést tartja a legfontosabbnak. Jelenleg a 67 Étterem séfje.
Idén a nemzetközi zsűrit a három Michelin-csillagos olasz Enrico Crippa vezeti, és ott fog ülni bírák között a Bocuse d'Or tavalyi európai versenyét megnyerő, a Lyon-i világdöntőn negyedik helyet elérő Széll Tamás is.

Az már korábban eldőlt, hogy a hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő lesznek, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottó rizs és a fürjtojás kell mindenképpen megjelenjen. Ezen kívül lesz egy kötelezően beépítendő zöldség és fűszer, amiket a verseny napján a helyszínen ismertetnek a résztvevőkkel. Az első versenyző február 8-án reggel 9-kor kezd. A tálalások délután 2-kor kezdődnek. Az ünnepélyes eredményhirdetés 17 órakor lesz.