Fröccs

Óvatosan a lenmagolajjal

Március 13. 10:09
Kivonták a kereskedelmi forgalomból a a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű lenmagolajat. Azért volt szükség erre a lépésre, mert a termékben a PAH tartalom határérték felett volt. A visszahívás a 12/05/2016 és a 06/08/2016 minőségmegőrzésű idejű termékeket érinti.
 
A terméket Magyarországon a Müller Drogéria Magyarország Bt. forgalmazza.  A kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a fogyasztók a megvásárolt termékeket visszavihetik az üzletekbe - írja az Élelmiszer.hu.
 
A PAH-ok több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.
 
A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:
 
Termék neve: Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst)
Minőségmegőrzési idő: 12/05/2016
Kiszerelés: 250 ml
 
Termék neve: Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst)
Minőségmegőrzési idő: 06/08/2016
Kiszerelés: 250 ml

Nagy whiskyhiány jöhet

Március 13. 07:18
Nagy whiskyhiány jöhet
 
Egyre nehezebb lesz malátawhisky-t vásárolni a jövőben, mert óriásira növekedett a globális kereslet a termék iránt.
 
„A hiány a régi és ritka maláta whisky-k területén már felütötte a fejét, és ez még majd csak rosszabb lesz” – tájékoztatta Rickesh Kishnani a téma szakértőjeként a CNN-t.  A szeszfőzdék a szükséges érlelési folyamat miatt legalább egy évtizedig még fokozott termeléssel sem fognak tudni italaikkal megjelenni a boltok polcain - írja az Élelmiszer.hu.
 
2002 és 2015 között a skót whisky-k értékesítése Amerikában csaknem megháromszorozódott, és az ilyen párlatok a világ egyéb részein is egyre népszerűbbek. A skót whisky-k 20%-a például Ázsiában talál gazdára, ami a CNN szerint 2015-ben 250 millió dolláros forgalmat jelentett. 

Új címke kerülhet a sörös - és borosüvegekre

Március 12. 17:30
A magyar fogyasztóvédő civil szervezetek, az Európai Uniónál harcolnak azért, hogy a szeszes italokon is szerepeljen: mennyi kalóriát tartalmaznak. A lobbizás mögött az a gondolat húzódik, hogy sokan nem tudják mennyire hízlaló az a termék, amelyet fogyasztanak. Az alkohol komoly túlsúly problémákhoz is vezethet.
 
A civil fogyasztóvédők szerint ideje lenne széles körben tudatosítani, hogy az alkoholos italok kifejezetten a hizlalóak, kalóriadúsabbak lehetnek, mint a legtöbb édesség. Ahhoz, hogy ez széles körben ismertté váljon, az alkoholos italok csomagolásán is fel kellene tüntetni azok energiatartalmát – írja az Élelmiszer.hu.  

Nagyon sok gyártó már most is feltünteti az élelmiszerek címkéjén a kalóriatartalmat, viszont 2016. decemberétől minden gyártó számára kötelezővé teszik a tápérték feltüntetését. Kivételt képeznek ez alól az 1,5 százaléknál magasabb alkoholtartalommal rendelkező italok - mondta a Hirado.hu-nak Dömölki Ferencné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) munkatársa.

Egyedül a borászok nem örülnek a civil szervezetek kezdeményezésének, ugyanis azt vallják, hogy a címkézéssel, a bor elveszíti azt a státuszát, ami megkülönbözteti őt a többi egyszerű élelmiszertől. A Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének elnöke Kiss István, bízik abban, hogy a Földművelésügyi Minisztérium, a borászok érdekeit képviseli majd és támogatja őket az uniós egyeztetés során.
 

Egy tuti tipp bornyitáshoz

Március 12. 13:48
Újra itt a tavasz, és remélhetőleg ebben a hónapban már beköszönt a jó idő is. Egy hangulatos piknikezés hamar kellemetlenné válhat, ha nincs a táskánkban dugóhúzó. Mi most egy „kulcsfontosságú” eszközt ajánlanánk: a lakáskulcsot, ami biztosan minden táskában vagy zsebben ott lapul. 

Mellékeltünk egy videót, ahol a teljes trükköt eltanulhatja Dave Hax-től. 
 

A kelleténél többet isznak a britek

Március 12. 10:59
A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai azt tükrözik, hogy az ország lakosai bizony elfelejtették a szigorú szankciókat az alkohol fogyasztást illetően. 

10-ből 1 ember tartja be a naponta javasolt alkoholbevitelt – írja a Thedrinksbusiness.com. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal eredményei kimutatták, hogy a britek 9%-a iszik többet naponta 14 egységalkoholnál.  Ez a kilenc százalék, vagy ha jobban tetszik 2,5 millió fő, nemcsak, hogy többet iszik, hanem napi alkohol fogyasztásuk, meghaladja a hetente előírt mennyiséget.

Kritikusok szerint, a kormány túl szigorú határt húzott meg azáltal, hogy heti 14 egységre redukálta az ajánlott alkoholbevitelt. Vegyük azt páldául, hogy egy üveg bor körülbelül 10 egységet tartalmaz. A legkiugróbb értékek Wales-ben születtek, mégpedig  a lakosok 14 százaléka fogyasztott több alkoholt naponta, mint ami a heti javasolt mérték. Wales-et követi a dobogó második helyén Skócia, 13 százalékkal.  

Válaszul a számok tömkelegére, az italágazat képviseletében, a Portman Csoport szóvivője, Jamie Jenkins reakciója a következő volt: 

"A legtöbb felnőtt, biztonságosan és felelősségtudatosan iszik, ami egy több évtizedes fejlődési folyamat eredménye országunkban. A kiskorúak alkoholfogyasztása, az ittas vezetés és az alkoholhoz köthető bűnözések aránya folyamatosan csökken."
 

Japánban is népszerűek a magyar agrártermékek

Március 12. 07:09
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, arról számolt be a március 11-ei sajtótájékoztatón, hogy van érdeklődés a magyar agrártermékek iránt Japánban – tudtuk meg az Élelmiszer.hu-tól. 

A japán piac megszerzésének egyik legnagyobb motivációja az volt, hogy új piacokat találjanak az orosz embargó miatt kiesett mezőgazdasági termékeknek. A jelenleg is tartó japán élelmiszeripari kiállításon, 15 magyar cég képviseli Magyarországot. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy a friss magyar gyümölcs és zöldség, a távol-keleti piacokat is meghódítsa. A miniszter rendkívül bizakodó a témát illetően, ahogy ő is fogalmazott:
A magyar élelmiszer a legnehezebb piaci körülmények között is megállja a helyét.

A legtöbbet exportált termékek a baromfi, sertés, bor, méz, liba és kacsa. A magyar agrárexport Japánba, két év alatt, mintegy 60 százalékos növekedést ért el, ami évi 120 millió Eurót jelent. Ez is azt bizonyítja, hogy Japán nagyon fontos export partnere hazánknak. 
 

Tele lesz hétvégén a Somlóval a Duna TV

Március 11. 19:51
Elkészült a Négy évszak a Somlój című film, amit a hosszú hétvégén meg is lehet majd nézni a Duna World-ön a következő időpontokban: 
 
  • 1. rész: 2016. március 14., 18:05
  • 2. rész: 2016. március 14., 18:30
  • 3. rész: 2016. március 15., 18:05
  • 4. rész: 2016. március 15., 18:30
(Via)
Itt a tavaszi epizód kedvcsinálónak:
 

Nem csak a bor miatt lesz idén izgalmas Tokaj!

Március 11. 13:40
Idén is megtartják a Tekerj a Hegyre című programot, és Tokaj kiemelt helyszíne lesz a Nemzeti Bormaratonnak, a Bornapokat pedig a nyár első hétvégéjén rendezik.
 
Tokaj rendezvénykínálata idén gasztronómiai rendezvényekkel és számos új programmal bővül - erről a városban tartott sajtótájékoztatón beszéltek, amin bemutatták az évi kínálatot. A Fesztiválkatlan nagyprodukciókkal készül 2016-ra, amiben a jubiláló Zempléni Fesztivál is részt vesz - írja a Hegyalja.info.
 
A Tokaji Fesztiválkatlan kínálatában a gyermek- és komolyzenei koncertek mellett a közönség táncot, musicalt, operettet és operát is láthat. Fazekas Tamás, a Fesztiválkatlant üzemeltető cég vezetője elmondta, hogy a nyár csúcspontját jelentő előadás az Operettszínház Rómeó és Júlia című musicalje lesz. 
 
Tokajban lesz idén a Nemzetközi Cirkuszfesztivál is, amit július első péntekjén és szombatján tartanak és visszatér az Expreidance és a békéscsabai Jókai Színház is.
 
A tavalyi évhez képest az is változás, hogy idén már tavasztól őszig folyamatos nyitva tartással üzemel a Fesztiválkatlan, ahol az előadások után after partykat is szerveznek, de stand up comedy vagy kisebb koncertek is lesznek akkor, amikor nem nagyelőadást tartanak.
 
A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Zempléni Fesztivál is együttműködik a tokaji helyszínnel: augusztusban a Mágnás Miksát és a Sevillai Borbélyt mutatják be, valamint a John Williams Filmharmonikusok és a Carmina Burana is az ő szervezésükkel valósul meg.
 
A Tokaji Múzeumban márciustól Múzeumi Szalon címmel előadásokat tartanak és egy új állandó kiállítást is berendeztek, amit március 15-én adnak át a látogatóknak. A Világörökségi Bormúzeum állandó tárlata mellett is folyamatosan törekszenek az érdekességek bemutatására.
Az ígéret szerint a múzeummal a Kulturális és Konferencia Központ közösen több programot hív életre. Április 23-án a korábban több mint tíz évig Nyíregyházán sikerrel működő Kóstolja meg Magyarországot című gasztronómiai rendezvény költözik Tokajba. 

Igazi tavasz lesz a hosszú hétvégén!

Március 11. 10:16
A következő napokban többször megerősödik a szél, helyenként záporok, március 15-én a hegyekben hózápor is lehet. Ezzel együtt viszont az ünnepi hosszú hétvégén egyre több napsütésre lehet számítani - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzésében.
 
Pénteken az ország nagy részén túlnyomóan borult időre lehet számítani, de északkeleten, északon szakadozottabb, vékonyabb lesz a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Főként délen és nyugaton fordul majd elő elszórtan eső, zápor, északkeleten, északon számottevő csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél, a Nyugat-Dunántúlon viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 2-7 fok lehet. A maximumhőmérséklet általában 9-14 Celsius-fok között alakul, de a nyugati határnál hűvösebb lesz.
 
Szombaton sok lesz a felhő, de napközben egyre hosszabb napos időszakok lesznek. Szórványosan alakulhat ki eső, zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-7, legmagasabb hőmérséklet 8-13 fok között alakul.
 
Vasárnap napos idő várható gomolyfelhőkkel. A Dunántúlon elszórtan, másutt néhol alakulhat ki eső, zápor. Többfelé erős, az Alpokalján és északkeleten viharos lehet a szél. A minimumhőmérséklet 2-7 fok között valószínű. A nappali maximumok 8-14 fok között alakulnak.
 
Hétfőn is nagyrészt napos idő várható, helyenként lehet zápor. Emellett sokfelé megerősödhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, legmagasabb hőmérséklet 7-12 fok között alakul.
 
Kedden, március 15-én is többfelé megerősödhet a szél. Emellett viszont általában többórás napsütés valószínű. Elszórtan lehet záporeső, a hegyekben akár hózápor is előfordulhat. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között valószínű. Napközben 6-11 fokig melegszik a levegő.
(MTI)