Fröccs

Egy tuti tipp bornyitáshoz

Március 12. 13:48
Újra itt a tavasz, és remélhetőleg ebben a hónapban már beköszönt a jó idő is. Egy hangulatos piknikezés hamar kellemetlenné válhat, ha nincs a táskánkban dugóhúzó. Mi most egy „kulcsfontosságú” eszközt ajánlanánk: a lakáskulcsot, ami biztosan minden táskában vagy zsebben ott lapul. 

Mellékeltünk egy videót, ahol a teljes trükköt eltanulhatja Dave Hax-től. 
 

A kelleténél többet isznak a britek

Március 12. 10:59
A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai azt tükrözik, hogy az ország lakosai bizony elfelejtették a szigorú szankciókat az alkohol fogyasztást illetően. 

10-ből 1 ember tartja be a naponta javasolt alkoholbevitelt – írja a Thedrinksbusiness.com. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal eredményei kimutatták, hogy a britek 9%-a iszik többet naponta 14 egységalkoholnál.  Ez a kilenc százalék, vagy ha jobban tetszik 2,5 millió fő, nemcsak, hogy többet iszik, hanem napi alkohol fogyasztásuk, meghaladja a hetente előírt mennyiséget.

Kritikusok szerint, a kormány túl szigorú határt húzott meg azáltal, hogy heti 14 egységre redukálta az ajánlott alkoholbevitelt. Vegyük azt páldául, hogy egy üveg bor körülbelül 10 egységet tartalmaz. A legkiugróbb értékek Wales-ben születtek, mégpedig  a lakosok 14 százaléka fogyasztott több alkoholt naponta, mint ami a heti javasolt mérték. Wales-et követi a dobogó második helyén Skócia, 13 százalékkal.  

Válaszul a számok tömkelegére, az italágazat képviseletében, a Portman Csoport szóvivője, Jamie Jenkins reakciója a következő volt: 

"A legtöbb felnőtt, biztonságosan és felelősségtudatosan iszik, ami egy több évtizedes fejlődési folyamat eredménye országunkban. A kiskorúak alkoholfogyasztása, az ittas vezetés és az alkoholhoz köthető bűnözések aránya folyamatosan csökken."
 

Japánban is népszerűek a magyar agrártermékek

Március 12. 07:09
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, arról számolt be a március 11-ei sajtótájékoztatón, hogy van érdeklődés a magyar agrártermékek iránt Japánban – tudtuk meg az Élelmiszer.hu-tól. 

A japán piac megszerzésének egyik legnagyobb motivációja az volt, hogy új piacokat találjanak az orosz embargó miatt kiesett mezőgazdasági termékeknek. A jelenleg is tartó japán élelmiszeripari kiállításon, 15 magyar cég képviseli Magyarországot. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy a friss magyar gyümölcs és zöldség, a távol-keleti piacokat is meghódítsa. A miniszter rendkívül bizakodó a témát illetően, ahogy ő is fogalmazott:
A magyar élelmiszer a legnehezebb piaci körülmények között is megállja a helyét.

A legtöbbet exportált termékek a baromfi, sertés, bor, méz, liba és kacsa. A magyar agrárexport Japánba, két év alatt, mintegy 60 százalékos növekedést ért el, ami évi 120 millió Eurót jelent. Ez is azt bizonyítja, hogy Japán nagyon fontos export partnere hazánknak. 
 

Tele lesz hétvégén a Somlóval a Duna TV

Március 11. 19:51
Elkészült a Négy évszak a Somlój című film, amit a hosszú hétvégén meg is lehet majd nézni a Duna World-ön a következő időpontokban: 
 
  • 1. rész: 2016. március 14., 18:05
  • 2. rész: 2016. március 14., 18:30
  • 3. rész: 2016. március 15., 18:05
  • 4. rész: 2016. március 15., 18:30
(Via)
Itt a tavaszi epizód kedvcsinálónak:
 

Nem csak a bor miatt lesz idén izgalmas Tokaj!

Március 11. 13:40
Idén is megtartják a Tekerj a Hegyre című programot, és Tokaj kiemelt helyszíne lesz a Nemzeti Bormaratonnak, a Bornapokat pedig a nyár első hétvégéjén rendezik.
 
Tokaj rendezvénykínálata idén gasztronómiai rendezvényekkel és számos új programmal bővül - erről a városban tartott sajtótájékoztatón beszéltek, amin bemutatták az évi kínálatot. A Fesztiválkatlan nagyprodukciókkal készül 2016-ra, amiben a jubiláló Zempléni Fesztivál is részt vesz - írja a Hegyalja.info.
 
A Tokaji Fesztiválkatlan kínálatában a gyermek- és komolyzenei koncertek mellett a közönség táncot, musicalt, operettet és operát is láthat. Fazekas Tamás, a Fesztiválkatlant üzemeltető cég vezetője elmondta, hogy a nyár csúcspontját jelentő előadás az Operettszínház Rómeó és Júlia című musicalje lesz. 
 
Tokajban lesz idén a Nemzetközi Cirkuszfesztivál is, amit július első péntekjén és szombatján tartanak és visszatér az Expreidance és a békéscsabai Jókai Színház is.
 
A tavalyi évhez képest az is változás, hogy idén már tavasztól őszig folyamatos nyitva tartással üzemel a Fesztiválkatlan, ahol az előadások után after partykat is szerveznek, de stand up comedy vagy kisebb koncertek is lesznek akkor, amikor nem nagyelőadást tartanak.
 
A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Zempléni Fesztivál is együttműködik a tokaji helyszínnel: augusztusban a Mágnás Miksát és a Sevillai Borbélyt mutatják be, valamint a John Williams Filmharmonikusok és a Carmina Burana is az ő szervezésükkel valósul meg.
 
A Tokaji Múzeumban márciustól Múzeumi Szalon címmel előadásokat tartanak és egy új állandó kiállítást is berendeztek, amit március 15-én adnak át a látogatóknak. A Világörökségi Bormúzeum állandó tárlata mellett is folyamatosan törekszenek az érdekességek bemutatására.
Az ígéret szerint a múzeummal a Kulturális és Konferencia Központ közösen több programot hív életre. Április 23-án a korábban több mint tíz évig Nyíregyházán sikerrel működő Kóstolja meg Magyarországot című gasztronómiai rendezvény költözik Tokajba. 

Igazi tavasz lesz a hosszú hétvégén!

Március 11. 10:16
A következő napokban többször megerősödik a szél, helyenként záporok, március 15-én a hegyekben hózápor is lehet. Ezzel együtt viszont az ünnepi hosszú hétvégén egyre több napsütésre lehet számítani - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzésében.
 
Pénteken az ország nagy részén túlnyomóan borult időre lehet számítani, de északkeleten, északon szakadozottabb, vékonyabb lesz a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Főként délen és nyugaton fordul majd elő elszórtan eső, zápor, északkeleten, északon számottevő csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél, a Nyugat-Dunántúlon viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 2-7 fok lehet. A maximumhőmérséklet általában 9-14 Celsius-fok között alakul, de a nyugati határnál hűvösebb lesz.
 
Szombaton sok lesz a felhő, de napközben egyre hosszabb napos időszakok lesznek. Szórványosan alakulhat ki eső, zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-7, legmagasabb hőmérséklet 8-13 fok között alakul.
 
Vasárnap napos idő várható gomolyfelhőkkel. A Dunántúlon elszórtan, másutt néhol alakulhat ki eső, zápor. Többfelé erős, az Alpokalján és északkeleten viharos lehet a szél. A minimumhőmérséklet 2-7 fok között valószínű. A nappali maximumok 8-14 fok között alakulnak.
 
Hétfőn is nagyrészt napos idő várható, helyenként lehet zápor. Emellett sokfelé megerősödhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, legmagasabb hőmérséklet 7-12 fok között alakul.
 
Kedden, március 15-én is többfelé megerősödhet a szél. Emellett viszont általában többórás napsütés valószínű. Elszórtan lehet záporeső, a hegyekben akár hózápor is előfordulhat. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között valószínű. Napközben 6-11 fokig melegszik a levegő.
(MTI)

Borszőlőt telepítenél?

Március 11. 08:22
Borszőlőt telepítenél?
 
Az Európai Unió idén január 1-jén új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást vezetett be, a magyar szabályoknak megfelelően március 10. és 31. között új telepítési engedély iránti kérelmet nyújthatnak be a szőlőtermelő hegyközségi tagok, 648 hektár összterület mértékéig a területileg illetékes hegybíróhoz - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa .
 
Az új telepítési engedélyt minden esetben 3 évig használhatják fel a hegyközségi tagok. 
 
A tájékoztatás szerint a közösségi szabályokkal összhangban kialakított magyar szabályozás minden évben lehetővé teszi, hogy Magyarország évi 1 százalékkal növelje meglévő borszőlőterületeinek nagyságát. Az új rendszer eltér az uniós csatlakozást követően bevezetett úgynevezett telepítési tilalomtól, hiszen a közelmúltban csak újratelepítési joggal rendelkező termelők telepíthettek új borszőlőültetvényt. 
 
Az új rendszerben az Európai Bizottság jelenlegi jogértelmezése szerint nincs lehetőség szőlő-szerkezetátalakítási támogatás igénybevételére az új telepítésekre. A HNT kiemelt célként fogalmazta meg annak elérését, hogy ezek a borszőlőültetvények is támogatásban részesülhessenek. Ezért más tagországokkal összefogva határozott lobbitevékenységet kíván megvalósítani ezen cél elérése érdekében - írták.
 
A közlemény szerint a támogatás várhatóan a jövőben is jár majd azoknak a hegyközségi tagoknak, akik meglévő újratelepítési jogaikat 2020-ig átváltják telepítési engedélyre, vagy meglévő ültetvényük kivágását követően szeretnének új, minőségi borszőlőültetvényt telepíteni.
 
Abban az esetben, ha a hegyközségi tagok által igényelt összes területnagyság meghaladja a 648 hektárt, akkor a kérelmekben szereplő területnagyságokat arányosan csökkentik. Ötven százalékos vagy annál nagyobb mértékű csökkenés esetén a hegyközségi tagok minden jogkövetkezmény nélkül visszavonhatják kérelmüket. Ha a kérelmek alapján az összesített terület nagysága nem haladja meg a 648 hektárt, a hegyközségi tagok április 20-ig megkapják az új telepítési engedélyüket.
 
Amennyiben az új telepítést az engedély érvényességi idején belül nem végzi el a szőlőtermelő, úgy a közösségi szabályozás szerint két naptári éven belül nem nyújthat be új telepítési engedély iránti kérelmet.
(MTI)

Mit együnk a tokaji borokhoz?

Március 10. 19:35
Azért izgalmas ételeket választani tokaji borokhoz, mert esetükben az ízegyeztetés mindkét alapelvét bevethetjük: hasonló ízekkel teremthetünk harmóniát (édes ízű ételekhez magasabb cukortartalmú bor vagy savanykás ételhez savasabb bor), vagy ellentétes ízekkel kiegészítve teremthetünk összhangot (mint a kínaiak édes-savanyú vagy skandináv népek édes-sós ételeinél). Így aztán a Tokaji Március éppen annyira szólhat az ételekről, mint az italokról - írja a Vinoport, ahol az ökölszabályok mellett konkrét menüjavaslatokat is kap az olvasó.

Becsvágyó boregyéniség a Rókusfalvy Sauvignon Blanc 2013

Március 10. 17:31
Komoly, érett fehérbor, amely frontálisan ütközik a fajtával és borvidékkel kapcsolatos elvárásainkkal. Ez nem csalános, bodzás fitneszfröccs, nem reduktív szájsokkoló - írja a Rókusfalvy Sauvignon Blanc 2013-ról a Művelt Alkoholista.
 
„A bor becsvágyó. Egyéniség. Legfeljebb kizárásos alapon lehetne megmondani, hogy ez az a fajta, amiből a szomszédos Nyakasnál vagy éppen a világ túloldalán hiperintenzív gyümölcs- és zöldségkoktélt mixelnek. Sokkal közelebb áll a hordóban érlelt, és itthon kevéssé ismert óvilági klasszikusokhoz (Sancerre és Pouilly-Fumé). Minerális, acélos, krétás, vastag és strukturált. Gyümölcsöt nehezebb találni benne, de nem lehetetlen (citrusok, mangó, sárgadinnye). A savak (csersav is) dolgoznak derekasan, de nem élesek, nem marnak. Nagyon szép szüret lehetett.”
 
A telposztért ide kattints!