Fröccs

Söptei siker a Challenge International du Vin-en

Május 19. 16:12
Újabb nemzetközi elismeréssel díjaztak több magyar borászt is. A Challenge International du Vin borverseny a világ egyik legelismertebb szakmai rendezvénye, ahol minden tavasszal több, mint 4000 bor versenyez a világ minden borvidékéről. Az eseményt 40 éve rendezik, a borokat 740 borszakértő kóstolja két napon keresztül. 
 
Az idei évben 38 ország borászai mérhették meg magukat, a csopaki Söptei Pincészet pedig 3 díjat is nyert! A 2015-ös évjáratú Hangulat névre hallgató sárgamuskotály aranyérmes lett, míg a Harmónia elnevzésű, pinot blanc-ból, szürkebarátból és chardonnay-ből házasított fehérbort, illetve a 2013-as Pécselyi késői szüretelésű sárgamuskotályt ezüstéremmel díjazták. 
 

A kulináris innovációt díjazza az MTÜ a Gourmet Fesztiválon

Május 17. 15:16
A legjobb újrafelfedezett tradicionális magyar ételt díjazza a Magyar Turisztikai Ügynökség az idei Gourmet Fesztiválon. Az MTÜ szervezésének köszönhetően a négynapos rendezvényen a világszerte ismert Master of Wine, Ronn Wiegand Ruprecht László séffel, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnökével karöltve lép majd színpadra, hogy a legjobb magyar borokat a legjobb ételekhez társítsa. Ronn Wiegand hat olyan magyar bort választott ki az eseményre, amelyek véleménye szerint együtt a „magyar borok új arcát” képviselik. 

A Gourmet Fesztivál és az állami bormarketingért is felelős Magyar Turisztikai Ügynökség idén közösen dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a minőségi magyar borokra és ételekre. A fesztivál Gasztroszínpadán május 19-én, pénteken délután az MTÜ szervezésében fog össze a Master of Wine és a kreatív séf: Ronn Wiegend és Ruprecht László. A világhírű sommelier, Ronn Wiegand és a SVÉT elnöke, Ruprecht László séf és gasztronómiai tanácsadó közösen mutatja meg: hogyan lehet tökéletes a minőségi borok és minőségi ételek párosítása.

A színpadon kiderül majd, hogy melyik szamorodni illik a legjobban az epres túrós réteshez, vagy hogy a bikavérek közül melyiknek az ízvilága egészíti ki a legjobban a konfitált római köményes, sörretkes szarvascombot. 

Ronn Wiegand a világon elsőként szerezte meg mind a Master of Wine, mind a Master Sommelier címet. A Gourmet Fesztiválra hat magyar borral készül, amelyeket a legfontosabb borrégiók családi borászataiból gyűjtött össze: Tokajból és Somlóról érkeznek a fehérborok, Villányból és Egerből pedig a vörösek. „Ezek együtt a magyar borok új arcát képviselik – olyanok, amelyek jól összehasonlíthatóak a világ más, kiemelkedő minőségű boraival” – mondta Ronn Wiegand.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nemcsak a Gasztroszínpad műsorának színesítésében vesz részt a Gourmet Fesztiválon, hanem a legjobbak elismerésében is. Az MTÜ egy különdíjat alapított, amelyet az az étterem kaphat meg, amely a legérdekesebb, legjobban újragondolt tradicionális magyar ételt szolgálja fel a fesztiválon. Az MTÜ Kulináris Innováció Díját – amelyhez egy jelentős PR kampányt is felajánl az ügynökség a győztesnek – a rendezvény zárónapján, május 21-én, vasárnap este adja át a Magyar Turisztikai Ügynökség a fesztivál szervezőinek másik négy díjával közösen.

Százmilliós jégkár a Mátrai borvidéken

Május 15. 08:12
A hirtelen lezúduló szombati jégeső szinte teljesen letarolta a Mátrai borvidéket; a kár legalább 100 millió forint lehet az MTI jelentése szerint. Karácsondon, Visontán és a környező települések szőlőültetvényein is nagyon nagy a baj. A gazdák elmondták: az év eleji fagy és a mostani jég "gyakorlatilag teljesen tönkretette az idei termést". 
 
Az M1 híradó erre vonatkozó részét ITT megtekintheti.

Kedvező nevezési feltételek a Pakk Csomagolásidizájn-versenyen

Május 11. 00:00
2017-ben is keressik Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait a Pakk Csomagolásdizájn-versenyen. A verseny kiíróinak célja a csomagolásdizájn, a vizuális kialakítás fontosságának tudatosítása.
 
A verseny microsite-ján megtalálható az összes kategória, amelyekbe lehet nevezni a csomagolásokat. Az idei évben kiemelt kategória a Bortermelők és Pálinkafőzdék - ezen kategóriákban kedvezményes a nevezés díja. A versenyre sajátmárkás termékek csomagolását is nevezhetik a pályázók. 
 
Nevezni online, a nevezési űrlap kitöltésével és beküldésével lehet olyan munkákkal, amelyek 2015. január 1. és 2017. május 26. között kerültek kereskedelmi forgalomba Magyarországon. A nevezési határidő 2017. június 2.

Új belga sörök a nyárra!

Május 10. 00:00
Beers of Europe néven dobott piacra sörszortimentet a Heineken. Az új szortiment tagja a magyar fogyasztók által már ismert cseh Krusovice és az osztrák Edelweiss.  A termékkört tavasztól két belga sörkülönlegességgel, a 2,5 dl-es kiszerelésű meggyes Mort Subite Kriekkel és a legendás apátsági sörrel, az Affligemmel egészítik ki. 
 
A Mort Subite Kriek egy spontán erjedésű, egyedi technológiával készülő belga sör, mely a tölgyfa hordóban történő érlelés után, a meggyágyon pihentetik. Az Affligemnek - sok más sörhöz hasonlóan - saját legendája is van: a 11. században az Affligem lovagok megépítették az Affligem apátságot, ami otthona lett a felső erjesztésű (ale) világos sörnek. Jellegét tekintve kellemesen telt, finoman kesernyés, komlós ízű sör, mely a háromféle komlónak és az egyedi élesztőnek köszönhetően enyhén citrusos aromával párosul.

A Koch borok megint taroltak

Május 05. 18:06
Újabb nemzetközi sikernek örülhetnek a Koch Pincészetnél, hiszen az idén már 41. alkalommal megrendeztett bordeaux-i borversenyen, a Challenge International du Vin eseményen a Koch Borászat Villányi Csanád Cuvée 2012 bora aranyérmet kapott!

Eközben a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület az Egyházi- és Világi Borok Versenyén - melyet idén április 21-én 12. alkalommal rendezték meg - elsősorban azon borokat díjazzák, amelyek hagyományaikban követik az egyházi liturgiához használt borok készítését, illetve amelyek egyházi borászatoknál készültek, vagy a pincészet esetleg bor neve egyházi személyiségek, szentek nevét viseli. Nevezni mind fehér, mind vörös, mind rozé borokkal lehetett.

Koch Csaba borász Ceglédről két aranyéremmel térhetett haza, emellett egy különdíjjal is.
Koch Hajós-bajai Prémium Néró Rosé 2016 - Különdíj és Aranyérem
Vinart Villányi Cab. Sav Classicus 2013 - Aranyérem

17 magyar aranyérem a Challenge International du Vin borversenyen

Május 03. 16:17
Idén 41. alkalommal rendezték meg Európa legismertebb borversenyét, a Challenge International du Vin-t, ahonnan nem kevesebb, mint 17 magyar tétel érkezett haza aranyéremmel! Gratulálunk!
 
A 2017-es év aranyérmeseinek listája:
 • Dubicz Mátrai Muscat Ottonel 2016
 • Egri Korona Borház Jumurdzsák 2013
 • Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon Kékfrankos 2013
 • Figula Pincészet 7 Hektár 2015
 • Grand Tokaj Tokaji Aszú 2013
 • Grand Tokaj Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
 • Harsányi Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
 • Koch Borászat Villányi Csanád Cuvée 2012
 • Lajvér Borház Szekszárdi Rosé Cuvée 2016
 • Pajzos Zrt Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006
 • Patricius Tokaji Késői Szüret Katinka 2015
 • Petrény Pincészet Egri Syrah 2011
 • Söptei Pincészet Hangulat 2015
 • Szent Tamás Szőlőbirtok Szamorodnin 2013
 • Varga Pincészet Aranymetszés Szürkebarát (késői szüret) 2015
 • Varga Pincészet Aranymetszés Olaszrizling (késői szüret) 2015
 • Varga Pincészet Irsai Olivér 2011

Rizling Tavasz, másodszorra!

Május 03. 11:30
A Rizling Generáció immár második évben rendezi meg Rizling Tavasz elnevezésű sétálókóstolóját. Idén május 13-án a balatonfüredi Nem Kacsa étteremben 20 borásztól lehet több, mint 70 tételt kóstolni - nem csak rizlingeket, hanem más kiváló balatoni borokat is. Annak érdekében, hogy a vendégek kizárólag hibátlan minőségű borokkal találkozzanak, az eseményre csak olyan borok kerülnek be, amelyek már előzőleg sikeresen teljesítettek az előkóstoláson.
 
Rizling Tavasz, másodszorra!
 
Ebben az évben az eseményen kiemelt szerepet kap az április 18-án debütált új évjáratú BalatonBor, amely a Balatoni KÖR és a Rizling Generáció közös terméke. Az egységes arculatú palackokba idén összesen 24 borász töltötte le a bírálati feltételeknek megfelelő Olaszrizlingjét. A Rizling Tavasz 2017-en az összes tételből lehet majd kóstolni.
 
Az eseménnyel kapcsolatosan, Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke kiemelte: „A városban ezen a hétvégén zajló borvidéki borverseny is hozzájárul ahhoz, hogy a teljes borász szakma pár napra Balatonfüred felé fordítsa figyelmét.”
 
A Balatonfüred-Csopaki borvidék fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció az ország első nemzedéki és borvidéki összetartozás alapján szervezett egyesülete. A 2015-ben létrejött borászközösség ereje az összefogásban, egymás támogatásában, inspirálásában rejlik: „Közös tőről fakadunk” - szól a mottójuk.

Koch Csaba Néró rozéja aranyérmet kapott a Mondial du Rosén!

Május 02. 15:29
A "Mondial du Rosé" a világ legnagyobb, és legjelentősebb rozé borversenye, amely 2001 óta kerül megrendezésre Franciaországban. Idén tavasszal 46 db magyar bort neveztek be. A Koch Borászat Néró rosé 2016 bora a Rosék Nemzetközi Borversenyén kiemelkedő eredményt ért el, egyedüli magyarként kapott aranyérmet.
 
A Mondial du Rosén a több mint 400 díjazott között 14 magyar bort is elismertek a bírák, ám aranyéremre kizárólag Koch Csaba 2016-os Néró rozéját méltatták. A hajós-bajai borász első, ebből a fajtából készített rozéja izgalmas tétel: a Néró csemegeszőlőt az 1960-as években nemesítette Csizmazia József és Bereznai László, és 1993 óta államilag elismert fajta. A néró szőlőt szokatlanul magas cukorfokkal lehet szüretelni, és szakértők szerint bora kifejezetten gyógyhatású, sőt, még a gyulladást is csökkenti. A cannes-i zsűri ezúttal azonban nem a bor medicinában hasznosítható tulajdonságait értékelte, hanem annak kiegyensúlyozottságát, és a rozék világában üdítően markáns, mégis kedves zamatait.