Fröccs

Százmilliós jégkár a Mátrai borvidéken

Május 15. 08:12
A hirtelen lezúduló szombati jégeső szinte teljesen letarolta a Mátrai borvidéket; a kár legalább 100 millió forint lehet az MTI jelentése szerint. Karácsondon, Visontán és a környező települések szőlőültetvényein is nagyon nagy a baj. A gazdák elmondták: az év eleji fagy és a mostani jég "gyakorlatilag teljesen tönkretette az idei termést". 
 
Az M1 híradó erre vonatkozó részét ITT megtekintheti.

Kedvező nevezési feltételek a Pakk Csomagolásidizájn-versenyen

Május 11. 00:00
2017-ben is keressik Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait a Pakk Csomagolásdizájn-versenyen. A verseny kiíróinak célja a csomagolásdizájn, a vizuális kialakítás fontosságának tudatosítása.
 
A verseny microsite-ján megtalálható az összes kategória, amelyekbe lehet nevezni a csomagolásokat. Az idei évben kiemelt kategória a Bortermelők és Pálinkafőzdék - ezen kategóriákban kedvezményes a nevezés díja. A versenyre sajátmárkás termékek csomagolását is nevezhetik a pályázók. 
 
Nevezni online, a nevezési űrlap kitöltésével és beküldésével lehet olyan munkákkal, amelyek 2015. január 1. és 2017. május 26. között kerültek kereskedelmi forgalomba Magyarországon. A nevezési határidő 2017. június 2.

Új belga sörök a nyárra!

Május 10. 00:00
Beers of Europe néven dobott piacra sörszortimentet a Heineken. Az új szortiment tagja a magyar fogyasztók által már ismert cseh Krusovice és az osztrák Edelweiss.  A termékkört tavasztól két belga sörkülönlegességgel, a 2,5 dl-es kiszerelésű meggyes Mort Subite Kriekkel és a legendás apátsági sörrel, az Affligemmel egészítik ki. 
 
A Mort Subite Kriek egy spontán erjedésű, egyedi technológiával készülő belga sör, mely a tölgyfa hordóban történő érlelés után, a meggyágyon pihentetik. Az Affligemnek - sok más sörhöz hasonlóan - saját legendája is van: a 11. században az Affligem lovagok megépítették az Affligem apátságot, ami otthona lett a felső erjesztésű (ale) világos sörnek. Jellegét tekintve kellemesen telt, finoman kesernyés, komlós ízű sör, mely a háromféle komlónak és az egyedi élesztőnek köszönhetően enyhén citrusos aromával párosul.

A Koch borok megint taroltak

Május 05. 18:06
Újabb nemzetközi sikernek örülhetnek a Koch Pincészetnél, hiszen az idén már 41. alkalommal megrendeztett bordeaux-i borversenyen, a Challenge International du Vin eseményen a Koch Borászat Villányi Csanád Cuvée 2012 bora aranyérmet kapott!

Eközben a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület az Egyházi- és Világi Borok Versenyén - melyet idén április 21-én 12. alkalommal rendezték meg - elsősorban azon borokat díjazzák, amelyek hagyományaikban követik az egyházi liturgiához használt borok készítését, illetve amelyek egyházi borászatoknál készültek, vagy a pincészet esetleg bor neve egyházi személyiségek, szentek nevét viseli. Nevezni mind fehér, mind vörös, mind rozé borokkal lehetett.

Koch Csaba borász Ceglédről két aranyéremmel térhetett haza, emellett egy különdíjjal is.
Koch Hajós-bajai Prémium Néró Rosé 2016 - Különdíj és Aranyérem
Vinart Villányi Cab. Sav Classicus 2013 - Aranyérem

17 magyar aranyérem a Challenge International du Vin borversenyen

Május 03. 16:17
Idén 41. alkalommal rendezték meg Európa legismertebb borversenyét, a Challenge International du Vin-t, ahonnan nem kevesebb, mint 17 magyar tétel érkezett haza aranyéremmel! Gratulálunk!
 
A 2017-es év aranyérmeseinek listája:
 • Dubicz Mátrai Muscat Ottonel 2016
 • Egri Korona Borház Jumurdzsák 2013
 • Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon Kékfrankos 2013
 • Figula Pincészet 7 Hektár 2015
 • Grand Tokaj Tokaji Aszú 2013
 • Grand Tokaj Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
 • Harsányi Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
 • Koch Borászat Villányi Csanád Cuvée 2012
 • Lajvér Borház Szekszárdi Rosé Cuvée 2016
 • Pajzos Zrt Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006
 • Patricius Tokaji Késői Szüret Katinka 2015
 • Petrény Pincészet Egri Syrah 2011
 • Söptei Pincészet Hangulat 2015
 • Szent Tamás Szőlőbirtok Szamorodnin 2013
 • Varga Pincészet Aranymetszés Szürkebarát (késői szüret) 2015
 • Varga Pincészet Aranymetszés Olaszrizling (késői szüret) 2015
 • Varga Pincészet Irsai Olivér 2011

Rizling Tavasz, másodszorra!

Május 03. 11:30
A Rizling Generáció immár második évben rendezi meg Rizling Tavasz elnevezésű sétálókóstolóját. Idén május 13-án a balatonfüredi Nem Kacsa étteremben 20 borásztól lehet több, mint 70 tételt kóstolni - nem csak rizlingeket, hanem más kiváló balatoni borokat is. Annak érdekében, hogy a vendégek kizárólag hibátlan minőségű borokkal találkozzanak, az eseményre csak olyan borok kerülnek be, amelyek már előzőleg sikeresen teljesítettek az előkóstoláson.
 
Rizling Tavasz, másodszorra!
 
Ebben az évben az eseményen kiemelt szerepet kap az április 18-án debütált új évjáratú BalatonBor, amely a Balatoni KÖR és a Rizling Generáció közös terméke. Az egységes arculatú palackokba idén összesen 24 borász töltötte le a bírálati feltételeknek megfelelő Olaszrizlingjét. A Rizling Tavasz 2017-en az összes tételből lehet majd kóstolni.
 
Az eseménnyel kapcsolatosan, Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke kiemelte: „A városban ezen a hétvégén zajló borvidéki borverseny is hozzájárul ahhoz, hogy a teljes borász szakma pár napra Balatonfüred felé fordítsa figyelmét.”
 
A Balatonfüred-Csopaki borvidék fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció az ország első nemzedéki és borvidéki összetartozás alapján szervezett egyesülete. A 2015-ben létrejött borászközösség ereje az összefogásban, egymás támogatásában, inspirálásában rejlik: „Közös tőről fakadunk” - szól a mottójuk.

Koch Csaba Néró rozéja aranyérmet kapott a Mondial du Rosén!

Május 02. 15:29
A "Mondial du Rosé" a világ legnagyobb, és legjelentősebb rozé borversenye, amely 2001 óta kerül megrendezésre Franciaországban. Idén tavasszal 46 db magyar bort neveztek be. A Koch Borászat Néró rosé 2016 bora a Rosék Nemzetközi Borversenyén kiemelkedő eredményt ért el, egyedüli magyarként kapott aranyérmet.
 
A Mondial du Rosén a több mint 400 díjazott között 14 magyar bort is elismertek a bírák, ám aranyéremre kizárólag Koch Csaba 2016-os Néró rozéját méltatták. A hajós-bajai borász első, ebből a fajtából készített rozéja izgalmas tétel: a Néró csemegeszőlőt az 1960-as években nemesítette Csizmazia József és Bereznai László, és 1993 óta államilag elismert fajta. A néró szőlőt szokatlanul magas cukorfokkal lehet szüretelni, és szakértők szerint bora kifejezetten gyógyhatású, sőt, még a gyulladást is csökkenti. A cannes-i zsűri ezúttal azonban nem a bor medicinában hasznosítható tulajdonságait értékelte, hanem annak kiegyensúlyozottságát, és a rozék világában üdítően markáns, mégis kedves zamatait.

Tavasznyitó boros programok Ausztriában

április 26. 07:00
Április utolsó hétvégéjén Ausztriában is megkezdődik a bortavasz -  a közeli Burgenlandban egymást érik majd a rendezvények.
 
Elsőként a burgenlandi vörösborok fővárosának számító, Fertő-tó közeli Gálosban (Gols) tárulnak ki pinceajtók. Itt pénteken délután három órakor kezdődik a program, amelynek keretében több mint nyolcvan borászatba várják a borkedvelőket. Április 29-én, szombaton 13 órától 20 óráig, április 30-án, vasárnap pedig 13 órától 18 óráig várják az érdeklődőket. Ezzel párhuzamosan a közösségi házban prezentációkat és kóstolókat is szerveznek. Az egyes helyszínek között kisbuszok szállítják a borbarátokat. Akiknek pedig arra van igényük, azok vezetett túrán is részt vehetnek.
 
A Vas megyével határos Dél-Burgenlandban ötödször rendezik meg a Bortavaszt. A Rohonctól (Schnitzler) Csejkén (Eisenberg), Németlövőn (Deutsch Schützen), Csatér-hegyen (Csaterberg), a winteni hegyen (Pinkatótfalu), Pinkakertesen (Gaas), Nagysároslakon (Moschendorf) át Ókörtvélyesig (Eltendorf) 60 kilométer hosszan húzódó terület legjobb borászatai április 29-én és 30-án tárják ki pincéik ajtaját. Mintegy 70 borász összesen több mint 350 féle borral várja a vendégeket. A bor mellett mindenhol gondoskodnak némi tipikus helyi harapnivalóról is. A hagyományos sós stangli és a tökmagos különlegességek mellett lesz néhány igazi „kulináris gasztro-állomás“  is, ahol helyi alapanyagokból készült remekeket kóstolhatnak a borbarátok. Az eseményre Szombathelyről, Kőszegről és Körmendről autóbusz különjáratokat indítanak. Az egyes helyszínek között is buszokkal közlekedhetnek a látogatók.
 
A fehérborok kedvelőinek sem kell sokat várniuk, a Duna menti Wachauba ugyan egy héttel később, de ugyancsak beköszönt a bortavasz. Itt május 6-án és 7-én, 10 és 18 óra között több mint száz pincében fogadják a vendégeket.

Francia borversenyen lett ezüstérmes a Dubicz '1014' Irsai Olivér

április 25. 17:05
A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok 2016-os Irsai Olivér bora ezüstérmet nyert a rangos strasbourgi Les Grands Concours de Monde nemzetközi borversenyen, amelyre április második hetében került sor.
 
A Franciaország híres borvidékén, Elzászban megrendezett Les Grands Concours du Monde hat nemzetközi szinten is elismert borversenyt foglal magában. A versenyen minden évben a világ 20 országából közel 1000 bor közül választják ki a legjobbakat.
 
Idén először került megrendezésre a VINS BLANCS de Cépages et d’Assemblages du Monde, amelyen ezüstérmet kapott a Dubicz 2016-os Irsai Olivér bora. A mátrai borászat "1014" nevet viselő prémium márkacsaládjának bora különlegesen karakteres - illatában finom körtét és leheletnyi mentát mutat, ízében érett őszibarack, sárgadinnye és bodza izgalmas elegye jelenik meg. 
 
A verseny magas szakmai színvonalát garantálja többek között, hogy tagja a legrangosabb borversenyeket tömörítő nemzetközi szervezetnek, a VinoFed-nek, illetve védnöke a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV). A borok értékelését egy 80 fős szakmai zsűri végzi, köztük számos elismert francia és nemzetközi sommelier részvételével.