Fröccs

Teljes pompájában díszeleg a Borkollégium

Szeptember 17. 20:00
Megújult és majdnem teljesen elkészült Magyarország első boriskolájának új oktatási központja.
 
Teljes pompájában díszeleg a Borkollégium
 
A Borkollégium a nemzetközileg meghatározó londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust / WSET világhálózatának első magyarországi akkreditált képzési intézménye. A Borkollégium 1991-ben már borismereti képzést tartott, intézményesített formában 1996 óta működik. A WSET akkreditációt 2005-ben szerezte meg, de a szervezet oktatási tematikáját már ezt megelőzően alkalmazta.
 
Teljes pompájában díszeleg a Borkollégium
 
Az iskola a nyár folyamán költözött át Pasarétről a Podmaniczky utcába, ahol györnyörűen felújított oktatási központ fogadja a hallgatókat.
 
Teljes pompájában díszeleg a Borkollégium
 
A Borkollégium tanfolyamaiért és kóstolóiért ide kattints!

Budapesten is lesz Oktoberfest

Szeptember 17. 17:32
Az Oktoberfest idén is ellátogat Budapestre, így Magyarországon immár negyedik alkalommal élhetik át az igazi bajor élményt a vendégek 2016. szeptember 29. és október 2. között a budapesti Felvonulási téren.
 
Az európai emberek jó részének és minden német lakosnak az Oktoberfest az egyik legnagyobb őszi sörünnep. A több mint 200 éves ünnep összehozza az európai sörkedvelőket, és ezzel létrejön a világ legnagyobb sörfesztiválja. A rendezvényt más országokban is megrendezik: München, Párizs, New York és Sydney után 2016-ban az Oktoberfest negyedik alkalommal érkezik Budapesten. A szervezők 2016. szeptember 29. és október 2. között várják a sörök és finom ételek szerelmeseit a budapesti Felvonulási téren.
 
A legnagyobb őszi sörünnep hatalmas területén óriás fűtött sörsátorral, Paulaner Oktoberfest München sörsátorral, több színpaddal, utcabállal, hangulatidéző sramli zenéivel, hivatalos Paulaner Oktoberfest Shoppal, és óriás kalandparkkal os találkozhatnak az érdeklődők.
 
Hazánk kézműves sörfőzdéi és nemzetközi sörmanufaktúrái mellett megtalálható lesz a rendezvényen a ‘Budapest Utca’, fővárosunk kedvelt szórakozóhelyeivel, pubjaival, street food éttermeivel. A ’Világkonyhában’ nemzetközi ételek mellett a látogatók megkóstolhatják az egzotikus országok söreit, és sörből készült ételeit is.

100 tonna élelmiszert vontak ki a boltokból

Szeptember 17. 12:47
Több mint 7700 ellenőrzött létesítmény, 23 600 vizsgált termék, 102 tonna forgalomból kivont élelmiszer és csaknem 43 millió forint bírság a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés mérlege.
 
Az Agrárszektor.hu beszámolója szerint a július 1-je és augusztus 31-e között megszervezett akció a Földművelésügyi Minisztérium szerint azt igazolta, hogy csökkent a higiéniai hiányosságok és a fogyasztásra alkalmatlan termékek aránya.
 
Az ellenőrzés célterületei között a büfék, cukrászdák, fagylaltozók és éttermek mellett az utcai vendéglátás, a büfékocsik, valamint a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok élelmiszer-forgalmazói egyaránt szerepeltek. A szakemberek kiemelten vizsgálták többek között a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a halételeket, a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket.
 
A termékvizsgálatok során a több mint 23 600 ellenőrzött tételből 781-et kellett kivonni a forgalomból, ami 102 tonna, mintegy 12 millió forint értékű élelmiszer zárolását jelenti.

8 király programot ajánl a Visittokaj blog

Szeptember 16. 19:52
8 király programot ajánl a Visittokaj blog
 
Nézzük, melyeket:
 

Kezdődik a Kalocsai Paprikafesztivál

Szeptember 16. 13:38
Kezdődik a Kalocsai Paprikafesztivál
 
A paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális rendezvénysorozatot, a Kalocsai Paprikafesztivált idén szeptember 16. és 17. között a megújult Érsekkertben tartják - közölték a szervezők.
 
Magóné Tóth Gyöngyi főszervező, Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója emlékeztetett: a paprikafesztivál célja, hogy népszerűsítse a fűszernövényt, a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniáját, valamint Kalocsa népművészeti örökségét.
 
A kétnapos programsorozat keretében Kalocsa és Paks vezetői kulturális és turisztikai együttműködési megállapodást írnak alá.
 
A tizenöt éve alapított Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend idén is új tagokkal bővíti társaságát. A lovagi címet évről évre olyan paprikatermesztők kapják, akik sokat tettek a fűszernövény népszerűsítéséért.
 
Huszadik alkalommal hirdették meg a paprikás ételek főzőversenyét - amelyre mintegy hatvanan adták le nevezésüket - és harmadik alkalommal a szürkemarhapörkölt-főzőversenyt - mondta a főszervező. Kiemelte: az esemény két színpadon kínál szórakozási lehetőséget a fesztivál vendégei számára. Fellép többek között Kasza Tibi, A nagymama beszáll és a Balkán Fanatic, de itt lesz az Apostol, a NoLimit és a B52 zenekar is.
 
 A gyermekeknek kézműves foglalkozásokkal, előadással, koncerttel, kézműves vásárral, vidámparkkal és egy - csak a fesztivál ideje alatt közlekedő - városnéző kisvonattal készülnek a szervezők.
 
A Kalocsai Hagyományok Házába betérőket paprikás kácsival fogadják. A frissen sült kalocsai kalács jellegzetessége, hogy a kelt tésztát cukros paprikával töltik. Ezen kívül bárki kipróbálhatja a paprikafűzést, valamint a jellegzetes kalocsai motívumok hímzését vagy pingálását. A gasztro- és folklórbemutatón túl bor és pálinka utca, valamint sakkemlékverseny is lesz. 
 
A huszonhetedik rendezvényre ellátogatnak Kalocsa két testvértelepüléséről is, a szerbiai Kúláról és az erdélyi Székelykeresztúrról.
(MTI)

Lassan, de biztosan fogynak a magyar szőlők

Szeptember 16. 08:54
A megállapításhoz elég az MTI lenti infografikájára vetni egy pillantást:
 
Lassan, de biztosan fogynak a magyar szőlők
 
A Nemzeti Borstratégia nyilvános vitáján Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke nemrég azt mondta, hogy egy birtok vagy borvidék presztízsének legfontosabb fokmérője az ültetvények állapota. „Lehet, hogy a folyamat végén kevesebb ültetvényünk lesz, de azok olyan állapotban kell legyenek, mint a legjelentősebb európai borvidékeken.”

Szüreti gyermekrajzpályázatot indít a Földművelésügyi Minisztérium

Szeptember 15. 17:45
A pályázat célja a szürettel kapcsolatos élmények és elképzelések vizuális megörökítése. A szüreti időszak alkalmat ad arra, hogy gyönyörködjünk természeti szépségeinkben: a szőlőtőkék, a tájak és a természet kiteljesülésének nagyszerűségében. Fontos az is, hogy felelevenítsük azokat az emberi kultúrákkal egyidős hagyományokat, amelyek a szüreti időszakra esnek - olvasható a pályázat felhívásában.
 
Az alkotások elkészítésénél nincs technikai megkötés, bármilyen eszköz vagy eljárás használható. A képeket A4-es méretű papíron, rajzlapon (álló vagy fekvő formátumban), keretezés, összehajtás vagy törés nélkül várják.
 
Szüreti gyermekrajzpályázatot indít a Földművelésügyi Minisztérium
 
A beérkező műveket zsűri fogja értékelni és a legjobban sikerült alkotásokat (kategóriánként 3 mű) továbbá a különdíjasokat díszoklevéllel, szőlőből készült finomságokból összeállított ajándékcsomaggal díjazzuk. A legsikeresebb rajzok egy szőlőital vagy egy csokoládé címkéjére kerülnek majd fel. A legszebb rajzok a Földművelésügyi Minisztérium falait fogják díszíteni. 
 
A rajzpályázat eredményét az adventi időszakban miniszteri eredményhirdetés keretében tesszük közzé, amelynek kísérő rendezvénye a rajzkiállítás megnyitója. A pontos időpontról a díjazottak értesítést kapnak.
 
A jelentkezési lap itt tölthető le.

Megvan ki lép Széll Tamás helyére az Onyxban

Szeptember 15. 12:39
Sajtóközleményben jelentette be az Onyx, kik töltik be a nyár folyamán távozó Szulló Szabina és Széll Tamás megüresedő posztjait Magyarország egyik legnevesebb éttermében - írja a Magyar Konyha.
 
Ezek szerint Mészáros Ádám chefként, Pető András sous-chefként lépett feljebb; a 16 éve a cégcsoportnál dolgozó Tóth Ágnes Gerbeaud-konyhafőnökkel együtt állnak a konyha élén. Az étterem két vezetője továbbra is Sallay Balázs és Salfai-Kovács Gergely marad. 
 
„Filozófiánk változatlan, csak a csapatunk lett egy kicsit fiatalabb, és dolgozunk az újabb csúcsokért a vendégeink és a magunk örömére!” – kommentálták a változásokat. 

Gál Péter: kétarcú a borágazat Magyarországon

Szeptember 15. 10:11
A Vinoporton szakmai vita folyik a Nemzeti Borstratégiáról. Ezúttal Gál Péter írta meg gondolatait.
 
Az elmúlt két évtized elsősorban az egyéni sikerekről szólt. Ugyanakkor sok olyan akadály van, amit a szőlő- és bortermelők csak közösségként, együtt gondolkodva és cselekedve ugorhatnak meg - írja a Vinoporton a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.
 
Gál Péter szerint az ágazat kétarcú: a sikeres és jól működő vállalkozások mellett rengeteg olyan termelő van, aki mindennapi küzdelmet folytat a fennmaradásáért.
 
A helyettes államtitkár blogposztjában az olvasható, hogy egy komplett ágazatot felölelő stratégiának elsősorban a meglévő adottságok és erőforrások felhasználási módját kell érintenie. Melyek ezek az erőforrások? A bortermeléshez szőlő, pince és szakember kell (úgyis, mint föld, tőke és munkaerő), hangsúlyos cél ugyanakkor, hogy a bor eladásával a szereplők megfelelő jövedelemhez jussanak. Ennek megfelelően egy szőlő-bor ágazati stratégiát alapvetően erre a három termelési tényezőre, ezek megfelelő allokációjára és koordinációjára kell fókuszálni.
 
Kattints ide a teljes posztért!