Fröccs

Thummerer 92,5 pontos Syrah-ja a világ élvonalába került

Tegnap 14:16
Három érmet, köztük két aranyat hozott el a Thummerer Pincészet a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyéről, a Challenge International du Vin 2025-ről. A franciaországi megmérettetésen 21 ország 1928 borát vakteszten értékelte a nemzetközi zsűri.
 
A Challenge International du Vin 1976 óta kerül évente megrendezésre Franciaországban, és mára a világ egyik legelismertebb borversenyévé vált. A tételeket minden esetben vakteszt során értékelik, azaz a zsűri nem ismeri a minták származását, ami biztosítja a maximális objektivitást és átlátható értékelést.
 

Az idei verseny kimagasló eredményeket hozott a Thummerer Pincészet számára: az Egri Syrah Superior Selection 2021 és az Egri Kékfrankos Superior Selection 2021 aranyérmet, míg a Tekenháti Merlot Grand Superior 2021 85,5 ponttal ezüstérmet nyert.

A legkiemelkedőbb eredményt az Egri Syrah Superior Selection 2021 bor érte el 92,5 ponttal. A 90 pont fölötti értékelés már önmagában is csúcsminőséget jelent, a 92,5 pont pedig a kiemelkedő borok legfelső kategóriájába sorolja a tételt. Ilyen értékelést a versenyeken csupán a nevezett borok néhány százaléka ér el, így ez a díj valódi nemzetközi elismerés a pincészet és a hazai borászat számára.
 
Thummerer 92,5 pontos Syrah-ja a világ élvonalába került

A bor a fogyasztóknak készül – ez volt Nagyapám, a pincészetet alapító Thummerer Vilmos egyik legfontosabb intelme, amit ma is iránytűként követünk. Ezért különösen értékes számunkra ez az elismerés, hiszen a zsűriben nemcsak szakemberek, hanem tájékozott borkedvelők is helyet kapnak, így a visszajelzés egyszerre jelent szakmai és fogyasztói elismerést. Ez megerősít bennünket abban, hogy nemcsak technológiai szinten, hanem élményként is értéket teremtünk, hűen Nagyapám intelméhez” – mondta Pulay Polett, a pincészet gazdasági vezetője.
 
 
Thummerer 92,5 pontos Syrah-ja a világ élvonalába került
 
 
Egri Syrah Superior Válogatás 2021 - aranyérem
Mély rubinvörös szín, kékes árnyalatokkal szélen. Illata tiszta, intenzív, fiatalos, fekete szeder, áfonya és málna jegyei tűnnek fel benne, hosszú tömött sorokban. Kóstolva száraz, harmonikus savérzet, gazdag-, bársonyos tannin, tartalmas test, tűz, valamint fekete bogyós gyümölcsöket idéző ízaromák és hosszú utóíz jellemzik. Nagy formátumú vörösbor, hosszú évekre szóló érlelési potenciállal. Borjú, marha és vadételek mellé, valamint kemény sajtokhoz ajánljuk ( Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier)
 
Az 1984-ben alapított Thummerer Pincészet az Egri Borvidék egyik legkiemelkedőbb családi borászata. A 100 hektáros területen gondosan válogatott szőlőfajtákból készülnek a díjnyertes borok és pezsgők, melyek a 4000 m²-es tufapincében érlelődnek. A fehérborok nagy része  reduktív technológiával, a vörösborok hagyományos tölgyfahordós érleléssel készülnek, a pezsgő pedig 2013 óta színesíti a kínálatot. A pincészet több száz hazai és nemzetközi díjat nyert, köztük két világbajnoki aranyérmet, az „Év Pincészete”, az “Év Bortermelője” címeket és a „Magyar Arany Érdemkereszt” kitüntetést.

Tedd próbára tudásod, és játssz velünk! Kitől származnak a következő boros idézetek?

április 29. 12:38
Tedd próbára tudásod, és játssz velünk! Kitől származnak a következő boros idézetek?
 
A bor évezredek óta velünk van, és gyakran a társadalmi interakciók, az ünnepek, a művészetek és filozófia szerves részeként is megjelenik. A történelem során szinte minden fontos társadalmi és vallási eseményhez kapcsolódott, és mindig lényeges szerepe volt az emberek életében.
 
A híres gondolkodók, politikusok, művészek, költők gyakran használták a bort mint szimbólumot az élet örömeinek, a barátságnak, a bölcsességnek vagy akár a szenvedésnek a kifejezésére. Az ital nemcsak fizikai élvezetet nyújtott, hanem gyakran a gondolatok, beszélgetések, kreativitás és inspiráció forrása is volt.
 
A borral kapcsolatos idézetek gyakran a bor élvezetét, a mértékletességet vagy éppen a borral való szoros kapcsolatot az emberi élet szépségéhez és komplexitásához kötik. A bor lehetőséget ad arra, hogy híres emberek bölcsességeiket, filozófiájukat annak szimbolikáján keresztül is kifejezzék.
 
Tedd próbára tudásod, és játssz velünk! Kitől származnak a következő boros idézetek?

A kommunikációs kiadások befektetésnek tekinthetők és hosszútávon megtérülnek - Érdemes pályázni az új, kétszer 750 ezer eurós keretösszegre

április 14. 13:47
Nemrég jelent meg a Magyar Államkincstár közleménye a borászati termékekkel kapcsolatos tájékoztatási és promóciós tevékenységhez nyújtott támogatásról szóló AM rendelet alapján a 2025. pénzügyi évre kifizethető támogatási keretösszeg közzétételéről. A rendelkezésre álló támogatási keret összege a 2025. pénzügyi évben belpiaci és külpiaci promóció esetében is 750-750 ezer euró.
 
A kommunikációs kiadások befektetésnek tekinthetők és hosszútávon megtérülnek - Érdemes pályázni az új, kétszer 750 ezer eurós keretösszegre
 
A támogatási kérelmek benyújtására minden évben május 1. és június 30. között nyílik lehetőség (idén ezek mellett még február 15. és 28. között is lehetett benyújtani).
 
A támogatás azért is különösen fontos a borászatok számára, mert jellemzően éppen a gazdaságilag nehéz időszakokban spórolnak a marketing kiadásaikon, ami viszont hosszú távon nem kifizetődő.
 
Nehéz időszakokban a céges kiadásoknál gyakran az elsők között csökkentik a marketing, illetve kommunikációs ráfordításokat, hiszen ezeknek rövid távon nem érezhető a hatása” - mondja Dr. Harsányi Dávid, egyetemi docens, a BGE Marketing tanszékének munkatársa. “Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy azok a márkák, amelyek továbbra is aktívak maradnak, az újabb fellendülés időszakában jelentős előnyre tesznek szert. A fogyasztók ugyanis könnyen "elfelejtik" a márkát, amennyiben nem találkoznak vele, így nagy az esélye annak, hogy helyette más brand-eket választanak. Vagyis értékelik a vállalkozások erőfeszítéseit, amelyek feléjük irányulnak.” 
 
A szakértő szerint emellett az is látszik, hogy a vásárlók a különböző promóciókra, kedvezményekre, akciókra is nyitottabbá válnak, hiszen szeretnék gazdaságosabban elkölteni a jövedelmüket.
A marketing, illetve kommunikációs kiadásokra tehát itt is érvényes, hogy befektetésnek tekintendők, és manapság is megállja a helyét Henry Ford híres mondása: aki felhagy a reklámozással, hogy pénzt takarítson meg, az olyan, mintha leállítaná az óráját, hogy időt takarítson meg.
 
A jelenlegi támogatásról szóló rendelet itt olvasható: https://njt.hu/jogszabaly/2025-1-20-7R
A benyújtási felületek pedig itt érhetők el:

Ők öten a Borászok Borásza díj várományosai

Március 31. 13:19
Május 9-én ismerhetjük meg a győztest!
 
Délvidék, Eger, Tokaj, Badacsony és Villány a döntőben – ismét öt nagyszerű borász került a „shortlist-re”!  Lássuk, hogy kik maradtak versenyben a Borászok Borásza elsőkörös voksolása után, ki a díj öt várományosa, kiknek szurkolhatunk május 9-én, a Borászok Borásza Díjátadó Gálán!
 
A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül - hozták nyilvánosságra, és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást. A díj már jól ismert szabályai szerint a döntés joga az ötven jelölt kezében van, ők választják meg maguk közül – kétfordulós választási rendszerben – a Borászok Borászát. Az elsőfordulós szavazatok összesítése után növekvő izgalomra számíthatunk a fentebb említett térségekben, településeken, hiszen ezekről a területekről származnak, itt alkotnak a döntősök: 
 
BALASSA ISTVÁN, GÁL TIBOR, IPACS SZABÓ ISTVÁN, MAURER OSZKÁR és SZÁSZI ENDRE
 
Ők öten a Borászok Borásza díj várományosai
 
Olyan nevek, akik méltán kerültek a döntőbe, és minden bizonnyal mindnyájan érdemesek a végső győzelemre is. A döntős névsor kihirdetése előtt a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már el is indította a voksolás második fordulóját, ahol értelemszerűen (az első forduló mintájára) ezúttal is az ötven jelöltnek van szavazati joga, ők választják meg a végső győztest. 
 
A legjobb borászok közössége azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét jutalmazza, hanem a civilekre és az „utánpótlásra” is gondolva május 9-én megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A Jövő Borásza Ösztöndíjra pedig borász hallgatók pályázhattak, a győztes pedig többek között 1.000.000 forintot nyer külföldi szakmai gyakorlatra. 

A visszaszámlálás tehát elindult, május 9-én megismerjük a győzteseket is, közöttük a fődíjast, a 19. Borászok Borászát!
 

Saját birtok! Saját bor! Illusztrált kézikönyv a megvalósításhoz

Március 27. 13:24
Szőlőt venni, telepíteni és gondozni életforma. A szőlőbirtok gazdád, pénztárosod, hajcsárod; nem szimpla hobby vagy hétvégi időtöltés. Ennek dacára az emberi élet legfényesebb minősége szőlőt metszeni, kapálni.
 
Saját birtok! Saját bor! Illusztrált kézikönyv a megvalósításhoz
 
Fejérvári Gergely és P. Szathmáry István Ültess szőlőt! - Saját birtok! Saját bor! Illusztrált kézikönyv a megvalósításhoz című kötetében a hasznos tanácsok mellett, izgalmas illusztrációkkal is találkozhatsz.

A könyv olyan kérdésekben segít kiigazodni, hogy melyik borvidéken milyen szőlőt lehet ültetni, és milyet érdemes, mi az a nódusz és nutálás, mikor érdemes fejművelésre metszeni, mikor kordont létesíteni, miért szereti a kékfrankos a rövidcsapot, a nektár a szálvesszőt, miket ültessünk a szőlősorokba, ha ódzkodunk a gyomirtótól és más vegyszerektől, vagy hogy miként viselkedjünk a szőlőszomszéd előtt, hogy komolyan vegyen minket.
 
Saját birtok! Saját bor! Illusztrált kézikönyv a megvalósításhoz

Mindezen hasznos tanácsok P. Szathmáry István érdekes és humoros illusztrációival egészülnek ki.

Wine Travel Awards 2024-2025 – Megnyílt a közönségszavazás!

Március 10. 10:32
A 2024–2025-ös Wine Travel Awards (WTA) közönségszavazása 2025. március 1. és március 31. között zajlik. Ez egy döntő szakasz minden jelölt számára – ez az első lépés a győzelem felé.

Minden kategória első öt jelöltje (a legtöbb szavazattal) továbbjut az utolsó fordulóba, ahol a szakmai zsűri választja ki a 16 kategória végső győztesét. A közönségszavazás győztesei azonban a következő WTA-szezonban további egy év feljutást kapnak nyereményként.

Szavazzatok Kielmayer Kristian-ra a Borkollégium oktatójára az alábbi linken: 
https://winetravelawards.com/nominee/kristian-kielmayer/
 
Mi az a Wine Travel Awards?
A Wine Travel Awards-on (WTA) egy globális platform, amely a borturizmus kiválóságának elismerésére és támogatására szolgál. A WTA túlmutat a hagyományos díjakon azzal, hogy 1,5 éves marketingkampányt kínál, amely több nemzetközi piacon is növeli a láthatóságot. Az éves díjak költséghatékony reklám- és információs kampányként szolgálnak, kiemelve kiemelkedő embereket, régiókat, borokat és helyi termékeket a világ országaiban. A több mint 42 országot felölelő közösséggel a WTA a szakemberek sokszínű hálózatát kapcsolja össze, a kisvállalkozásoktól a nagyvállalatokig. A WTA-hoz való csatlakozás értékes partneri kapcsolatokat, együttműködési lehetőségeket biztosít a bor- és turisztikai ágazatban.

Bálint László, dipWSET, a Borkollégium oktatója lett a Tokaj Art Wine nagykövete

Február 24. 15:22
Bálint László mostantól tanácsadóként segíti a Tokaj Art Wine márkaépítését elsősorban a borokon és pezsgőkön keresztül. A 2024-es pezsgő alap házasítását már ő fogja végezni. Továbbá támogatja a boraik, pezsgőik tovább fejlesztését, marketingjét, valamint a borászattal kapcsolatos egyéb projektek kialakításában is részt vesz.
 
Számomra a legszebb feladat, amikor érlelés után a borok házasításáról kell dönteni, figyelembe véve a pince stílusát, a korábban kialakított brand-eket, és mindezek mellett évről évre a lehetőségekhez képest úgy összekombinálni a tételeket, hogy az összeházasított bor sokkal jobb minőségű legyen, mint külön-külön bármelyik hordó. Jelmondatom: játék a hordókkal."- írja Bálint László Facebook oldalán.
 
Bálint László, dipWSET, a Borkollégium oktatója lett a Tokaj Art Wine nagykövete
 
Megkeresésünkre hozzátette: "Komplex, sok mindenre kiterjedő együttműködést kezdtünk el, mely nem csak arról szól, hogy részt veszek a borok és pezsgők elkészítésében, házasításában, hanem tudatosan építünk fel egy modern márkát, melyben tulajdonképpen a Tokaj Art Wine életérzést szeretnénk megmutatni, átadni. Tállya és a készülő beruházások valós lehetőséget adnak ezeknek kibontakoztatására".
 
Bálint László a Borkollégium és a WSET London akkreditált oktatója, több sikeres magyarországi és külföldi borászat tanácsadója, borszakíró. Munkássága kiterjed a pezsgőkészítés tanácsadásra is a szőlőfajták kiválasztásától teljes folyamat ellenőrzéséig. Több évtizedes tapasztalattal rendelkező borkóstoló, borbíráló, három éve a Winelovers Wine Awards nemzetközi borverseny elnöke.

Koch Pálma lett a Fiatal Borászok Egyesületének elnöke

Február 17. 10:45
A Junibor Egyesület idei közgyűlésén új elnökségnek szavazott bizalmat. A közel 20 éves egyesület hatodik elnöke Koch Pálma lett, a munkáját alelnöki pozícióban Tiffán Zsolt és Bujdosó Ferenc, valamint elnökségi tagként Szijjártó Előd és Vabrik Ákos segítik.
 
Koch Pálma lett a Fiatal Borászok Egyesületének elnöke
 
A 2008-ban megalakult Junibor Egyesület a magyar fiatal borászokat összefogó szervezet, melynek missziója nem csupán egymás, a jövő borász generációjának szakmai segítése és fejlődésének elősegítése, hanem a fiatal borkedvelő generáció megszólítása is. A tagok feltörekvő, saját gazdasággal rendelkező borászok, valamint második, illetve sokadik generációs szőlész-borászok, akik szüleikkel együtt dolgoznak a családi vállakozásukban. 2022 óta már nem csak magyarországi, hanem határon túli tehetséges borászok is tagjai a csapatnak.  A fiatal, 35 év alatti borászok meghívással, majd az aktív tagok által demokratikus szavazás útján kerülhetnek be a Junibor Egyesületbe.
 
Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal borászok számára egy támogató szakmai közösséget teremtsünk, ahol a szabad tudásáramlás és a szakmai fejlődés áll a középpontban”- emelte ki Koch Pálma.
 
Az új elnökségnek és a Junibor Egyesületnek nem titkolt célja ezen felül az sem, hogy aktívan részt vegyenek a fiatalok megszólításában, hiszen ők maguk is tökéletes példák arra, hogy a borfogyasztás lehet kultúrált és fiatalos is egyben - legyen szó akár borkóstolókról, rendezvényekről, egyetemeken szabadon választható tárgyakról, ahol akár jogász, állatorvos vagy közgazdász hallgatók tudhatnak meg többet a borkészítésről, vagy a borfogyasztásról. Nem beszélve a bor összetartó erejéről, akár egy egyetem utáni, délutáni baráti beszélgetés során.
 
Az új elnökségnek sok terve van a jövőre nézve a Junibor Egyesület és a saját, fiatal generációjuk aktív kommunikációjával és találkozásával kapcsolatban.

Ferenc pápa áldását küldte a magyar borászok munkájára

December 13. 11:17
A tavaly fölelevenített hagyományt folytatva Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos a Magyar Bormarketing Ügynökségen keresztül két elegáns díszdobozban összesen 24 palack bort küldött a Szentatyának karácsonyi ajándékként. Az értékes válogatás mind a 22 borvidékünkről tartalmaz egy-egy tételt és az ünnepekre való tekintettel a válogatás kiegészült két magyar borkülönlegességgel: egy édes szamorodnival és egy 6 puttonyos aszúval is.
 
A kormánybiztos tavaly személyes pápai audiencia keretében kérte az egyházfő áldását, ezúttal Magyarország Szentszéki Nagykövetségén keresztül levélben fordult Ferenc pápához, amelyben jókívánságai kifejezése és a borválogatás megküldése mellett kérte az egyházfő folytatólagos apostoli áldását a magyar borászok munkájára.
 
Ferenc pápa áldását küldte a magyar borászok munkájára
 
A reakció nem váratott sokat magára, az Apostoli Nunciatúrán keresztül ugyanis megérkezett a válasz, amelyben „A Szentatya, az irgalomban, gyengédségben és együttérzésben gazdag Jóistenre bízza életüket és áldását küldi a borászok munkájára. Ugyanakkor arra bátorít, hogy bizalommal és odaadással folytassák a felebarátok nagylelkű szolgálatát.
 
A kezdeményezésnek, a pápai áldás és annak lelki vonatkozása mellett, az is lényeges eredménye, hogy minden magyar borvidékünket méltóképpen képviselhetjük a Szentszék pincészetében.
 
Fotók: ©Vatican Media és Bor.hu