Fröccs

Új címkével érkeznek a Bujdosó Pincészet borai

Szeptember 12. 13:19
Új címkével érkeznek a Bujdosó Pincészet borai
Fotó: Furmint Photo
 
Megújul idén ősszel a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatának címkecsaládja. Akárcsak az eddig haszálatos 2011-ben készült címkéket, úgy a mostaniakat is Ipacs Géza graikus tervezte. Balatoni borászatról lévén szó, amelyet a vitorlázás szerelmeseiként is ismert Bujdosó fivérek vezetnek, nem is lehetett más a téma most sem, mint a tó és a hajó.
 
Az összhatás viszont ezúttal egy markánsabb, elegánsabb megjelenést ad, ami a legszembetűnőbben a letisztultságában és az új színválasztásban érhető tetten. Az eddigi sokszínű és rajzosabb motívumok „ikonjellegűekre” cserélődtek és változott az elrendezés is. A domináns szín a tengerészkék, a tipográfia feszesebb lett, a Bujdosó logó pedig alulra egy kék sávba került.
 
„Két éve merült fel bennem, hogy ugyan jók ezek a címkék, és a vásárlók visszajelzései alapján szerethetőek is, de a világ mint vizuális környezet gyorsan változik, és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Korszerűnek és aktuálisnak maradni fontos része egy márka életének. A végeredmény az elvárások szerinti egységesebb és letisztultabb márkamegjelenés lett. Azt gondolom, hogy az új címkecsalád elősegíti a Bujdosó-sztori továbberősödését” – foglalta össze az új címkével kapcsolatos tudnivalókat Ipacs Géza.
 

Kapósak voltak a borútlevelek a Kerekdomb Fesztiválon

Szeptember 12. 10:00
Háromszor annyian látogatták a harmadik alkalommal megrendezett tállyai Kerekdomb Fesztivált, mint a júniusit. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával megvalósuló összművészeti fesztivál könnyű- és komolyzenei koncertekkel, színházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és borpiknikkel várta a látogatókat szeptember 8-10-ig. A kezdeményezéshez több helyi borászat is társult, amelyek erre a hétvégére megnyitották a pincéiket, a bortúrákra jogosító borútlevelekből így hatszor annyi fogyott, mint júniusban.

Fellépett a Bohemian Betyars, az Irie Maffia, a Tóth Verával kiegészült Random Trip, a Honeybeast és a Belmondo Akusztik. A komolyzenei koncerteknek otthont adó Maillot-kastélyban az érdeklődők többek között az Amadinda és a Szirtes Edina Mókus Quintet előadásait hallgathatták. A háromnapos rendezvény vasárnap este a 30Y koncertjével zárult.  
 

Ne lepődj meg, ha ma tálcával rohangáló pincéreket látsz az utcán

Szeptember 12. 09:41
Szeptember 12-én délután 3 órától pincérek fognak futni poharakkal megrakott tálcával a Deák tér és a Duna part között. Újra megrendezésre kerül ugyanis a korábban nagy népszerűségnek örvendő Pincér Futóverseny, amelynek keretében budapesti éttermek és szállodák pincérei mérik össze gyorsaságukat és ügyességüket.
 
Az idei lesz a 11-dik alkalom, hogy elrajtol a nem mindennapi verseny, ahol minden résztvevő egy poharakkal megrakott tálcával futja le a 1,5 kilométeres távot a The Ritz-Carlton szálloda és a Duna part között. Az egyes kategóriák nyertesei értékes jutalmakban részesülnek, a nevezési díjakból befolyt teljes összeget pedig a Csodalámpa Alapítványnak ajánlják fel. 
 

Életmentő borospince

Szeptember 08. 17:00
A Virgin-birodalom alapítója, Richard Branson amerikai milliárdos a karib-tengeri villája alatti borospincében vészelte át a hurrikánt vendégeivel együtt. Az Irma hurrikán pusztítása nem kímélte magát a szigetet sem, amely komoly károkat szenvedett az átvonuló vihar nyomán.
 
Branson igyekezett a természeti csapást jó hangulatú kommentárokkal enyhíteni. A közösségi médiában megosztott bejegyzései szerint igazi "pizsamaparti" hangulat volt a pincében - és a társaságot ismerve, a borkészlet is jelentősen megcsappant.
 
Branson ugyanakkor a klímaváltozásra és annak következményeire is felhívta a figyelmet. A Texason és a karibi térségben végigsöprő, példátlan erejű hurrikán egyértelműen ezen folyamat része, és további katasztrofális időjárási eseményeket vetíthet előre.
 

1413-as Tokaji a Gundelben

Szeptember 08. 14:13
25 éves fennállása alkalmából az egész eddigi portfóliójából összesen 14 bort mutatott be a Tokaji Disznókő Pincészet a Gundel Étterem báltermében. Az 1992-ben indult pincészet a Mérföldkövek elnevezésű eseményen az új illetve fiatalabb tételek mellett elhozta az egyik legelső borát, az 1993-as legendás 6 puttonyos aszút is.
 
A meghívottak megkóstolhatták az 1413 névre keresztelt 2012-es furmintból készült édes szamorodnit is. Az elnevezés az 1413-as évre utal, ebből az évből származik az első hivatalos írott dokumentum, ami említi Disznókő nevét. A bemutató érdekessége volt, hogy minden bort a borászat 1-1 jelenlegi munkatársa konferált fel, így téve még személyesebbé az egyébként is barátságos légkörben zajló rendezvényt.
 
  

Mediterrán vendéglátás a Gere Pincészetnél

Szeptember 07. 16:11
Véget ért a három hónapos átalakítás, amelynek keretében megújult a Gere Attia Pincészet. A Varró Zoltán belsőépítész tervei alapján végzett felújítás nyomán teljesen átalakult a pincészet terasza és kóstolótér.
 
A cél az volt, hogy a Crocus Gere Bor Hotel otthonoss hangulatát idézzék meg ezekben a terekben is. Ennek megfelelően a modern dizájn helyett inkább családias, mediterrán hangulat határozza meg a kóstolóteret és a rendezvényhelyszínt. Fontos szerepet kap az új koncepcióban egy kék fotel is. „A kék fotelbe már a látványterven beleszerettem, úgy egyeztünk meg a tervezővel, hogy abban ünnepeljük meg a felújítás végét egy pohár bor mellett” – meséli Gere Andrea.
 
A belső kóstolóhelyiséget több egységre osztották fel, egyrészt hogy egy intim hangulat jöjjön létre, másrészt így ténylegesen is egy udvarházban érezheti magát a vendég. A többfunkciós térben kialakítottak egy szalont, egy étkezőt, egy borbárt és egy borkönyvtárat is. A falak borítása, a párnák és a függönyök egyedileg készített textílből vannak.
 
„Az idelátogató vendégeknek a teljes Gere Attila-portfóliót meg tudjuk mutatni ebben a hangulatos, otthonos környezetben, illetve évjáratos tételeket is kóstolhatnak, ha pedig úgy alakul, akár a hordók között is bontunk egy palackot. A konyha is jobban felszerelt lett, így könnyebb lesz a pincészetnél rendezvényeket, konferenciákat, vacsora- és boresteket tartani, valamint vannak grillkonyhás ötleteink is a hétvégékre, amiket szeretnénk a későbbiekben megvalósítani” – foglalja össze a változásokat Gere Andrea.
 
A legnagyobb változást a vadonatúj rendezvényterem, azaz a télikert jelenti, ami egy majdnem 150 négyzetméteres helyiség az udvarház és a park között. A terem üvegfalai és a teteje is elhúzható, így meleg időben a szabad ég alatt ülnek a vendégek.
 
A terasz különlegessége a középen elhelyezett óriási kandalló, míg az épület másik oldalán, a főbejáratnál egy hamisítatlan mediterrán átriumot alakítottak ki, ahol a szökőkút körül üldögélve is kóstolhatnak borokat a vendégek.
 
 „A jó pár év ismeretség után könnyű volt egy olyan koncepciót megalkotni, ami igazán illik a Gere családhoz. Nagy élmény volt együtt dolgozni” – mondta Varró Zoltán a közös munkáról.
 

DrMáriás 10 nővel és bikavérrel tölti a pénteket

Szeptember 07. 13:16
A bikavér borról nyílik kiállítás a Szekszárdi Bormúzeumban szeptember 15-én. A kiállítás érdekessége, hogy az ötletgazda és szintén kiállító Forrai Ferenc 10 női alkotót kért fel, hogy mutassák meg, ők milyennek látják a sokak fejében férfias borként élő bikavért.
 
Mint a kiállítás hivatalos felvezetőjében olvasható „a kiállítók most mélyvörös vallomásban szólnak Szekszárdhoz, borhoz való viszonyukról. Iróniával, érzékenységgel, könnyedséggel oldják fel a bikavér kötelező férfiasságát, hogy új értelmezésre csábítsanak”.
 
Az egy évig megtekinthető tárlat megnyitója szeptember 15-én 20 órakor kezdődik, meghívott vendég drMáriás festő, író, zenész, a Tudósok együttes frontembere. Az eseményen Dúzsi Tamás és Fekete Mihály szekszárdi borászok borait is megkóstolhatják az érdeklődők.

Champagne-ban rendkívüli az idei szüret

Szeptember 05. 17:30
Európaszerte jóval hamarabb kezdődött a szőlő szürete, mint a korábbi években. Németországban és Franciaországban egy egész hónappal korábban a szokásosnál, de még Olaszországban is 14 nappal előbb.
 
A korai kezdés oka természetesen az időjárás, ami idén nem kényeztette el a borászokat. A szőlőmennyiség várhatóan kevesebb lesz, mint a korábbi években, viszont minőséggel, úgy tűnik, nem lesz gond.
 
Franciaországban a Champagne borrégió 5 körzetében egy hónappal korábban keződött a szüret, ez a dátum bekerült az öt valaha volt legkorábbi közé. A legkorábban Montgeux-ben kezdtek, augusztus 26-án, a legkésőbbi kezdés szeptember 12 volt.
 
Németországban a korai fajták szedése augusztus közepén indult, az elkövetkezendő napokban már az olyan fajták szedése zajlik, mint a rizling, aminek normális esetben szeptember végén kellene történnie. Ezzel együtt minőség tekintetében a német borászok ígéretes évre számítanak.
 
Olaszországban is elkezdődött már a szüret, nagyjából két héttel korábban a szokásosnál köszönhetően az országot idén súlytó nagy melegnek és szárazságnak. A mennyiség emiatt 15 százalékkal kevesebb lesz, mint tavaly, viszont átlagon felüli cukortartalommal szüretelnek.
 

14 fővel bővült a borszakértők elit köre

Szeptember 04. 17:00
Hétfőn, szeptember 4-én hozta nyilvánosságra a Master of Wine Intézet (IMW, The Institute of Masters of Wine), hogy 14 újabb nemzetközi borszakértőt (MW, Master of Wine) vett fel a tagjai közé. Az 1953-ban alapított IMW a világ legelismertebb borszakértői szervezete, jelenleg mindössze 369 tagot számlál.
 
A Master of Wine cím megszerzése a borszakértő szakma csúcsát jelenti; a cím birtokosainak a legmagasabb borszakértői követelményeknek kell megfelelniük. A képzésre való jelentkezés feltétele, hogy a jelölt rendelkezzen valamilyen hitelesített szakmai képesítéssel (Pl. WSET diploma, vagy egyetemi szintű szőlészeti, borászati, borkereskedelmi képzés), legalább három év releváns nemzetközi szakmai tapasztalattal, valamint egy ajánlással egy Master of Wine-tól vagy egy elismert szakembertől.
 
A záróvizsga egy elméleti és egy gyakorlati (vakkostolás során a borokat azonosító, majd azokat számos szempont alapján elemző és értékelő) részből áll, és egy diplomamunkát is le kell adni. A borfelismerő teszten a vizsgált borok esetében be kell azonosítani többek között azok származási helyét, szőlőfajtáját, az alkalmazott borkészítési technológiát és a minőséget is.
 
A 14 új tagot összesen 5 ország adja, a legtöbbet az Egyesült Államok, de felvételt nyert egy hongkongi és egy norvég szakember is. Az első magyar Master of Wine-ra egyelőre még várni kell, bár hazánkból többen jelenleg is részt vesznek a szervezet képzésén.