Az Onyx lett az Év Étterme

Borászportál
2012. január 25., 19:04


A január 19-én a Sofitelben megrendezett nagyszabású gálán kiderült, hogy a 2011-es Év Étterme az Onyx. A legnépszerűbb fővárosi étterem a Mák, míg a legkedveltebb vidéki a Kistücsök lett. A szlovén Pri Lojzetu kapta a legkiemelkedőbb közép-kelet-európai étteremnek járó CEEfood-díjat.
Az Onyx lett az Év Étterme
 
„Büszkén állíthatom, hogy minden évben, talán éppen a folyamatosan bővülő zsűri körültekintő munkájának is köszönhetően, a nemzetközi kalauzok véleményével megegyezően, vagy azt többször megelőzve, felismerve a tényleges minőséget, ítéltük oda díjunkat. Most sem lesz másképp. Érezzük a felelősségünket, hogy figyelnek a véleményünkre, ezért úgy döntöttünk, hogy idén két jelentős külön díjat is kiosztunk” – az UNICEF bemutatkozása és a gálának helyet biztosító Sofitel Sofitel Chain Bridge Hotel pár napja munkába állt új igazgatójának, Phillipe Godardnak az üdvözlője után a díjátadó estet ezekkel a szavakkal nyitotta meg Wiszkidenszky András, a Dining Guide kiadója, a zsűri elnöke.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

Január 19-én immár hetedik alakommal derült ki, hogy melyik hazai étterem lett az Év Étterme. A tavaszi első forduló során a nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő, újságírókból, ínyencekből, gasztrobloggerekből álló zsűri először a 100 legjobbnak ítélt hazai helyet választotta ki, majd a Dining Guide szakmai zsűrije kiemelte közülük a Top 10 illetve a Top 20 éttermet – melyről a Borászportál is beszámolt.
Az év legjobbja
Magyarország TOP10 étterme közül a Gerbeaud ház ékköve, az Onyx, a Michelin-csillag és a 2 Gault Millau sapka mellé begyűjtötte a Friedrich Wilhelm Raiffeisen díjat, ezzel kiérdemelve az Év Étterme címet. Az oklevelet a tavalyi győztes étterem, a Chateau Visz korábbi séfje (a jelenleg a Hertelendy kastély konyháját irányító dolgozó) Stefan Gebhardt adta át.
Az Onyx mögött álló csapat műhelymunkája és újításai, a korszerűsített magyar és nemzetközi fogások által ihletett ételkreációk, az alapanyagok felkutatása és megismerése érdekében tett erőfeszítéseik, illetve az, hogy a Szulló Szabina és párja Széll Tamás megszállottan gyűjtik és szállítják a különböző versenyeken elért helyezéseket, Magyarország legjobb éttermévé emelik az Onyxot.
Fotó: Pintér Árpád
Kedvencek: Mák és Kistücsök
Idén először a zsűri két további díjat is kiosztott. Budapest Kedvenc étterme Díját a Mák nyerte el, míg a vidék kedvence a Kistücsök lett. Előbbi a fesztelen, külsőségektől mentes modern „gourmet bisztró” hazai prototípusa. Huszár Krisztián, egy öntörvényű és ösztönös kulináris tehetség viszi a konyhát, a világ gasztronómiai érverését zsigerből érzi, együtt pulzál vele. Látszatra egyszerű fogásai nagyon bonyolult szellemi és technológiai folyamatok eredményeként kerülnek a tányérokra rendkívül vonzó és közérthető formában. Bárányvese, nyúl és minden, ami nem szokványos, mégis azonnal a barátunknak érezzük.
A nemrég ráncfelvarráson átesett Kistücsök a balatoni nyaralások kulináris öröme. A Jahni László vezette konyhát egyszerűség jellemzi, ételei többnyire helyi alapanyagok felhasználásával készülnek. Éllovas a magyar gasztronómiai megújulás csapatában. Remekül egyensúlyoz a modern magyar konyha remekei és a hagyományosabb ízlés elmaradhatatlan fogásai között. A Csapody Tamás vezette étterem követendő példaként szolgál a vidék meglehetősen sivár felhozatalában.
CEEFood – valami elkezdődött
Az év legnagyobb vállalkozásaként tavaly elindult a CEEFood-program is, melynek célja, hogy azokat az országokat is bevonja a versengésbe, ahol az elmúlt években a magyarhoz hasonló elmozdulás kezdődött a nemzetközi trendek irányába és, ahol komoly erőfeszítések és eredmények tapasztalhatók.
A két szakaszból álló versenyen tíz ország éttermei vettek részt. Az első körben az egyes országok ínyenc szakértői nevezték hazájuk legjobb éttermeit, majd ezeket az éttermeket hosszú tesztelési folyamat során a CEEFood nemzetközi zsűrije értékelte.
A CEEFood 100%-osan független. A zsűritagok megőrzik anonimitásukat, és minden fogásért fizetnek. Ahhoz, hogy egy adott étterem részt vehessen a versenyben, semmilyen kritériumnak nem szükséges megfelelnie. Nem kell bizonyos terméket értékesíteniük, nincs megszabva, hogy minimum hány éve kell az étteremnek nyitva tartania, és a versenyhez más, korábban elnyert gasztronómiai díj, kitüntetés sem szükséges.
Január 19-én fellibbent a fátyol, hogy Lengyelország (La Rotisserie), Csehország (La Degustation Boheme Bourgeoise), Szlovákia (Camouflage), Szerbia (Zaplet), Horvátország (Valsabbion), Szlovénia (Pri Lojzetu) Románia (Heritage), Bulgária (Enoteca Uno) és Törökország (Müzedechanga) legjobbja közül a szlovének kapták meg a CEEFood-díjat. Az ország tengerpartjához és az olasz határhoz közel, a Vipava festői völgyében, a Zemono-kastélyban találjuk a Pri Lojzetu nevű éttermet. Lojze úr 1897-ben vezette a helyet, ma Tomaž Kavčič viszi a konyhát, amely lokális, és mégis modern, fúziós jeleket is mutat. Tomaž tudja a technikát, de nem él vissza vele, kísérletezik – és ebben néha benne van a kudarc lehetősége is. Borai elsőrangúak, a vendéglátás pedig hibátlan.
Étlapon a legjobbak
A hagyományt követve a díjátadó ünnepségen a részt vevő éttermek a helyszínen is bemutatták különlegességeiket, a konyhafőnökök látványkonyhából kínálták specialitásaikat. A tavasszal a március 15-e téren újranyitó Babel turbolyás tengeri salátával és csukakaviárral készült kacsamájkolbászt és kókuszos sós karamellás tiramisu kávé croquantot kínált, a Bock csülök pörkölttel, a Mák fürjtojás salátával, a székesfehérvári 67 konfitált libazúzával, a Kistücsök zöldfűszeres krémsajttal, kétszersülttel érkezett. A Fausto’s ismét bizonyította, hogy tésztákban és rizottóban verhetetlen, a Nobu ízelítőt nyújtott emblematikus fogásaiból (Perzselt lazac és libamáj nigiri, Szt.Jakab kagyló tiradito, Maki -új stílusú -fehér húsú halból, Jalapeno den misoban marinált alaszkai fekete tőkehal, Tintahal ceviche,bébispenót saláta misoval), a Chateau Visz pedig ’édes álmokat’ kívánt és előtte összehozott csigát, Szent Jakab kagylót és céklát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotó: Nagy Balázs
Neves hazai cukrászatok (Zazzi, Pataki, Váci Desszertszalon) felvonultak desszertjeikkel, aBaldaszti's kiemelkedő minőségű, gondosan válogatott termékeivel, a Maroni gesztenyés áruival érkezett és kitüntetett figyelem övezte a legmagasabb minőségű, 70%-os kakaótartalommal készülő belga csokoládéba rejtett, Terfézia szarvasgombával készülő trüffelkrémet. A balatonszemesi Kistücsök eddig is híres volt a regionális alapanyagok tiszteletéről és használatáról, de mostantól saját márkás sajtfélékkel is büszkélkedhet.
Az est a kulináris élvezetek mellett az italokról is szólt. A csúcsborokról a szakma által legjobbnak ítélt borászatok gondoskodtak (Pécs-Mecseki Borút), a Törley válogatott pezsgőit hozta és természetesen minőségi pálinkákat is lehetett kóstolni a Gyulai Pálinka Manufaktúra jóvoltából. AStella Artois a legnépszerűbb belga prémium sör a világon – a miértre a választ a vendégek megkaphatták a gálán.
Fotó: Pintér Árpád
Friedrich Wilhelm Raiffeisen Dining Guide díj
A 2004–ben alapított Dining Guide díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ben a Fausto’s, 2006–ban a Lou Lou étterem nyerte el a fődíjat, 2007–ben ismét a Fausto’s éttermet érte az elismerés. 2008-ban a Bock Bisztró, 2009-ben a Costes, míg 2010-ben a Chateau Visz nyerte el az Év Étterme címet. A díj névadó szponzora 2011-ben a Raiffeisen Bank Private Banking üzletága, így a díj neve is Friedrich Wilhelm Raiffeisen Dining Guide díjra módosult.
Forrás: Dining Guide
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé