Pálinkás nyúlsajt, viccet félretéve

Borászportál
2012. január 29., 09:33


A Dining Guide szervezésében lezajlott Év Étterme 2011 gála egyik legnépszerűbb fogását az egri Zsálya bisztró séfje, Meskó Norbert szállította. Az ő receptjeit adjuk most közre olvasóinknak, hátha sikerül belőle ihletet meríteni.
Pálinkás nyúlsajt, viccet félretéve
 
A január 19-én, a Sofitelben megrendezett nagyszabású gálán - melyről részletesen beszámoltunk korábban - adták át az Év Étterme 2011 kitüntetést az Onyxnak. A legnépszerűbb fővárosi étterem a Mák, míg a legkedveltebb vidéki a Kistücsök lett. A szlovén Pri Lojzetu kapta a legkiemelkedőbb közép-kelet-európai étteremnek járó CEEfood-díjat. A gálaest legnépszerűbb étele egyértelműen az egri Zsálya bisztró séfjének, Meskó Norbertnek köszönhető. A pálinkás nyúlsajtot korianderes tökpürével és tőkegomba salátával könnyebb elkészíteni, mint azt elsőre hinnénk. Íme:
A sajthoz
Hozzávalók (4 személyre):
• 20 dkg nyúlhús
• 5 dkg nyúlszív
• 5 dkg nyúlvese
• 5 dkg nyúltüdő
• só, bors, pirospaprika
A tökpüréhez
Hozzávalók:
• 20 dkg sütőtök
• 2 dkg cukor
• 1 csomó koriander
• 1 db édeskömény
• 1 dl házi pálinka
• 10 dkg vaj
A tőkegomba salátához
Hozzávalók:
• 20 dkg tőkegomba
• 2 dkg kapribogyó
• 2 dkg gyöngyhagyma
• 2 dl olívaolaj
• 1 csokor petrezselyem
• só, bors, citromlé
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

Elkészítés:
Nyúlsajt: a nyúlhúst ledaráljuk, sóval, borssal ízesítjük és elkeverjük. A belsőségeket vízben sóval, borssal, babérlevéllel, vöröshagymával és fokhagymával leabáljuk. Ha kész, lehűtjük, és apró kockára vágjuk. Vöröshagymát finomra vágjuk, és ledinszteljük, majd rátesszük a belsőséget és átpirítjuk sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Összekeverjük a darált nyúlhússal. Ha kell, akkor még ízesítjük. Formába helyezzük, jó szorosan áttekerjük folpackkal és levákuumozzuk majd 60-fokon 1 órát sous vide gépbe helyezzük, majd jegeljük.
Tökpüré: a sütőtököt feldaraboljuk, és sütőben pirosra sütjük, majd ledaráljuk. Az édesköményt apró kockára vágjuk és vajon lehúzatjuk, majd a darált tökhöz keverjük, a koriandert is daraboljuk, és szintén hozzáadjuk a pálinkával együtt. Sóval, borssal ízesítjük.
Tőkegomba saláta: a tőkegombát vöröshagymán lepirítjuk, majd egy tálba rakjuk gyöngyhagymával és kapribogyóval valamint olívaolajjal elkeverjük. Sóval, borssal, citromlével és friss bazsalikommal ízesítjük. Ha lehet az elkészül ételeket egy éjszakát hűtőben pihentetjük, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.
Forrás: Dining Guide
Szerkesztette: Németh Richard