Megvan a 2018-as magyar Bocuse d'Or győztese

Borászportál
2018. február 08., 09:21


A mai napon lezajlott a Bocuse d'Or magyarországi versenyének döntője a Hungexpon, a SIRHA szakkiállítás keretében. A győztes képviselheti Magyarországot a Bocuse d’Or európai válogatóján Torinóban. És hogy ki nyert? Lejjebb görgetve kiderül.
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
17:30 Eljött a várva-várt pillanat, és kihirdetik a győzteseket: a Bocuse d'or magyar döntőjének 3. helyezettje Veres István, 2. helyezettje Volenter István, és győztese: Pohner Ádám, a Kistücsök séfhelyettese! Gratulálunk!
 
16:00 Lezárult a főzés, hamarosan visszavonul a zsűri, hogy 17 órakor eredményt hirdessen. Mi is akkor térünk vissza.
 
15:25 Megérkezett a zsűrihez a verseny legutolsó ételkölteménye. Gombával és lábszárral töltött borjúszűz, velő szarvasgomba glazúrral, túrós csusza, kacsamáj, petrezselyem, marinált zöldségek...
 
15:21 Pohner Ádám hústála lesz a versenyprogram utolsó tétele, 4 perc múlva kell érkeznie. Ők az egyetlenek, akik a Bocuse d'Or Akadémia által biztosított gyakorló (tálaló) tálak tükrös felületével nem voltak megelégedve, és egy márványhatású bevonattal látták el azt.
 
15:15 Garai Ádám hústáljának egy része: borjúszűz, hagymás törtburgonya, zellerzselé, karalábé, cékla, velő. 
 
15:06 Haraszti Zsolt hústála: velőpuding, borjútekercs, sült zeller (210 fokon négy órán keresztül sütve, majd tovább feldolgozva). Az összkép egy tavaszias, színes tál
 
15:03 Pohner Ádámék, Volenter Istvánék és Veres Istvánék dizájnos menüfüzettel is készültek. Ami azért nagy teljesítmény, mert ugye két alapanyag (metélőhagyma, zöldborsó) "kilétére" csak tegnap derült fény.
 
 
15:00 Az 1-es és 2-es boxban már takarítanak. Természetesen a chef is. Ez is időre megy egyébként, a konyhai zsűri felügyel.
 
14:55 Volenter István hústálján a sor. Borjúszűz, borjúvelős burgonya, zellerpüré...
 
14:50 Pohner Ádám vegetáriánus tálja, az utolsó a sorban. Póréhagyma, zöld majonéz, fürjtojás sárgája, csicsóka többek között.
 
14:48: Pohner Ádám azt magyarázza éppen a felszolgálónak, hogy kell letenni a tányért a zsűri elé, melyik alkotóelem nézzen szembe a kóstolóval.
 
14:48 Nem fogy a zsűriasztalokon a pezsgő és a bor.
 
14:46 Veres István hústála: hagymamarinált, vöröskáposzta gél, kürtöskalács a kötelező elemeken túl (a hústekercs alatt izzó parázs).
 
14:45 A konyhai zsűri is segít a hústálak tálalásában.
 
14:40 Garai Ádám (Olimpia Étterem) vegetáriánus tála az utolsó előtti a vegetáriánus sorban.
 
14:38 Elek Richárd késett, büntetőpontot kap. A 4 percen belül maradt, így nem sorolják hátra a kóstolásnál az ételét.
 
14:37 Legális trükk a tálon az előre készített sablon. Pohner Ádám veti be. Így garantált, hogy minden tál ugyanúgy fog kinézni.
 
14:30 Haraszti Zsolt tálal. Rizshab kosárka gorgonzolával, édesburgonya tekercs...
 
14:27 Az első hústál is érkezik már 8 perc múlva.
 
14:22 Volenter István ételét kóstolják éppen. Az ő segítője (commis) Friderika Spekova a verseny egyetlen hölgy tagja. Van a tálon rizsropogós, zöldborsó saláta, zöldalma és még sok minden egyéb.
 
14:17 4 perc késés után jár az előbb említett hátrasorolás. A magyar döntők során ez még nem fordult elő.
 
14:12 Van zsüritag, aki a kóstoló rituálé első lépéseként fotót készít.
 
14:10 A zsűri jegyzetel, Veres Istvántól elindulnak a tálak. A menü: rizspaté, zöldségpüré, savanyított jégcsapretek, karamellizált tejpor zöldborsó, füstkavics (füstölt paszternák bél), metélő hagyma hab, juhtúró, karamellizált karfiol kuszkusz. Ennyit sikerült megjegyezni...  
 
14:08 Felkészül Veres István. Enrico Crippa az utolsó falatig megette Richárd ételét.
 
14:04 Elek Richárd az első. A tálalásnál a kijelölt időponthoz képest 120 mp-et lehet csúszni, utána pontlevonás jár, nagy késénél pedig hátrébb sorolják az illetőt a kóstolósorban, és már nem idális állapotban kerül lekóstolásra az étel. Ő nem csúszott. A zsűri már a szájában forgatja a vegetáriánus költeményt.
 
14:00 A vegetáránus tál alapanyagai: 20 fürjtojás, 20 dkg gorgonzola, tegnap este sorsolt alapanyag (metélőhagyma, zöldborsó), risotto rizs. A húsétel alapanyagai: borjúszűz, borjúcsülök velőcsonttal olaszos vágatban és a csülökben található velő. 
 
13:55 Már csak 5 perc és ebédet kap a zsűri.
 
13:47 Az első tálat Elek Richárd (Fausto's Ristorante) mutatja be 14 órakor. Az első tálak 10, a másodikak 5 percenként fogják követni egymást.
 
13:45 Széll Tamás a mikrofonnál. Első kérdés? Milyen "rablóból pandúrrá" válni? Azt mondja, főzni azért jobb volt a versenyen, de nagy kiváncsisággal tekint a zsűrizés elé. Nem gondolkodott rajta, ő mit csinált volna az idei alapanyagokból.
 
13:40 Enrico Crippa zsűrielnököt kérdezi Gianni. Crippa lesz az európai döntő elnöke is. Azt mondja, minden boxban nagy tudást és nyugalmat látott. Úgy véli nehéz lesz a zsűri dolga a magas színvonal miatt. A júniusi torinoi európai döntőről csak annyit árul el, hogy az egyik alapanyag a magyar döntőn is szerepel. 
 
13:36 Bevonul a zsűri.
 
13:35 A rögtönzött hangpróba alapján a helyszínen Pohner Ádámnak (Kistücsök Étterem) van a legnagyobb szurkolótábora.
 
13: 30 Elvileg fél óra múlva kezdődik a tálalás.
 
13:25 A Haraszti Zsolt (Alabárdos Étterem) rajongói klub. Volt munkatársai szurkolnak neki a helyszínen. Gyakran felzúg a "Hajrá Zsolti!".
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
 
13:00 Ezek az italok kerültek a zsűri asztalára: Törley pezsgő és Kreinbacher bor.
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
 
12:50 Ehhez a hangulathoz azért még kicsit gyúrni kell. A fotó a 2014-es lyon-i döntőn készült. Ott 1000 főben szokták maximálni a nézők számát.
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
Fotó: Fine Dining Lovers
 
12:45 Mint egy meccsen. Teljesült Paul Bocuse álma.
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
 
12:30 Vendégségben a kollégáknál. Mindent a szemnek!
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
 
12:25 A konyhai és a kóstoló zsűri összesen 24 főből áll. A versenyzők két ételt készítenek a rendelkezésre álló 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő. A vegetáriánus tányéron gorgonzola, risotto rizs és fürjtojás kap helyet mindenképpen.
 
12:18 A mellettünk szurkoló úr szerint az eddig látottak alapján mindenki első helyet érdemelne. Ez azonban nem fog bekövetkezni. A műsorvezető elmondása szerint még ezen a 100 pontos skálán is nagy különbségek szoktak lenni a versenyzők között.
 
12:15 A legfőbb méltóságok kóstolóasztala. Középen fog ülni Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or akadémia elnöke, jobbra tőle Enrico Crippa olasz zsűrielnök, balra pedig Széll Tamás, az 2016-os európai döntő győztese, a 2017-es világdöntő negyedik helyezettje.
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
 
12:05 Fokhagyma és láng.
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
 
12:01 A zsűri 13:30 kor foglalja el a tervek szerint a helyét. Az elnök Enrico Crippa olasz Michelin-csillagos séf, a zsűri tagjai között van Széll Tamás is.
 
11:56 A Babel Budapest tulajdonosa a helyszínen elmondta, hogy chef-je, Veres István a felkészülése alatt mintegy 30-szor készítette el a versenymenüt.
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
Kürtöskalács készül
 
11:54 A verseny során 100 pont a zsűri által kiosztható maximum. Ebből 60 pont az íz, 20 pont a prezentálás és 20 pont a konyhai zsűri (csapat munkája, tisztaság, rend - a verseny ideje alatt és a munka befejeztével).
 
11:50 Első bejelentkezés a helyszínről
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
 
10:27 Veres István, a Babel Budapest chef-je. Vele készült interjúnk itt olvasható.
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia facebook-oldala
 
 
10:16 A Bocuse d’Or Europe versenyt 2008 óta rendezik meg, ezt nyerte meg 2016-ban Széll Tamás. Innen a 12 legjobb kerül tovább a világdöntőbe. Az európai döntőt idén júniusban Olaszországban, Torinoban rendezik, a 2019-es világdöntőt pedig a hagyományoknak megfelelően Lyon-ban.
 
10:05 Ahogy az egész gasztronómiát, úgy a szakácsversenyeket is forradalmasítani akarta Paul Bocuse. 1987-ben Lyon-ban ezért hívta életre a Bocuse d'ort. Ugyanolyan látványos show-t képzelt el, mint ami a sportmérkőzéseket övezi. Az ötlet a következő volt: hozzunk össze 24, a világ minden tájáról érkezett fiatal chef-et, akiknek közönség előtt 5 óra 35 perc áll rendelkezésre, hogy elkészítsék az általuk kigondolt ételt. Egy csapatban ketten vannak, a szakács és a kuktája. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lennie, míg a commis a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a tréner, aki kétfős csapata felkészítését végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt.
 
9:55 Már javában zajlik a verseny!
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia facebook-oldala
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
 
 
Megvan a 2018-as magyar Bocuse d\'Or győztese
Tergnapi előkészületek a helyszínen. Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia facebook-oldala
 
A győztes Széll Tamás örökébe léphet, aki a magyar válogató után tavaly megnyerte az európai döntőt és negyedik helyen végzett a végső megmérettetésen a "világbajnokságon".
 
A névadó Paul Bocuse francia gasztrofejedelem idén januárban húnyt el 91 évesen. Hogy mekkora alakja volt ő az újkori gasztronómiának, arról a szállóigeként fennmaradt gondolatai is tanuskodnak. Az első Bocuse d'Or versenyt 1987-ben rendezték.
 
A magyar verseny lebonyolításáról és az idei résztvevőkről itt olvashattok. Az egyik esélyessel, Veress Istvánal, a Bábel étterem séfjével nemrégiben készítettünk interjút.