Sportos-, zenés-, és lazulós őszi boros programokAhogy lassan beköszönt az aranybarna, illatokkal teli ősz, az ország különböző pontjain egyre-másra nyílnak meg a pincék ajtajai, a fesztiválok sátrai és a boros-kulturális események kapui. Az alábbi ajánlónkban az ősz nagy kóstoló eseményei mellet különleges hangulatú boros-zenés programokat is összeszedtünk Nektek!
Ha nem ízlik a narancsbor, valószínűleg rosszul ittad eddig - Próbáld ki így!Talán Te is azok közé tartozol, akik a megvásárolt bort azonnal a hűtőbe teszik - kivéve persze, ha vörösborról van szó. A fehérborok, rozék, pezsgők és édes borok esetében nagy gond még nincs ezzel, de a narancsborok bizony kellemetlen élményeket okozhatnak hidegen.
Fedezd fel a rózsaszín univerzumot! - A világ rozéi 28 tételen keresztül a Borkollégium mesterkurzusánA rozék világa hihetetlenül változatos: lehetnek üdék és játékosak, akár egy nyári szellő, vagy gyümölcsösen zamatosak, mint egy friss eper. Találunk köztük virágos karaktereket, melyek egy tavaszi mező illatát idézik, és léteznek komolyabb, testesebb változatok, amelyek elegáns hordós jegyeket és hosszabb érlelhetőséget is kínálnak. A Borkollégium szeptember 19-i tematikus mesterkurzusán most 28 gondosan válogatott tételen keresztül ismerheted meg, hogyan válik a rozé a világ különböző pontjain egyedivé és utánozhatatlanná!
A Borászportál is elkötelezett a tudatos és mértékletes borfogyasztás mellettEgy nyílt levélben borászok, szakértők, orvosok és közéleti szereplők közösen állnak ki a borkultúra értékei mellett, hangsúlyozva annak pozitív hatásait, miközben határozottan elutasítják az alkohol öncélú fogyasztását. A Borászportál mindezekkel az értékekkel azonosul, és kezdettől fogva részt vesz a kulturált borfogyasztás népszerűsítésében.
Tüzes ételek, hűs borok – a nyári grill party-k legjobb párosaiTombol a nyár, és bár nappal a lakásba húzódunk a meleg miatt, esténként azért csábít a kerti sütögetés. A grillezés nemcsak egy ételkészítési mód, hanem az egyik legkedveltebb családi és baráti program is a nyári szezonban. És mi lehetne jobb kísérője egy jól átsült steaknek vagy ropogósra sült zöldségnyársnak, mint egy jól megválasztott pohár bor? De mégis milyen?
„Nem hagyom el Magyarországot anélkül, hogy meg ne kóstolnám az Eszenciát!”Mikk Parre-rel, az Európa-bajnok sommelier-vel Németh Ágnes beszélgetett.
"A sikerhez vezető út hosszú, de ha valaki elhivatott, a türelem és a kitartás meghozza a gyümölcsét"Beszélgetés a 2024-es Év Bortermelőjével, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászával és ügyvezető igazgatójával, Liptai Zsolttal.
A november az elmúlt időkben biztosan nem volt szárazMa sokan száraz novembert tartanak ebben az időszakban, bár hagyományosan az évnek ez a szakasza még korántsem az önmegtartóztatásról szólt. Az ősz végi népszokásokban, ha csak mellékszereplőként is, de mindig jelen volt valamilyen formában a bor.
Alkoholmentes opciók: a verjusA zöld szőlő alacsony cukor- és magas savtartalmú levét már az ókorban is felhasználták. A 19. század elejéig gyakran szerepelt szakácskönyvekben és receptekben, hazánkban egresvíz névvel illették. Később feledésbe merült, manapság azonban újra divatba jött, a gasztronómiában szinte kihagyhatatlanná vált és mentes fröccs alapanyagnak sem utolsó.