„Nem hagyom el Magyarországot anélkül, hogy meg ne kóstolnám az Eszenciát!”Mikk Parre-rel, az Európa-bajnok sommelier-vel Németh Ágnes beszélgetett.
“Ki van kényszerítve, hogy összeszedjük a gondolatainkat, és lényegre törően, 12 percben bemutassuk a borainkat”A Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen minden évben tudatosan szerveznek olyan programokat, amelyek összehozzák a borászokat a világ különböző pontjairól érkező beszerzőkkel, importőrökkel, sommelier-kkel és gasztronómiai döntéshozókkal. A cél az, hogy a bemutatott borok ne csupán aranyérmeket nyerjenek, hanem polcokra is kerüljenek – akár Bécsben, Varsóban, Koppenhágában vagy Londonban.
A gyümölcs már eleve kóser, az a feladat, hogy az is maradjonA közhiedelemmel ellentétben a modern kóser bor nem sokban különbözik bármely más bortól. „A gyümölcs már eleve kóser. A mi feladatunk az, hogy kóser maradjon, miközben borrá válik” – vallja a kaliforniai Herzog Wine Cellars borásza. Sokan azt hiszik, hogy rabbinak kell megáldania, de ez nem így van, hiszen a bor már eleve szent. A borkészítési folyamatok azonban szigorúan szabályozottak.
“A kisebb borvásárok sikeresebbek, a nagyokon meg ott vagyunk, mert muszáj”Tavasszal egymást érik a nemzetközi bor kiállítások, vásárok, melyek egyrészt lehetőséget adnak a borászatok számára a bemutatkozásra, az új üzleti kapcsolatok kiépítésére, és a meglévők ápolására, másrészt a kóstolások által tanulhatnak, képezhetik magukat. Az, hogy a nemzetközi mezőnyt ismerjék, különösen fontos a saját boraik objektív megítéléséhez is. A külső szemlélő számára akár nagyon hasonlóak lehetnek ezek a kiállítások, ugyanakkor kiállítóként a borászatok tudatosan döntenek egyik vagy másik mellett, figyelembe véve az expo-k egyedi jellegzetességeit.
Bemutatkoztak az első Etyeki Eredetvédett PezsgőkAz Etyeki Eredetvédett Pezsgő a jövőben a borvidék legelőremutatóbb közösségi munkájának gyümölcse. Etyeken 8 évig dolgoztak az új eredetvédelmi kategória bevezetésén, és végre a nagyközönség számára is elérhetővé váltak a szigorított feltételeknek megfelelő Etyeki Pezsgők. Hernyák Tomi etyeki borász a motorja volt ennek a folyamatnak, őt kértük meg, hogy meséljen arról, milyen hosszú volt az út, amíg eljutottak idáig.
“Minél többet tanulsz róla, annál jobban szereted”A magyarul és angolul is elérhető borismereti és borkulturális kurzus, a BorKatedra már hat egyetemen vehető fel kreditekért. Idén a Borkollégium, Magyarország első boriskolája is csatlakozott a kezdeményezéshez. Cikkünkben a Pannon Egyetem két hallgatója is mesél arról, miért jelentkezett, és teljesítette-e az elvárásait a boros képzés.
“Ne csak egy legyen a sok közül, hanem felkapott és szexi bor legyen”A pezsgőtől a mindennapi borokon át a borvilág ikonikus csúcstételéig, az aszúig: van-e még olyan fajta, amely ennyi stílusban is képes nagyot alkotni? A furmint sokoldalúságáról három olyan borászat képviselőjével beszélgettünk, akiknek kínálatában nagy szerepet játszik ez a fajta.
"A szőlő olyan, mint az ember: sok mindent kibír"Három Balaton környéki borászt: Gilvesy Róbertet, Figula Mihályt és Pálffy Gyulát kérdeztük arról, hogy ők hogyan élték meg a tavalyi aszályos nyári időszakot, és miként adaptálódtak a globális felmelegedés okozta kihívásokhoz.
"A sikerhez vezető út hosszú, de ha valaki elhivatott, a türelem és a kitartás meghozza a gyümölcsét"Beszélgetés a 2024-es Év Bortermelőjével, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászával és ügyvezető igazgatójával, Liptai Zsolttal.