Öt jó sztori az év utolsó borkóstolójáról
Az utolsó 2016-os Afterworkön öt jó, személyes borász-sztorit ismertem meg.
Egyre kevesebb olyan rendezvény, borfesztivál van, ahol személyesen a borászok vannak jelen. De neked lehet, hogy kérdésed lenne a borral, a pincészettel, az évjárattal kapcsolatban, vagy csak egyszerűen egy boros témában kérnéd ki a szakmabeli véleményét. Erre most lehetőséged lesz, mert október 15-én a Zwack Múzeumban mindenki ott lesz, akinek a borát a poharadban forgatod.
SUMMARIUM - Az olaszrizlinget saját gyerekükként szerető és nevelő borászok úgy döntöttek, hogy helyet követelnek boraiknak egy újabb megmérettetésen, melyben a fajta kiváló tulajdonságaira szeretnék felhívni a nagyérdemű figyelmét februárban. Abban a februárban, ami már öt éve szinte kizárólag a furmintról szól. Azonban, tényleg, bátraké a szerencse. A Jásdi István nevével fémjelzett Olaszrizling szerintünk eseményen, melyet február 1-2. között rendeztek meg Csopakon, annyian voltak az eseménynek helyt adó Jásdi Pincében és Szent Donát Pincében, hogy a falak majdnem kidőltek.
Kóstolási jegyzet - Bár már november van, egy beszámolóval azért még adós maradtam az olaszrizling hava kapcsán. Október utolsó napján tartotta a CEWI Top 10 Olaszrizling Kóstolóját, ahová azok a tételek kerültek beválogatásra, amelyeket a Nagy Olaszrizling Kóstolón a legtöbbre értékelt a közönség.
Summarium - Az Olaszrizling Október sok-sok izgalmas híre és rendezvénye után a hónap utolsó előtti napján pár tucatnyi szerencsés a CEWI-ben gyűlhetett össze, hogy Horkay András nemzetközi borakadémikus (AIWS) vezényletével a WSET-módszer alaposságával vegye sorra a Nagy Olaszrizling Kóstoló TOP 10 közönségkedvenc borát és a borvidékeket, ahonnan azok érkeztek. Komolyak voltak a tételek, de az a cél is, hogy a CEWI többet adjon, mint egy borkóstoló.
Borfeszt summarium - Már a 22. évében jár a Budavári Borfesztivál és népszerűsége továbbra is töretlen. A történelmi budai vár udvarában bort kóstolni mindig élmény, és talán nincs is még egy ilyen ország, ahol ilyen impozáns környezetben lehet borfesztiválozni. Lapunk szakmai lektora, Kielmayer Kris beszámolója.