Fröccs

Egy szekszárdi borász és egy német képzőművész különös története

Szeptember 27. 11:09
Folytatja a nyáron elindított rendhagyó csereüzleteit Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor. A hajdúsági libatenyésztő és a békési dinnyetermesztő gazda után ezúttal egy hetet egy szekszárdi borásznál töltenek. A német alkotó ezalatt tájképet fest a gazdaságról, cserébe pedig arra kéri vendéglátóját, hogy forgasson kisfilmet és adjon betekintést munkájába, életébe. 
 
Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin Bécsben és Budapesten dolgozó független kurátor szeptember 28. és október 4. között szüretelni mennek a Dél-Dunántúlra, egy szekszárdi családi gazdaságba. Az egyhetes együttműködés alatt Antje Schiffers az egykori „vándorfestőket” megidézve képet fest a vendéglátóinak a gazdaságukról, míg a borászat cserébe rövid videókat fog készíteni a munkájukról és a gazdaságukról. A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című projekt során készült festményeket és filmeket novemberben a gazdák településein, januárban pedig a budapesti Ludwig Múzeumban mutatják be.
 

Újabb díjat kapott a Kistücsök étterem tulajdonosa

Szeptember 27. 10:28
Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa kapta a 2017. évi Gundel Károly díjat.
 
A 16 tagból álló döntéshozó bizottság indoklása szerint a kitüntetett „a Balaton déli partján évtizedek óta küzd a régió alapanyagaiért, boraiért. Étterme a legkiemelkedőbb vendéglátóhely a déli parton, ami mindenkinek a minőséget jelenti. Küldetése, hogy naggyá tegye ezt a régiót, hogy felnőjön a világ legjobb gasztronómiai célpontjai közé. Lokálisan gondolkozik, törekszik arra, hogy megkeresse a helyi termelőket, termékeket.”
 
Csapody Balázs tevékeny részese volt a 2016-os budapesti Bocuse d’Or Europe verseny megszervezésének is. A Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesületnek, és 2014-ben elnyerte az "Év vendéglőse" díjat.
 
A Vinoporton olvasható Németi Sándor nemrégiben készített átfogó interjúja a Kistücsök étterem első 25 évéről illetve a balatoni gasztronómia kihívásairól.
 

Magyar pezsgőket tüntettek ki Londonban

Szeptember 27. 09:41
Egy ezüstérmet és egy bronzérmet nyertek a Garamvári Pincészet pezsgői a Champagne technológiával készült pezsgők világbajnokságának londoni borversenyén.
 
A pincészet Optimum Brut 2013 pezsgője kapta a verseny zsűrijétől az ezüstérmet, a Brut Nature pezsgő pedig a bronzérmet. Ezen felül a Classic Brut 2007-es pezsgő „Ajánlott” minősítést ért el.

A borászok végre elárulják, melyik az ő kedvenc boruk

Szeptember 27. 08:57
Október 6-án, a Tokaji Szüreti napok első estéjén speciális kóstolót szervez a Tokaji Borászok Asztaltársasága. Ennek keretében hangulatos élőzene mellett Tokaji borászok mutatják be kedvenc boraikat a Tokaji Múzeum kertjében.
 
A bemutatón részt vesz a Benkő Borház, az Erzsébet Pince, a Hétszőlő, a Hímesudvar, a Paulay Borház és a Pinceköz Borászat, minden borász 1-1 kedvenc borát viszi magával. A borok listája a vendégek számára egész az eseményig meglepetés marad, a 6 borász azonban elöljáróban egy szép borsort ígér.
 
A belépő ára 3000 forint, a jegyek a helyszínen kezdés előtt vásárolhatók meg. A laza, beszélgetős boresten a látogatók vásárolhatnak a Zempléni Sajt manufaktúra sajtjaiból is.

Kevesebb a betegség és több a bevétel, ha megfelelő a kutyád

Szeptember 26. 17:24
Kevesebb a szőlőbetegség és több a vásárló azoknál a borászatoknál, ahol kutya van a háznál. Nagyjából így foglalható össze az agrarszektor.hu legújabb írása, amelyben 5 pontban szedték össze a „kutyás borászatok” előnyeit. Íme:
  1. Kísérletek bizonyítják, betanított keresőkutyák képesek jelezni a pajzstetű jelenlétét a szőlőültetvényekben. Ez a kártevő a hajtásokon táplálkozik illetve vírusok terjedését is okozhata. A kutyák alkalmazása így akár a fenntartható gazdálkodást is elősegítheti, hiszen minél korábban ismerik fel a kártevőket, annál kevesebb növényvédő szerre lehet szükség.
  2. Sok borászathoz, szőlőskerthez tartozik legelő is, ahol haszonállatokat tartanak. A kutyák az ő őrzésüket is végezhetik.
  3. Nem csak az állatok, de maga a szőlő is veszélyben lehet. A tőkék legnagyobb ellenségei a kerteken átvonuló nagyobb testű állatok, illetve a szőlővel is táplálkozó madarak, rágcsálók. A kutya őket is távol tudja tartani.
  4. Ahol kutya van, ott az emberek általában otthonosabban érzik magukat. Így van ez a borászatok vendégeivel is (feltéve, hogy nem félnek a kutyától). A kutya tehát növelheti az adott pincészet népszerűségét és növelheti a forgalmat.
  5. Vannak pincészetek, ahol a dizájnt is a kutyák inspirálják. Nem kell messzire mennünk a példáért. Elég csak az etyeki Hernyák Birtok 2012-es zöld veltelínijének vagy a szekszárdi Bodri Pincészet Bodrikutya Cuvée-jének a címkéjére gondolni, ahol markánsan megjelenik a kutya, mint motívum. Igaz, utóbbinál nyilván nyomott valamit a latban Bodri István borász-tulajdonos neve is.

Lehullt a lepel a somlói juhfark titkáról

Szeptember 26. 11:55
A szakma és a közönség körében egyaránt sikerrel zárult a szeptember 23-án a Tornai Pincészetben megrendezett 2. Somlói Juhfark Ünnep. A 15 pincészetet felvonultató kóstoló mellett Kiss Eliza kormánybiztos és Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus részvételével szakmai beszélgetés is zajlott a juhfark, mint borkülönlegesség hazai és nemzetközi esélyeiről.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy fontos, hogy a borászok mind ugyanazt értsék somlói juhfark alatt és ennek megfelelő borokat készítsenek. A termelőknek együtt kell meghatározniuk, hogy milyen jól beazonosítható, egységes stílusú bort tesznek egy borvidék védjegyévé, és hova pozícionálják azt a piacon. Az alapanyag megfelelő, hiszen Somló és a juhfark párosa izgalmas, egyedi bort ad. A juhfark visszafogott, kevéssé karakteres fajta, ez pedig kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy megmutassa az egyedülálló, vulkanikus somlói talajt és éghajlatot. A meghívott vendégek szerint a somlói termelők a boraikkal jó úton járnak, nemzetközi elismertségük esélyeit pedig az is növeli, hogy a világ egyre jobban értékeli a különleges helyi fajtákat.

Egymillió forint üti egy fiatal borász markát

Szeptember 25. 16:30
Egymillió forintos féléves külföldi ösztöndíj és a „Jövő Borásza” cím viselése a jutalma annak a fiatal borásznak, aki elnyeri a most meghírdetett Borászok Borásza Ösztöndíjat. A Vinum Praemium Alapítvány által létrehozott ösztöndíj program célja azon elkötelezett borász megtalálása, akinek a borkészítés mellett a borkultúra fejlesztése és a közösségépítés is fontos.
 
Pályázhatnak a hazai egyetemeken aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 29. életévüket be nem töltött szőlész-borász hallgatók, akiknek már legalább négy sikeresen lezárt félévük van. A jelentkezőknek az alapítvány székhelyén október 31-ig kell leadniuk pályázai anyagukat, aminek tartalmaznia kell egy legalább 15 oldal terjedelmű dolgozatot a „Szőlőtermesztési- és borászati technológiák vizsgálata” témakörben. A beérkezett dolgozatokat egyetemi oktatók előzetesen értékelik, majd a legjobbakat továbbítják az alapítványnak, ahol egy kuratrórium dönt a „Jövő Borásza” cím odaítéléséről.

Tudta, hogy Borotán van Magyarország legszebb borászata?

Szeptember 25. 13:31
Tudta, hogy Borotán van Magyarország legszebb borászata?
 
Idén először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, ahol a borászat kategóriában a borotai Koch Borászat (Hajós-Bajai borvidék) nyert. A verseny hat kategóriájában összesen 50 birtok nevezett, ezek közül kapta meg Magyarország Legszebb Borászata díjat a Koch Borászat, a kiírás értelmében innentől időkorlát nélkül viselheti a címet.

Koch Csaba tulajdonos éppen idén ünnepli negyedszázados munkásságát, a 2014-es Év Pincészete díj elnyerése után rövid időn belül újabb elismerésben részesült. Mint mondja, ez annak eredménye, hogy számukra kiemelten fontos a környezettudatos gazdálkodás, ezért is folytatnak „előremutató kísérleteket a rezisztens szőlőfajtákkal, minimálisra csökkentve így a vegyszeres beavatkozás igényét a szőlőben”.
 

Biobor és boros szabadulószoba Tokaj szélén

Szeptember 24. 21:00
Sárospatakon a Kossuth Lajos utcában, a Cuvée Rendezvényházban találjuk meg a Harsányi Pincészet birtokközpontját. A generációk óta a Harsányi család birtokában lévő kéthektáros területre alapozva 2012-ben palackozta első borait a pincészet. Az igazi borászati munka a Ciróka dűlőben lévő Ruck-tanyán zajlik, itt készülnek Hős-Nagy Henrik vezetésével a pincészet borai. A mostanra öt hektárosra bővült borászat területei a Megyer, Ciróka, Kútpatak és Király-hegy dűlőkben vannak. A szőlőben biogazdálkodás folyik, és ugyanilyen alapokon dolgoznak a borkészítésnél is.

A Cuvée Rendezvényház kicsit birtokközpont, bemutatóterem, borkóstolások helyszíne is egyben, ám mindenek előtt rendezvényhelyszín. Koncertek, kulturális események zajlanak itt. Sok pár mondta ki az épület falai között a boldogító igent, és tökéletesen alkalmas céges események, konferenciák lebonyolítására is. Békés hely nagy terekkel, kedves kerttel, és egy boros témájú szabaduló szobával.

A Kerülőutak Tokaj-Hegyaljai túrájának keretében itt kóstolhattuk meg a borokat, azok készítőjének, Hős-Nagy Henriknek az útmutatásával. A 2016-os borok 180 fokos fordulatot jelentenek a korábbiakhoz képest, köszönhetően Henrik munkájának, az elődeitől eltérő szemléletének. A pincében is biofeldolgozásra törekednek, csak nagyon-nagyon ritkán dolgoznak egy kis neutrális élesztővel. Henrik elképzelése, hogy neutrális, tisztán a fajtát és a terroirt mutató borok készüljenek, harmóniában, jó szerkezettel, alacsony alkohollal. A pincészet elsősorban furminttal foglalkozik. Az alapborok reduktív technológiával készülnek, a dűlős tételek kerülnek hordóba, változó időtartamra. Viszont minden tétel alkalmaznak seprőn tartást és felkeverést.

A kóstolt borok egységes jellemzője volt a jó szerkezet, a szép, egyenletes korty. Üdítő, lelkesítő tételek, általában némi cukortartalommal viszont feszes savakkal, így az édesség háttérbe szorul. Henrik kísérletező kedvének és a támogató tulajdonosoknak köszönhetően olyan tokaji borkülönlegességek is találhatók a szortimentben, mint a száraz szamorodni és a fordítás.

Határozott vízióval rendelkező pincészetnél kóstolhatunk, szépen rendben tartott szőlőben barangolhatunk, és meggyőződhettünk róla, hogy Sárospatak történelme nem csak az épületekben, hanem a palackokban is köztünk van. A településnek megérdemelt helye van a Tokaj-Hegyalja borvídéken.