Fröccs

Újabb díjat kapott a Kistücsök étterem tulajdonosa

Szeptember 27. 10:28
Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa kapta a 2017. évi Gundel Károly díjat.
 
A 16 tagból álló döntéshozó bizottság indoklása szerint a kitüntetett „a Balaton déli partján évtizedek óta küzd a régió alapanyagaiért, boraiért. Étterme a legkiemelkedőbb vendéglátóhely a déli parton, ami mindenkinek a minőséget jelenti. Küldetése, hogy naggyá tegye ezt a régiót, hogy felnőjön a világ legjobb gasztronómiai célpontjai közé. Lokálisan gondolkozik, törekszik arra, hogy megkeresse a helyi termelőket, termékeket.”
 
Csapody Balázs tevékeny részese volt a 2016-os budapesti Bocuse d’Or Europe verseny megszervezésének is. A Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesületnek, és 2014-ben elnyerte az "Év vendéglőse" díjat.
 
A Vinoporton olvasható Németi Sándor nemrégiben készített átfogó interjúja a Kistücsök étterem első 25 évéről illetve a balatoni gasztronómia kihívásairól.
 

Magyar pezsgőket tüntettek ki Londonban

Szeptember 27. 09:41
Egy ezüstérmet és egy bronzérmet nyertek a Garamvári Pincészet pezsgői a Champagne technológiával készült pezsgők világbajnokságának londoni borversenyén.
 
A pincészet Optimum Brut 2013 pezsgője kapta a verseny zsűrijétől az ezüstérmet, a Brut Nature pezsgő pedig a bronzérmet. Ezen felül a Classic Brut 2007-es pezsgő „Ajánlott” minősítést ért el.

A borászok végre elárulják, melyik az ő kedvenc boruk

Szeptember 27. 08:57
Október 6-án, a Tokaji Szüreti napok első estéjén speciális kóstolót szervez a Tokaji Borászok Asztaltársasága. Ennek keretében hangulatos élőzene mellett Tokaji borászok mutatják be kedvenc boraikat a Tokaji Múzeum kertjében.
 
A bemutatón részt vesz a Benkő Borház, az Erzsébet Pince, a Hétszőlő, a Hímesudvar, a Paulay Borház és a Pinceköz Borászat, minden borász 1-1 kedvenc borát viszi magával. A borok listája a vendégek számára egész az eseményig meglepetés marad, a 6 borász azonban elöljáróban egy szép borsort ígér.
 
A belépő ára 3000 forint, a jegyek a helyszínen kezdés előtt vásárolhatók meg. A laza, beszélgetős boresten a látogatók vásárolhatnak a Zempléni Sajt manufaktúra sajtjaiból is.

Kevesebb a betegség és több a bevétel, ha megfelelő a kutyád

Szeptember 26. 17:24
Kevesebb a szőlőbetegség és több a vásárló azoknál a borászatoknál, ahol kutya van a háznál. Nagyjából így foglalható össze az agrarszektor.hu legújabb írása, amelyben 5 pontban szedték össze a „kutyás borászatok” előnyeit. Íme:
  1. Kísérletek bizonyítják, betanított keresőkutyák képesek jelezni a pajzstetű jelenlétét a szőlőültetvényekben. Ez a kártevő a hajtásokon táplálkozik illetve vírusok terjedését is okozhata. A kutyák alkalmazása így akár a fenntartható gazdálkodást is elősegítheti, hiszen minél korábban ismerik fel a kártevőket, annál kevesebb növényvédő szerre lehet szükség.
  2. Sok borászathoz, szőlőskerthez tartozik legelő is, ahol haszonállatokat tartanak. A kutyák az ő őrzésüket is végezhetik.
  3. Nem csak az állatok, de maga a szőlő is veszélyben lehet. A tőkék legnagyobb ellenségei a kerteken átvonuló nagyobb testű állatok, illetve a szőlővel is táplálkozó madarak, rágcsálók. A kutya őket is távol tudja tartani.
  4. Ahol kutya van, ott az emberek általában otthonosabban érzik magukat. Így van ez a borászatok vendégeivel is (feltéve, hogy nem félnek a kutyától). A kutya tehát növelheti az adott pincészet népszerűségét és növelheti a forgalmat.
  5. Vannak pincészetek, ahol a dizájnt is a kutyák inspirálják. Nem kell messzire mennünk a példáért. Elég csak az etyeki Hernyák Birtok 2012-es zöld veltelínijének vagy a szekszárdi Bodri Pincészet Bodrikutya Cuvée-jének a címkéjére gondolni, ahol markánsan megjelenik a kutya, mint motívum. Igaz, utóbbinál nyilván nyomott valamit a latban Bodri István borász-tulajdonos neve is.

Lehullt a lepel a somlói juhfark titkáról

Szeptember 26. 11:55
A szakma és a közönség körében egyaránt sikerrel zárult a szeptember 23-án a Tornai Pincészetben megrendezett 2. Somlói Juhfark Ünnep. A 15 pincészetet felvonultató kóstoló mellett Kiss Eliza kormánybiztos és Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus részvételével szakmai beszélgetés is zajlott a juhfark, mint borkülönlegesség hazai és nemzetközi esélyeiről.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy fontos, hogy a borászok mind ugyanazt értsék somlói juhfark alatt és ennek megfelelő borokat készítsenek. A termelőknek együtt kell meghatározniuk, hogy milyen jól beazonosítható, egységes stílusú bort tesznek egy borvidék védjegyévé, és hova pozícionálják azt a piacon. Az alapanyag megfelelő, hiszen Somló és a juhfark párosa izgalmas, egyedi bort ad. A juhfark visszafogott, kevéssé karakteres fajta, ez pedig kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy megmutassa az egyedülálló, vulkanikus somlói talajt és éghajlatot. A meghívott vendégek szerint a somlói termelők a boraikkal jó úton járnak, nemzetközi elismertségük esélyeit pedig az is növeli, hogy a világ egyre jobban értékeli a különleges helyi fajtákat.

Egymillió forint üti egy fiatal borász markát

Szeptember 25. 16:30
Egymillió forintos féléves külföldi ösztöndíj és a „Jövő Borásza” cím viselése a jutalma annak a fiatal borásznak, aki elnyeri a most meghírdetett Borászok Borásza Ösztöndíjat. A Vinum Praemium Alapítvány által létrehozott ösztöndíj program célja azon elkötelezett borász megtalálása, akinek a borkészítés mellett a borkultúra fejlesztése és a közösségépítés is fontos.
 
Pályázhatnak a hazai egyetemeken aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 29. életévüket be nem töltött szőlész-borász hallgatók, akiknek már legalább négy sikeresen lezárt félévük van. A jelentkezőknek az alapítvány székhelyén október 31-ig kell leadniuk pályázai anyagukat, aminek tartalmaznia kell egy legalább 15 oldal terjedelmű dolgozatot a „Szőlőtermesztési- és borászati technológiák vizsgálata” témakörben. A beérkezett dolgozatokat egyetemi oktatók előzetesen értékelik, majd a legjobbakat továbbítják az alapítványnak, ahol egy kuratrórium dönt a „Jövő Borásza” cím odaítéléséről.

Tudta, hogy Borotán van Magyarország legszebb borászata?

Szeptember 25. 13:31
Tudta, hogy Borotán van Magyarország legszebb borászata?
 
Idén először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, ahol a borászat kategóriában a borotai Koch Borászat (Hajós-Bajai borvidék) nyert. A verseny hat kategóriájában összesen 50 birtok nevezett, ezek közül kapta meg Magyarország Legszebb Borászata díjat a Koch Borászat, a kiírás értelmében innentől időkorlát nélkül viselheti a címet.

Koch Csaba tulajdonos éppen idén ünnepli negyedszázados munkásságát, a 2014-es Év Pincészete díj elnyerése után rövid időn belül újabb elismerésben részesült. Mint mondja, ez annak eredménye, hogy számukra kiemelten fontos a környezettudatos gazdálkodás, ezért is folytatnak „előremutató kísérleteket a rezisztens szőlőfajtákkal, minimálisra csökkentve így a vegyszeres beavatkozás igényét a szőlőben”.
 

Biobor és boros szabadulószoba Tokaj szélén

Szeptember 24. 21:00
Sárospatakon a Kossuth Lajos utcában, a Cuvée Rendezvényházban találjuk meg a Harsányi Pincészet birtokközpontját. A generációk óta a Harsányi család birtokában lévő kéthektáros területre alapozva 2012-ben palackozta első borait a pincészet. Az igazi borászati munka a Ciróka dűlőben lévő Ruck-tanyán zajlik, itt készülnek Hős-Nagy Henrik vezetésével a pincészet borai. A mostanra öt hektárosra bővült borászat területei a Megyer, Ciróka, Kútpatak és Király-hegy dűlőkben vannak. A szőlőben biogazdálkodás folyik, és ugyanilyen alapokon dolgoznak a borkészítésnél is.

A Cuvée Rendezvényház kicsit birtokközpont, bemutatóterem, borkóstolások helyszíne is egyben, ám mindenek előtt rendezvényhelyszín. Koncertek, kulturális események zajlanak itt. Sok pár mondta ki az épület falai között a boldogító igent, és tökéletesen alkalmas céges események, konferenciák lebonyolítására is. Békés hely nagy terekkel, kedves kerttel, és egy boros témájú szabaduló szobával.

A Kerülőutak Tokaj-Hegyaljai túrájának keretében itt kóstolhattuk meg a borokat, azok készítőjének, Hős-Nagy Henriknek az útmutatásával. A 2016-os borok 180 fokos fordulatot jelentenek a korábbiakhoz képest, köszönhetően Henrik munkájának, az elődeitől eltérő szemléletének. A pincében is biofeldolgozásra törekednek, csak nagyon-nagyon ritkán dolgoznak egy kis neutrális élesztővel. Henrik elképzelése, hogy neutrális, tisztán a fajtát és a terroirt mutató borok készüljenek, harmóniában, jó szerkezettel, alacsony alkohollal. A pincészet elsősorban furminttal foglalkozik. Az alapborok reduktív technológiával készülnek, a dűlős tételek kerülnek hordóba, változó időtartamra. Viszont minden tétel alkalmaznak seprőn tartást és felkeverést.

A kóstolt borok egységes jellemzője volt a jó szerkezet, a szép, egyenletes korty. Üdítő, lelkesítő tételek, általában némi cukortartalommal viszont feszes savakkal, így az édesség háttérbe szorul. Henrik kísérletező kedvének és a támogató tulajdonosoknak köszönhetően olyan tokaji borkülönlegességek is találhatók a szortimentben, mint a száraz szamorodni és a fordítás.

Határozott vízióval rendelkező pincészetnél kóstolhatunk, szépen rendben tartott szőlőben barangolhatunk, és meggyőződhettünk róla, hogy Sárospatak történelme nem csak az épületekben, hanem a palackokban is köztünk van. A településnek megérdemelt helye van a Tokaj-Hegyalja borvídéken.

Ilyen borverseny még nem volt!

Szeptember 22. 12:08
A bor minősége mellett annak ára és a palack dizájnja is szempont lesz a most először megrendezésre kerülő London Wine Competition borversenyen. Az új borversenyt az italszektorban tanácsadásra szakosodott amerikai Beverage Trade Network (BTN) indítja.
 
Az új koncepció értelmében szembe mennek a borversenyek eddigi trendjeivel, ahol egyetlen pohár alapján értékeltek egy bort, a zsűri vizsgálni fogja a borosüveg küllemét és a bor árát is. Mint Sid Patel, a BTN és a verseny igazgatója elmondta, adott bor megítélésénél fontos, hogy milyen jól mutat a bárpulton vagy a boltok polcain és hogy mennyire éri meg azt a pénzt, amit elkérnek érte.

A London Wine Competition versenyen ennek megfelelően 3 kirtérium alapján pontozzák majd a borokat a borkereskedelemből érkező bírák. Vizsgálják természetesen az ihatóságot, ebben az esetben, hogy melyek azok a borok, amelyekből szívesen innának még egy pohárral. A csomagolásnál azt figyelik, az adott bor mennyire tűnik ki a polcon a többi közül, illetve hogy a dizájn mennyire passzol az adott bor karakteréhez és mennyire fejezi ki azt a minőséget, amit a bor képvisel. Harmadik tényező pedig az ár lesz, vagyis hogy mindez mennyibe kerül.
 
Nevezni november 1. és február 28. között lehet, januárig boronként kedvezményesen 96 angol fontért, utána 125 font a díj. Nevezett tételenként 3 palackot kell beküldeni.