Fröccs

100 pontot kapott a bécsi Steirereck, így lett az Év Étterme

Március 17. 20:48
Falstaff osztrák étteremkalauz ínyencklubja szerint a Steirereck a legjobb osztrák étterem.
 
A bécsi vendéglátóhely már többször végzett a lista élén, azonban korábban volt, hogy osztoznia kellett az első helyen. Az indoklás szerint a Steirereck kreatív és innovatív, nemcsak a kínálat, hanem felszolgálás színvonala és a hangulat is kiemelkedő - írja a Turizmus Online.
 
A Ringstrasse közelében, a Stadtparkban található étterem 1970-ben polgári vendéglátóhelyként kezdte meg a működését, csak később lett a csúcsgasztronómia egyik kiemelkedő helyszíne. A Steirereck éttermet két Michelin-csillaggal tüntették ki, a Gault Millau francia gasztronómiai kalauz értékelése szerint 19 pontot ért el a húszból. A maximális pontszámot eddig egy ausztriai étterem sem kapta meg.

Csavarzárra térnek át a Balaton déli oldalán

Március 17. 18:15
A dél-balatoni Bujdosó Pincészet termékpalettája az elmúlt hetekben tovább bővült, ráadásul új dizájnt és több boruk esetében csavarzáras palackozásra állnak át.

A borfogyasztási szokások átalakulása és a borstílusok gyümölcsösség felé történt eltolódása – ami a Dél-Balatonra egyébként is jellemző – egyaránt indokolták azt a döntést, miszerint a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2016 tavaszától csavarzáras palackozást vezessen be több bora esetében.  
 
„A csavarzáras kupakokra elsősorban gyakorlati okokból térünk át. A csavarzár megőrzi a borok frissességét adó szénsavtartalmat és a bor oxidációja ellen tökéletes védelmet nyújt, hiszen légmentesen, biztonságosan védi a bort. Emellett a nyári fesztiválszezonban  gyorsabban szolgáljuk ki vendégeinket és a gasztronómia számára is előnyösebb ez a megoldás, hiszen a nyitott palackok tárolására is megoldást kínál” – indokolta a váltást Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza. 
 
A pincészet életében több fontos lépés is történt idén. A buborékos borok új küllemmel jelennek meg. Az eddig Frisseccoként ismert gyöngyözőbor, amely Irsai Olivér-sauvignon blanc-sárgamuskotály szőlőből, a legkíméletesebb pezsgő alapbor technológiával készült, ezentúl megújult külsővel és „Zöld” márkanéven kapható majd. „Testvérét”, a pinot noir és cabernet sauvignon egybeszüreteléséből született Roseccót „Kék” névre keresztelték. 
 
Csavarzárra térnek át a Balaton déli oldalán
 
Az új külső és márkanév mellett Bujdosóék buborékos borainak termékpalettája tovább bővült: Bordó néven kínálják új, vörös habzóborukat, amely egy igazi bordeaux-i cuvée, azaz cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából jött létre. Intenzív illatát a buborékok még inkább felerősítik, ezzel együtt a vörös bogyós gyümölcsök zamatát hangsúlyozzák. A Bordó ötlete egy, a Pannónia 70-es cirkáló csapatával már évek óta rendszeresített, borvidékekkel ismerkedő túrán született, az ihletet egy olasz vörös Lambrusco adta.
 
A háromtagú borcsalád: a Kék, a Zöld és a Bordó március végétől többek között a Veritas borkínálatában, a Bujdosó vinotékákban, fesztiválokon, valamint a Bujdosó webshopban is kapható lesz.

Már lehet nevezni a Nemzeti Bor Maratonra!

Március 17. 16:52
A mai naptól lehet regisztrálni az idei év legnagyobb országos közösségi és szabadidősport-rendezvényére, a Nemzeti Bor Maratonra - jelentették be a szervezők budapesti sajtótájékoztatójukon. A május 13. és 22. között megrendezésre kerülő Nemzeti Bor Maraton 2057 kilométer hosszú útvonala Magyarország 121 települését érinti, és hazánk mind a 22 borvidékén keresztül halad. A szervezők a tavalyi, közel 30 ezer résztvevő után, idén 50 ezer résztvevőre számítanak a Nemzeti Bor Maratonon.
 
„A tavaly első alkalommal megrendezett, Európa-szerte egyedülálló Nemzeti Bor Maraton azzal a céllal jött létre, hogy nemzeti sikerágazatainkat – a magyar bort és a magyar sportot – összekapcsolja, s egy újfajta közösségi élményműfaj megteremtésével hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. E célok elérése érdekében már tavaly is jelentős lépéseket tettünk: az első Nemzeti Bor Maratonon 9 ezer futó vett részt, s az országos eseménysorozat egyéb programjaira több mint 20 ezren voltak kíváncsiak. A tavalyi indulók felállították a leghosszabb maratonváltó hivatalos világrekordját is: 257 óra és 5 perc folyamatos futással teljesítették a tavalyi, 2581 kilométeres távot” - összegezte a sajtótájékoztatón a 2015-ös eredményeket Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója.  
 
A 2016-os év sporttematikája a Nemzeti Bor Maraton esetében is az olimpia éve köré épül. A Nemzeti Bor Maraton idei, 2057 kilométeres útvonalát már nemcsak futva, hanem kerékpárral is teljesíthetik az indulók, emellett a kiemelt helyszíneken több más, ötkarikás sportág is részt vesz a kihívásokban. A Nemzeti Bor Maraton május 13. és 22. között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen várja majd az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készülnek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek teszik teljessé a szórakozást.
 
A Nemzeti Bor Maratonra az esemény honlapján, a www.nemzetibormaraton.hu oldalon lehet regisztrálni, ahol az érdeklődők a 10 napos eseménysorozat programjait is áttekinthetik, és további hasznos információkat is találhatnak.
 
A Nemzeti Bor Maraton fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, sportszakmai védnöke pedig Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. A Marketing Gyémánt Díjjal kitüntetett Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke öt hazai sztárborász, a villányi borvidék három élvonalbeli termelője, Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila, a Hajós-bajai borvidék egyik legsikeresebb pincészetének tulajdonosa, Koch Csaba, valamint a Kunság első számú borásza, Frittmann János. A Nemzeti Bor Maraton együttműködő partnere a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és a Nemeti Művelődési Intézet, támogatói a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szabadidősport Szövetség, az MTVA, a Lochner Group, Mórahalom Város Önkormányzata, az evopro, a Törley Pezsgőpincészet, a Sláger TV, a Borászportál és a Red Bull.
 

Szent Patrik buli lesz vasárnap Budapesten

Március 17. 14:41
Hatodik alkalommal rendezik meg március 20-án a Szent Patrik napi felvonulást és fesztivált Budapesten, az ünnepségen idén több mint 15 együttes fog ír zenét játszani, a felvonulás végállomásán változatos zenei, táncos, gyermek, családi és gasztronómiai programok várják a résztvevőket - közölte a szervező Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület.
 
A közlemény szerint a gyülekezőket többek között zsonglőrök, zenészek és ír vadászkutyák fogják fogadni 13 óra 30 perctől az V. kerületi Szabadság téren, ahonnan 15 órakor indul el a zöldbe öltözött menet az Andrássy út érintésével a belvároson keresztült. A felvonulás végállomása az Instant Klub, ahol változatos zenei, táncos, gyermek, családi és gasztronómiai programok várják a résztvevőket, akik saját hangszereiket elhozva be is kapcsolódhatnak a zenélésbe.
 
A Közép-Európa egyik legnagyobb Szent Patrik napi ünnepségének számító felvonulást 2011-ben szervezték meg először Budapesten mintegy 500 fő részvételével, 2013-ban már több mint 1400-an vettek részt a meneten.
 
Szent Patrik (385-461) eredetileg walesi nemesi család sarja volt, 16 éves korában azonban tengeri kalózok Észak-Írországba hurcolták, ahol rabszolgaként juhokat őrzött hat éven át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Kiszabadulva Galliában tanult, majd I. Celesztin pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett. Mivel ő alapította meg a működőképes kelta-ír egyházat, Írország apostolának is nevezik.
 
Szent Patrik napja Írországban nemzeti ünnep, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek, keresztények és nem keresztények egyaránt. Ilyenkor az emberek ír ételeket esznek, ír italokat isznak és lóherét tűznek ki a ruhájukra vagy teljesen zöldbe öltöznek.
(MTI)

Határtalan exportlehetőségek a hazai diótermelés előtt

Március 17. 12:31
A magyar dió minősége magasan jobb az olasz és amerikai diónál, ezért ennek köszönhetően nagyon jó piacnak örvend.  A tavalyi évben, az időjárási körülmények is kedveztek a diótermelésnek, így sikerült kiváló minőségű és nagyméretű diókat betakarítani. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség -Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, hogy a nálunk termelt diófajták nagyrésze korai érésű, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi konkurenseket megelőzve, már szeptemberben is értékesíthetjük dióinkat a piacon. 
 
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint a dió az egyetlen héjas termésű gyümölcs, amelynek a külkereskedelmi egyenlege pozitív. Héjas dióból tavaly 2,19 ezer tonnát sikerült eladni a külpiacokon, ami enyhe, háromszázalékos csökkenést jelent, a kivitel értéke 1,84 milliárd forintot tett ki. Az árak ugyanakkor emelkedtek, a hazai dió termelői ára 2015-ben 13 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a kilónkénti ár így megközelítette a háromezer forintot. A dióbélből tavaly mintegy 2,2 ezer tonnát értékesítettek a termelők.Ez utóbbi kategóriából főként a francia és a német piacra szállítanak, de jelentős az Egyesült Királyságba irányuló kivitel is - írja az Élelmiszer.hu. 
 
 

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat kapott a Bock Borászat

Március 17. 10:51
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a március 15-e alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen adta át a díjazottaknak - a Bock Borászaton kívül a Mecsekerdő Zrt.-nek és a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.-nek - az oklevelet, az emlékplakettet és a MAMD védjegy használatának lehetőségét tanúsító bizonyítványt.
(Orient Press)

A tehetségtelen klónok bosszúja

Március 16. 19:53
A magyar pinot noir helyzeten elmélkedik a Művelt Alkoholistán Alföldimerlot.
 
Mint írja, Burgundián évek óta átok ül, és a csökkenő kínálat pótlására a fél világ bejelentkezett.
 
Persze magyar pinot-t ajánlani a bourgogne-deficit betömésére még senkinek nem jutott eszébe, talán nem is véletlenül:
 
Mi sem hiszünk már benne. A magyar pinot-val még a magyar cabernet-nél is jobban kicsellózott a sors. Borászokkal beszélgetve az a kép alakult ki bennem, hogy a pinot-ban jószerével már csak az lát fantáziát, aki még nem próbálta, vagy legfeljebb a szűztermésnél tart. Hogy ennek orvosolhatatlan terroir-idegenség, aura-ütközés az oka, vagy, ahogy sokan rebesgetik, a tehetségtelen klónok bosszúja, nem tudom, de a nagy nehezen megtermelt szőlő jelentős hányada olcsó házasításokban, bikavérekben vagy egyszerűen rozéként végzi (gondolom, sorban a következő kármentő a pezsgő lesz). Saját praxisomban az utolsó emlékezetes magyar pinot a 2006-os Gál Tibor Sík-hegy volt, és legalább ennyire lelombozónak találom, hogy ez az a tantárgy, amiből kedvenc borászaim is rendszeresen buknak.
 
A poszt a továbbiakban néhány magyar pinot-t elemez.

Május 2-ig lehet jelentkezni a Fehér- és rozéborok országkóstolójára

Március 16. 17:30
Idén is folytatódik a Nemzeti Borkiválóság Program, elsőként a Fehér- és rozéborok országkóstolóját hirdetik meg, amire május 2-ig lehet jelentkezni - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.
 
Magyarországnak komoly történelmi értékekkel rendelkező borválasztéka van, a három éve elindult program mára a szakma által elismert eseménnyé nőtte ki magát. Az országos borszakértő bizottság a fehérborok után a vörösborokkal, majd a pezsgőkkel és az aszúborokkal folytatja az ország borainak bírálatát - mondta a miniszter.
 
Emlékeztetett: a szőlő- és borágazat rendkívül jó évet zárt tavaly, az előzetes adatok szerint a kibocsátása 40 százalékkal, 73 milliárd forintra nőtt. A szőlőtermés mennyisége 26 százalékkal, az árak 10 százalékkal emelkedtek, a bortermelés 3 millió hektoliter körül alakult. A 2015-ös szüret mennyiségben és minőségben is a korábbi éveknél kedvezőbb, ezért bizakodásra ad okot az idei és a következő évekre is - összegezte.
 
Fazekas Sándor jelezte: Magyarország újra nettó borexportőr, 15 ezer hektárnyi szőlőterület biztosítja, hogy a bel- és külpiacokon egyaránt eredményes legyen, így az importborok behozatala, fogyasztása is visszaesett. A borágazat eredményességéhez elengedhetetlennek nevezte a közösségi bormarketinget, ezt a szerepet 2013-óta a Nemzeti Borkiválóság Program tölti be.
 
Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke nagy értéknek nevezte a programot, amiben örömmel vesznek részt a borászok.
 
Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke elmondta: a tavalyi 500-600 tételnél több fehérbort várnak az idei országos próbára, a nevezési feltételek változatlanok. A kóstolás május végén lesz, a borszakértők bizottságokban bírálják el a borokat, majd az eredmények feldolgozása után júniusban hirdetnek eredményt - ismertette az elnök.
(MTI)