Fröccs

15 évig várt rá, hogy kóstolhasson

November 30. 10:26
Immár nyolcadik generáció óta a Fillioux család adja a világhírű Hennessy cognac-ház párlatmesterét. Idén Renaud Fillioux de Gironde állt a Kóstoló Bizottság élére, és vette át a stafétát nagybátyjától Yann Fillioux-tól.
 
Az új „főkostoló” 39 éves, cognac-i születésű és több mint 15 évig készült a feladatra. Korábban ő tartotta a kapcsolatot a szőlőtermelőkkel, így ő biztosította a párlatokhoz szükséges alapanyagot. „Orrként” most a borpárlatok napi kóstolása, a gondos szelekció munkájának alapja és a tölgyhordós érlelést, házasítást követően ő felel a ház minden cognac-jának elkészítéséért.
 
Idén már ő készítette a Hennessy ikonikus cognac-ját, az X.O-t (extra old), amelynek receptje 1870 óta változatlan: mintegy száz különböző, minimum 12, de akár 30 éves, újhordóban érlelt párlatból házasítják.
 
Váltás történt a klasszikus Hennessy palack címkéjének tervezőjénél is. Minden év végén új művészt kérnek fel a feladatra. Idén JonOne amerikai graffitiművész keze nyomát viseli a címke (az alkotás folyamatáról itt tekinthető meg egy videó). Korábban tervezett a Hennessy-nek többek között Scott Campbell tetoválómester vagy Futura, akit az első igazán nagy sztárként tartanak számon a graffitisek között.
 

Megválasztották 2017 legjobb magyar újborát

November 29. 15:04
Megválasztották 2017 legjobb magyar újborát
 
November 25-26.-án zajlott a XIV. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál, ahol megválasztották Magyarország legjobb újborát is. A 465 nevezett tétel közül a győztes Günzer Tamás 2017-es Rosé-ja lett.

A bor korai szüretelésű pinot noir és zweigelt szőlőfajtából készült, kevés széndioxid hozzáadásával került palackba.

Melyik karácsonyi vásárban kapható alkoholmentes forralt bor?

November 29. 14:44
Idén először alkoholmentes forralt bor is várja a Bazilikánál felállított karácsonyi vásárra látogatókat. Az újdonságot a Winter Wonder Kitchen standon lehet megvásárolni. A forralt bor alapanyagául szolgáló alkoholmentes borból az alkoholt az úgynevezett nem-agresszív technológiákkal távolítják el. A szőlő erjesztése és érlelése a hagyományos borkészítést követi: a gyümölcsöt hordókban erjesztik, majd érlelik, az alkoholt ezután eltávolítják a borból, közvetlenül a palackozás előtt pedig még egy szűrésen vagy alacsony hőmérsékletű kondenzációs eljáráson megy keresztül.
 

A világ legnagyobb presztizsű borturisztikai rendezvénye jön Budapestre

November 28. 14:15
Budapest először ad otthon a borturizmus legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi eseményének, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) rendezvénynek. A 10. alkalommal megrendezett konferenciára 2018. április 10-12. között kerül sor, a három napból két nap konferencia egy nap workshop zajlik.
 
A háromnapos eseményen évről évre nagyságrendileg 300 borturisztikában érdekelt cég képviselteti magát, a világ különböző pontjairól érkező szakemberek részvételével. Magyarország borvidékei jövő áprilisban bemutatkozhatnak a borturisztikai utazási irodák, tour operatorok, szakmai szervezetek képviselőinek, hiszen a budapesti Marriott szállodában hallható előadások mellett egy vezetett ország-kóstolón keresztül is képet kapnak hazánk borairól, borturisztikai lehetőségeiről.
 
Az érdekelt magyar termelőknek, utazási irodáknak, szakembereknek három minőségben van lehetőség a rendezvényen részt venni:
 
Konferencia résztvevőként a rendezvény 2018. április 10-11-ei konferencia napjain. November végéig kedvezményes elővételi jegy igényelhető a rendezvény weboldalán (www.iwinetc.com) keresztül, amely a rendezvény közeledtével fokozatosan emelkedik.

A konferencián kiállítóként is lehetőség nyílik megjelenni a Marriott szálloda aulájában kialakított kiállítói térben, 2018. április 10-11-én. A kiállítói díj a konferencián való részvételt is tartalmazza, méghozzá kedvezményes „early bird” kiállítói díj fejében, 2017. december 31-ig.

A rendezvény két konferencianapját követően, 2018. április 12-én zajlik az egész napos Wine Tourism Workshop, amelyre a szervezők szintén fenntartanak helyeket a magyar szolgáltatóknak kedvezményes áron a fent említett év végi dátummal.

A kedvezményes kiállítói és workshop díjakról, a jelentkezés menetéről a Magyar Turisztikai Ügynökség Bor- és Gasztromarketing Főosztályán, a bor@mtu.gov.hu címen lehet érdeklődni.

A sörbe áztatott tea csodákra képes

November 28. 13:37
A Szent András Sörfőzde bemutatta Esthajnal sorozatának ötödik darabját, az Esthajnal ’17-et, ami idén nem csupán karácsonyi meglepetés, de télnyitó desszertsör is egyben.
 
A békésszentandrási sörfőzde legújabb terméke egy bergamot naranccsal és earl grey teával főzött porter sör. Előbbi kesernyésséget, utóbbi frissességet kölcsönöz a sörkülönlegességnek, amely remekül harmonizál süteményekkel.
 
A bemutató alkalmából a Szent András Sörfőzde egy ingyen letölthető Do It Yourself (DIY) receptfüzetet is kiadott, amelynek könnyen elkészíthető receptjeivel a sörszerető hobbiszakácsok a főzde szinte minden sörével kipróbálhatják magukat a konyhában. Az Esthajnal ’17-ből például a Beer Gastronomy bloggere, Vásárhelyi "Pif" István egy kekszmorzsás pohárkrémet álmodott meg.
 
Esthajnal ’17
Earl grey porter
ABV: 7,0%
maláta: pilseni, karamell és csokoládémaláták különleges összetevők: zabpehely, pörkölt árpa, bergamot narancs, earl grey tealevelek.

 

A világ 100 legjobb bora közé választottak egy magyar bort

November 22. 16:27
A Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú ötputtonyos aszúja a huszadik helyet foglalja el Wine Enthusiast magazin idei összeállításában, amely a világ 100 legjobb borát tartalmazza.
 
Az 1988-ban alapított Wine Enthusiast magazin a világ egyik mértékadó szaklapja, minden évben kiadják a világ 100 legjobb borának listáját, erre került fel idén a tokaji bor.
 

Kistestvére lesz a nagy sikerű Soproni IPA sörnek

November 22. 15:19
Új taggal termékcsaláddá bővül a Soprtoni Óvatos Duhaj. Eddig csak a nyáron debütált felsőerjesztésű IPA sör viselte ezt a nevet, mostantól azonban a Soproni Démon is rákerül ez a fantázianév. Soproni Óvatos Duhaj Démon néven a sörgyár barnasöre változatlan receptúrával, de megújult csomagolással kerül a jövőben a polcokra.
 
Nem meglepő, hogy egyre több terméket igyekeznek beterelni az Óvatos Duhaj brandbe. A Soproni IPA ugyanis mindenkit meglepve nem várt hatalmas sikert aratott a fogyasztók körében. Augusztusban például háromszor akkora volt a kereslet, mint azt előzetesen becsülték, ellátási gondok is voltak.
 

Megszívja a Trónok harca, hogy bezár az Amazon boros részlege

November 21. 15:59
Az Amazon internetes áruház a napokban arról tájékoztatta a beszállító partnereit, hogy 5 év után idén decemberben bezárja a boros üzletágát.
 
Nem a forgalom elmaradása volt a döntés oka, a tengerentúlon ugyanis nagy népszerűségnek örvendett az Amazon Wine, részben az olyan termékek miatt, mint a Trónok Harca névre keresztelt borválogatások, boros ajánlatok. A bezárás oka sokkal inkább az USA szigorú bortörvényeiben keresendő. A végfogyasztókat kiszolgáló kereskedők ugyanis nem tárolhatnak és postázhatnak ki alkoholt. Ezért 2012-ben az Amazon nem is a hagyományos kereskedési formát választotta, hanem létrehozta az Amazon Wine platformot, ahol a borászatok regisztrálhattak és a cégnek fizetett díj ellenében maguk kínálhatták a boraikat.
 
Ez a megoldás is problematikus volt, ugyanis a kereskedőknek az is meg van tiltva, hogy ellenszolgáltatásért cserébe reklámozzák a beszállítóik alkoholos italait. Márpedig az említett regisztrációs díj, amit a platform használatáért elkértek, annak számít. Az elmúlt években az Amazon sikertelenül lobbizott a törvény számukra kedvező módosításáért. A díj elegendésével viszont a cég számításai szerint veszteségesre fordult volna az üzletág, ezért inkább a megszűntetése mellett döntöttek. Bort azonban továbbra is lehet vásárolni az Amazon-on, mégpedig az Amazon Fresh, a Prime Now és Whole Foods Markets kínálatából.
 

A fél világ egy magyar találmányt eszik

November 17. 14:04
Dubajban és Párizsban rangos díjat nyer, eközben 23 országba exportálják már a Mogyi saját fejlesztésű, karamell bevonatú pattogatott kukoricáját, a Caramoon-t.

A Camaroon szeptemberben Dubajban a Best Snack Innovation (Legjobb Snack Fejlesztés) díjat hozta el míg most novemberben Párisban a Best Snack(Legjobb Snack) kategória díját kapta meg. A gyártó szerint a termék egyedisége abban áll, hogy egy különleges kukoricafajtából készül, amely természetes módon pattog ki gömb alakúra, és így egyenletesen vonható be az édes vajkaramellás cukormázzal.