Fröccs

A borturizmusban keres kapcsolatokat Horvátország és Magyarország

április 08. 08:03
Ázsiaiak beutaztatásában és a borturizmusban keres kapcsolatokat Horvátország és Magyarország. Az Ázsiából érkező turisták közös beutaztatásában és a határon átnyúló borturizmusban keres együttműködési lehetőségeket a horvát és a magyar turisztikai ágazat - hangzott el csütörtökön Zágrábban, a horvát és a magyar utazási irodák szövetségei, a Horvát Turisztikai Minisztérium (HTM), valamint az ENSZ Világturisztikai Szervezetének (UNWTO) képviselői által tartott találkozón.

Együttműködést javasoltak a horvát és magyar borturizmusban, kihasználva, hogy a 23 magyarországi borvidék mellett a horvátországi Szlavóniában is kiváló borok készülnek. 
 
A zágrábi találkozón a két ország meghívására vett részt Somogyi Zoltán, az UNWTO főtitkárhelyettese, Frano Matusic, a horvát utazási irodák szövetségének (UHBA) elnöke, Erdei Bálint, a MUISZ elnöke, valamint a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) vezetői. A megbeszélésre az adott apropót, hogy a MUISZ idén Horvátországban tartja éves közgyűlését.
MTI
 

Tokaj-hegyaljai termelők, kézművesek piaca kapta a Takács András-emlékdíjat

április 07. 12:17
A Tokaj-Hegyaljai Piac szervezői kapták az idei Takács András-emlékdíjat.
 
A Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság első elnökének, a világörökségi térségfejlesztési programiroda egykori vezetőjének tiszteletére 2014-ben alapított elismerést szerdán adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkeresztúron. 
 
A világörökségi szakmai napon átadott elismerést olyan személy vagy közösség kaphatja, aki-amely munkájával hozzájárul a borvidék felemelkedéséhez, népszerűsítéséhez, fejlődéséhez, szakmai példát mutat, hozzáértésével a minőséget, a világörökségi értékek megőrzését szolgálja, és elősegíti a borvidék szereplőinek közösségi életét - ismertette Molnár Péter, a társaság elnöke, a Patrícius Szőlőbirtok birtokigazgatója. 
 
A díjazottakra egy csaknem húsztagú, a borvidéket reprezentáló társaság tesz javaslatot, a döntést pedig Takács András hozzátartozói, a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság és a világörökségi gondnokság hozzák meg. Az elismerést a Tokaj-Hegyaljai Piac szervezői közül hárman, Somogyi Krisztina, Lengyel Enikő és Fortuna Judit vették át. Somogyi Krisztina elmondta, hogy éppen a jövő héten lesz ötéves a kezdeményezésük. A piacot minden hónap második vasárnapján rendezik meg a Disznókő Szőlőbirtok által működtetett Sárga Borház körüli területen. Kizárólag magas minőségű, kézműves és helyi termékek jelennek meg a vásáron. Ma már csaknem százötvenen árulják kisebb-nagyobb rendszerességgel portékájukat a Sárga Borháznál - mondta, kiemelve, hogy az idők folyamán ismerősi-baráti közösséggé alakult a termelők és a vásárlók csoportja.
 
A díjat eddig két alkalommal osztották ki. 2015-ben Rák József Hercegkút polgármestere, 2016-ban pedig két, a borvidéken sokat tevékenykedő építész, Kovács Ágnes és Salamin Ferenc vehette át az elismerést.
 
MTI
 

Hétvégén minden út Etyekre vezet!

április 06. 16:11
Most hétvégén rendezik meg az Etyeki pikniket, ahol a Borkollégium ingyenes tréningjein is részt vehetsz. Mellette sonkákat, sajtokat, gyümölcsös ízvilágú, friss borokat és habzó borokat kóstolhatsz a tizenhetedik alkalommal megrendezendő  Etyeki piknik gasztronómiai programsorozaton, amely április 8-án és 9-én vár titeket - mondta el az M1 aktuális csatornán Rókusfalvy Pál szervező. 
 
A szervező kiemelte: a rendezvény nemcsak a kulináris élvezetekről szól, hiszen számos kulturális program várja az érdeklődőket.
Fellép többek között barátaival Csík János, a Bahorka Társulat, a Poros Duo és az Újbudai Babszem Táncegyüttes is. Rókusfalvy Pál kitért arra is, hogy a tavaszi pikniken sonkákat, sajtokat, friss, gyümölcsös ízvilágú és habzó borokat kínálnak, a pinceprogramok mellett lesz a tavaszi munkákat bemutató szőlőlátogatás, borkollégium is "Budapest szőlőskertjében", Etyeken.

Újra magyar borok a Vinitalyn

április 05. 16:04
A Viniternational – a Nemzetközi Pavilon a külföldi borok széles választékát kínálja professzionális bemutatókkal kísérve. Ebben a pavilonban több év után ismét lesz magyar stand. A „Wines from Hungary” nevű standon három kiállító mutatkozik be: a tokaji Chateau Pajzos, a villányi Tiffán’s Pincészet, és a badacsonyi Villa Sandahl.
 
Április 51. alkalommal rendezik meg a Vinitalyt április 9. és 12. között. Idén is számtalan rendezvény szól majd a borról Veronában. A Vinitaly vörös, fehér, rozé és habzóborok elképesztő választékával mutatja be Olaszországot teljes egészében, míg a Viniternational – a Nemzetközi Pavilon a külföldi borok széles választékát kínálja professzionális bemutatókkal kísérve. Ebben a pavilonban több év után ismét lesz magyar stand. A kiállítás négy napja alatt számtalan vezetett borkóstoló játszik fontos szerepet a szektor szakemberei és termelői közötti kapcsolatok elősegítésében. A kiállítás kulturális kísérőrendezvényén, a Tasting Ex..Pressen előadást tartunk a „Prémium Borok Magyarországról” címmel. Már nincs sok szabad hely, de itt még foglalhat.
 
A Tasting Ex…Press borsora:
 • Fekete Borpince Kékfrankos Válogatás, 2011
 • Garamvári Szőlőbirtok Furmint brut
 • Kincsem Kastély késői szüretelésű Hárslevelű, 2013
 • Mészáros Borház Bikavér Reserve, 2015
 • Szászi Pince Badacsonyi Kéknyelű, 2015
 • Szent Donát Borászat Csopaki Olaszrizling, Meszes, 2015
 • Szöllősi Pincészet Cserszegi fűszeres, 2016
 • Revolution WineZ Robin, 2015
 • Tiffán's Pincészet Villányi Cabernet franc, 2011
 • Tokaj Pajzos Aszú 5 Puttonyos, 2006
 • Tornai Pince Juhfark, Aranyhegy, 2013
 • Villa Sandahl Magic Rain, 2011

Borászok Borásza Díjátadógála 2017: így zajlott a menükóstoló

április 05. 15:02
Április 28-án a dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter fővédnökségével megrendezendő Borászok Borásza Díjátadógálán derül ki, hogy ki lesz idén a Borászok Borásza, de már természetesen gőzerővel folynak az előkészületek.
 
A díj alapítója, Rókusfalvy Pál összehívta a menü megkomponálására felkért szakembereket – Wolf Andrást, a Salon Étterem séfjét, Hamvas Zoltánt, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökét és Csapody Balázst, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökét -, hogy kóstolják össze a tervezett étel- és borsort, és hozzák meg a szükséges döntéseket.
 
A kóstoló végeztével mindannyian elégedetten álltak föl az asztaltól azzal a reménnyel, hogy a gála vendégei igazi gasztronómiai élménnyel gazdagodnak majd.

23 milliárdot hoz a magyar bor exportja

április 05. 14:17
A nemzetközi piacon értékesített összesen 650 ezer hektoliter, 23 milliárd értékű magyar bor háromnegyede fehérbor volt.
 
Mennyiségileg 4 százalékkal, értékét tekintve 7 százalékkal nőtt tavaly a borexport az előző évhez képest – írta a Központi Statisztikai Hivatalra (KSH) hivatkozva hétfői számában a Magyar Nemzet. A borexport több mint fele hordóban eladott lédig, azaz gyengébb minőségű bor volt, melynek 30 százaléka Németországba került. A jobb minőségű palackos borból a legtöbbet, 20 százalékot Csehországban adták el.
MTI

Keresik Békés megye pálinkáját

április 04. 11:11
A Békés Megyei Önkormányzat idén is meghirdette a megye pálinkája versenyt, a győztest a 18. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki. Idén már harmadik alkalommal hirdetik meg a Békés megyei kereskedelmi főzdéknek a versenyt, a győztes egy éven keresztül viselheti a Megye Pálinkája címet. A kiválasztott főzdétől a megyei önkormányzat egy éven keresztül - protokoll célokra - vásárol pálinkát. 
 
A hat Békés megyei kereskedelmi főzdéből öten beneveztek a versenyre és a tavalyihoz hasonlóan idén is forgatnak egy reklámfilmet a győztes főzdéről. Idén egyúttal új versenyt is meghirdetnek:
Békés megye legjobb bérfőzetője és a megye legjobb magánfőzője címet is kiosztják
a pálinkafesztiválon. Emellett, mivel 2017 a szilva éve, a nevező kereskedelmi főzdék legjobb szilvapálinkáiból is összeállítanak - ugyancsak ajándékozási céllal - egy csomagot.
 
Csütörtökön kezdődik a 25 tagú szakmai zsűri által végzett vakkóstolós bírálat, akkor hozzák nyilvánosságra, pontosan hány tétel érkezett a versenyre. A 18. Gyulai Pálinkafesztivált április 28. és 30. között tartják, a verseny eredményhirdetése 29-én, szombaton lesz.
 
Lássuk a tavalyi nyertes pálinkáról készült kisfilmet!
 
MTI

Ismét 2012-es merlot lett a legjobb vörösbor Szekszárdon

április 03. 13:08
A tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is egy
2012-es évjáratú merlot lett a legjobb vörösbor a szekszárdi borvidéki borversenyen
, ezúttal a Vesztergombi pince Bodzási merlot válogatása nyerte el a díjat.
 
A bort egy nyolctagú "csúcszsűri" választotta ki a verseny 22 legjobb, az adható 100-ból legalább 90 pontot elért bora közül - mondta Sebestyén Csaba, a szervező bizottság tagja az MTI-nek. A bírálók között volt az elmúlt öt évben az év bortermelője címet elnyert borász, a szekszárdi borvidék, a hegyközség és a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke. 2016-ban a Takler Pince egy merlot bora kapta a díjat.
 
Vesztergombi Ferenc - aki 1993-ban volt az év bortermelője - elmondta: a díjazott bor legértékesebb, dél-nyugati fekvésű merlot-ültetvényükön termett, 2000-es telepítésű szőlőből készült. Kétéves tölgyfahordós érlelés ellenére érezhető rajta a merlot bársonyossága, gyümölcsössége. A bor 2015-ben a Vinagorán aranyérmet, az országos borversenyen nagy aranyérmet kapott, a száz legjobb magyar bor közé választották, és ugyancsak 2015-ben a Prestige Reserve gyémánt díjában részesült.
 
A borvidéki versenyen 184 bormintát bírált el hatvan tagú, borászokból, sommelier-kből, újságírókból álló zsűri. A borok között a legtöbb, 30 házasítás volt, emellett 23 merlot-t, 20 kékfrankost, 19 kadarkát és 18 bikavért neveztek a termelők.
 
A megméretésen díjat kap a legjobb bikavér, kékfrankos, kadarka, fehér bor, rozé, hordós bor is, díjazzák a legjobb fiatal borászt és odaítélik a város bora címet is. Az elismeréseket a hagyományos, szekszárdi, Szent György napi borünnepen, április 22-én adják át.
 
MTI

Hegyközségek: április 1-től változott a szőlőtelepítési támogatás igénylése

április 03. 11:42
Április 1-től változott a szőlőtelepítési támogatás igénylése, mivel a múlt évben meghirdetett lehetőségre az idén várhatóan többen pályáznak majd, mint tavaly - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.
 
Brazsil Dávid közölte: a múlt évben már lehetőség volt a magyarországi szőlőterület 1 százalékos növelésére, ám a gazdák még csak ismerkedtek ezzel a lehetőséggel. Az idén azonban jelezték, hogy a 642 hektárra - ez az előző évi terület 1 százaléka - többen is szeretnének telepítési igényt benyújtani. Ezért a szakmaközi szervezet azt javasolta a Földművelésügyi Minisztériumnak, hogy állítsanak fel egy prioritás rendszert, amelynek alapján elsőbbséget élveznek a meghatározott kritériumokat teljesítő gazdálkodók. A kritériumok között említette a hegyközségi tanácsok által javasolt fajták telepítését, az átlagnál jobb termőhelyre tervezett telepítést az adott borvidéken belül, valamint támogatják a kis- és közepes vállalkozások birtokkoncentrációját is.
 
A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a termelők rendelkezésére álló 642 hektáros lehetőséget a gazdálkodók ki fogják használni. Április 30-ig lehet pályázni. Azon is dolgoznak a szakemberek, hogy az új szőlőtelepítésekre, az unióban elsőként, vidékfejlesztési támogatást is kaphassanak a gazdálkodók.
MTI