Fröccs

A Budavári Sörfesztiválon debütál egy magyar sörkülönlegesség

Augusztus 14. 13:42
2018. augusztus 23-26. között rendezik az idei Budavári Sörfesztivált, az ország egyik legnagyobb sörfesztiválját. A kézműves főzdék mellett az összes nagy gyár és a Magyar Sörgyártók Szövetsége is képviselteti magát az eseményen, a FIRST Craft Beer sörfőzde pedig egyik limitált IPA sörkülönlegességgel jelentkezik. A kimondottan nyárias, zamatos, a megszokottnál kicsit alacsonyabb alkoholtartalmú sört a fesztivál első napján pontban 18 órakor verik csapra.  „1500 litert fogunk főzni, amit a készlet erejéig bárki megkóstolhat a helyszínen” – mondta el Kurucz Gergely tulajdonos. Testvérével 2017-ben alapították a FIRST Craft Beer-t, a megnyitón mi is bejárthattuk az üzemet.
 

A strandkaja, amit még idén nyáron ki kell próbálnod: Gofcsi

Augusztus 13. 12:44
A strandkaja, amit még idén nyáron ki kell próbálnod: Gofcsi
 
Az Év Strandétele díjat idén a Gofcsi fantázianevű, goffrisütőben kisütött tócsni nyerte. A hagyományos zalai dödöllére emlékeztető tészta alapra tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és kecskesajt, valamint pirított vörös- és lilahagyma kerül. Az alapváltozat ára 1290 forint, de lehet kérni extrákat is rá, például kacsapörcöt. A győztes étel megálmodója Szikra Gabi a balatonfenyvesi Konyhám csapatát erősíti, tavaly az év felfedezettje díjat vitték el ugyanezen a versenyen. Idén már sokkal több helyi alapanyaggal dolgoznak és terveik szerint télen Fonyódra költöznének A Téli Konyhám néven, amivel négy évszakos BeachFood hellyé válhatnak.
 
Idén az Év Felfedezettje a zamárdi strandra hawaii idillt varázsoló Tiki Beach Bisztró lett. Velős pirítóssal neveztek, de van a kínálatukban igazi nyári görögdinnyés gazpacho, többféle desszert és még saját koktélt is kreáltak Bahama Marci néven.
 
Döntőbe került még a balatonmáriai kikötőben két éve nyílt bisztro, a Port Burger, szentgyörgyvári tokhalból készült kolbásszal töltött TokDoggal. Az északi partról idén a Mango Beach bisztró fért be a döntőbe. Az általuk nevezett omaha marhaszegyes baguett mézes mustárral tulajdonképpen egy pastrami és egy könnyű strandétel kombinációja. 
 
Az üdülőrégió ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az Év Strandétele megalapításával az volt, hogy ebben a kategóriában is legyen valamilyen szakmai elismerés és erősödjön a verseny. Másik fő törekvésük a tájidegen elemek helyett balatoni alapanyagok népszerűsítése a büfékben, ami egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőséget jelent, miközben a helyi termelőket is támogatja. Ezt szolgálja a Kör három éve meghirdetett Beach Food programja is. A cél, hogy frissen, helyi alapanyagokból készített kreatív ételek jelenjenek meg minél több helyen a jellemzően import mirelit tömegáruval, például a hekkel szemben - mondta Kardos Gábor, aki szerint a Beach Food sikere már a retro büfék egy részét is megújulásra ösztönzi, ami végre elvezethet az egész balatoni strandkínálat javulásához.
 

Ehető tányérokban adják a kaját a Szigeten - KÉP

Augusztus 10. 12:34
Ehető tányérokban adják a kaját a Szigeten - KÉP
Fotó: Instagram, Sass Dani 
 
Az idei évben először nyitottak EcoKempinget a Sziget Fesztiválon. A környezetvédelem iránt elkötelezett sátrazókat napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos tusolókkal, fenntartható étkezéssel, folyamatos szelektív hulladékgyűjtéssel és lebomló bio takarítóanyagokkal várták.

Idén az egész Szigeten visszaváltható a pohár, tilos a szórólap és a nejlonzacskó, továbbra is szelektíven gyűjtik a PET palackokat, az ALU dobozokat, a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladékot. Szívószálakat is csak azoknak adnak a vendéglátóhelyeken, akik ezt külön kérik.

Aki még ennél is több környezetvédelemre vágyik, azoknak kínálják az úgynevezett EcoKemping szolgáltatásait. A kemping egyik legkülönlegesebb eleme a tökéletesen lebomló, ehető tányér. A búzakorpából készített tányérokból levest is lehet enni, ugyanis mintegy 20-40 percig képesek tartani a folyadékot. Mivel a tányérok semmilyen ragasztó vagy kötőanyagot nem tartalmaznak, kizárólag 100% búzakorpát, ehetőek is. Ha pedig egy fesztiválozó netán elhagyja, 30 nap alatt komposzttá válik.Természetesen az evőeszközök is kizárólag növényi alapanyagból készültek.
 

Átmentek a NÉBIH-teszten a Vinagora érmes borai

Augusztus 08. 11:05
A borversenyek kapcsán újra és újra felmerül a kérdés, hogy vajon a versenyre mintaként beküldött tételek ténylegesen megegyeznek-e azokkal a borokkal, amelyekkel a fogyasztó a mindennapokban találkozhat. Nos, a VinAgora Nemzetközi Borverseny idén úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve.
 
A cél annak ellenőrzése volt, hogy a 2018. júniusában lezajlott borversenyre benevezett minták megegyeznek-e a piaci forgalomban lévő, kereskedelmi engedélyt kapott tételekkel, vagyis, hogy a termelők nem próbálnak-e „speciális versenymintákkal” jogosulatlan előnyt szerezni piacon lévő boraiknak. Jó hír, hogy a VinAgora érmes borainak vizsgálata során a NÉBIH mindent rendben talált.
 
A nemzetközi viszonylatban is különlegesnek számító kezdeményezés során a szervezők véletlenszerűen választották ki a VinAgora 132 érmet nyert magyar bora közül minden ötödiket. A mintákat ezután a NÉBIH bevizsgálta, majd összevetette a borverseny nevezési lapján és a tétel forgalomba hozatali engedélyén szereplő analitikai adatokkal.
 
A NÉBIH vizsgálata megállapította, hogy az ellenőrzésre került minták minden esetben pontosan megegyeztek a nevezés során megjelölt, illetve forgalomba került borokkal, így visszaélés nem történt.
 
A Vinagora 2018 aranyérmes borai meghívást kaptak a Winelovers 100 bortesztjére is; október 11-én pedig kiderül, hogyan szerepeltek!

Egy vörös lett a Savaria Történelmi Karnevál bora

Augusztus 03. 11:05
Egy vörös lett a Savaria Történelmi Karnevál bora
 
Augusztus 2-án immár tizenhetedik alkalommal választották meg a Karnevál borát. Szombathely legnagyobb fesztiválja, az idén augusztus 23-26. között megrendezésre kerülő 19. Savaria Történelmi Karnevál előtti borversenyre több mint 30 borászat nevezett. Összesen 47 fehérbor, 29 vörösbor és 11 rozébort kóstolhatott a szakemberekből és a sajtó képviselőiből álló zsűri. A Karnevál bora mellett vörös és fehér kategóriában is győztest hirdettek.
 
A NYERTESEK:

SAVARIA KARNEVÁL BORA 2018:
Cseri Pincészet: Pannonhalmi legenda – Merlot, Cabernet Franc 2015
 
LEGJOBB VÖRÖSBOR:
Ostoros Pince:  Soltész Egri kékfrankos 2015

LEGJOBB FEHÉRBOR:
Szászi Birtok: Badacsonyi Rózsakő 2017

VINUM PRESSUM (SAJTÓ BORA):
Cseri Pincészet: Pannonhalmi legenda – Merlot, Cabernet Franc 2015
 
A borokat augusztus 23-26. között kóstolhatja majd a karneváli közönség a Borok utcájában, a díjak átadása augusztus 24-én 16.00 órától lesz a Borok Utcája színpadán.
 

Járd be a Villányi Borvidéket az 1996-os Év Bortermelőjével!

Augusztus 02. 12:34
Augusztus 4-én szombaton az érdeklődők Polgár Zoltánnal járhatják be a Villányi Borvidék dűlőit. Az 1996-ban Év Bortermelője címmel kitűntetett borász a túra során úgy mutatja be a borvidék szőlőit, dűlőit, ahogy csak nagyon kevesen képesek rá.
 
A következő túra szombaton 10 órakor indul, jelentkezni a panzio@polgarpince.hu e-mail címen lehet.
 
Addig is egy kis kedvcsináló:
 

Különleges kávézót nyit a belvárosban a humanitárius szervezet

Augusztus 01. 16:50
Különleges kávézót nyit a belvárosban a humanitárius szervezet
 
Empathy Cafe&Bistro néven kávézó és közösségi tér nyílik Budapesten az Arany János utcában, a Magyar Vöröskereszt székházának földszintjén. Az elképzelések szerint az Empathy nem csupán egy charity kávézó és bisztró lesz (a fogyasztással a szervezet karitatív munkáját támogatjuk), hanem egy olyan közösségi- és alkotótér is, ami fontos társadalmi témáknak ad teret.
 
Az augusztus 6-án nyitó vendéglátóegység több különlegességgel várja majd a vendégeket. A hely meghatározó itala a kávé lesz, amelyet egy Costa Rica-ban élő magyar Bányai László termel és Tóth Sándor, a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköl. Ételfronton a specialitást egy pizza-lángos hibrid fogja képviselni, amelyre friss, hazai alapanyagokból készült feltétek kerülnek.
 
Az étel- és italkínálat kialakításában alapvető szempont volt, hogy lehetőség szerint hazai termelőktől származó alapanyagokkal dolgozzanak és az is, hogy az üzemeltetés minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. A kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak majd PET palackokat, csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak majd. A megmaradt ételeket szeretnék majd eljuttatni a hajlék nélkül élőknek.
 
Az épület kialakításánál figyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek megváltozott igényeire és az akadálymentesítésre is. A hazai vendéglátóegységek közül elsőként az Empathy-ba került egy úgynevezett indukciós hurok, amely a hallássérültek számára könnyíti meg a kommunikációt. A hely szimbóluma egy 16 méter hosszú vendégasztal lesz, amellyel a Vöröskereszt fizikailag is szeretné megjeleníteni az Empathy fő mondanivalóját: "Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!”
 
A kávézó közösségi- és alkotótér funkciója már a nyitás előtt elindult, hiszen az Empathy közösségi könyvespolcára közel 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket, vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott gondolataikat.
 

Megválasztották az idei Ország Tortáját

Július 31. 13:28
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnep köszöntésére. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, idén már 29 tortát neveztek a versenyre. A szakmai zsűri háromfordulós értékelés végén hirdette ki a győztest: az első körben a 29 tortából választották ki az öt legjobbat, amiket aztán újrakóstoltak illetve a készítőikkel konzultálva javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben döntöttek a győztesről.

Idén Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi Kisleány viselheti a kitüntető címet. A fiatal cukrász két tortával is a döntőbe jutott, az Év Fagylaltja versenyen pedig fagylaltjaival nyert bronzérmet és Közönségdíjat. A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, amelyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte-likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse.
 
Megválasztották az idei Ország Tortáját

Magyarország Tortája mellett a hagyományoknak megfelelően megválasztották Magyarország Cukormentes Tortáját is. Ezt a versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg. Idén Nándori Lászlónak, a budapesti Nándori Cukrászda cukrászmesterének hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyert. A Három kívánság fantázianevű kreáció házias jellegű sütemény, három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes „habfelhő" borítja. Egy szelet belőle csupán 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz.
 
Megválasztották az idei Ország Tortáját

Mindkét tortát augusztus 18-tól lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában (az árusító helyek listája augusztus 14-től a www.cukraszat.net oldalon érhető el) illetve az augusztus 18-20-ig a Várkert Bazárban megrendezett Magyar Ízek Utcájában. Év végén a recepteket nyilvánosságra is hozzák.

Európát aszály sújtja, mégis optimisták a borászok

Július 31. 10:30
Miközben a német gazdák rendkívüli segítséget kérnek a kormánytól az aszály- és hőségkárok miatt, a német borászok nagy várakozással tekintenek az idei év elé. Több gyümölcstermelővel együtt ők is kifejezetten elégedettek az eddigi évjárással és kiváló évjáratra számítanak.
 
Mindazonáltal némi óvatosságra ad okot, hogy Németországban a csapadékmennyiség az idén eddig minden hónapban elmaradt a sokévi átlagtól, júliusban az előzetes adatok szerint csupán a 39 százalékát tette ki, az átlaghőmérséklet pedig az 1981 és 2010 közötti időszakban mért 18 Celsius-fokkal szemben 19,3 fok volt.