Fröccs

Egy vörös lett a Savaria Történelmi Karnevál bora

Augusztus 03. 11:05
Egy vörös lett a Savaria Történelmi Karnevál bora
 
Augusztus 2-án immár tizenhetedik alkalommal választották meg a Karnevál borát. Szombathely legnagyobb fesztiválja, az idén augusztus 23-26. között megrendezésre kerülő 19. Savaria Történelmi Karnevál előtti borversenyre több mint 30 borászat nevezett. Összesen 47 fehérbor, 29 vörösbor és 11 rozébort kóstolhatott a szakemberekből és a sajtó képviselőiből álló zsűri. A Karnevál bora mellett vörös és fehér kategóriában is győztest hirdettek.
 
A NYERTESEK:

SAVARIA KARNEVÁL BORA 2018:
Cseri Pincészet: Pannonhalmi legenda – Merlot, Cabernet Franc 2015
 
LEGJOBB VÖRÖSBOR:
Ostoros Pince:  Soltész Egri kékfrankos 2015

LEGJOBB FEHÉRBOR:
Szászi Birtok: Badacsonyi Rózsakő 2017

VINUM PRESSUM (SAJTÓ BORA):
Cseri Pincészet: Pannonhalmi legenda – Merlot, Cabernet Franc 2015
 
A borokat augusztus 23-26. között kóstolhatja majd a karneváli közönség a Borok utcájában, a díjak átadása augusztus 24-én 16.00 órától lesz a Borok Utcája színpadán.
 

Járd be a Villányi Borvidéket az 1996-os Év Bortermelőjével!

Augusztus 02. 12:34
Augusztus 4-én szombaton az érdeklődők Polgár Zoltánnal járhatják be a Villányi Borvidék dűlőit. Az 1996-ban Év Bortermelője címmel kitűntetett borász a túra során úgy mutatja be a borvidék szőlőit, dűlőit, ahogy csak nagyon kevesen képesek rá.
 
A következő túra szombaton 10 órakor indul, jelentkezni a panzio@polgarpince.hu e-mail címen lehet.
 
Addig is egy kis kedvcsináló:
 

Különleges kávézót nyit a belvárosban a humanitárius szervezet

Augusztus 01. 16:50
Különleges kávézót nyit a belvárosban a humanitárius szervezet
 
Empathy Cafe&Bistro néven kávézó és közösségi tér nyílik Budapesten az Arany János utcában, a Magyar Vöröskereszt székházának földszintjén. Az elképzelések szerint az Empathy nem csupán egy charity kávézó és bisztró lesz (a fogyasztással a szervezet karitatív munkáját támogatjuk), hanem egy olyan közösségi- és alkotótér is, ami fontos társadalmi témáknak ad teret.
 
Az augusztus 6-án nyitó vendéglátóegység több különlegességgel várja majd a vendégeket. A hely meghatározó itala a kávé lesz, amelyet egy Costa Rica-ban élő magyar Bányai László termel és Tóth Sándor, a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköl. Ételfronton a specialitást egy pizza-lángos hibrid fogja képviselni, amelyre friss, hazai alapanyagokból készült feltétek kerülnek.
 
Az étel- és italkínálat kialakításában alapvető szempont volt, hogy lehetőség szerint hazai termelőktől származó alapanyagokkal dolgozzanak és az is, hogy az üzemeltetés minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. A kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak majd PET palackokat, csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak majd. A megmaradt ételeket szeretnék majd eljuttatni a hajlék nélkül élőknek.
 
Az épület kialakításánál figyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek megváltozott igényeire és az akadálymentesítésre is. A hazai vendéglátóegységek közül elsőként az Empathy-ba került egy úgynevezett indukciós hurok, amely a hallássérültek számára könnyíti meg a kommunikációt. A hely szimbóluma egy 16 méter hosszú vendégasztal lesz, amellyel a Vöröskereszt fizikailag is szeretné megjeleníteni az Empathy fő mondanivalóját: "Üljünk egy asztalhoz és tegyük félre az előítéleteinket!”
 
A kávézó közösségi- és alkotótér funkciója már a nyitás előtt elindult, hiszen az Empathy közösségi könyvespolcára közel 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket, vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott gondolataikat.
 

Megválasztották az idei Ország Tortáját

Július 31. 13:28
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnep köszöntésére. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, idén már 29 tortát neveztek a versenyre. A szakmai zsűri háromfordulós értékelés végén hirdette ki a győztest: az első körben a 29 tortából választották ki az öt legjobbat, amiket aztán újrakóstoltak illetve a készítőikkel konzultálva javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben döntöttek a győztesről.

Idén Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi Kisleány viselheti a kitüntető címet. A fiatal cukrász két tortával is a döntőbe jutott, az Év Fagylaltja versenyen pedig fagylaltjaival nyert bronzérmet és Közönségdíjat. A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, amelyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte-likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse.
 
Megválasztották az idei Ország Tortáját

Magyarország Tortája mellett a hagyományoknak megfelelően megválasztották Magyarország Cukormentes Tortáját is. Ezt a versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg. Idén Nándori Lászlónak, a budapesti Nándori Cukrászda cukrászmesterének hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyert. A Három kívánság fantázianevű kreáció házias jellegű sütemény, három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes „habfelhő" borítja. Egy szelet belőle csupán 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz.
 
Megválasztották az idei Ország Tortáját

Mindkét tortát augusztus 18-tól lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában (az árusító helyek listája augusztus 14-től a www.cukraszat.net oldalon érhető el) illetve az augusztus 18-20-ig a Várkert Bazárban megrendezett Magyar Ízek Utcájában. Év végén a recepteket nyilvánosságra is hozzák.

Európát aszály sújtja, mégis optimisták a borászok

Július 31. 10:30
Miközben a német gazdák rendkívüli segítséget kérnek a kormánytól az aszály- és hőségkárok miatt, a német borászok nagy várakozással tekintenek az idei év elé. Több gyümölcstermelővel együtt ők is kifejezetten elégedettek az eddigi évjárással és kiváló évjáratra számítanak.
 
Mindazonáltal némi óvatosságra ad okot, hogy Németországban a csapadékmennyiség az idén eddig minden hónapban elmaradt a sokévi átlagtól, júliusban az előzetes adatok szerint csupán a 39 százalékát tette ki, az átlaghőmérséklet pedig az 1981 és 2010 közötti időszakban mért 18 Celsius-fokkal szemben 19,3 fok volt.

Elkezdődött a Winelovers 100

Július 24. 16:38
Elkezdődött a Winelovers 100
 
Július 24-től 3 napon át Master of Wine által vezetett szakmai grémium kóstolja Magyarország legjobb borait, hogy aztán kiválassza azokat, amelyeket az ősszel megjelenő Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor kiadványban bemutatásra kerülnek. A szakemberek az első napon közel 100 bort kóstolnak.
 
„Élvezetes a verseny, köszönhetően többek között a kóstolt borok illetve stílusok sokszínűségének. Eddig magas pontszámok születtek, ami arra utal, hogy összességében jó a nevezett borok minősége. Izgatottan várom a folytatást” - mondta az első napon Caroline Gilby Master of Wine, a zsűri elnöke, akit a magyar borászok idén áprilisban megválasztottak a Borászok Barátjának.
 
„Nagyon kellemes meglepetés, hogy az általános minőség kifejezetten magas. Nem csak a komoly, nagy tételek szerepelnek jól, de kifejezetten szép borokat kóstoltunk a kevesebbre hivatott szőlőfajtákból és azokról a borvidékekről is, amelyek nincsenek annyira rivaldafényben” - foglalta össze az első órák tapasztalatait Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus, a Vinoport.hu és a Winelovers 100 kiadvány főszerkesztője
 
Pár érdekes adat az első napról:
 
  • a kóstolt tételek száma: 96 (37 száraz fehér, 9 rozé, 37 vörös, 9 aszú, 4 egyéb édes)
  • a nap legidősebb borának évjárata: 2008
  • a nap legdrágább borának bolti ára: 24 ezer forint
 

Kultúrcsemege a Bock Pincészetnél

Július 23. 16:21
Mondhatni, már hagyomány Miklósa Erika ősz eleji fellépése a Bock Körpincében, amire idén szeptember 1-én kerül sor. A koncert 21 órakor kezdődik, a Bock Hotel Ermitage megújult konferenciatermében megrendezett vacsorát követően. Miklósa Erika partnerei idén Ninh Duc Hoang Long operaénekes, a Virtuózok 2018 korcsoport győztese, valamint Harazdy Miklós zongoraművész.

A vacsoraest menüje
 
Leves:
Vörösboros fahéjas szilva leves, madár habbal
 
Előétel:
Kétéves Bock sonka, szőlőmaglisztes lepénnyel
 
Főétel I.:
Görög jérce souvlaki, eredeti fetás Görög salátával, tzatzikivel
 
Főétel II.:
Bélszín Stroganoff, tojásos rizzsel
 
Desszert:
Mónikánk igazi aranygaluskája, madagaszkári vanília öntettel
 
Vacsora mellé fogyasztható borok:
Bock Olaszrizling 2017
Bock Rosé Cuvée 2017
Bock Cabernet Franc 2015
Bock Royal Cuvée 2013
 

Részvételi díj: 20 000 Ft/fő (amely magában foglalja a büfévacsorát, a vacsora mellé fogyasztott borokat valamint a koncertet is).
A büfévacsora: 18:30 és 21:00 között fogyasztható a megújult Bock konferenciateremben, a koncertet követően fogyasztott italok már nem tartoznak bele a részvételi díjba.
 
Információ:
Az esemény időpontja: 2018. szeptember 1.
A koncert kezdete: 21.00
Maximális férőhely: 120 fő
 
Jegyvásárlás:
Bock Hotel Ermitage és Óbor Étterem, 7773 Villány, Batthyány u. 15.
Telefon: +36 72 492 919
E-mail: rendezveny@bock.hu
 

Donald Trump és a tokaji bor már megint nagyot megy együtt

Július 23. 15:47
A Washingtonban található Trump International Hotelben a legdrágább koktél 169 dollárba, vagyis átszámítva 44 ezer forintba kerül. Érdekessége, hogy az egyik összetevő a Royal Tokaji Borászat aszúeszenciája.

A koktél receptje  a 19. században az Egyesült Államokban született sherry cobbler koktélon alapszik (cointreau, sherry, cukorszirup, citromhéj), ehhez jönnek még citrusgyümölcsök, pirosbogyós gyümölcsök és az eszencia.

Mondhatni, a szóban forgó 2007-es eszencia a Trump szálloda bárjának egyik névjegye. Gyakorlatilag a nyitás óta az itallapon van, és – mint a Winelovers Blog 2017 januárjában beszámolt róla – a bár egyik rekordját azóta magáénak tudhatja.

Egyáltalán nem ördögtől való egyébként, hogy tokaji borkülönlegességet használjanak koktélokhoz. A Vinoport éppen idén májusban gyűjtött össze 4 pompás receptet, amik ráadásul akkor is csodás élményt nyújtanak, ha egy kicsivel olcsóbb aszút használunk hozzájuk... Akár éppen egy másik Royal Tokajit.
 

 
 

 

A franciák VB-győzelme nem várt áldozatokkal járt

Július 16. 12:12
A franciák VB-győzelme nem várt áldozatokkal járt
Fotó: Agence France-Presse
 
Százezrek ünnepelték Párizs leghíresebb sugárútján, a Champs Elysées-n, hogy a franciák nyerték az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot. A kékek 4-2-re nyertek a döntőben Horvátország ellen. A hatalmas buli az éjszaka során kicsit elfajult, amikor pár randalírozó betörte a sugárút egyes üzleteinek a boltjait, majd többek között drága boros- és pezsgősüvegeket dobáltak az utcára.

Az este végén a rendőrségnek vízágyut és könnygázt is be kellett vetnie és Marseille-ből is érkeztek rendbontásról beszámolók.