Végre felkerülünk a nemzetközi sörtérképre?

Ferenczi Csilla
2017. július 14., 10:17


A hétvégén nyíló újhullámos látványsörfőzde kulisszái mögé leshettünk be a minap, ahol nem csak hogy kristálytiszta és trendi söröket kóstoltunk, de az is kiderült, hogy a tulajdonosok célja nem más, mint feltenni Budapestet a nemzetközi sörtérképre. 
Végre felkerülünk a nemzetközi sörtérképre?
Fotók: Molnár Zsolt
 
Új, prémium minőségű márkával bővül a hazai sörpiac: a First Craft Beer tulajdonosai főzdéjükkel nem kisebb célt tűztek ki, mint a hazai sörkultúra megújítását. A márka változatos termékeit Európa egyik legkorszerűbb látványfőzdéjében készítik, ahol bárki megismerheti a minőségi sörfőzés egyes folyamatait. A sörüzem Taproom-jában egyenesen a tankokból érkező, főzdefriss söröket lehet megkóstolni, és nem is olyan sokára a kocsmák sörcsapjain, sőt, palackban és dobozban is elérhető lesz. 
Kurucz Dániel és Kurucz Gergely bő négy éve dolgoznak azon, hogy itthon népszerűsítsék a minőségi sörfogyasztást. Korábban a Budavári majd Belvárosi Sörfesztivál főszervezőiként azt tapasztalták, hogy a szegényes hazai választékot sem a növekvő kézműves vagy gerilla sörfőzdék, sem pedig a legnagyobb gyárak nem igazán tudták színesíteni, ráadásul a minőségben is nagy szórást érzékeltek. 
 
"Ennél sokkal több van a sörben"
– kezdtek bele a fiúk, akiknek a prémium sörfogyasztás terjesztése mára szinte missziójukká vált. A folyamatos csúcsminőség prezentálása mellett azonban fontosnak tartják edukálni a fogyasztókat is (ami csupa-üveg üzemben nem is olyan nehéz), egyúttal a vendéglátósok figyelmét is szeretnék felhívni arra, hogy érdemes az éttermekben a borlap mellett sörlapot is tartani, ahogy az már külföldön sem szokatlan.
 

Végre felkerülünk a nemzetközi sörtérképre?

Minden sörnek saját története van

 
"Ha a bornál is működik kiegészítő szolgáltatásként a pincelátogatás, dűlőtúra és egyéb programok, akkor miért ne kapcsolhatnánk ezeket a sörrel is össze?" – tették fel a jogos, cseppet sem költői kérdést. Álmuk megvalósításában a világ legjobb sörfőző mesterei és főzdéi, illetve Unger Zsolt – aki már kb. 50 márkát épített fel – volt a segítségükre, akivel az utóbbi másfél évet töltötték kemény kutatómunkával, agyalással és tervezéssel; most nagyon úgy tűnik, hogy megérte. 
 
Közben roppant fontos a kinézet is
– hangsúlyozta Zsolt, arra utalva, hogy ez a termékcsalád egyértelműen túlmutat a sima kézműves stíluson, és az ún. cosmopolitan craft kategóriában van; a márka tehát kiszámítható, stabil, de nem mainstream.
 
Végre felkerülünk a nemzetközi sörtérképre?
 
A korábban papírüzemként működő épületbe lépve első körben felhúztuk a kórházakban is használatos cipőzsákot, hiszen ottjártunkkor is éppen munka folyt, a tökéletes tisztaság pedig elengedhetetlen tényező. A túra során aztán a sörkészítés minden fontosabb elemét átvettük, ahogyan azt is, hogy a négy szükséges hozzávaló (víz, maláta, komló és élesztő) milyen kritériumoknak kell megfeleljen. 
 
Mivel a csapvíz minősége itthon igencsak hullámzó, ezért a testvérek a borkészítésnél sem ismeretlen fordított ozmózis folyamatát alkalmazzák, amikor is nullára visszabontják a vizet. Így egyrészt minden sörnél a legideálisabb vízzel indulhat a történet, másrészt így tudják a folyamatos csúcsminőséget biztosítani. Ezután következik a maláta, aminek szintén ezer fajtája van, a cukrosan édestől a kávésan kesernyésig.
 
"Mi viszont csak akkor használunk magyart, ha tényleg az a legjobb"
– emelték ki a maláta forrására utalva, amelyet egy német-holland cégtől vásárolnak. 
 
A megroppantott maláta a tisztított vízzel együtt aztán megy a főzőházba, amit szűrés, centrifugázás és szeparálás követ. Ezeket a folyamatokat sem veszik félvállról, hiszen a gyakori szűrések miatt bár eltarthatóbb lesz a sör, de az értékes aromák is elillannak belőle. Ezután jön a komló – amiből szintén nem mindegy, hogy mikor, mennyi és milyen minőségben kerül az üstbe – és az élesztő, amelyből a srácok a legjobbat rendelik, folyékony formában, egyenesül a washingtoni Yakima-völgyből. Legvégül következik a palackozás, amikor először találkozik a sör a levegővel, majd pedig megszületik pasztörizálatlanul, adalékanyagoktól mentesen, frissen és jéghidegen. 
 
Végre felkerülünk a nemzetközi sörtérképre?


Hiába kézműves, a technológia elengedhetetlen

 
"Tudomásom szerint a mi főzdénk az első az országban, ahol sterilizált levegőben zajlik a palackozás, a tartós minőség megőrzése miatt. Így minden, ami a palackba, dobozba és a hordóba kerül, a főzőmesterek szándékos és tudatos műveleteinek eredménye”
– számolt be Gergely, a First tulajdonosa. A 6000 literes tartályok láttán valóban nem a kézművesség az első szó, ami eszünkbe jutott. Az emberi tényező persze továbbra is elengedhetetlen még a legprofibb technológia mellett is, mint ahogyan az is, hogy megfeleljenek a nemzetközi trendeknek:
 
 • konstans minőséggel
 • illatossággal, aromássággal (pl. hidegkomlózással)
 • frissességgel
 • alacsonyabb alkoholtartalommal (pl. a Session sörök)

A jelenleg 8 tagból álló szortimentbe folyamatosan készítenek majd extrém különlegességeket a sörrajongóknak és a nemzetközi sörszakma számára is, mondta Kurucz Dániel, a First tulajdonosa, utalva például arra a mangóval, papayával és ananásszal együtt erjedő IPA-ra, amelyet most, nyárra álmodtak meg. 
 

Végre felkerülünk a nemzetközi sörtérképre?


Jelenleg ezeket kóstolhatjuk:

 • Pilsner
 • India Pale Ale
 • Belgian Sherry
 • Blueberry Ale
 • Belgian Witbier
 • Tropical Session IPA
 • Sour Cherry
 • American Pale Ale 
 
A márka Pilseni, APA és IPA típusú sörei csapról és üvegben is kaphatók lesznek, emellett a First lesz az első olyan újhullámos sör, amit 0,5 literes dobozban is árulnak. A tulajdonosok hosszú távú tervei között szerepel, hogy főzetüket külföldön is értékesítsék, és nemzetközi elismerést szerezzenek a sörüknek. A várható árak: 0,33 literes 490-550 forint között, 0,5 literes 590-650 forint között.
 
Egyelőre még csak a soft opening folyamatánál járnak, de a testvérek számos helyen jelen lesznek söreikkel, ebben biztosak vagyunk. A hétvégékre ráadásul FIRSTiválokat is terveznek, food truck-kal, grillezéssel, zenével és persze First sörökkel. 
 
A hétvégi nyitásról bővebben ITT olvashatsz. 
Winelovers borok az olvasás mellé