Fröccs

A kávéfogyasztók élettartama magasabb az absztinensekénél

Február 21. 10:13
A Stanford Egyetem kutatói valószínűleg rájöttek, hogy a kávéfogyasztók élettartama miért magasabb az absztinensekénél.
 
Egy 10 évig tartó, embereken végzett kutatás kapcsolatot vél felfedezni a szisztematikus gyulladás és a szívbetegségek között. A sejtanyagcsere bizonyos, a véráramba kibocsátott melléktermékei gyulladást okoznak. A szakemberek azt állítják, hogy szintén a vérkeringésbe jutva a koffein metabolitjai valahogyan le tudják fegyverezni ezeket a vegyületeket.
 
Akárhogy is van, ezek pompás hírek a kávéfogyasztók számára. Természetesen, mint minden más, túl nagy dózisban a koffein is problémákat (legtöbbször nyugtalanságot és álmatlan éjszakákat) okozhat. A szakértők napi 1-3 csészében határozzák meg az optimális dózist.
 
Fooducate

Magyarország sommelier bajnoka: Tüü Péter

Február 20. 12:39
Tüü Péter, az Arany Kaviár étterem munkatársa nyerte el a Magyarország Sommelier Bajnoka 2017 címet a vasárnap Budapesten megrendezett Magyar Sommelier Bajnokságon. A második helyen Angerman László, a Tanti étterem munkatársa, míg harmadikként Sutus Attila, a Baraka étterem munkatársa végzett.
 
A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével, a KávéBár Bazár keretein belül megrendezett döntő szakmai zsűrijének elnöke Fabók Mihály háromszoros magyar sommelier bajnok, tiszteletbeli elnöke Gál Péter helyettes államtitkár volt.
 
A döntő előtt adták át a 2014-ben alapított Par Excellence a magyar borkultúráért idei díjait
  • Cseh Gábornak szakíró
  • Bíró Lajosnak, a Bock Bisztró séfjének vendéglátás
  • Kovács Nimródnak, az egri Kovács Nimród Winery tulajdonosának termelő
  • Mészáros Gabriellának oktató
  • Tálos Attilának, a Bortársaság tulajdonosának pedig kereskedő kategóriában.
 
A döntőben a pezsgő felszolgálásától a hibás borlap javításán, az italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről a versenyzők, majd borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés-feladat zárta, melynek során magnum palackos pezsgőt kellett 15 pohárba egyenlő részben kitölteniük. A versennyel kapcsolatos további információkwww.sommelierhungary.hu honlapon érhetők el.

Kevesebb szőlő lesz idén

Február 20. 11:57
Kevesebb szőlő lesz idén a tartós fagy miatt - mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szombat este az M1 csatornán. A főtitkár elmondta, csak rügyfakadáskor derülhet ki, pontosan mennyi szőlő élte túl a januári tartós hideget, de az biztos, hogy az idei szőlő mennyisége elmarad a tavalyitól.
 
Hozzátette, hogy azok a szőlőfajták, amelyeket a Kárpát-medencében nevelnek, általában mínusz 15-20 fokig ellenállóak, ugyanakkor a tavaly nyári károk miatt a téli állapotuk nem volt megfelelő, nehezebben bírták a hideget. A szakmai szervezet úgy látja, az így károsodott gazdáknak akár két-három évnyi kieséssel kell számolniuk.

Miért fúrtak kutatók a Balaton jegén?

Február 20. 06:38
Kutatók szerint a tavi üledékminták is segíthetnek a klímaváltozás megértésében Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton, kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.
 
A kutatók három napig dolgoztak a Balaton jegén, Balatonudvari és Balatonszárszó közt. A mintavételezéshez szükséges felszerelést szánokon juttatták el a parttól 2–4 km távolságban lévő fúráspontokhoz, melyek kijelölése során arra törekedtek, hogy illeszkedjenek a tavon végzett korábbi történeti kutatásokhoz.
 
A Balaton északi partjainál akár 17 ezer éves üledékek is találhatók, a déli partok közelében a tó üledéke fiatalabb. A kiemelt, átlagosan 4-4,5 m-es üledékoszlopokat számos vizsgálatnak vetik alá az elkövetkező hónapokban. Az üledék pollen- és árvaszúnyog-maradványainak elemzése több klímaparaméter mennyiségi becslését teszi majd lehetővé. Emellett az egyik legfontosabb feladat az üledékek kormeghatározása radiometrikus módszerekkel. A kutatók célja a területen a Balaton kialakulásától napjainkig végbement klimatikus és fontosabb ökológiai változások (vízszint, tápanyag-ellátottság, növényzet) minél pontosabb leírása, különös tekintettel az utolsó 2000 évre.

Bonsai sört az asztalra!

Február 17. 17:06
A Sao Paolo mellett található Heroica sörfőzde tulajdonosai először csak játékból, maguknak készítettek szokatlan ízkombinációval söröket. De nem álltak meg a borsos, a citromos, és a kokalevéllel ízesített sörnél – pedig ezek is meglepő variációk, különösen az utolsó. A bonsai ötlete csak akkor jutott eszükbe, amikor megkóstoltak egy cachacát (Brazília nemzeti koktélját), amelyet korumatsu (japán feketefenyő) ágakkal ízesítettek. Skandináviában például ősidők óta léteztek a komló helyett fenyővel készített sörök, gondolták, kipróbálják ők is. Annyira jól sikerült a bonsai-sör, hogy megszületett a Korumatsu Kamikaze ipa.
 
Hogy miért éppen bonsai?
 
Mert Brazília leghíresebb bonsai mestere, Renato Bocabello történetesen az egyikük rokona, ő segítette a munkájukat. Bocabello évente kétszer metszi a több mint 400 fácskából álló gyűjteményét – a levágott ágakat pedig a sörkészítőknek adja. Gesztusa azért is különleges, mert a bonsaiok között akadnak több mint 100 éves, és 20 000 dollárt érő fák is  – ami átszámítva majdnem hatmillió forint. A bonsai mester Japánban egyébként igen nagyra tartott foglalkozás. Ha egy családban megszületik egy fiúgyermek, általában japán feketefenyőt ültetnek a tiszteletére. A vagány brazil sörkészítők azóta sem állnak le a kísérletezéssel: újabban egy gin tonic ízre emlékeztető sört készítettek – kígyóuborkából és borókabogyóból.
diningguide.hu

Mit talált fel Illy Ferenc?

Február 15. 15:02
Illy Ferenc használta először a légmentes csomagolást, hogy a kávé megőrizhesse az aromáját, és ő alkotta meg a világ első automata eszpresszógépét.
 
Aki ismeri a frissen pörkölt kávé illatát, az tudja, hogy semmihez sem fogható. Idővel azonban elillan, elvész a kávé legnagyobb vonzereje.
 
Talán ez mozgatta meg Illy Ferenc képzeletét. A történet az Észak-Olaszországi Triesztben kezdődött. A virágzó kereskedővárosba az első világháború idején, katonaként jutott el a temesvári születésű Illy Ferenc. Triesztben leginkább kávéval, déligyümölccsel, borral, olajjal, építőanyaggal kereskedtek. Illy is egy kávéval, kakaóval kereskedő cégnél dolgozott, ahol ráadásul még a kávé pörkölésével is foglalkoztak.
 
Illy Ferenc 1892. október 7-én született Temesváron. Még az első világháború kezdete előtt, 1913-ban sorozták be a császári és királyi temesvári 61. gyalogezred kötelékébe. Végigharcolta a Nagy Háborút, kiváló tiszthelyettes vált belőle, őrmesterként élte meg a békét.
Bár háborús tetteiről nem maradt fenn sok dokumentum, annyit tudni lehet, hogy parancsnokai számos alkalommal terjesztették fel különféle kitüntetésekre.
Forrás: Honvédelem.hu
 
Illy Ferenc azért maradt Triesztben, mert szerelmes lett egy helyi lányba. Feleségül vette, és a városban maradt. Andrea Illy, az unokájuk azt írta, a nagyapjának életében három nagy szerelme volt:
  • Trieszt városa
  • a kávé
  • és a szépséges Doris.
 
Az Illyt ma Ferenc, vagy ahogyan az olaszok ismerik, Francesco unokája, Andrea Illy vezeti.
 
szeretlekmagyarorszag.hu

Fontos határidő az őstermelőknek

Február 15. 07:07
Az őstermelők 2017. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye.
 
Azok, akik hatályos, új típusú (ideiglenes vagy kártyaalapú) igazolványuk mellett még nem rendelkeznek a 2017. adóévre vonatkozó értékesítési betétlappal, annak kiváltását – a jogfolytonosság megőrzése érdekében – 2017. március 20-ig kérelmezhetik. A március 20-ig történő érvényesítéssel az igazolvány érvényessége 2017. január 1. napjára visszamenőleges, ezáltal biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatossága.
 
Az ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok elérhetőségei megtalálhatók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján, a www.nak.hu címen.
NAK

Budapesten a vietnami levesezők a legnépszerűbbek

Február 14. 13:42
A Street Food Egyesület elnöke szerint életmódváltás miatt terjedhetett el világszerte, így Magyarországon is a street foodot, vagyis az utcai ételeket kínáló helyek száma.
 
Vad-Horváth Zoltán az M1 aktuális csatorna szombati műsorában elmondta, hogy a rohanó életnek köszönhetően az embereknek sokszor már nincs idejük beülni egy étterembe enni, de igényük van a jó minőségű ételekre. A street foodosok éppen ebben jók: sallangmentesen tudnak gyorsan jó ételeket készíteni.
 
Budapesten most a vietnami levesezők a legnépszerűbbek, a pho levest kínáló helyek nyílnak a legnagyobb számban.

Valentin-nap: kiderült, hogy mik a legnépszerűbb ajándékok

Február 14. 10:32
Változatlanul a desszert és virág a legnépszerűbb Valentin-napon, de az átlagosnál több fogy italokból és a szíves díszítésű ajándékokból; az ünnephez kapcsolódó termékek forgalma többszörösére nő február 14-e közeledtével az MTI által megkérdezett áruházláncok szerint.
 
A Tesco áruházaiban a desszerteket, a vágott és cserepes virágokat, illetve a speciális szíves dekorációval ellátott ajándéktárgyakat keresik leginkább a vásárlók. A cukrászati termékek, pezsgők, alkoholos italok és ruházati cikkek iránt is megnő a kereslet ezekben a napokban. Egy átlagos februári naphoz képest kétszeresére-háromszorosára nő a Valentin-naphoz köthető termékek forgalma - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI megkeresésére.
 
Az Auchan Magyarország Kft. közlése szerint az élelmiszerek közül a táblás csokoládék és pralinék forgalma nő meg ebben az időszakban, sokan keresik az ismert márkák desszertjeit, illetve a speciális Valentin-napi desszerteket. Az alkoholtartalmú italok közül a pezsgők és krémlikőrök forgalma nő ezekben a napokban. 
 
Valentin-nap közeledtével szintén a forgalom növekedéséről számolt be az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., a vásárlók az élelmiszerlánc üzleteiben is a csokoládékat és a virágot keresik leginkább, de a borok, pezsgők és parfümök szintén népszerűek.