Fröccs

A Szingapúri csapat nyerte az erfurti szakácsolimpiát

Október 27. 13:42
A szingapúri csapat győzött a világ egyik legjelentősebb főzőversenyén, a szerdán véget ért erfurti Szakácsolimpián (Olympiade der Köche), amelyen több mint 2000 szakács és cukrász vett részt a világ 59 országából.
 
A rekordrészvétellel tartott versenyen a finn válogatott lett az ezüstérmes, a harmadik helyen pedig a svájci főzőteam végzett. A házigazda németeknek csak a 7. hely jutott, noha nagyon bíztak a győzelemben vagy legalább dobogós helyben. 
 
A házigazdák háromfogásos őszies menüvel álltak elő, szénahamuban párolt óriás laposhallal és báránysülttel. 
 
Az erfurti Szakácsolimpiát négyévente rendezik meg a Nemzetközi Konyhaművészeti Kiállítás (IKA) társrendezvényeként. A 2012-es versenyen a svéd séfek voltak a legjobbak, a norvégok a második, a németek a harmadik helyen végeztek.
 
Idén a csapatversenyekben 30 nemzeti válogatott és 19 nemzeti ifjúsági válogatott indult. 
 
Magyarországot a Magyar Honvédség Katonai Szakács válogatottja képviselte a nemzetközileg meghatározó gasztronómiai világversenyen.
(MTI)

Vida Péter bizakodó

Október 27. 11:44
A furcsa, időnként szeszélyes és küzdelmes év után kitűnő paramétereket mutató borok születtek. Az új borok most fantasztikus szín intenzitást, elképesztő illatokat, és nagyon magas beltartalmat mutatnak - értékelte a 2016-os évjáratot Vida Péter a Mandinernek.
 
A szekszárdi borász felidézte, hogy rosszul indult az év, mivel komoly fagykár tizedelte meg a tőkékéket, aztán szerencsére elég gyorsan regenerálódott a szőlő, és újra beindult a fejlődése.
 
A májusi átlag hőmérséklet megugrott, a hajtások intenzíven növekedtek, a virágzás június közepére lezajlott, 20-a körül a bogyók már zöldborsó nagyságúak voltak, és szépen növekedtek.
 
Júliusban rengeteg eső esett, így a fertőzések sok ültetvényt megviseltek a borvidéken, 12 permetezéssel tudták megvédeni az ültetvényeket.
Az első szüreti nap szeptember 17-én volt, ekkor kezdték el szedni a rozéhoz való alapanyagot
 
Szeptember végére jött 12 ragyogó nap, komoly cukrosodás indult el. Az utolsó szüreti nap október 18-án volt.

A Balaton-felvidékről jönnek idén a Piarista borok

Október 26. 18:55
Október 25-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola épületében mutatták be a piarista rend által meghirdetett 2016-os borválogatás nyertes borait: a Szászi Birtok „Zeus” elnevezésű 2013-as fehérborát, valamint az Istvándy Jenő Pincészete „Farkastető” nevű 2015-ös fehérborát - írja a Magyar Kurír.
 
A rend 2009-ben hirdette meg első borversenyét, mára pedig hagyománnyá vált, hogy a borászatok minden évben versengenek a Piarista bor címért. A borokat szakértő zsűri választja ki.
 
Az egyik nyertes bor a Szent György-hegyi Szászi Birtok 2013-as évjáratú Zeusa, a másik pedig Istvándy Jenő Pincészetének 2015-ös, Farkastető nevű chardonnayja.

Szüreti fesztivált vittek a Szépasszony-völgybe

Október 26. 13:37
Az Egri Hegyközség piackutatással vizsgálja, mely fajták a legnépszerűbbek, s ehhez igazítják az új szőlőtelepítést - olvasható a Szabad Föld a Szépasszony-völgybéli szüreti pincefesztiválról szóló összefoglalójában.
 
Habis László, polgármester a lapnak elmondta, hogy már a minőségi ivók is betérhetnek a Szépasszony-völgy pincéibe, mert egyre kevesebb olyan van, ahonnan csalódottan fordul ki a vendég. 
 
A Szépasszony-völgyi szüreti fesztiválon húsznál több pince vett részt, volt filmvetítés, táncos mulatság, pinceszínház is.

Kisüt a nap a hosszú hétvégére

Október 26. 10:50
Ma délutánig erősen felhős lesz az ég, de délután észak felől fokozatosan csökken a felhőzet, holna pedig már többórás napsütés várható. Csapadék már sehol sem lesz és 12 fok körül alakul a csúcsérték.
 
Pénteken eleinte derűs idő valószínű, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Reggel hideg lesz, sokfelé fordul elő talajmenti fagy, napközben 9 és 15 fok közötti értékeket mérhetünk.
 
Szombaton borongós időre van kilátás, de csak elszórtan fordul elő záporeső. Az északnyugati szél megerősödik. 13 fok körül várható a maximum-érték ,vasárnap pedig az északnyugati szél hatására csökken a felhőzet, és naposra fordul az idő. A reggeli 5 fokról 10 fokra emelkedik a hőmérséklet.
(Köpönyeg.hu)

WHO: a kormányok vessenek ki legalább 20 százalékos különadót a cukortartalmú italokra

Október 25. 14:53
Az egészségügyi világszervezet az elhízás és az általa okozott betegségek megelőzése érdekében szeretné, hogyha a kormányok ilyen draszikus lépéseket tennének a cukros üdítők visszaszorítása érdekében.
 
Azonban a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség szerint a magyarországi fogyasztók már most is Európa legmagasabb adóterhelése mellett juthatnak hozzá az élelmiszerekhez, a 27 százalékos áfa mellett a népegészségügyi termékadó is növeli egyes termékek árát.
 
Az üdítőitalgyártók érdekképviselete szerint a valóban súlyos problémát jelentő elhízás elsődleges okait Magyarországon nem az üdítőitalok túlzott fogyasztásában kell keresni. Egy általuk idézett adat szerint az üdítőkkel bevitt kalória mennyisége az összes kalóriabevitelnek mindössze 2 százaléka Magyarországon. Megjegyzik azt is, hogy a hazai üdítőital-fogyasztás 25 százalékkal kevesebb az európai átlagnál.
 
Az élelmiszerek adójának emelésével nem lehet javítani a népegészségügyi mutatókon, csak társadalmi összefogással - közölte közleményében a szervezet.

Mangalica menni New York

Október 25. 09:56
Megkezdődhet a magyar mangalica exportja az Amerikai Egyesült Államokba - mondta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. Az itthon tenyésztett mangalicahízókból 20 ezer kerül a vágóhidakra, a termékek nagy részét pedig a prémium piacokra exportálják.
 
Tóth Péter elmondta, a kiviteli lehetőség most az amerikai piaccal bővül. Közölte, a napokban már kiérkezett az Egyesült Államokba az első friss, fagyasztott magyar szállítmány, igaz, egyelőre csak 60 kilogramm, amelyet gasztronómiai-bemutatókon használnak fel. A mangalicahúsból készült ételeket csütörtökön mutatják be a texasi Houstonban egy díszvacsora keretében. Emellett lesz még bemutató a tervek szerint Dallasban és New Yorkban is.
 
Az elnök szerint mindez azért fontos, mivel ez az első alkalom, amikor nyers húst - és nem terméket - szállíthatnak az Egyesült Államokba Magyarországról. A bemutatókon a potenciális vásárlók ismerkedhetnek meg a mangalicával.
 
Hozzátette: a tárgyalások alapján már amerikai vevő is jelentkezett, akivel már lehet üzletet kötni.
 
A piacról elmondta, az elmúlt 6-7 évben Ázsiában is egyre több mangalicát vásároltak, most pedig az amerikai piac is megnyílhat a mangalicahús előtt, és ott is a prémium termékek közé kerülhet.
 
Magyarországon 9500 mangalicakoca van, és mintegy 60 ezer hízó. A hízókból mintegy 40 ezret háznál vágnak le, 20 ezret pedig a vágóhidakon, ám az egyesület szeretné az utóbbi számot legalább 30 ezerre növelni. Az új piacok keresését az orosz embargó negatív hatása is ösztönzi - hívta fel a figyelmet a szakmai szervezet elnöke.
 
A vágóhídon levágott hízók mintegy 75-80 százalékát exportálják, főként Spanyolországba, de jelentős vásárló Németország, Svédország és Anglia, továbbá az ázsiai országok, Japán, Szingapúr, Hongkong és Tajvan is.
(MTI)

Romsics László: augusztus végén az utolsó pillanatban állt el az eső

Október 24. 14:55
Romsics László: augusztus végén az utolsó pillanatban állt el az eső
A Csányi Pincészet cabernet sauvignon szőlői a Kopár-dűlőben
 
Komoly problémákat okozott volna, hogyha augusztus végén, az utolsó pillanatban nem áll el az eső – mondta el Romsics László, a villányi Csányi Pincészet vezérigazgatója, aki szüreti gyorsjelentést adott lapunknak.
 
A múlt hét közepéig leszedtük az összes szőlőnket a cabernet sauvignon kivételével. Nagy kérdés számunkra, hogy a 110 hektáron termő, egyik fő fajtánkat milyen érettségi állapotban tudjuk majd szüretelni.
 
Rozékat és vöröseket is tudunk már friss borként kóstolni, elemezni, melyekből azt látjuk, hogy az utóbbi hűvös hetek ellenére is igen szépen sikerült a cukorgyűjtés és intenzív, mély színeket adtak a francia fajták. Azt már most ki lehet jelenteni, hogy betegség és más komolyabb szőlészeti probléma nem nehezítette a szőlők életét. ”Szóval ígéretes a 2016-os évjárat, habár még nagyon korán van ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni - a 2016-os évjárat kiváló” – foglalta össze a tapasztalatokat Romsics László.

Ezek az éttermek télen is nyitva vannak a Balatonnál

Október 24. 11:21
Egyre több balatoni vendéglátóhely tart nyitva ősszel és télen is, így mi is mind gyakrabban merészkedünk - nem csak bort kósotlni - a tö vidékére a hidegebb hónapokban is.
 
A nyitva tartó helyekről a Welovebalaton.hu készített összeállítást:
 
 • Chianti, Veszprém
 • Villa Medici, Veszprém 
 • Fricska, Veszprém
 • Oliva Étterem, Veszprém
 • Carpaccio Étterem, Alsóörs
 • Sáfránkert, Paloznak
 • Söptei Pincészet és Étterem, Csopak
 • Márga Bisztró, Csopak
 • Vígmolnár Csárda, Csopak
 • Bistro Sparhelt, Balatonfüred 
 • Nem Kacsa Étterem, Balatonfüred 
 • Baricska Csárda, Balatonfüred
 • Kredenc Borbisztró, Balatonfüred
 • Karolina Fűszerkert Étterem, Tihany
 • Apáti Étterem, Tihany
 • Neked Főztem Gasztrokocsma, Zánka
 • Kővirág, Köveskál
 • Miakő, Köveskál
 • Káli Art Inn, Köveskál
 • Káli Gourmet Bistro & Delicatesse, Köveskál
 • Borbarátok Vendéglő, Badacsony
 • Pura Vida Dine, Tapolca
 • Bakos Attila Vendéglője, Szigliget
 • Bock Bisztró, Vonyarcvashegy
 • Télikert, Keszthely
 • Paletta, Keszthely
 • Kristinus Borbirtok, Kéthely
 • Hubertus-Hof Étterem, Balatonfenyves
 • BL Yachtclub, Balatonlelle
 • Mango Étterem, Balatonlelle
 • Rádpusztai Gasztro- és Élménybirtok, Balatonlelle-Rádpuszta
 • Chateau Visz, Visz-Berencsepuszta 
 • Kistücsök Étterem, Balatonszemes 
 • Déli Part BBQ, Szántód
 • Mala Garden, Siófok