Fröccs

A Telenor, a Ford és a Raiffeisen is rá van kattanva a vendéglátás új formájára

December 06. 10:58
A hazai food truck mozgalom továbbra is felivelőben van, idén március és szeptember között 250 millió Ft-os forgalmat bonyolított le a Food Truck Show Hungary kft. – olvasható a cég minap megjelent közleményében. Március és szeptember között a food truckok a 110 rendezvénynap alatt 166 ezer terméküket értékesítettek összesen, ez a szervező cég becslése szerint még tovább nőhet.
 
A saját rendezvények mellett egyre népszerűbb a catering szolgáltatás is. Az ebben rejlő lehetőséget már olyan nagy cégek is felismerték, mint a Telenor, az Opel, a Ford vagy éppen a Raiffeisen Bank, de egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást 50 fő körüli esküvőkön, születésnapokon. 
 

Visszahívta a borait az egyik magyar borászat

December 05. 14:20
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) rutinvizsgálata során a borok fogyasztói azonosítóinak pontatlanságát  találták a Sauska borászat villányi borainál.

„A NÉBIH jegyzőkönyve alapján a villányi borászatot érintő visszahívás engedélyezés-technikai jellegű, az érintett borok fogyaszthatóságával, beltartalmi, valamint élvezeti értékével semmilyen módon nem áll összefüggésben” – olvasható a pincészet közleményében.
 
A kérdéses tételeket, a hvg.hu értesülése szerint mintegy 30-at, átmenetileg kivonták a kereskedelmi forgalomból. A NÉBIH egyidejüleg a pincészet tokaji borait is vizsgálta, ott azonban nem találtak szabálytalanságot.
 

Heten összefogtak, hogy idén télen ne zárják be a Badacsonyt

December 05. 10:54
Hét vendéglátóhely várja már idén télen a Badacsonyba látogatókat. A Badacsony Nyitva kezdeményezés keretében a Tilia Borvendéglő, a Laposa terasz, az Istvándy Borműhely, a Bonvinó, a Borbarátok vendéglő, a Pláne Badacsony borterasz és a KisHableány Stand van nyitva a téli hónapokban is. Márton naptól farsangig ráadásul több tematikus programmal készülnek és tervben van a Park utcát és a Római utat összekötő szakasz „fő utcává” alakítása is, ami idővel télen-nyáron Badacsony központi találkahelye lehet.
 
Az idelátogatók természetesen sok-sok forraltbort kóstolhatnak, illetve sültgesztenyét és egyéb finom falatokat ehetnek.
 
„Hasonlóan látjuk, hasonlóan éljük meg a dolgokat, gondolkozunk 12 hónapos vendéglátásban. Ennek következő lépése a Badacsony Nyitva, ahol az üzeneteinket, programjainkat egy platformon tudjuk kommunikálni. Míg 5 évvel ezelőtt ilyenkor semmi nem volt nyitva, úgy ma már itt vagyunk heten” – mondja Laposa Bence, a kezdeményezés egyik résztvevője.
 
„Mi magunk régóta úgy gondoljuk, hogy a Badacsony télen talán még szebb is, mint nyáron és hiszünk abban, hogy erről a vendégeket is meg tudjuk győzni. Ehhez kellenek a közösen és magas minőségben biztosított programok, szolgáltatások. És az összefogás, mert ez csak együtt sikerülhet” – mondja Nagy Miklós, több badacsonyi vendéglátó egység vezetője, tulajdonosa.
 
A Badacsony Nyitva folyamatosan bővülő és frissülő programjai itt követhetők: facebook.com/badacsonynyitva
 

Látogassunk télen is a tokaji Hímesudvar pincéhez!

November 30. 22:00
Látogassunk télen is a tokaji Hímesudvar pincéhez!
 
Hazai borvidékeinken – így Tokajban is – befejeződött az idei szüret. De a borászatokban mindig sok a munka, még télen is. Így kevesebb pince tud csak mindezek mellett a vendégfogadásra is koncentrálni. Egyik ilyen üdítő példa a Hímesudvar pincészet Tokajban, mely egész évben, az év minden napján 10-18 óráig várja a borissza vendégeket. A vendéglátás, borkóstolás ugyanis itt sohasem szünetel. Azon kevés pince közé tartoznak, amelyik a január-februári téli úgymond holtszezonban is nyitva tartanak, Tokajban pedig az egyedüliek. Meg is látszik mindez az értékesítésén, hiszen boraik döntő többségét helyben adják el. Érdemes tehát őket felkeresni, hiszen különlegességek kóstolhatóak náluk, amik más pincéknél nem feltétlenül.

A szőlőterületeik döntő többsége zéta, kövérszőlő és sárgamuskotály, egy kevés furminttal. Ezen fajták kiemelkedő édes borokra képesek és a Hímesudvar készít belőlük kései szüreteket, édes szamorodnit, fordítást, máslást, de természetesen megtalálható az aszú is a kínálatukban. Aki arra jár, semmiképp se hagyja ki a 2015-ös kései szüretelésű zétát, a 2013-as fordítást és a 2016-os szintén kései szüretelésű sárgamuskotályt.
 
A pince legújabb különlegessége azonban a 2015-ös Kaleidoscope, amely zéta, kövérszőlő és sárgamuskotály kései szüretelésű cuvée-je. Intenzív, ízgazdag, sok déligyümölccsel, barackkal, nagyon jó sav-cukor egyensúllyal. Igyekezni kell mielőbb felkeresni a pincét, mert csak négyezer palackkal készült belőle, és gyorsan fogy. Kóstolás közben az odalátogató vendégek harapni is tudnak finomságokat a borokhoz, hiszen remek sajtokból és olivabogyóból álló tálat is kérhetnek. A borkóstolók találhatnak itt még sok dolgot, mi szem-szájnak ingere, ugyanis lehet vásárolni lekvárokat, mézeket, balzsameceteket, szörpöket, de néhány baráti pince bora is kóstolható és kapható. A tulajdonos Várhelyi Péter, testvére, Kata, valamint felesége Beáta nagy szeretettel és finom borokkal várják a hozzájuk látogatókat bármelyik napon. Asztalfoglalás nem kötelező, de ajánlott.

15 évig várt rá, hogy kóstolhasson

November 30. 10:26
Immár nyolcadik generáció óta a Fillioux család adja a világhírű Hennessy cognac-ház párlatmesterét. Idén Renaud Fillioux de Gironde állt a Kóstoló Bizottság élére, és vette át a stafétát nagybátyjától Yann Fillioux-tól.
 
Az új „főkostoló” 39 éves, cognac-i születésű és több mint 15 évig készült a feladatra. Korábban ő tartotta a kapcsolatot a szőlőtermelőkkel, így ő biztosította a párlatokhoz szükséges alapanyagot. „Orrként” most a borpárlatok napi kóstolása, a gondos szelekció munkájának alapja és a tölgyhordós érlelést, házasítást követően ő felel a ház minden cognac-jának elkészítéséért.
 
Idén már ő készítette a Hennessy ikonikus cognac-ját, az X.O-t (extra old), amelynek receptje 1870 óta változatlan: mintegy száz különböző, minimum 12, de akár 30 éves, újhordóban érlelt párlatból házasítják.
 
Váltás történt a klasszikus Hennessy palack címkéjének tervezőjénél is. Minden év végén új művészt kérnek fel a feladatra. Idén JonOne amerikai graffitiművész keze nyomát viseli a címke (az alkotás folyamatáról itt tekinthető meg egy videó). Korábban tervezett a Hennessy-nek többek között Scott Campbell tetoválómester vagy Futura, akit az első igazán nagy sztárként tartanak számon a graffitisek között.
 

Megválasztották 2017 legjobb magyar újborát

November 29. 15:04
Megválasztották 2017 legjobb magyar újborát
 
November 25-26.-án zajlott a XIV. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál, ahol megválasztották Magyarország legjobb újborát is. A 465 nevezett tétel közül a győztes Günzer Tamás 2017-es Rosé-ja lett.

A bor korai szüretelésű pinot noir és zweigelt szőlőfajtából készült, kevés széndioxid hozzáadásával került palackba.

Melyik karácsonyi vásárban kapható alkoholmentes forralt bor?

November 29. 14:44
Idén először alkoholmentes forralt bor is várja a Bazilikánál felállított karácsonyi vásárra látogatókat. Az újdonságot a Winter Wonder Kitchen standon lehet megvásárolni. A forralt bor alapanyagául szolgáló alkoholmentes borból az alkoholt az úgynevezett nem-agresszív technológiákkal távolítják el. A szőlő erjesztése és érlelése a hagyományos borkészítést követi: a gyümölcsöt hordókban erjesztik, majd érlelik, az alkoholt ezután eltávolítják a borból, közvetlenül a palackozás előtt pedig még egy szűrésen vagy alacsony hőmérsékletű kondenzációs eljáráson megy keresztül.
 

A világ legnagyobb presztizsű borturisztikai rendezvénye jön Budapestre

November 28. 14:15
Budapest először ad otthon a borturizmus legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi eseményének, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) rendezvénynek. A 10. alkalommal megrendezett konferenciára 2018. április 10-12. között kerül sor, a három napból két nap konferencia egy nap workshop zajlik.
 
A háromnapos eseményen évről évre nagyságrendileg 300 borturisztikában érdekelt cég képviselteti magát, a világ különböző pontjairól érkező szakemberek részvételével. Magyarország borvidékei jövő áprilisban bemutatkozhatnak a borturisztikai utazási irodák, tour operatorok, szakmai szervezetek képviselőinek, hiszen a budapesti Marriott szállodában hallható előadások mellett egy vezetett ország-kóstolón keresztül is képet kapnak hazánk borairól, borturisztikai lehetőségeiről.
 
Az érdekelt magyar termelőknek, utazási irodáknak, szakembereknek három minőségben van lehetőség a rendezvényen részt venni:
 
Konferencia résztvevőként a rendezvény 2018. április 10-11-ei konferencia napjain. November végéig kedvezményes elővételi jegy igényelhető a rendezvény weboldalán (www.iwinetc.com) keresztül, amely a rendezvény közeledtével fokozatosan emelkedik.

A konferencián kiállítóként is lehetőség nyílik megjelenni a Marriott szálloda aulájában kialakított kiállítói térben, 2018. április 10-11-én. A kiállítói díj a konferencián való részvételt is tartalmazza, méghozzá kedvezményes „early bird” kiállítói díj fejében, 2017. december 31-ig.

A rendezvény két konferencianapját követően, 2018. április 12-én zajlik az egész napos Wine Tourism Workshop, amelyre a szervezők szintén fenntartanak helyeket a magyar szolgáltatóknak kedvezményes áron a fent említett év végi dátummal.

A kedvezményes kiállítói és workshop díjakról, a jelentkezés menetéről a Magyar Turisztikai Ügynökség Bor- és Gasztromarketing Főosztályán, a bor@mtu.gov.hu címen lehet érdeklődni.

A sörbe áztatott tea csodákra képes

November 28. 13:37
A Szent András Sörfőzde bemutatta Esthajnal sorozatának ötödik darabját, az Esthajnal ’17-et, ami idén nem csupán karácsonyi meglepetés, de télnyitó desszertsör is egyben.
 
A békésszentandrási sörfőzde legújabb terméke egy bergamot naranccsal és earl grey teával főzött porter sör. Előbbi kesernyésséget, utóbbi frissességet kölcsönöz a sörkülönlegességnek, amely remekül harmonizál süteményekkel.
 
A bemutató alkalmából a Szent András Sörfőzde egy ingyen letölthető Do It Yourself (DIY) receptfüzetet is kiadott, amelynek könnyen elkészíthető receptjeivel a sörszerető hobbiszakácsok a főzde szinte minden sörével kipróbálhatják magukat a konyhában. Az Esthajnal ’17-ből például a Beer Gastronomy bloggere, Vásárhelyi "Pif" István egy kekszmorzsás pohárkrémet álmodott meg.
 
Esthajnal ’17
Earl grey porter
ABV: 7,0%
maláta: pilseni, karamell és csokoládémaláták különleges összetevők: zabpehely, pörkölt árpa, bergamot narancs, earl grey tealevelek.