Fröccs

Felállították a karácsonyfát a bécsi Városháza előtt

November 03. 08:41
Felállították a karácsonyfát a bécsi Városháza (Rathaus) előtt, ahol a karácsonyi vásár jövő héten pénteken nyílik meg.
 
A 130 éves, 27 méter magas és több mint hét tonna súlyú fenyőfa Bécs tartomány által fenntartott erdőből származik, amely az Alsó-Ausztria és Stájerország tartomány területén húzódó Rax - Schneeberg hegységben található. A fenyőfát hétfőn mintegy másfél órán keresztül két daruval állították fel, a következő napokban formára nyesik, díszítik és égőket raknak rá. 
 
1959 óta minden évben más tartományból hozzák a Városháza elé felállítandó fenyőfát, tavaly Tirolból szállították a fát az osztrák fővárosba. A kiválasztott fának 25 és 30 méter között kell lennie, és az sem utolsó szempont, hogy olyan helyen nőjön, amely könnyen megközelíthető teherautóval. 
 
A karácsonyfa ünnepi fényeit november 12-én szombaton délután a bécsi polgármester, Michael Häupl gyújtja meg. Ezt megelőző pénteken már látogatható vásár, amely idén a Weihnachtstraum (karácsonyi álom) fantázianevet viseli. Számos új díszítő installációval, programmal és több mint 150 standdal várja a Bécsbe látogatókat. 
 
A Városháza parkjában létesítenek egy 4500 négyzetméteres korcsolyapályát, amely naponta reggel tíztől este kilenc óráig lesz nyitva. Egy kisebb, 550 négyzetméteres pályán pedig a kezdők gyakorolhatnak, a helyszínen korcsolya is bérelhető.
 
A parkban a kicsiket mesevilág, jégpalota, körhinta, rénszarvasszán és hatalmas, színes karácsonyi gömbök várják, a Városháza épületének nagytermében a Jézuskának írt levelet adhatják fel, és mézeskalácsot díszíthetnek. November 7-től letölthető egy ingyenes mobilalkalmazás is, így a gyerekek egy tündérrel együtt fedezhetik fel a programokat. 
 
A Városházához közeli Am Hof téren rendezett karácsonyi vásár szintén november 11-én nyílik és december 23-ig tart nyitva. Mintegy nyolcvan standon árulnak majd kézműves termékeket, gasztronómiai különlegességeket. 
 
Az operaházhoz közeli Karlsplatzon november 18-án nyílik a vásár. A schönbrunni kastély előtt is felállították már hétfőn a fát, az 58 éves fenyőt Tirolból hozták. A feldíszítéssel még várnak, hiszen a schönbrunni karácsonyi vásár csak november 19-én nyílik meg.
(MTI)

Ludas étkekkel is várnak hétvégén Göcsejen

November 02. 20:33
Márton napi vígasságokat rendeznek szombaton a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban: az egész napos ludas-rendezvényen hagyományőrző együttesek lépnek fel, kézműves foglalkozásokat, munkabemutatókat, köztük tollfosztást tartanak és ludas étkekkel is várják a látogatókat.
 
Szent Márton napja a hagyományok szerint a terménybetakarítás és az újbor ünnepe. A nagy lakomát követően elkezdődött a téli, ház körüli munkák időszaka, a Márton-nap azonban a vigasság ideje volt: a néphit szerint aki ezen a napon nem eszik libát, egész évben éhezni fog az - mondták a szervezők szerdán, sajtótájékoztatón. 
 
A sorban a tizedik rendezvény már a megújulás jegyében zajlik a felújítás előtt álló falumúzeumban - emelte ki Kaján Imre múzeumigazgató. 
 
Hozzáfűzte: a jövőben olyan településeket hívnak meg a rendezvényekre, akik épületeikkel, melléképületeikkel már megjelentek - vagy a rekonstrukciót követően megjelennek - a szabadtéri kiállítóhelyen. A részvételükkel még hangsúlyosabbá szeretnék tenni a hagyományok ápolását, a bemutatkozási lehetőség a pedig elősegítheti falvak továbbélését is. 
 
Molnárné Raposa Irina, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy bár a falumúzeum november elsejétől már csak sétálójeggyel látogatható, november 12-én ismét megnyitják a kaput a látogatók előtt. A felnőtteket egy kupica pálinkával fogadják, a gyermekeket almával ajándékozzák meg. A nagysátorban a Kakaó zenekar ad koncertet, színpadra lép a Szarkaláb és a Szélrózsa Együttes. A cserépkályhával fűtött foglalkoztató házban az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület tollfosztóba várja az érdeklődőket, a vendégeket a munka végén Horváth Károly népzenekutató viszi táncba. 
 
A kovácsműhely az ólomkatona-öntés helyszíne lesz, a portákon a kézműves foglalkozásokon egyebek mellett a gyertyaöntést, a kukoricadarálást próbálhatják ki a gyerekek, emellett készíthetnek adventi díszeket és rész vehetnek a libakereső játékban. Nem lesz hiány finom ételekből sem: a sparhelten sülttök és gesztenye készül, a gasztronómiai kínálatban sült libacomb, tarkedli libaleves és persze ludaskása is szerepel, és újbor is kerül az asztalokra - sorolta Molnárné Raposa Irina.  
 
A Márton napi vígasságok díszvendége Szentgyörgyvölgy lesz. A 440 lelkes település a Start-közmunkaprogram keretében készült, helyben termelt élelmiszerkülönlegességekkel érkezik a falumúzeumba - közölte Liszkay Balázs, a program vezetője. 
 
A falu nevezetességeit képeken, plakátokon, kerámiákon keresztül mutatják be. A szlovén határ mellett található Szentgyörgyvölgyben nemrégiben újították fel az 1787-ben emelt, festett, fakazettás mennyezetű református templomot, a tervek szerint új tornyot kap majd az épület és sor kerül a régi katolikus templom rekonstrukciójára is - ismertette Kiss Árpád, a település önkormányzati képviselője.
(MTI)

Baj van a Tesco ágyas szilvapálinkájával

November 02. 14:23
A Tescoban kapható, Panyolai Zrt. által készített szatmári ágyas szilvapálinkából hívja vissza az aáruházlánc a félliteres, 05/08/2016 termékazonosító kóddal ellátott darabokat. A más termékazonosító kóddal rendelkező szatmári szilvapálinkára nem vonatkozik a visszahívás.

A Tesco arra kéri a vásárlókat, hogy a pálinkát vigyék vissza bármelyik boltjába. Az árát blokk nélkül is visszaadják.
 
Így néz ki a visszahívott termék:
 
Baj van a Tesco ágyas szilvapálinkájával

Szeptemberben újraindult a szőlész-borász képzés Balatonbogláron

November 02. 12:08
Hároméves előkészítő munka eredményeként szeptemberben újraindult a szőlész-borász képzés a Siófoki Szakképzési Centrum balatonboglári Mathiász János Szakgimnázium és Szakközépiskolájában. A gasztrointézmény Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója, Szamosi Lóránt szerint ez még csak a kezdet, a jövőben ugyanis érettségire épülő borászati elit- és akár sommelierképzésnek is helyet adhat balatonboglári intézmény - írja a Magyar Idők.
 
A nagyüzemi szőlő- és bortermelést és a családi pincészeteket is sújtó szakemberhiány halaszthatatlanná teszi, hogy a gyakorlatorientált, úgynevezett duális képzés keretében jó felkészültségű munkaerővel erősítsük az ország negyedik legnagyobb borvidékét – mondta a lapnak Szamosi Lóránt, aki szerint az alapképzés mellett érettségire épülő gasztronómiai elit-, benne sommelier- (borszakértő-) képzésre is szüksége lenne a balatoni vendéglátásnak, a turisztikailag frekventált éttermeknek, pincészeteknek.

A század végére eltűnnek a spanyol borok?

Október 30. 17:52
A globális felmelegedés, hogyha ebben az ütemben folytatódik, sivatagokat hozhat létre a század végére a Földközi-tenger térségében. Ez az Aix-Marseille Egyetem vezette kutatásból derül ki, amelyet a Science tudományos lap aktuális száma közölt.
 
A régió átlaghőmérséklete már 1,3 Celsius-fokkal nőtt a 19. század elejéhez képest, ami sokkal több, mint amennyivel (0,85 Celsius-fokkal) a Föld átlaga nőtt. A szerzők szerint az emberi tevékenység okozta klímaváltozás valószínű, hogy az elmúlt 10 ezer évben nem tapasztalt mértékű változásokat hoz a mediterrán térség élővilágában, ha a kormányok nem csökkentik sürgősen az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ha a melegedést nem állítják meg, elsivatagosodnak Spanyolország és Portugália déli területei, Marokkó, Algéria és Tunézia északi vidékei, Szicília, Észak-Törökország és Szíria egyes tájai. A növénytakaró drámaian megváltozik, eltűnnek a vidékre jellemző olajfa-, magyaltölgy- és pínealigetek az érintett területeken.

Duplázott a Bogyólé címkepályázat győztese

Október 30. 08:50
Lizom Dávid, a PTE Művészeti Kar hallgatója, 2014 után, immáron másodszor nyert a Vylyan 12. Bogyólé címkepályázatán.
 
Vylyan Pincészetnél évről-évre megújul a Bogyólé címkéje. Az ifjú pécsi művészek idén 12. alkalommal versenyezhettek a Bogyólé címkéért, amely 20.000 palackon viszi hírét az alkotónak szerte az országban.
 
A nyertest szakmai zsűri választja ki. Az idei eredményhirdetés után nagy volt a meglepetés, mert Lizom Dávid, a PTE Művészeti Kar hallgatója, 2014 után, immáron másodszor nyert! 
 
És most lássuk a nyertes pályaművet:
 
Duplázott a Bogyólé címkepályázat győztese

Kemencében sült libamájjal vár a Koch Borászat

Október 29. 15:52
Hagyományteremtő szándékkal idén első alkalommal rendez Márton napi újborkóstolót és borvacsorát a Koch Borászat, borotai birtokán.
 
Az est folyamán 3 fogásos ínyenc borvacsora lesz, melyet a pincészet 2016-os újborai kísérnek. A korlátlan újborfogyasztás mellé libatepertős pogácsát, házias libaaprólék levest, kemencében sült libamájjal és libacombbal, valamint házi rétessel várják a vendégeket.

A finom falatok és borok mellé szállás is foglalható a borászat hangulatos panziójában, másnapi reggelivel.
 

20 tonna idegen cukrot tartalmazó mézet foglaltak le

Október 29. 12:51
Több hónapos előzetes adatgyűjtés után tartott vizsgálatot egy nagykereskedésben, majd annak nyomán egy mézkiszerelő üzemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Csaknem 20 tonna idegen cukrot tartalmazó mézet foglaltak le.
 
A szakemberek a nagykereskedő cég által forgalmazott 4 kg-os vegyes virágmézek különböző kiszerelésű tételeiből vettek hatósági mintát. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a  termékek több mint 30%-ban olyan cukrot tartalmaznak, ami a méhek által gyűjtött mézben csak kismértékben található meg.
 
Az ellenőrzést a hatóság a forgalmazó cégnek beszállító mézkiszerelő üzemben folytatta. Itt a megvizsgált tételek között szintén találtak a szakemberek hasonló okból kifogásolt készterméket.
 
Az érintett tételeket – összesen csaknem 20 tonna mézet – a forgalmazó a hatóság felszólítására visszagyűjtötte. Az idegen cukrot tartalmazó termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek, mivel azokat elsősorban élelmiszer-előállító üzemeknek értékesítették.

Harapj a magyar almába!

Október 28. 12:50
Almafogyasztást népszerűsítő promóciós programot indít egy rakás áruházlánc és szakmaközi szervezet. A kampány célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a kiváló minőségű hazai almára, és megismertesse a vásárlókkal a gazdag fajtaválasztékot. Az áruházláncok üzleteiben október 27-től december 10-ig, hét héten át lehet kóstolni, megismerni a minőségi, finom hazai almákat.
 
A kampányban hét áruházlánc – az ALDI, az Auchan, a CBA, a Lidl, a METRO, a SPAR és a TESCO – vesz részt.
 
Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a beharangozó sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az alma beltartalmi értékei alapján a legharmonikusabb és legkiegyensúlyozottabb összetételű gyümölcsünk. Ennek ellenére, míg a hazai almafogyasztás korábban évente mintegy 30 kg/fő volt, ma már ennek csak a fele. Táplálkozási, egészségügyi szempontból napi 1-3 alma fogyasztása ajánlatos.
 
Hazánkban az almaültetvények területe 32 800 hektár, ezzel Európában a hatodik legnagyobb almatermelő ország vagyunk. Az almaültetvények területe az összes gyümölcstermesztő terület több mint harmadát teszi ki. A termésmennyiségét tekintve is a legfontosabb gyümölcsünk.