Fröccs

Az Eleven Madison Park lett a világ legjobb étterme

április 13. 10:11
Idén a World’s 50 Best Restaurants listáján a New York-i Eleven Madison Park végzett első helyen, melyet Daniel Humm séf és üzlettársa, Will Guidara üzemeltet. Massimo Bottura Osteria Francescanája a második helyre került. 
 
Az Ausztráliában rendezett díjátadón Humm és Guidara elérzékenyülve osztották meg az étterem történetét a közönséggel, és azt kérték a stábtól a távolból, hogy lehetőség szerint ne csapják szét az éttermet egy hatalmas bulival. – Majd szétcsapjuk együtt, ha mi is otthon leszünk – tette hozzá Guidara.
 
A második helyen tehát a modenai Osteria Francescana áll, Massimo Bottura vezetésével, a harmadik pedig a Roca fivérek legendás étterme, az El Celler de Can Roca lett.
 
A csapat:
 
 
Íme a teljes ötvenes lista:
 
  • Eleven Madison Park, New York (USA)
  • Osteria Francescana, Modena (Olaszország)
  • El Celler de Can Roca, Girona (Spanyolország)
  • Mirazur, Menton (Franciaország)
  • Central, Lima (Peru)
  • Asador Etxebarri, Atxondo (Spanyolország)
  • Gaggan, Bangkok (Thaiföld)
  • Maido, Lima (Peru)
  • Mugaritz, San Sebastian (Spanyolország)
  • Steirereck, Bécs (Ausztria)
  • Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown (USA)
  • Arpège, Párizs (Franciaország)
  • Alain Ducasse au Plaza Athénée, Párizs (Franciaország)
  • Restaurant André, Szingapúr (Singapúr)
  • Piazza Duomo, Alba (Olaszország)
  • D.O.M. , Sao Paulo (Brazilia)
  • Le Bernardin, New York (USA)
  • Narisawa, Tokyo (Japán)
  • Geranium, Koppenhága (Dánia)
  • Pujol, Mexico City (Mexico)
  • Alinea, Chicago (USA)
  • Quintonil, Mexico City (Mexico)
  • White Rabbit, Moszkva (Oroszország)
  • Amber, Hong Kong (Hong Kong)
  • Tickets, Barcelona (Spanyolország)
  • The Clove Club, London (UK)
  • The Ledbury, London (UK)
  • Nahm, Bangkok (Thaiföld)
  • Le Calandre, Rubano (Olaszország)
  • Arzak, San Sebastian (Spanyolország)
  • Alléno Paris at Pavillon Ledoyen, Párizs (Franciaország) – Legjobb Új Nyitás díja
  • Attica, Melbourne (Ausztrália)
  • Astrid Y Gastón, Lima (Peru)
  • De Librije, Zwolle (Hollandia)
  • Septime, Párizs (Franciaország) – (Fenntarthatósági Fődíj)
  • Dinner by Heston Blumenthal, London (UK)
  • Saison, San Francisco (USA)
  • Azurmendi, Larrabetzu (Spanyolország)
  • Relae, Koppenhága (Dánia)
  • Cosme, New York (USA)
  • Ultraviolet, Shanghai (Kína)
  • Boragò, Santiago (Chile)
  • Reale, Castel di Sangro (Olaszország)
  • Brae, Birregurra (Ausztrália)
  • Den, Tokyo (Japán)
  • L’Astrance, Párizs (Franciaország)
  • Vendôme, Bergisch Gladbach (Németország)
  • Restaurant Tim Raue, Berlin (Németország)
  • Tegui, Buenos Aires (Argentína)
  • Hof Van Cleve, Kruishoutem (Belgium)
www.finedininglovers.com
www.diningguide.hu

„Magyarországi Németek Bora 2017”

április 12. 13:17
Április 8-án tartották a Magyarországi Németek Országos Borversenyének díjátadó ünnepségét Mecseknádasdon, melyen ismét rangos kitüntetést nyert a Koch Borászat. A baranyai településen csaknem három évtizedes hagyományra visszatekintő megmérettetés tizedik alkalommal országos merítésű, azóta közösen szervezi a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával.
 
Az évről évre egyre rangosabb versenyre az idei esztendőben kiemelkedően sok nedűt neveztek, amelyek jó minősítésben és kitüntető címekben reménykedve szálltak versenybe. Ezúttal is a „Magyarországi Németek Bora 2017” kitüntetés volt valamennyi közül a legelőkelőbb.
 
Idén a „Magyarországi Németek Fehérbora” a mecseknádasdi Garai Pincészet 2016-os sauvignon blanc-ja a lett, a „Magyarországi Németek Vörösbora” címet a Vin Art Pincészet 2012-es villányi cabernet sauvignon-ja érdemelte ki, a „Magyarországi Németek Rozéborává” pedig a soltvadkerti Erdős Borászat 2016-os kékfrankos rozéját választotta a zsűri.
 
A Koch Borászat éremlistája:
  • Hajós- Bajai Cabernet Franc 2013 - arany
  • Hajós- Bajai Cserszegi fűszeres 2016 - arany
  • Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2013 - arany
  • Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2012- arany
  • Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2012- arany
  • Villányi Csanád Cuvée 2012- arany
  • Villányi Rosé 2016 - arany
 
  • Hajós- Bajai Kadarka 2015  - ezüst
  • Hajós- Bajai Rosé Cuvée 2016- ezüst
  • Hajós- Bajai Cabernet Sauvignon Rosé - ezüst
  • Hajós- Bajai Chardonnay 2015- ezüst
  • Villányi Portugieser 2015 - ezüst

Víz alatti borászat nyílt Horvátországban

április 12. 10:12
Peljesac-félszigetén, Ston és Orepic között megnyílt Horvátország első víz alatti pincészete, amely a tenger mélyén 700 napig érlelt borokat kínál a vendégeknek. A lenyűgöző tengeri kilátással rendelkező Edivo borászat ezer négyzetméteren terül el a szárazföldön és a tenger alatt egyaránt, tulajdonosainak pedig az egész szigeten vannak szőlőültetvényei.
 
A pincészet megnyitása előtt már világszerte ismertek voltak az amforákban érlelt, szabadalmi oltalom alatt álló horvát tengeri borok. Ivo és Anto Segovic, valamint Edi Bajurin tulajdonosok viszont azt szerették volna, ha az érdeklődök teljes egészében láthatják ezen borok elkészítésének és tárolásnak folyamatát. 
 
Azok a turisták, akik a víz alatti rejtett világra is kíváncsiak, tapasztalt búvárok vezetésével alá is merülhetnek és saját szemükkel nézhetik meg a "víz alatti pincét". A Mali Soton-i öböl mélyén egy rég elsüllyedt hajóroncs található, amely jelenleg a borok tárolására és érlelésére szolgál. Az amforákba zárt borokon kívül palackos borok is fellehetők a roncs körül, ezeket a búvárkodó turisták maguk is felhozhatják a felszínre.
 

I. Tokaj Fair - Borvidéki szakkiállítás és vásár

április 11. 17:49
„Tokaj Fair”  - Borvidéki szakkiállítás, portfólió bemutató és vásár 
 
A Tokaji Borlovagrend tisztelettel meghívja Önt a Tokaji Tavasz és az 5. Nagy Tokaji Borárverés keretein belül megrendezendő I. „Tokaj Fair” Borvidéki szakkiállításra.
 
Az eseményről: 2017-ben első alkalommal szeretnénk hagyományteremtő szándékkal megrendezni a szakkiállítást.
A zártkörű, kizárólag meghívóval látogatható eseményre Tokajban, a Paulay Ede Színházban 2017. április 21-én 15:30 kezdettel kerül sor.
A kiállítás standjai sétáló kóstoló jelleggel állnak fel, melyen a borvidék közel 50 top borászata saját standdal mutatkozik be.
 
A kiállításra olyan nemzetközi szakmai kört invitálunk, amely hírét viszi a Hegyaljai borok egyediségének és népszerűsíti azokat.  A meghívottak körében üzletemberek, importőrök, nagykereskedők, szállodák, éttermek, szupermarketek, üzletek, élelmiszerhálózatok beszerzői és borszakírók állnak. Vendégeinknek lehetőségük lesz a jelen lévő borászoktól első kézből informálódni az éppen piacot kereső, legfrissebb bortételekről, azok elérhetőségéről és reményeink szerint minél több szakmai együttműködés valósul meg a helyszínen.
 
A kiállítás ideje alatti szakmai programok:
  • Riedel Furmint Pohár Masterclass
  • Tokaj Reneszánsz: Aszú Nagykóstoló a 2013-as tételekre hangolva /Ronn Wiegand MS/MW, angol és magyar nyelvű kurzus/
  • Nagy Tokaji Borárverés mesterkurzus: a korábbi évek tételeinek nagykóstolója /Mészáros Gabriella AIWS, igény szerint angol és magyar nyelven/
 
Résztvevő borászatok:
 
  • Grand Tokaj
  • Hímesudvar
  • Homoky Dorka
  • Karádi-Berger Borászat
  • Kardos Szőlőbirtok
  • Kvaszinger Borászat
  • Majoros Birtok
  • Márton Birtok
  • Myrtus Pince
  • Paulay Borház
  • Pannon Tokaj
  • Pajzos Tokaj
  • Szarka Pince
  • Szent Benedek Pince
  • Szóló, Tállya
  • Tállya Wines
  • Tokaj Hétszőlő
  • Vineum Borház
  • Zsirai Pincészet
  • Mádi Kör szekció
  • Árvay Pincészet
  • Barta Pince
  • Budaházy Pincészet
  • Demetervin
  • Holdvölgy
  • Lenkey Géza
  • Mád Hill
  • Orosz Gábor
  • Szent Tamás
  • Szepsy István
  • Royal Tokaji
  • Úri Borok
  • Tokaj Reneszánsz szekció
  • Árpád-hegy Pince
  • Barta Pince
  • Béres Szőlőbirtok
  • Bodrog Borműhely
  • Budaházy-Fekete Kúria
  • Carpinus Borászat
  • Gróf Degenfeld
  • Dereszla
  • Disznókő
  • Dobogó
  • Erzsébet Pince
  • Füleky
  • Patricius Borház
  • Tokaj-Portius
  • Samuel Tinon
  • Sauska Tokaj
  • Tokaj Classic
  • Tokaj Nobilis
 
Jelentkezés: 
info@tokajiborlovagrend.hu
+36 70 363 5705
 
Kérjük részvételi szándékát feltétlenül jelezze április 17-ig, az info@tokajiborlovagrend.hu email címen.
 
A kiállítókat és bővebb informáiót megtalálja: ITT

Badacsony Budapesten jubilált

április 11. 11:17
A kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a kézműves termelőktől a nagy pincészetekig, a friss tételektől a muzeális borokig - Badacsony ismét Budapesten járt.
 
A Badacsonyi Borvidék immár hagyományosan, idén hatodik alkalommal hozta el válogatott borait az impozáns New York Palotába. A 29 badacsonyi borászat mellett a helyi sajt- és aszaltgyümölcs-készítő mesterek termékeit is megkóstolhatták a látogatók április 5-én.

Az idei rendezvény különlegességét a muzeális borok bemutatása jelentette.  Badacsonytomaj, a borvidék központja éppen 30 évvel ezelőtt nyerte el a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet. „A 30 éves jubileum kapcsán döntöttünk úgy, hogy idén pincéink rejtett kincseit, többek között muzeális borokat mutatunk be” – mondta Váli Péter elnökségi tag, a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről.
 
Az idei rendezvényen a borvidék válogatott, forgalomban lévő borai mellett a teltházas mesterkurzusok kínálatak további élményeket. Dr. Fiáth Attila MW aspiráns, egyetemi docens az Érettségi vizsga – Régi évjáratok kóstolója címmel a muzeális badacsonyi borokat ismertette. A badacsonyi-auvergnas-tól a Szürkebaráton át a Pinot grigio-ig...  előadást Sánta Zoltán WSET CE, DipWSET (AIWS), borakadémikus vezette. 
 
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület rendezvénye rekordszámú szakmai vendéget és borkedvelő látogatót vonzott. 
 
A rendezvényen készült fényképek itt érhetők el.

Magyar pezsgők az élvonalban

április 10. 17:02
Dupla ezüsttel zártak a magyar pezsgők a Chardonnay du Monde borversenyen.
Franciaországban idén március 8-10. között, 24. alkalommal került megrendezésre a Chardonnay du Monde nemzetközi borverseny. A szakértő bírálók az idei évben is szigorú előírások alapján zsűrizték a 38 országból nevezett, összesen 706 féle, kizárólag Chardonnay szőlőből készült bort és pezsgőt.
 
A hagyományosan magas rangú versenyen idén a Törley Pezsgőpincészet tradicionális eljárással készült Törley Chardonnay Brut 2013 pezsgőjét, valamint a charmat eljárással készített Törley Excellence Chardonnay Extra Sec fajtapezsgőjét is ezüstéremmel díjazta a zsűri. A Brut már évek óta magabiztosan szerepel, több alkalommal is kivívta a zsűri elismerését. Az Excellence ugyanakkor 2016 októberében debütált és már az év novemberében díjazták – szintén ezüsttel – az Effervescents du Monde versenyen, most pedig ismét felállhatott a ranglétra második fokára a Chardonnay du Monde versenyén.
 
A Törley Excellence Chardonnay Extra Sec nem csak szakmai elismerésnek örved, de gyorsan a száraz pezsgőkért rajongók kedvencévé vált. A Törley portfolió idáig nem tartalmazott különlegesen száraz kategóriába sorolható pezsgőt, az Excellence azonban betölti ezt az űrt. Megjelenése óta a tervezett 30 ezer palack helyett több mint 122 ezerrel adtak már el, de hasonlóan sikeresnek mondható az Excellence édes ízű Sárga Muskotály Doux is. A Törley minőség iránti elkötelezettségét jól mutatja, hogy az elmúlt években folyamatosan részt vesz különböző megmérettetéseken, csak az elmúlt öt évben összesen 128 érmet és oklevelet szerzett, ebből 82 arany és ezüst érem. 
Élelmiszer Online
 

Jazz, bor, Balaton

április 10. 16:27
A Balaton északi partjának egyik legkedvesebb falujában, Paloznakon a Homola Pincészet idén már hatodszorra rendezi meg a Paloznaki Jazzpikniket. Lesz Kool & the Gang // Mario Biondi // Matt Bianco feat New Cool Collective  // Incognito

Egy kis Tájház-udvari dzsemboriból vált 3 napos, 4 színpados, 20 koncertes rendezvénnyé, 2015-től pedig a Nagyon Balaton rendezvénysorozat oszlopos tagjává. A Balatontól egy kőhajításnyira, a paloznaki szőlőhegyen igazi piknik-hangulatra, színvonalas gasztronómiai kínálatra és első osztályú előadókra számíthatnak a látogatók.
 
Idén nyáron három napra Paloznak lesz a jazz balatoni fővárosa: a falu melletti nagyszínpadon napközben a plédeken ejtőzve, este pedig a füvön táncolva, a csillagok alatt szólnak a nagykoncertek. A Jazzpiknik 6. évét egy különleges nulladik nappal nyitja: az igazi nyáresti hangulatot megteremtő Group'n'Swing után a világhírű Kool & the Gang ad koncertet a Nagyszínpadon, a nyár egyik legnagyobb balatoni bulijának megnyitójaként. Augusztus 4-én fellép a brit acid jazz csapat, az Incognito, majd a soul, a blues és a jazz határterületein egyensúlyozó olasz énekes, Mario Biondi. Az Incognito előtt fellép a Kéknyúl & Jónás Vera a Nagyszínpadon, míg a Tájház Színpad fő fellépője ezen a napon a The Qualitons lesz. Augusztus 5-én a hangulatot a Swing á la Django és a Peet Project melegíti be a Nagyszínpadon, az este sztárja a Matt Bianco feat New Cool Collective lesz. A Tájház Színpadon az Antal Gábor trió kezdi a napot, majd fellép a Dj Bootsie Live Band, az estét pedig a Sárik Péter trió és Berki Tamás zárja.
 
A Sáfránkert Vendéglő előtt a falu főutcáján jazz formációk szórakoztatják a járókelőket, idén pedig újdonság lesz a Pezsgő terasz, ahol a mediterrán jazz életérzés is helyet kap. És persze marad a vidéki hangulat, a legjobb Balatonfüred-Csopaki borok, díszletnek pedig a Balaton közelsége, a szőlősorok, a kis utcácskák és a fehérre meszelt, Balaton-felvidéki házak.
 
A Jazzpiknik a gasztronómiában is a minőséget képviseli, az északi part közkedvelt éttermei és kézműves termelői biztosítják majd a harapnivalókat, a piknikhangulatot pedig piknikkosarak, behűtött borok, helyi termelői finomságok és plédek teszik teljessé. A fesztivál borkínálatának alapját a házigazda Homola Pincészet borai adják, emellett kaphatók lesznek a környékbeli  pincészetek válogatott borai is. Idén is lehet majd TukTukokkal közlekedni a helyszínek között, a kis motorok már a fesztivál védjegyévé váltak. Délutánonként interaktív gyerekprogramokkal várjuk a kicsiket a Tájház udvaron és a Nagyszínpad mellett.
 
Időpont: 2017. augusztus 3-4-5.
További infók: ITT

Dél-balatoni borpanoráma Budapesten

április 10. 13:11
A Stefánia Palotában mutatkoztak be a legjobb borászatok a Balaton déli partjáról, együtt a somogyi sajtokkal, sonkákkal, vagyis mindennel, ami a jó borok kóstolásához kell. Az idei év nagy újdonsága volt, hogy először mutatták be a válogatott agrártermékeket közösen bemutató somogyi márkastratégiát, mint az Európában legsikeresebb agrármarketing modell első megyei szintű bevezetését Magyarországon.
 
A jól bevált francia-olasz agrármodellt hazai adottságainknak megfelelően megvalósító komplex régiós márkaépítési programra itthon még nem volt példa. A piaci szereplők, a megyei agrárkamara, a somogyi önkormányzati és megyei vezetők összefogásán túl több hónapos egyeztetésre is szükség volt a program elindításához, amiről a rendezvényt közösen megnyitó szervezetek vezetői röviden beszámoltak.
 
Közös kóstolóval mutatták be a közös agrárstratégiát pénteken a termelők és a megyei vezetők. A dél-balatoni borok és sajtok harmóniájára külön mesterkurzussal is felhívták a figyelmet. A régió fontos fajtája, az olaszrizling bizonyul a legkiválóbb sajtbornak.
 
Kiállító borászatok:
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Buzás Borok, Buzássy Pince, Fáncsi Hegyi Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Hujber Pincészet, IKON Borászat, Katona Borház, Késa Birtok, Konyári Pincészet, Kristinus Borbirtok, Országh Pince, Pócz Pincészet, Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok, Rádpuszta Szőlőbirtok, Várszegi Pincészet, Veszprémi Pince

Mesterkurzus: 
"Bevezetés a balatoni bor- és sajtharmóniák világába",
előadók: Niszkács Miklós (Vendéglátás Magazin) és Kardos Gábor (Balatoni KÖR).
 

Az ideális magyar pálinka

április 10. 09:15
Az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. kutatása szerint (18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-ben) az ideális magyar pálinka a következőképpen néz ki:
 
  • gyümölcsös az aromája;
  • lágy, harmonikus;
  • közepes alkoholtartalmú (40 fokos);
  • magas alkoholtartalmú (50 fokos);
  • gyomorban tüzet rakó;
  • erős, torkot kaparó;
  • alacsony alkoholtartalmú (30 fokos);
MTI