Fröccs

Borszerdák a Magyar Nemzeti Galériában

Június 29. 16:30
Kiállítások, tárlatvezetés, koncertek és kitűnő borok. Július 7-től minden szerdán várja a borkedvelőket a Magyar Nemzeti Galéria.
A rendhagyó múzeumi programot júliusban és szeptemberben tartják meg, és minden alkalommal egy magyar borászat mutatkozik be.
 
Az idei borszerdákon a Pannonhalmi Főapátság pincészete, a badacsonyi Laposa Pincészet, az Etyeki Kúria, a badacsonyi Villa Pátzay Pincészet, a villányi Gere Pincészet és a szekszárdi Bodri Pincészet borai szerepelnek majd.
További információ: mng.hu

Villányi Rozé Fesztivál júliusban

Június 29. 16:19
Villányban mindig történik valami: ezen a nyáron kétnapos fesztivállal készülnek a borkedvelők számára.
 
A július a rozékról szól: idén július 9-10-én 10. alkalommal rendezik meg a Rozé Fesztivált, amely az ország "legrózsaszínűbb" rendezvénye díjat is elnyerhetné, hiszen itt tényleg minden a rozéról szól.
 
A villányi rendezvénytéren a színpadi programok július 9-én, pénteken este a pécsi The Minds koncertjével indulnak, majd a Soulwave, később a Bohemian Brass Band produkciója után egy hajnalig tartó utcabált tartanak.
 
A fesztiválon 20 borász kínálja majd a borát, végig kóstolhatjuk a borvidék legjobb rozé borait, de lesznek nagyszínpadi koncertek, gyerekprogramok. A többezer futót vonzó buli-futóverseny, a RozéMaraton, ill. a profi futók körében egyre népszerűbb hivatalos negyed- és félmaraton, a FutaVillány is megrendezésre kerül.
 
A RozéMaratonra és a FutaVillány versenyekre a villanyiborfesztival.hu oldalon lehet regisztrálni.
 

Kamocsay Ákos június 21-én lett 75 éves

Június 22. 13:19
Kamocsay Ákos neve szinte egyet jelent a neszmélyi borvidékkel, hiszen vitathatatlan érdeme volt abban, hogy ez a gyönyörű borvidék méltó helyet foglalhatott el a hazai bortérképen.
 
A Hilltop főborászának kezében a pincészet néhány év alatt jelentős és sikeres pincészetté fejlődött, a kapacitása mára eléri a 100 ezer hektót, évente 7-8 millió palack bort forgalmaznak. Palackjaik ott vannak az USA-ban, Japánban, Kínában és a skandináv országokban is. Mára 400 hektáros birtokkal rendelkeznek, melyen egészen elsőrendű grand cru-dűlők is találhatók. Az ezeken termő, hozamkorlátozott szőlő képezi a Kamocsay Prémium borok alapanyagát.
 
Boldog születésnapot kívánunk!
 
 
 

Lásd rózsaszínben a világot! Rosalia Fesztivál 2021

Június 15. 15:03
A Rosalia Fesztivál Rosé és Pezsgő Liget Budapest legnagyobb nyárköszöntő borfesztiválja, amelyet július 2-4.között rendeznek meg.
Boros és gasztronómiai kiállítók, koncertek, családbarát programok várják az érdeklődőket a Városligetben. A rendezők saját, országosan elérhető roséval és születésnapi meglepetéssel készülnek, hiszen a fesztivál idén lesz 10 éves.
 
A fesztivál főszereplői a rosék, gyöngyöző- és habzóborok, valamint pezsgők, de a csaknem 60 pincészet szortimentjében mindenki megtalálja a neki szóló stílust, a könnyű fehérboroktól a testes vörösekig. A gasztronómiai kínálatban a street food kínálaton kívül szerepel modern kisvendéglő újragondolt magyar specialitásokkal, kézműves desszert és prémium sajt is.
 

Idén is megrendezik a BorÉRT borturisztikai rendezvényt

Június 08. 11:29
Idén június 24-én kezdődik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az idei vendég a somlói borvidék lesz. Szó lesz a borszabályozás változásairól, a bormarketing lehetőségekről, borturisztikai trendekről. A látogatók megismerhetik a kiállító borvidékek, pincészetek, turisztikai szolgáltatók kínálatát.
A részvételt védettségi igazolványhoz kötik, és a létszámot is korlátozzák, ezért érdemes már most jelentkezni a rendezvényre.

Tokaji bornapok színes programokkal

Május 31. 12:18
A nyár első hétvégéjén, vagyis június 4-6-ig Tokaj városában ismét megrendezik a Tokaji Bornapokat. A hagyományokhoz hűen Tokaj-Hegyalja minőségi pincészetei kínálják jobbnál jobb boraikat a belvárosban, ami mellé számos helyi borász is csatlakozik a nyitott pincék programban. A világhírű nedű mellé pedig gasztronómiai különlegesség is társul.
 
Részletes program itt.

Oktoberfest júniusban???

Május 31. 12:09
Literes korsókba csapolt főzetekkel, sramlival, faházakról lógó girlandokkal és bajor perecekkel várja az Oktoberfest hangulatára szomjazókat a Serfőző csapata. A Serfőző Biergarten június 3. és 6. között eleveníti meg a német sörforgatagot a  Gellért Söröző & Brasserie teraszán.
 
Június első hetére a legnépszerűbb német főzetek és szaftos bajor sörkorcsolyák sorakoznak fel a Danubius Hotel Gellértben. Az Erdinger házában három csapravert és két üveges nedűvel készülnek a Serfőző Biergarten vendégeinek. A Német sörök házában a legnépszerűbb pilseni típusú főzetekkel készülnek, így Bitburger, Wernesgrüner, Radeberger, Köstritzer, vagy Dab főzetek közül már egészen biztos újratölthetik korsóikat a látogatók.
 
Természetesen a végtelen literes korsók tartalmas sörkorcsolya után kiáltanak, melyre a Gellért Söröző & Brasserie csapata szolgál válaszul. Többek között bajor pereccel, fűszeres grillkolbásszal és konfitált csülökkel idézik meg a müncheni sörédenkertet. Ráadásul miután az egyszeri sörkedvelő erőt merített a bajor főzetekből és a combos lakomából, sörösrekesz-tartó és egylitereskorsó-tartó versenyen mérettetheti meg magát a Gellért Hotel teraszán. A hangulatról a Pilsner Professoren zenekar és Katona Csaba sörtörténész gondoskodik.
 
A szervezők az elmúlt hónapok veszélyhelyzetét figyelemmel kísérték, így az egészségügyi előírásokat szem előtt tartva és betartatva várják a látogatókat egymástól legalább másfél méterre elhelyezett sörpadokkal és a kiállítóknál biztosított folyamatos kézfertőtlenítési lehetőséggel.
 
Figyeljünk egymásra, és találkozzunk az Serfőző Biergarten-en június 3. és 6. között a Danubius Hotel Gellértben!

Huszonnégy érmet nyertek a magyar borok

Május 26. 06:57
Összesen huszonnégy érmet szereztek a magyar borok a 38. International Wine Challenge (IWC) nemzetközi borversenyen. A világ egyik legrangosabb borversenyeként számon tartott IWC-re idén több mint 50 országból mintegy 15 ezer minta érkezett, ezeket a nemzetközi szakértőkből álló zsűri két héten át bírálta el áprilisban Londonban. A legmagasabb fokú elismerésben, vagyis a Gold Trophy díjban részesült a Juliet Victor pincészet 2017-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja.

További magyar eredmények:
 
Aranyérem
 • Royal Tokaji pincészet 6 puttonyos Tokaji Aszúja 2017
 • Tornai Pincészet Top Selection Szent Ilona Olaszrizling 2019
Ezüstérem:
 • Royal Tokaji Late Harvest 2019
 • Royal Tokaji 5 puttonyos Aszú 2017
 • Royal Tokaji Édes Szamorodni Furmint 2017
 • Tornai Pincészet Top Selection Aranyhegy Juhfark 2019
 • Zsadányi 6 puttonyos Tokaji Aszú 2016
 • Kreinbacher Hárslevelű Selection 2017
 • Kreinbacher Prestige Brut
 • Heumann Trinitás 2016
 • Patricius 5 puttonyos Tokaji Aszú 2017
 • Patricius 6 puttonyos Tokaji Aszú 2017
 • Füleky 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013
Bronzérem:
 • Royal Tokaji Furmint 2019
 • Chateau Mate #1 Leslie 2018
 • Tokaj-Hétszőlő Pezsgő 2019
 • Tornai Pincészet Top Selection Apátsági Furmint 2019
 • Pátzay Chardonnay 2019
 • Pátzay Rajnai Rizling 2018
 • Barta Öreg Király Dűlő Furmint 2018
 • Heumann Terra Tartaro 2015
 • Kovács Nimród Borászat Sky Furmint 2017
 • Kovács Nimród Borászat Battonage 2017

Elindult a boros sikersztori 4. évada

Május 26. 06:29
Elindult a boros sikersztori 4. évada
 
A Villányi borvidék 4 évvel ezelőtt hívta életre Villány könnyed arcát, a REDy-t. A nagyobb rendezvényekre ugyan még egy picit várni kell, de a kedves borkedvelők a pünkösdi hosszú hétvégén már találkozhattak a friss, ropogós gyümölcsbombákkal.

Nem csak a 20 éveseké a világ, ahogy a REDy se csak és kizárólag az Y generációt célozza. Ez a bor mindenkié, aki szeretne egy kis fiatalos vidámságot csempészni a dolgos hétköznapokba vagy egy könnyed, minőségi vöröset keres a hétvégi kerti partyhoz. Évről-évre csiszolódik a stílus, köszönhető a közös kóstolásoknak, ahol a termelők egymást segítik véleményükkel a finomhangolásban. A 4. széria is igazi élménnyel kecsegtet, főleg, ha az egész sort egyben le tudja kóstolni az ember egy-egy rendezvény alkalmával.

A vörös Y megtalálható a borszaküzletek és vinotékák polcain, a REDy display-eken, az éttermek és romkocsmák itallapjain és nem utolsó sorban a pincészetek vendéglátóegységeiben.

A Villányi borvidék termelői izgatottan várják, hogy végre újra koccinthassanak vendégeikkel a Győri Bornapokon vagy a Szegedi Borfesztiválon, a Fishing-en vagy a Gourmet Fesztiválon, de Villány tárt karokkal vár mindenkit a Rozé vagy majd kicsit később a Vörösbor Fesztivál alkalmával is és természetesen az év minden napján, hiszen a Villányi borvidék egy igazi négy évszakos desztináció!
 
REDY KÓDEX
 
A REDy egy portugieser-alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb más Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (Blauburger, Kadarka, Kékfrankos és Zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet.
 
A cél minden esetben egy illatában piros- és feketebogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor.
 
A borokat megjelenés előtt külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot.