Fröccs

Lásd rózsaszínben a világot! Rosalia Fesztivál 2021

Június 15. 15:03
A Rosalia Fesztivál Rosé és Pezsgő Liget Budapest legnagyobb nyárköszöntő borfesztiválja, amelyet július 2-4.között rendeznek meg.
Boros és gasztronómiai kiállítók, koncertek, családbarát programok várják az érdeklődőket a Városligetben. A rendezők saját, országosan elérhető roséval és születésnapi meglepetéssel készülnek, hiszen a fesztivál idén lesz 10 éves.
 
A fesztivál főszereplői a rosék, gyöngyöző- és habzóborok, valamint pezsgők, de a csaknem 60 pincészet szortimentjében mindenki megtalálja a neki szóló stílust, a könnyű fehérboroktól a testes vörösekig. A gasztronómiai kínálatban a street food kínálaton kívül szerepel modern kisvendéglő újragondolt magyar specialitásokkal, kézműves desszert és prémium sajt is.
 

Idén is megrendezik a BorÉRT borturisztikai rendezvényt

Június 08. 11:29
Idén június 24-én kezdődik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az idei vendég a somlói borvidék lesz. Szó lesz a borszabályozás változásairól, a bormarketing lehetőségekről, borturisztikai trendekről. A látogatók megismerhetik a kiállító borvidékek, pincészetek, turisztikai szolgáltatók kínálatát.
A részvételt védettségi igazolványhoz kötik, és a létszámot is korlátozzák, ezért érdemes már most jelentkezni a rendezvényre.

Tokaji bornapok színes programokkal

Május 31. 12:18
A nyár első hétvégéjén, vagyis június 4-6-ig Tokaj városában ismét megrendezik a Tokaji Bornapokat. A hagyományokhoz hűen Tokaj-Hegyalja minőségi pincészetei kínálják jobbnál jobb boraikat a belvárosban, ami mellé számos helyi borász is csatlakozik a nyitott pincék programban. A világhírű nedű mellé pedig gasztronómiai különlegesség is társul.
 
Részletes program itt.

Oktoberfest júniusban???

Május 31. 12:09
Literes korsókba csapolt főzetekkel, sramlival, faházakról lógó girlandokkal és bajor perecekkel várja az Oktoberfest hangulatára szomjazókat a Serfőző csapata. A Serfőző Biergarten június 3. és 6. között eleveníti meg a német sörforgatagot a  Gellért Söröző & Brasserie teraszán.
 
Június első hetére a legnépszerűbb német főzetek és szaftos bajor sörkorcsolyák sorakoznak fel a Danubius Hotel Gellértben. Az Erdinger házában három csapravert és két üveges nedűvel készülnek a Serfőző Biergarten vendégeinek. A Német sörök házában a legnépszerűbb pilseni típusú főzetekkel készülnek, így Bitburger, Wernesgrüner, Radeberger, Köstritzer, vagy Dab főzetek közül már egészen biztos újratölthetik korsóikat a látogatók.
 
Természetesen a végtelen literes korsók tartalmas sörkorcsolya után kiáltanak, melyre a Gellért Söröző & Brasserie csapata szolgál válaszul. Többek között bajor pereccel, fűszeres grillkolbásszal és konfitált csülökkel idézik meg a müncheni sörédenkertet. Ráadásul miután az egyszeri sörkedvelő erőt merített a bajor főzetekből és a combos lakomából, sörösrekesz-tartó és egylitereskorsó-tartó versenyen mérettetheti meg magát a Gellért Hotel teraszán. A hangulatról a Pilsner Professoren zenekar és Katona Csaba sörtörténész gondoskodik.
 
A szervezők az elmúlt hónapok veszélyhelyzetét figyelemmel kísérték, így az egészségügyi előírásokat szem előtt tartva és betartatva várják a látogatókat egymástól legalább másfél méterre elhelyezett sörpadokkal és a kiállítóknál biztosított folyamatos kézfertőtlenítési lehetőséggel.
 
Figyeljünk egymásra, és találkozzunk az Serfőző Biergarten-en június 3. és 6. között a Danubius Hotel Gellértben!

Huszonnégy érmet nyertek a magyar borok

Május 26. 06:57
Összesen huszonnégy érmet szereztek a magyar borok a 38. International Wine Challenge (IWC) nemzetközi borversenyen. A világ egyik legrangosabb borversenyeként számon tartott IWC-re idén több mint 50 országból mintegy 15 ezer minta érkezett, ezeket a nemzetközi szakértőkből álló zsűri két héten át bírálta el áprilisban Londonban. A legmagasabb fokú elismerésben, vagyis a Gold Trophy díjban részesült a Juliet Victor pincészet 2017-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja.

További magyar eredmények:
 
Aranyérem
 • Royal Tokaji pincészet 6 puttonyos Tokaji Aszúja 2017
 • Tornai Pincészet Top Selection Szent Ilona Olaszrizling 2019
Ezüstérem:
 • Royal Tokaji Late Harvest 2019
 • Royal Tokaji 5 puttonyos Aszú 2017
 • Royal Tokaji Édes Szamorodni Furmint 2017
 • Tornai Pincészet Top Selection Aranyhegy Juhfark 2019
 • Zsadányi 6 puttonyos Tokaji Aszú 2016
 • Kreinbacher Hárslevelű Selection 2017
 • Kreinbacher Prestige Brut
 • Heumann Trinitás 2016
 • Patricius 5 puttonyos Tokaji Aszú 2017
 • Patricius 6 puttonyos Tokaji Aszú 2017
 • Füleky 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013
Bronzérem:
 • Royal Tokaji Furmint 2019
 • Chateau Mate #1 Leslie 2018
 • Tokaj-Hétszőlő Pezsgő 2019
 • Tornai Pincészet Top Selection Apátsági Furmint 2019
 • Pátzay Chardonnay 2019
 • Pátzay Rajnai Rizling 2018
 • Barta Öreg Király Dűlő Furmint 2018
 • Heumann Terra Tartaro 2015
 • Kovács Nimród Borászat Sky Furmint 2017
 • Kovács Nimród Borászat Battonage 2017

Elindult a boros sikersztori 4. évada

Május 26. 06:29
Elindult a boros sikersztori 4. évada
 
A Villányi borvidék 4 évvel ezelőtt hívta életre Villány könnyed arcát, a REDy-t. A nagyobb rendezvényekre ugyan még egy picit várni kell, de a kedves borkedvelők a pünkösdi hosszú hétvégén már találkozhattak a friss, ropogós gyümölcsbombákkal.

Nem csak a 20 éveseké a világ, ahogy a REDy se csak és kizárólag az Y generációt célozza. Ez a bor mindenkié, aki szeretne egy kis fiatalos vidámságot csempészni a dolgos hétköznapokba vagy egy könnyed, minőségi vöröset keres a hétvégi kerti partyhoz. Évről-évre csiszolódik a stílus, köszönhető a közös kóstolásoknak, ahol a termelők egymást segítik véleményükkel a finomhangolásban. A 4. széria is igazi élménnyel kecsegtet, főleg, ha az egész sort egyben le tudja kóstolni az ember egy-egy rendezvény alkalmával.

A vörös Y megtalálható a borszaküzletek és vinotékák polcain, a REDy display-eken, az éttermek és romkocsmák itallapjain és nem utolsó sorban a pincészetek vendéglátóegységeiben.

A Villányi borvidék termelői izgatottan várják, hogy végre újra koccinthassanak vendégeikkel a Győri Bornapokon vagy a Szegedi Borfesztiválon, a Fishing-en vagy a Gourmet Fesztiválon, de Villány tárt karokkal vár mindenkit a Rozé vagy majd kicsit később a Vörösbor Fesztivál alkalmával is és természetesen az év minden napján, hiszen a Villányi borvidék egy igazi négy évszakos desztináció!
 
REDY KÓDEX
 
A REDy egy portugieser-alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb más Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (Blauburger, Kadarka, Kékfrankos és Zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet.
 
A cél minden esetben egy illatában piros- és feketebogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor.
 
A borokat megjelenés előtt külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot.
 

Magyarország Tortája verseny döntősei - egy új kategória született

Május 13. 07:45
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Az idei versenyre 33 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy idén az eper, a szeder, a mák és a kávé több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit ezek képviselték. A magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl több versenytortában szerepet kapott idén. Megjelentek olyan izgalmas zöldségek is, mint a rebarbara, a cékla vagy a paprika. 
 
Újdonság volt, hogy idén nem csak kerek tortákkal lehetett nevezni, hanem szögletes tortákkal is. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, több modern formájú és újhullámos díszítésű torta versengett a továbbjutásért.  
 
Az idei döntős torták a következők: 
 • ARANY RIBISZKE – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
 • NAPRAFORGÓ – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)
 • LÚDAS MATYI – Karácsonyi Péter (Pierre Cukrászda, Nagybajcs)
 • SZABACSI RUBATÓ – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)
 • ŐSZI PITYMALLAT – a Nándori Cukrászda csapata (Nándori Cukrászda, Budapest)
 A „fő számmal” párhuzamosan immár 10. alkalommal megválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját is, melynek válogatóját az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Zila Kávéházban rendezett meg, Budapesten a Magyarország Tortája verseny előtt. A pályaművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a versenyzők.

Különleges alapanyagokból itt sem volt hiány: a cukrászok olyan alkotóelemekkel kísérleteztek, mint a kuszkusz, a kardamom, a tápiókagyöngy és az édesburgonya. Végül a zsűri málna, szeder, zserbó és barack ízű, hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortákat juttatott tovább, melyek közül a júniusi döntőben választják ki a győztest.

A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. Fontos, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott torták, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:
 • Beszterce rózsája - Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
 • Erdei Nimfa - Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
 • Havasi Málna- REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
 • Szedresem - AMI Süti, Monor
 • Zserbó Cukormentesen - REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
 
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával 2021. évre meghirdette a „Magyarország Tortája” verseny alkategóriájaként az „Egy a Természettel” versenyt, melynek győztese lesz a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája. 
 
Olyan új, kreatív sütemények nevezését várta az Ipartestület, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.

A versenymunkákban fel kellett használni az alábbi öt alapanyagból legalább egyet:
 • áfonya
 • gesztenye
 • csipkebogyó
 • mogyoró
 • bodza
A felhasználásra javasolt további alapanyagok az alábbiak voltak: 
 
 • homoktövis, málna, szeder, szamóca, berkenye,
 • pálinkák, likőrök, minőségi magyar borok,
 • szarvasgomba, vargánya, kakukkfű, kapor, menta, fenyőmag,
 • méz, kamilla, levendula, turbolya, mandula, citromfű
Izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a nevezett tortákban szinte az összes felsorolt hozzávaló előfordult, harmonikus ízkombinációkban.

A döntőbe jutott torták a következők: 
 •  NIMRÓD – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
 • KIKELET – Póti Éva és Rubint Regina (G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu)
 • HUNYADI HUSZÁR HISTÓRIA – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
 • CSODASZARVAS – Alena Garannikova (Cake and More by Garannikova, Budapest)
 • ERDEI KISVASÚT – Sulyok Ágoston (Mészáros Cukrászda, Szombathely)
 
A döntőben a tortákat az Ipartestület bemutató műhelyében, élőben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.
 
A verseny győztesét Magyarország Tortájával egyidejűleg, augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól kóstolhatja meg először az ország számos cukrászdájában.

Transformers-tésztával a környezetvédelemért – VIDEÓ

Május 12. 07:16
A különböző tészták a világ legnépszerűbb ételei közé tartoznak. Közös tulajdonságuk, hogy kisebb-nagyobb mértékben megváltozik az formájuk. Az amerikai Carnegie Mellon University munkatársai most az alakváltó képességüket optimalizálva igyekeztek környezetbarát tésztákat előállítani.

A kiindulópont az volt, hogy a kutatók szerint az olyan üreges tésztáknál, mint a penne vagy a makaróni az egységnyi csomagban 60 százalék a levegő aránya. Ha el lehet érni, hogy a tésztát lapos állapotban csomagolják és a főzés közben vegye fel a kívánt formát, akkor rengeteg csomagolóanyagot lehet megspórolni. Több éves fejlesztés eredményeként, speciális felületkezeléssel sikerült ezt elérniük durumtésztáknál.
 
A fenntarthatóság több ponton is javul ezzel a találmánnyal, hiszen a méretcsökkenésből adódóan a szállítása is kevésbé terheli a környezetet ráadásul a fejlesztők elmondása alapján rövidebb ideig kell főzni. Márpedig számítások szerint Olaszországban az üveghatású gázok kibocsátásának közel 1 százalékáért kizárólag a tésztafőzés a felelős.
 
És akkor íme a videó, hogy is néz ki élesben a tészták átalakulása:
 

A Taylor’s összekeverte a portói bort a...

Május 10. 07:19
Az egyik legnagyobb multú portói ház, a Taylor’s dobozos portói-tonik mixet, vagyis Portonicot hozott forgalomba. Az új termék 5,5%-os alkoholtartalmú, 250 ml-es kiszerelésben átszámítva 830 forintos áron kezdik árusítani májusban az Egyesült Királyságban.

Egyharmad arányban tartalmaz fehér száraz portóit (ami egyébként 32 g/l cukrot jelent), kétharmad arányban tonikot, ezen kívül egy csipetnyi citromot és mentát adtak még a keverékhez. A tervek szerint idén legalább 1 millió adagot értékesítenek belőle.

Nem ez az első próbálkozás egyébként a portói és a tonik alumínium dobozban történő házasítására, a Marco cég 2020-ban adott ki hasonlót, ők spritzer-t, vagyis fröccsöt írtak a dobozra.
 
A Taylor’s összekeverte a portói bort a...
Kép: www.thedrinksbusiness.com