Élmények a palackban: aromatérkép a Hilltop borokon


2021. június 17., 14:07
Címkék:


Megújította arculatát a neszmélyi Hilltop borászat. 
Élmények a palackban: aromatérkép a Hilltop borokon
Megújította arculatát a neszmélyi Hilltop borászat. Új megjelenésének középpontjában a minden Hilltop borfajta esetében egyedi aromatérkép áll, amely kezdő és haladó borfogyasztók számára is segít eligazodni a borászat kínálatában. Így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét! Az új Hilltop boros palackok címkéiről mostantól könnyen leolvashatók az adott tételre jellemző íz- és illatjegyek, segítve ezzel kezdő és haladó borfogyasztók választását.
 
Mi az az aromatérkép?
Az aromatérképet vagy aromakört Dr. Ann C. Noble, a davis-i Kaliforniai Egyetem professzora találta ki a nyolcvanas években, amikor kutatásai során arra lett figyelmes, hogy a képzetlen borfogyasztók számára nehézséget okoz, hogy kifejezzék, borkóstolás során milyen aromákat éreznek a borban, ahogy az is, hogy az egyes tételeket íz- és illatjegyeik szerint összehasonlítsák. Noble professzor az aromakört így egyfajta segédeszközként alkotta meg: kör alakú skálákon helyezte el a jellemző aromákat a gyümölcsöstől a fáson át a fűszeresig sokféle jegyet meghatározva, az aromákat pedig a könnyebb azonosíthatóság kedvéért színekkel is jelölte. A körök elsődleges, másodlagos, de akár harmadlagos aromákat is leírnak, így segítenek lebontani az ízélményeket, és megfogalmazni a kóstolt tétel jellemző jegyeit. A Hilltop 2021-ben megújult címkéin ezt az aromakört használja egy letisztultabb, könnyen értelmezhető formában. 
 
Megújul egyúttal a borászat prémium márkája, a Kamocsay Ákos nevével fémjelzett borsor is: az aromatérkép itt is ugyanúgy rajta lesz a palackon, a szín- és anyaghasználatnak azonban megkülönböztető szerepe lesz.
A megújulással a Hilltop célja, hogy kezdő és laikus borfogyasztókat edukáljon: az aromakörrel segítsen eligazodni a kínálatban, segédeszközt kínáljon a kóstoláshoz, és ösztönözzön arra, hogy mindenki bátran kísérletezzen és „ízlelgesse” a hazai borászatok minőségi kínálatát. Mindemellett a borászat építeni szeretné a neszmélyi borok hírnevét is: a következő években kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a neszmélyi borok eredetvédelmét biztosító földrajzi árujelzőkről, a régió oltalom alatt álló borainak egyedi tulajdonságairól tájékoztasson.
 
Élmények a palackban: aromatérkép a Hilltop borokon
 
A Hilltop borok gyümölcsössége és illatossága nem kis részben a régió csodálatos természeti adottságainak köszönhető. A márka évtizedek óta olyan világfajtákkal büszkélkedhet, mint a sauvignon blanc, a pinot gris vagy a fűszeres tramini; és olyan tradicionális hazai kedvencekkel, mint a cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér, vagy a királyleányka. A borászat borai nyolcfajta íz- és illatvilágon (egzotikus, virágos, növényes, parfümös, ásványos, piros gyümölcsös, csonthéjas és fehér gyümölcsös) keresztül mutatkoznak be mostantól a címkéken.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé