Fröccs

Brékin': a gyerekek nagy része iszik a középsuliban!

április 09. 09:24
Érdekes kérdéseket feszeget Dr. Gyurkó Szilvia a Wmn.hu-n. „Mindenki tudja, hogy itthon 18 éves kor alatt nem vásárolhatnak a gyerekek alkoholt. Azt azonban kevesebben tudják, hogy beleegyezéses szexuális kapcsolatot már egy 12 éves gyerek is létesíthet, 16 évesek (engedéllyel ugyan), de házasodhatnak, arról nem is beszélve, hogy a büntethetőség korhatára is (a legtöbb bűncselekményre) 14 év.” - írja. 
 
A cikkben az is benne van, hogy a gyerekek 80%-a élete első alkohollal kapcsolatos élményét megszerzi még a középiskolai évek alatt, azaz akkor, amikor legálisan nem is juthatna ilyen italhoz, vagyis „Grand Canyon méretű szakadék van a jog által elvárt állampolgári magatartás (teljes absztinencia 18 éves korig) és a valóság között.”
 
Persze az ivás a legtöbb esetben a szülőktől látott magatartás. És dőlnek a kérdések:
 
  • Támogatjuk (főzzön bárki pálinkát)?
  • Reklámozzuk (büszke borivó nemzet vagyunk)?
  • Elfogadjuk (mert egymillió alkoholista országa vagyunk)?
  • Mit kezdünk a gyerekkel ha piál és mit ha füvezik?
  • Mit gondolunk arról, hogy egyre több (és egyre meggyőzőbb) kutatási adat beszél arról, hogy az alkohol mennyivel rombolóbb mint a könnyűdrogok?
  • Mit tudnak valójában a szülők az alkohol és a drogok hatásairól és lehetséges következményeiről?
Az írást teljes egészében itt olvashatod.

De hogy került a kő a borospalackba?

április 09. 06:27
Csak úgy csörögnek, csattognak a kövek a pohárban - írja a Metropol a Bogdán birtok 2012-es Juhfarkjáról. 
 
„A Somló egyébként is karakteres, s szinte bármilyen feldolgozás mellett ad alapot a boroknak, de egy olyan fajtánál, mint a juhfark, ez különösen nyilván való tud lenni. Nem az a kifejezetten populáris stílus, nem feltétlenül talál be elsőre, legalábbis nem mindenkinél.”
 
A borleírásért ide kattints!

Borrajongó: Bussay szürkebarátja "átlagon felül teljesít"

április 08. 19:09
A Borrajongó.blog.hu Bussay László 2011-es évjáratú Szürkebarátját tesztelte. Az augusztusban elhunyt csörnyeföldi borász tétele "bőven túlmutat a korrekt kategórián". Azt érdemes tudni, hogy "Bussay László nem a könnyűre hangolt szürkebarátok elkészítésén munkálkodott".
 
"A tizennégy térfogatszázalék szesz és a félszáraz kategória ugyanis kellőképpen szélsőséges a zsigeri tartózkodáshoz. (...)A kezdeti földimogyorós fülledtséget rövid manuális centrifugával leküzdve egészen vonzó, ami marad: barackos alap, némi trópusival megtoldva zavarmentesen, tisztán. A textúra a stílusnak megfelelően olajos, a korty vastag, de nemcsak súlya, hanem lendülete is van: a stíluson túlmutató savak egyrészt jól kerekítenek, másrészt vitán felül dolgozzák be a pár grammnyi maradékcukrot. Van benne erő és lendület, azon túl, hogy szélességének megfelelően sokszínű és gyümölcsös is. Szívesen innék itthonról hasonlóan lendületes nagyszürkéket. Ez ugyanis nem értelmezi újra a fajta itthoni kereteit, de azon belül átlagon felül teljesít." - írj a Borrajongó.blog.hu.

Újabb nemzetközi sikert ért el a Mád Furmint

április 08. 16:19
A Decanter bormagazin májusi számában 90 feletti ponttal értékelte a 2013-as Szent Tamás Mád Furmintot. Gratulálunk!
 

A Decanter a MÁD Furmintot ajánlja 90+ pontszámmal a 2015. májusi számában.

Posted by Szent Tamás Pincészet on 2015. április 8.

Tavaszi kikapcsolódás és borkóstolók várnak a Malatinszky Présházban

április 08. 12:10
A szép tavaszi időben kinek ne lenne kedve egy kis kiránduláshoz és borkóstolóhoz. A Matatinszky Présház több rendezvényt szervez már a nyári időszak előtt is, de magán jellegű borkóstolókra ugyanúgy van lehetőségük a vendégeknek. A Malatinszky Szőlőbirtok 3 állandó borsorral készül a látogatóknak, amelyek mellé a helyi alapanyagokból készült házi finomságokat kínálja.
 
Egyelőre 8 főtől, bejelentkezés alapján fogadják Máriagyüdön a borkedvelőket, de hamarosan már nyári nyitvatartással várja a vendégeket a Présház.

Bejelentkezni telefonon (+36 20 242 2411) vagy e-mailen (preshaz@malatinszky.hu) keresztül lehet.
 
Már Tripadvisoron is megtaláljátok a Présházat!
 
Tavaszi kikapcsolódás és borkóstolók várnak a Malatinszky Présházban
 
Tavaszi kikapcsolódás és borkóstolók várnak a Malatinszky Présházban