Fröccs

Bujdosó család: ahol kéz a kézben jár a vitorlázás és a borászat

Szeptember 07. 10:28
Bujdosó család: ahol kéz a kézben jár a vitorlázás és a borászat
 
A Bujdosó család ma már 85 hektáron gazdálkodik. A borkedvelők jól ismerik a címkéiket, hiszen – balatoni borászatként – a vitorlázás központi eleme a termékeik arculatának. Bujdosó Ferenccel így nem csak arról beszélgettünk, hogyan fejlődött a birtok, hanem természetesen a hajózás is szóba került.
 
Honnan indult a Bujdosó-történelem, mikor lépett be a szőlő a család életébe?
 
Édesapám a Balatonboglári Állami Gazdaság szőlő ágazat vezetője volt és 1500 hektár szőlő tartozott hozzá, édesanyám pedig miután a középiskolai tanulmányai után nem mehetett egyből egyetemre, Balatonboglárra került egy év gyakorlatra. Itt ismerték meg egymást a szüleim. A mostani Chatou de Visz kastélyban volt Apu szolgálati lakása, sokáig ott éltünk. Persze akkor még nem volt olyan fényűző, mint most. A szőlő a kezdetektől meghatározó a család életében, de az állami gazdaság mellett Apu kereste a lehetőséget az önálló birtok kialakítására.
 
Gondolom nem várt sokat édesapád, hogy megvalósítsa terveit.
 
Nem bizony… Először öten álltak össze, barátokkal és 5 hold szőlőt telepítettek. Aztán két év múlva jöttek a bajok, a helyi párttitkár nem engedett fejenként fél hold szőlőnél több tulajdont. Bonyolultabb lett a helyzet, de bennünket ez sem riasztott vissza, Apu más nevére vásárolt földeket, és így tudta tovább fejleszteni a gazdaságot. A Szent György-hegyen volt az első pincénk, fél hektár szőlővel, ma már 85 hektáron gazdálkodunk, bort pedig kizárólag saját szőlőből készítünk.
 
Köztudott, hogy fontos szerepet játszik a család életében a vitorlázás. Ki volt a „vírushordozó”?
 
Feripapa a '70-es években szerezte meg a vitorlás hajóvezetői engedélyét. Számtalanszor körbetúrázta a Balatont az akkori „belkeres” flotta valamelyik vitorlásával. A család aztán egy klasszikus balatoni 25-ös Jollét újított fel és használta a '90-es évek elejéig. Öcsémmel jelenleg a Pannónia 70-es cirkálóval versenyzünk. Négy gyermekem van, ők is megtanultak már vitorlázni, sőt egyik unokaöcsém igazolt verseny vitorlázó.
 
Van-e kedvenced a boraitok között, amit kiemelnél a többi közül?
 
Természetesen mind szeretem, de mindig akadnak aktuális kedvencek. Mostanában nagyon kedvelem a gyöngyözőket, különösen a fehér Frisecco-t, a Rajnai rizlinget pedig a legkiválóbb fajtának tartom.
 
A Bujdosó Pincészet borai megtalálhatóak az Veritas borkereskedés kínálatában.

Kártevők pusztítanak az olajfaligetekben

Szeptember 07. 09:49
A 2014-15-ös idényben világszinten másfél évtizede nem volt ilyen alacsony az olivabogyó termésmennyisége. Egyes országokban a gyümölcs közkedvelt olajának „fekete éveként” hivatkoznak a 2014-es esztendőre - írja az Élelmiszeronline.hu.
 
A világ olajfáinak 95 százaléka a mediterrán térségben található. Ugyan az olaszországi gondok termésmennyiség tekintetében Spanyolország és Tunézia mögött a harmadik helyre taszították a dél-európai államot, az ország továbbra is a világ legnagyobb olívaolaj-exportőre maradt.
 
Spanyolországot 2014-ben súlyos aszály sújtotta, Olaszországnak pedig a kártevőkkel vívott küzdelme mellett az árvízzel és a jégesővel is szembe kellett néznie. Többek között ennek köszönhető, hogy még Görögország és Tunézia fokozott termelése mellett is az International Olive Council (kb. Nemzetközi Olíva Tanács – a ford.) azt sugallja, hogy a maga egyharmados visszaesésével a világ tavalyi össztermelése 15 éve a legalacsonyabb szintet mutatja.

Édes álmok egy hordó belsejében

Szeptember 06. 19:02
A Portóban található The Yeatman szálloda ezzel az ággyal várja a borok szerelmesit:
Édes álmok egy hordó belsejében

Ez a fénykép The Yeatman jellegzetességeiről a TripAdvisor jóvoltából látható.
 

5 ok, hogy miért együnk szőlőt

Szeptember 06. 16:11
A piacokon már egy-két hete szőlőt is vásárolhatunk, sőt kezdetét vette a szüret a borvidékeken. Ilyenkor érdemes ezt a gyümölcsöt fogyasztani. A Friss.blog.hu összegyűtött 5 okot, hogy miért együnk szőlőt?
 
  1. Jót tesz az emésztésnek: csökkenti a gyomor irritációját, és hatékonyan gyógyítja az emésztési zavarokat
  2. Elűzi a fáradtságot: a fehér szőlőnek magas a vastartalma, ezáltal nagyon hatékony a szervezet felfrissítésében
  3. Rákellenes tulajdonságok: a benne található rezveratrol révén a rák kialakulását is csökkenteni tudja
  4. Megóvja a szemeket: szőlő megakadályozza az időskori látásvesztést
  5. Fejfájás ellen: a szőlő a migrén egyik leghatékonyabb természetes ellenszere

Kóstolj mindent ami szürkemarha!

Szeptember 06. 11:09
Szeptember 11-13. között szürkemarhából készült ételek kerülnek - a pörkölttől a frissensülteken át a "szürkeburgerig" - a középpontba a Szürkemarha Vigadalomban a budapesti Vajdahunyadvárban.
 
Az ingyenesen látogatható rendezvényen kirakodóvásárral, magyar táncházzal, népzenei és hagyományőrző koncertekkel, valamint kézműves termékek bemutatójával és vásárával is várják az érdeklődőket. A gyerekeket többek között kézműves népi játékok, színpadi műsorok és pásztorkutya-bemutatók szórakoztatják - közölték a szervezők az MTI-vel.
 
A Szürkemarha Vigadalom szervezői az Együtt a Kárpát-medencei Gyermekekért Egyesülettel karöltve szeptember 13-án a nagycsaládosokat és a rászorulókat is megvendégelik egy tál szürkemarhapörköltre.
 
A háromnapos vigadalom célja Magyarország egyik legtradicionálisabb, emblematikus állatfajának, a szürkemarhának a megismertetése a nagyközönséggel.
 
A vigadalomhoz társprogramként csatlakozik a II. Budapesti Bajuszmustra, ahol különleges vitézi és pásztorbajuszokat láthatnak az érdeklődők.
(Forrás: MTI)

Csodanövény, ami stressz ellen is jó

Szeptember 06. 07:41
A közönséges, vagy kínai ördögcérna, avagy líciumcserje bogyói gazdagok antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzik a szervezet vitalizálódását:
  • a megfelelően elkészített Goji-ital támogatja a regenerációt
  • immunerősítő
  • javítja az emlékezőképességet
  • fokozza a férfierőt
  • segít fenntartani az egészséges keringési rendszert
  • segít megőrizni a látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterinszintet
  • enyhíti a fejfájást és a szédülést
  • csillapítja a stresszt és az idegességet
  • javítja az alvás minőségét
  • elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést
  • támogatja a fogyókúrás folyamatot
  • csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát
  • enyhíti a változó kori tüneteket
  • erősíti a csontokat és az izmokat
  • segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket
  • segít megelőzni a korai öregedést
  • Ráadásul a Goji-ital nemcsak egészséges, hanem finom is. Kifejezetten kellemes íze miatt alkalmas arra, hogy a reggeli juice helyett fogyasztva megerőltetés nélkül tegyél egészséged megőrzéséért.
Tudj meg többet a Goji bogyóról a Nosalty.hu oldalon!

Rozéfröccs másként, avagy nyári forraltbor

Szeptember 05. 18:56
A nyár slágere volt a rozéfröccs, de annak érdekében, hogy szeptemberben se feledkezzünk meg a rózsaszín italról, a Drunkenkitchen.blog.hu egy ötlettel állt elő: „újragondoltuk a rozéfröccsöt, és kiegészítettük mindennel, ami jó”.
 
A hozzávalók:
Gál Kékfrankos Rosé 2014
1 doboz mascarpone vagy créme frainche, ha diétázol, válassz helyette light krémtúrót
cukor vagy édesítőszer
1 vaníliarúd
egész fahéj
méz
a tálaláshoz zabkeksz, menta
illetve a legfontosabb: válogass össze a kedvenc zöldségesednél egy-egy adag málnát, epret, áfonyát, szedret, esetleg cseresznyét, barackot    
A receptet megtalálod a Drunkenkitchen oldalán, ide kattintva. Előljáróban egy kép, amely garantáltan az elkészítésére ösztönöz :)
 
Rozéfröccs másként, avagy nyári forraltbor
Forrás: Drunkenkitchen.blog.hu
 
 
 

Itt készül a legjobb lángos Magyarországon

Szeptember 05. 15:20
679 induló közül végzett az első helyen a Fördős Lángos az idei Vénusz Lángos Voks versenyen. Az 1493 szavazatot kapó fődíjas 1987 óta süti Dunaharaszti főterén a lángost feleségével és fiukkal együtt - írja az Origo.hu.
 
Fördős Dezső elárulta, mi titok: „Annak a híve vagyok, hogy igazán finom lángos csak minőségi hozzávalók felhasználásával készülhet. A több mint 27 éves múltunknak köszönhetően pedig szerencsére bőven volt időnk kitapasztalni, hogy milyen liszt, élesztő felhasználásával lesz jó.”