Fröccs

Egy csomó bort nyert orsztrák kollégájától Colleen Bell

Augusztus 02. 09:55
Colleen Bell, budapesti amerikai nagykövet a foci EB elején elfogadta Alexa Wesner, Ausztriában dolgozó kollégája kihívását és állta a magyar-osztrák meccsel kapcsolatos fogadást.
 
Ha nem mi nyerünk, Bell egy csomó pogácsát és pálinkát vitt volna kolléganőjének, de mivel 2:0 arányban elvertük az osztrákokat, 6 palack bort kapott:
 

Mit tud a spanyol csodafajta?

Augusztus 01. 18:46
Nálunk még divatba sem jött, de a Decanterben már temetik Spanyolország legnépszerűbb fehér szőlőfajtáját, az albariñót - írja a Művelt Alkoholista.
 
Az albariño fő termesztési területe Spanyolország észak-nyugati csücske. Az albariño vastag héjú fajta, mely ellenáll a Galíciára jellemző nedves éghajlatnak, hagyományosan pergolás (emperrado) művelésben termesztik, így a növényzet maximális napfényt kap, a fürtök körül jobb a légmozgás és távolabb kerülnek a magas páratartalmú talajtól.
 
A borászatokat a kísérletező kedv, folyamatos innováció jellemzi, a tartályos reduktív tételeknél is egyre gyakoribb a seprőn tartás, készülnek tételek hordós érleléssel, kísérleteznek természetes édes borkészítéssel, és kipróbálják a fajtát pezsgőként is.
 
A blog 8 albariñót is megkóstolt. A jegyzeteket itt találod.

Az MTÜ teríti a magyar borokat Európában és Ázsiában

Augusztus 01. 12:06
A Magyar Turisztikai Ügynökség, - mint a Kormány döntése alapján egyebek mellett a közösségi bormarketingért felelős szervezet - 2017-ben is megjelenést tervez a nemzetközi borászati szakkiállításokon, Európában és Ázsiában egyaránt - írja a szervezet a lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
A magyar standokat az MTÜ szervezi, a társkiállítók koordinálása is az Ügynökség feladata, valamint folyamatosan kapcsolatot tart a külföldi kiállítás szervezőivel, így támogatva a hazai borágazat képviselőit.
 
A jövő évi kiállításokkal, a részvételi felhívással kapcsolatban az ügynökség hamarosan tájékoztatja a partnereit.

Jásdi István: értékelhető magyar bormarketing valójában nincs

Augusztus 01. 10:28
Jásdi István: értékelhető magyar bormarketing valójában nincs
Jásdi István
 
Kezdjük megszokni, hogy helyettünk döntenek okos férfiak és még okosabb nők. Megmondják, mire költsük el az unió milliárdjait, hogy legyen-e bormarketing, és ha mégse, melyik szervezet, minisztérium kezelje a forrásait - írja Jásdi István a Vinoporton.
 
Hiába kapott az új hegyközségi törvénnyel és a szakmaközi szervezetté nyilvánítással máshol, boldogabb országokban az önállósulást segítő jogosítványokat a HNT. Mindig van olyan minisztériumi ember, intézmény, aki, vagy amelyik bebizonyítja, hogy a szakma alkalmatlan saját érdekeinek a felismerésére - olvasható a csopaki borász blogbejegyzésében.
 
Értékelhető magyar bormarketing valójában nincs - összeges Jásdi. Itt-ott elköltenek ugyan egy-két milliárdocskát a tokaji bor marketingjének tanulmányozására, anélkül azonban, hogy valaki is konzultálna olyanokkal, akik már adtak el tokajit külföldön. De bormarketing Hegyalján sincs - szögezi le.
 

Ezért hagyja el Széll Tamás az Onyxot

Július 31. 17:47
Széll Tamás ezt írja a Facebookon
 
„Bocuse D'Or Europe-on elért eredményünk után úgy érezzük, hogy tartozunk azzal mindenkinek, hogy a világversenyen a tőlünk telhető legjobbat, száz százalékot nyújtjuk, ezért a felkészülés ideje alatt a csapat minden tagjának minden erejével a versenyre kell koncentrálnia!
 
Elképesztő energiák szabadultak fel, rengeteg ötlet tört belőlünk elő, úgyhogy abszolút nem pihenünk!
 
Teljes erőbedobással szándékozunk januárban Lyonban a dobogó legtetejére törni!
 
Amit érzek, az az elképesztő elszántság, tenni akarás a siker reményében!”

Kinek kell majd a hagymaszag nélküli hagyma?

Július 31. 13:36
Egy japán cég több év kísérletezés után létrehozta azt a hagymafajtát, melynek darabolása közben nem kezdünk el könnyezni.
 
Amikor elkezdünk felaprítani egy hagymát, akkor a sejtek sérülése közben egyfajta gáz szabadul ki a levegőbe, ettől könnyezünk.
 
A Hokkaido Shinbun Press híre szerint a japánok előállítottak egy olyan vöröshagymát, mely nem termel ilyen anyagot. Persze rögtön adódik a kérdés, hogy akkor mi értelme van, hiszen az új hagymafajtának nincs hagymaszaga sem. Ha nyersen fogyasztjuk, állítólag az íze hasonló az almához, vagy az ázsiai körtéhez.

Fagyimúzeum nyílt New Yorkban

Július 31. 09:52
Ehető héliumos lufik, műanyag dekorálócukorral feltöltött medence, csokoládékamra és megannyi hűvös nyalánkság várja a látogatókat a pénteken megnyílt New York-i Fagyimúzeumban.
 
Az augusztus 31-ig látogatható tárlat első terme egyebek között gyümölcsös gabonapehellyel, mályvacukorral és citromhéjjal megszórt fagylaltkóstolót kínál, a következő állomáson héliummal töltött, ehető léggömbök sorakoznak.
 
A délután 3 óráig ingyenesen, utána 18 dolláros belépődíj ellenében látogatható múzeum legizgalmasabb látványossága egy csaknem ötezer kilogrammnyi színes, műanyag dekorcukorral megtöltött medence, amelybe bárki bátran alámerülhet.
 
Az ideiglenes múzeum alapítói, Maryellis Bunn, akinek gyermekkori álma volt elmerülni egy színes cukorkákkal teli medencében, és Manish Vora szerint több mint harminc művész készített fagylalttémájú műalkotásokat a kiállítás számára.
 
A Csokoládékamrában csokiszökőkút és ingyen édesség várja a kakaóbabdarabok között egyensúlyozó látogatókat, akik babzsákfotelekben elmerülve nézhetnek meg egy étvágygerjesztő kisfilmet a csokoládéról.
 
A TinderLand elnevezésű játszótéren fagylaltgombócok inspirálta eszközök sorakoznak és egy mobiltelefon-alkalmazás révén a látogatók azt is megtudhatják, hogy "milyen ízűek lennének" fagylaltként.
 
A múzeum rezidens fagylaltkészítője, Irwin Adam remekművei mellett a látogatók minden héten a város valamelyik kedvenc fagylaltozójából származó finomságok közül válogathatnak a rendhagyó tárlaton.
(MTI)

Juhfarkok versengenek ma a Somlón

Július 30. 14:49
Második alkalommal rendezi meg a Somló és Környéke Borút Egyesület a Somlói Juhfark Borversenyt szombaton Somlóvásárhelyen.
A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége szakmai közreműködésével rendezett versenyre 21 termelő 39 juhfark borral nevezett - mondta el Tóth Péter, a hegyközség hegybírója.
 
A versenyen csak a Nagy-Somlói Borvidéken termelt szőlőből készült, címkével ellátott 2011-2015 közti évjáratú borokkal lehetett indulni. A zsűri elnöke Pásti György, a Szent István Egyetem borászati tanszékének munkatársa lesz - mondta a hegybíró.
 
A Fazekas Pincészet somlóvásárhelyi palackozó üzemében rendezett szombati verseny előtt a V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, a rendezvény fővédnöke mond köszöntőt, utána pedig hungarikumokról szóló filmet vetítenek, majd a fröccs és a szikvíz történetét mutatják be. A borverseny 11 órakor kezdődik, az eredményhirdetést délután háromkor tartják.
(MTI)