Fröccs

Egy kiváló gasztrobor a Somlóról

Január 06. 17:54
A 2014-es évjárat viszontagságai cseppet sem érződnek a Somlói Apátsági Pince hárslevelű tételén. Fiatal kora ellenére egy kiváló gasztrobor, mely számos izgalmas étel mellett okozhat örömet számunkra - írja a Metropol.hu kóstolási jegyzetében.
 
Közepesnél kissé mélyebb citromszínű tiszta bor. Illata kezdetben kissé zárt, erőteljesen ásványos, fémes, tűzköves. Ahogy szellőzik, úgy tágul ki a világ, s kerülnek elő az izgalmas aromák. A fajta finom és cizellált florális karaktere csap össze ebben a borban a termőhely rusztikus és őserőt megtestesítő karakterével. Kezdetben mindent visz a Somló.(...) Szájban telt, mégis feszes és lendületes. Az arányok is rendben vannak.

Jól szerepeltek a Veszprém megyében készült borok

Január 06. 15:10
Nemrég jelent meg a 2015-ös Borkiválóságok Könyve, amelyben a hazai fehérborokat értékeli a szakértő bizottság. A Veszprém megyében taláható borvidékek tételei jól szerepeltek a frissen megjelenő kötetben - írja a Veol.hu.
 
A legtöbb pincészetet Balatonfüred-csopaki borvidék adja a megyéből a könyvben, az értékelt borok közül a Jásdi pincészet furmintból és olaszrizlingből készült házasítása és a Petrányi pince olaszrizlingje kapott négy csillagot. 
 
A megye borvidékei közül a Somlóról került ki a legtöbb négy csillaggal értékelt bor. A Barnabás Kézműves Pince furmintja mellett a Tornai Pincészet, a Csordás-Fodor Borház és a Somlói Apátsági Pince juhfarkja, valamint a Spiegelberg Borpince olaszrizlingje is ebbe a kategóriába került. 
 
A Badacsonyi borvidékről 12 borászat került be a kiadványba, amelyek közül a Villa Tolnay pincészet egy-egy oalszrizlingjét és rajnai rizlingjét értékelték négy csillaggal.

Mire jó a koffein?

Január 06. 12:47
A koffeinről egyből a reggeli kávé jut eszünkben, amely már az ébredés pillanatában a szemünk előtt lebeg. A koffein több mint 60-féle növényben található meg, levelükben, magjukban vagy gyümölcsükben. Pédául a kávébabban, a teacserje levelében, a kakaóbabban, a guarana magjában, a kóladióban, a matétea levelében. A növények számára a koffein védelmet biztosít a különböző paraziták ellen: lebénítja és megöli őket. 
 
Az emberek számára a koffein táplálékkiegészítőként és gyógyszerként is használatos. Gyógyszerként a fáradékonyság és az aluszékonyság kezelésében, illetve bizonyos fájdalomcsillapítók hatásának felerősítésében van szerepe. A koffein bizonyos hatóanyagokkal kombinálva használatos a migrénes fejfájások kezelésében. Egy egészséges felnőtt számára azonban napi 400 mg koffein, ami körülbelül 4-5 csésze kávénak felel meg, már veszélyes mellékhatásokkal járhat. A koffein a központi idegrendszerre hat, annak működését serkenti, ezáltal megnöveli a pulzust és gyorsítja a légzést. Hatására éberebbek leszünk, könnyebben ébren tudunk maradni, jobban tudunk koncentrálni - írja a Házipatika.com.

Megjelent az „okos cukorfigyelő”

Január 06. 10:08
Ingyenes mobilalkalmazás használatára buzdítja az Angol Közegészségügyi Szolgálat (PHE) a szülőket: az applikáció a termék vonalkódját leolvasva grafikán mutatja meg, hány kockányi a cukortartalma.
 
Az „okos cukorfigyelőt” a PHE fejlesztette azt remélve, hogy segít a fogszuvasodás, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség megfékezésében - adta hírül a BBC News.
 
A szolgálat szerint a brit kisgyerekek az ideális cukormennyiség háromszorosát fogyasztják. A cukorfigyelő alkalmazást is tartalmazó Change4Life elnevezésű kampányban elmondták, hogy a négy és tíz év közötti brit gyerekek átlagosan évente 22 kilogramm hozzáadott cukrot esznek meg, ez mintegy 5500 kockacukornak felel meg, azaz több, mint egy átlagos ötéves testsúlya.
 
Az alkalmazást azért fejlesztették, hogy felhívják a szülők figyelmét arra, mennyi cukrot tartalmaznak a mindennapi ételek-italok. A program több mint 75 ezer termék vonalkódját és cukortartalmát ismeri.
 
A PHE vezető táplálkozási szakértője, Alison Tedstone szerint a szülőket meglepheti, ha felfedezik, mennyi hozzáadott cukrot rejt például a gyümölcsjoghurt vagy a gyümölcsitalok.
(MTI)

Bemutatták a borkóstoló robotot

Január 06. 08:08
Épp most folyik Las Vegasban a Consumer Electronics Show, amely a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállítása, robotautókkal, hordozható fájdalomcsillapító szerkezettel, horgászoknak kínált córesszel, amely megmondja hol vannak a hala, és egyáltalán, mindennel, ami "okos".
 
Az Index összeállítása is kiemeli a D-Vine nevű borkóstoló robotot, amely egy RFID-csip alapján felismeri a bort, és a fogysztásához optimális hőmérsékletre és levegőztetési szintre hozza. A jövő elkezdődött. 
 

Kihagyhatatlan téli fesztiválok a világban

Január 06. 06:12
Télen is lehet fesztiválozni. Ezt most bebizonyította a Hellomagyarok.blog.hu, hiszen összegyűjtött 13 téli bulit, amit nem érdemes kihagyni. 
 1. Velencei Karnevál - Velence, Olaszország: 2016.január 23-február 9.
 2. Carnaval De Québec - Québec, Kanada: 2016.január 29-február 14.
 3. Up Helly Aa - Lerwick, Shetland-szigetek, Skócia: 2016.január 26.
 4. Fény Fesztivál - Amszterdam, Hollandia: 2015. november 28-2016. január 17.
 5. Altitude Comedy Festival - Mayrhofen, Ausztria: 2016. január 11-15.
 6. Horizon Festival - Bansko, Bulgária: 2016. március 12-17.
 7. Dartmouth Winter Carnival - Hanover, USA: 2016. február 11-14.
 8. Hófesztivál - Szapporó, Japán: 2016. február 5-11.
 9. Snow Bike Festival - Gstaad, SvájcC: 2016. január 22-24.
 10. Where's The Music? - Norrköpping, Svédország: 2016. február 11-13. 
 11. Citromfesztivál - Menton, Franciaország: 2016. február 13-március 2.
 12. Busójárás - Mohács, Magyarország: 2016. február 4-9.
 13. Riói Karnevál - Rio de Janeiro, Brazília: 2016. február 5-10.

Szörnyű dolgokkal próbálták elűzni a másnapot a középkorban

Január 05. 19:50
Az első ismert arab szakácskönyvben - annak ellenére, hogy az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást - limonádé alkohollal egy időben történő fogyasztását, valamint birs és menta italba történő keverését javasolták a másnaposság ellen.
 
Angliában nyers angolna keserűmandulával történő fogyasztását javasolták, férfiaknak pedig a herék, a nőknek pedig melleik sóval és ecettel történő lemosását, valamint a káposzta valamelyik részének cukorral történő elfogyasztását javasolták - olvasható a Múlt-kor.hu cikkében, amiből az is kiderül, hogy a szicíliaiak a szárított bikapénisz másnaposságűző hatására esküdtek.

Ez lett a 2015. Év Aromája az olasz kávékóstolón

Január 05. 18:56
Az olasz kávéfogyasztók a Pellini több kávéválogatását is 2015 Év Aromája-nak választották. A “Sapore dell’Anno” egy minden évben megrendezésre kerülő olasz hitelesítési eljárás, ahol a fogyasztók „vakon” kóstolják meg a termékeket, majd ezt követően egy független testületet kérnek fel a teszt kiértékelésére. Az értékelés kizárólag az íz, a megjelenés, az illat, illetve a kávéital textúrája alapján történik - írja az Turizmusonline.hu.
 
A Pellini kávéválogatásai ezen minőségi jegyek alapján kapták meg az Év Aromája díjat, amivel számos fogyasztót hódítottak meg. A Pellini Top 100% Arabica kávéválogatás, az n.42 Tradizionale és az n.1 Vellutato valamint a teljes kapszulás sorozat elnyerte a 2015 Év Aromája címet.

A szekszárdi sagrantino szépségei

Január 05. 15:13
A szekszárdi Heimann Családi Birtok egyik különleges fajtája a sagrantino (a viognier és a tannat mellett). Eredetileg Umbirából, közép Olaszroszágból származik, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy a világ egyik legtanninosabb fajtája. A Heimann család a Franciscus elnevezésű tételükbe házasítják cabernet franc-val a sagrantino-t, amelyeknek 2009-es és 2011-es évjáratát kóstolta le A Művelt Alkoholista:
 
Heimann Franciscus 2009
A kettő közül ez az elegánsabb. Nem tudom, hogy a kor teszi-e, vagy eleve szerencsésebb csillagzat alatt született, de tagoltabb, szárazabb, elevenebb, mint a 2011-es.(...)Az illatban fekete áfonya, szeder, füge, némi füstősség és vanília, illetve egy frissebb, vegetális árnyalat. Kóstolva feltűnően szép egyensúlyt mutat. A korty tele van élettel, és ez ritka erény a magyar nagyborok körében.
 
Heimann Franciscus 2011
Az aktuális évjárat, néhány hónapja került piacra.(...) Szélesen áradó, cseresznyés, nagyfokú érettséget sugalló, szinte mézes illat, kezdődő avaros jegyekkel. A korty kerek és koncentrált, a jelentős súlyhoz jó savak társulnak, ha nem is elegen. Bársonyos tannin, gyümölcsök és alkoholos hév a hosszú lecsengésben.