Fröccs

Szörnyű dolgokkal próbálták elűzni a másnapot a középkorban

Január 05. 19:50
Az első ismert arab szakácskönyvben - annak ellenére, hogy az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást - limonádé alkohollal egy időben történő fogyasztását, valamint birs és menta italba történő keverését javasolták a másnaposság ellen.
 
Angliában nyers angolna keserűmandulával történő fogyasztását javasolták, férfiaknak pedig a herék, a nőknek pedig melleik sóval és ecettel történő lemosását, valamint a káposzta valamelyik részének cukorral történő elfogyasztását javasolták - olvasható a Múlt-kor.hu cikkében, amiből az is kiderül, hogy a szicíliaiak a szárított bikapénisz másnaposságűző hatására esküdtek.

Ez lett a 2015. Év Aromája az olasz kávékóstolón

Január 05. 18:56
Az olasz kávéfogyasztók a Pellini több kávéválogatását is 2015 Év Aromája-nak választották. A “Sapore dell’Anno” egy minden évben megrendezésre kerülő olasz hitelesítési eljárás, ahol a fogyasztók „vakon” kóstolják meg a termékeket, majd ezt követően egy független testületet kérnek fel a teszt kiértékelésére. Az értékelés kizárólag az íz, a megjelenés, az illat, illetve a kávéital textúrája alapján történik - írja az Turizmusonline.hu.
 
A Pellini kávéválogatásai ezen minőségi jegyek alapján kapták meg az Év Aromája díjat, amivel számos fogyasztót hódítottak meg. A Pellini Top 100% Arabica kávéválogatás, az n.42 Tradizionale és az n.1 Vellutato valamint a teljes kapszulás sorozat elnyerte a 2015 Év Aromája címet.

A szekszárdi sagrantino szépségei

Január 05. 15:13
A szekszárdi Heimann Családi Birtok egyik különleges fajtája a sagrantino (a viognier és a tannat mellett). Eredetileg Umbirából, közép Olaszroszágból származik, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy a világ egyik legtanninosabb fajtája. A Heimann család a Franciscus elnevezésű tételükbe házasítják cabernet franc-val a sagrantino-t, amelyeknek 2009-es és 2011-es évjáratát kóstolta le A Művelt Alkoholista:
 
Heimann Franciscus 2009
A kettő közül ez az elegánsabb. Nem tudom, hogy a kor teszi-e, vagy eleve szerencsésebb csillagzat alatt született, de tagoltabb, szárazabb, elevenebb, mint a 2011-es.(...)Az illatban fekete áfonya, szeder, füge, némi füstősség és vanília, illetve egy frissebb, vegetális árnyalat. Kóstolva feltűnően szép egyensúlyt mutat. A korty tele van élettel, és ez ritka erény a magyar nagyborok körében.
 
Heimann Franciscus 2011
Az aktuális évjárat, néhány hónapja került piacra.(...) Szélesen áradó, cseresznyés, nagyfokú érettséget sugalló, szinte mézes illat, kezdődő avaros jegyekkel. A korty kerek és koncentrált, a jelentős súlyhoz jó savak társulnak, ha nem is elegen. Bársonyos tannin, gyümölcsök és alkoholos hév a hosszú lecsengésben.

Világjáró séf hazatért, hogy itthon alkothasson

Január 05. 12:32
Gullner Gergő jelenleg az InterContinental Budapest chef-je, de hosszú út áll mögötte. Kanadában, New Yorkban, Zürichben, Dubajban, Moszkvában és Kuvaitban szerzett tapasztalatot, és nagy karriert futott be a világban. A Magyarkonyhaonline.hu egy cikket készített a tehetséges szakácsról:
 
Nem volt még 18 éves, amikor Vancouverben egy kis magyar étterem séfjeként elkezdte a pályát.(...) Elcsábította a fine dining, és a nagy szállodai konyhai mechanizmusok is megragadták – ráébredt, mi is a dolga az életben. Már tudta, hogy a szállodai éttermek összetett világa érdekli, ahol különböző stílusú éttermek működnek egymás mellett. Zürichben aztán a Marriott szállodában megtanult szigorú rendszerben gondolkozni.(...)
 
Szokatlan feladatra kérték: dolgozza ki egy kuvaiti étteremlánc gasztronómiai profilját. Először is az érdekelte, létezik-e önálló arculatú kuvaiti gasztronómia. A válasz igen: a környező levantei konyhák, a többgenerációs pakisztáni, indiai vendégmunkások otthonról hozott szokásai és a középosztályi családoknál dolgozó gyereknevelőnők főztjén felnőtt több nemzedék ízlése alakította. Három éttermet felügyelt, de tudta, hogy bármikor feladja, ha megvalósulhat élete álma, hogy egy szállodai éttermi komplexum teljhatalmú vezetője lehessen. És így is lett.
 
A 11. Magyar Borok Báljának boraihoz készült ételsort Bernáth József creative chef, az RTL Klub Konyhafőnök műsorának chef-je és Gullner Gergő, az InterContinental Budapest chef-je álmodta meg. Az eseményről bővebb információt itt találsz

2019-re nyereségessé válhat a Tokaj Kerház

Január 05. 10:08
Szappanos Péter, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy januárban kerül a kormány elé az a négyéves üzleti terv, amely összesen 16,6 milliárd forint forrásigénnyel számol. „Célunk, hogy 2019-re nyereségessé váljon a társaság, de az értékcsökkenés és amortizáció előtti üzemi eredmény már 2018-ra pozitív lehet" - írja a Magyar Idők január 5-én megjelenő számában. 
 
A Tokaj Kereskedőház négyéves fejlesztési terve alapján az évtized végére a most még komoly anyagi támogatásra szoruló cég nyereséges lesz. Szappanos Péter, az állami tulajdonú társaság nemrég kinevezett vezérigazgatója a lapnak elmondta: a 2013-ban indult komplex megújulási programban rögzített fejlesztések várhatóan 2017 végére készülnek el.
 
„Elsőként egy irányított erjesztésre alkalmas hűtőtartálycsarnokot építettünk meg. Emellett modernizáljuk az átvevő- és feldolgozóközpontot, a készáruraktárt, elkészül a hűtőtartálycsarnok második üteme, a szegi pincében kialakítunk egy, a teljes borvidéket bemutató látogatóközpontot és egy új irodaépület is épül. Az új palackozóüzemben várhatóan 2016 szeptemberében indulhat meg a munka" - sorolta a vezérigazgató.
 
A kereskedőház évi 10 millió palackos kapacitással bír. A cég  jelenleg elsősorban a volt keleti blokk országaiba szállít, a következő években azonban szeretne nyitni Kína, az Egyesült Államok, a skandináv országok és az Egyesült Királyság irányába.
(Forrás: MTI)

Sokat isznak Iránban

Január 05. 08:06
Pedig ott nem szabad...
 
A totális tiltás ellenére mégis évente 60 millió liter alkoholt fogyasztanak az irániak a szigorú vallási előírások uralta muzulmán országban - tárta fel egy tanulmányban az iráni népjóléti és munkaügyi minisztérium egy bizottsága.
 
A felmérés eredményei "válságszerű fejleményt" jeleznek - közölte az ISNA hírügynökséggel Ruszbeh Karduni, a bizottság elnöke. A muszlim klérus uralta országban törvény tiltja az alkoholárusítást és -fogyasztást. A tilalom megszegőit pénzbírsággal sújtják, a visszaeső vétkeseket meg is korbácsolhatják. 
 
A minisztériumi jelentés szerint mindezek a büntetések vajmi keveset használnak, a feketepiacon szeszes italok sokasága szerezhető be, bár magas áron. Sokan ezért inkább maguk párolnak szeszt vagy termelnek bort.
(MTI)

Íme a tökéletes téli zöldség

Január 05. 06:33
A céklából lehet levest, rizottót, tésztát, köretet, savanyúságot sőt desszertet is készíteni, és mindezek mellett még egészséges is. A Házipatika.com most összegyűjtötte, hogy mit érdemes tudni a zöldségről?
  • Nagy mennyiségben találhatóak benne értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin.
  • Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve.
  • Nagyszerűen javítja a vérkeringést, és csökkenti a vérnyomást.
  • A céklában lévő fitokemikáliák, illetve antioxidánsok erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek.
  • Jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást, ezért érdemes azt fogyasztani komolyabb fizikai igénybevétel előtt.
  • A céklában található tápanyagok erősítik a csontokat és a fogakat.
  • Magas a vastartalma, így az egyik legnagyszerűbb élelmiszere a vérszegényeknek. A céklában található réz és C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását is.
  • A máj működését, a méregtelenítési folyamatokat is támogatja.
  • Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrre is.

Ez lett 2016-ban az év hala

Január 04. 20:14
A Magyar Haltani Társaság októberben indította el közönségszavazását, amelyen három jelölt versengett az év hala címért. A szavazás lezárását követően az alábbi eredmény született: a társaság honlapjára beérkezett 6364 szavazatnak több mint felével (58 százalék) a compó lett a 2016-os év hala, jócskán megelőzve a második helyen végzett selymes durbincsot (24 százalék) és a harmadik helyezett márnát (18 százalék) - írja a Magyarkonyhaonline.hu.
 
Ez lett 2016-ban az év hala
Compó (forrás: Haltenyesztes.hu)
 
A haldoktor
 
A compó sajátos kinézetű, őshonos halfajunk, mely nagy népszerűségnek örvend. Testét síkos nyálkaréteg borítja, ami a népi hiedelem szerint gyógyító hatású. A sérült halak sebei állítólag gyorsabban gyógyulnak, ha hozzádörgölődznek, emiatt ragadt rá a "haldoktor" elnevezés. Kedvelt élőhelyei a növényekkel gazdagon benőtt sekély tavak és mocsarak. A Tisza-tó egyes részein gyarapodóban van.
 
A húsa ízletes, főleg Nyugat-Európában értékes áru. Mint kiváló sporthal, a horgászok körében is igen kedvelt. Mind halgazdaságilag, mind horgászatilag nagy lehetőség rejlik benne, ám ez még kevéssé kihasznált. Az év hala cím elnyerése remélhetőleg felhívja a figyelmet erre a különleges értékekkel rendelkező szép halunkra.

Elárverezi történelmi borait a legendás krími pincészet

Január 04. 18:12
Ukrajna haragját magára vonva 13 ezer palack történelmi bort árverez el a Masszandra elnevezésű legendás Krím félszigeti pincészet, amelytől egykor az utolsó orosz cár, II. Miklós (1868-1918) is vásárolt.
 
A borgazdaság szerint a megvételre kínált italok olyan "gyöngyszemek, amelyek nagy megpróbáltatásokon estek át a háború alatt is". Az árverésre bocsátott borok között 1935-ös évjáratúak is vannak, egy palack 1944-es muskotályt pedig Jaltán termeltek, rögtön a német megszállás alóli felszabadulást követően.
 
A Masszandra régió Ukrajna fennhatósága alá tartozott 2014-ig, amikor Oroszország nemzetközi tiltakozást kiváltva magához csatolta a Krím félszigetet. Az ukrán kormány az árverés hírére reagálva jogi következményekkel fenyegette meg a pincészetet, amely szerintük "eltékozolja az ukrán örökséget".
 
A pincészet már szeptemberben is botrányt okozott, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök a volt olasz miniszterelnökkel, Silvio Berlusconival közösen egy a Masszandra gyűjteményébe tartozó, 100 ezer dollárt (mintegy 29 millió forint) érő 240 éves sherryt fogyasztott el.
 
Az orosz média szerint a borgazdaság Moszkva által kinevezett igazgatója, Janina Pavlenko személyesen bontotta fel a palackot, amely egyike volt az öt üveg, Jerez de La Fronterából származó 1775-ös bornak. Egy ugyanilyen bort 2001-ben a Sotheby's aukciósházon keresztül majdnem 32 ezer fontért (mintegy 13,5 millió forintért) adott el a Masszandra, akkor az ukrán hatóságok is jóváhagyták az árverést.
 
"Szeretnénk, ha az orosz és külföldi gyűjtők megértenék, hogy nemzetközi szankciókkal nézhetnek szembe az elcsatolt Krím félszigeten véghezvitt törvénytelen üzleti cselekményekért" - fogalmazott Olexandre Liev, az ukrán mezőgazdasági minisztérium munkatársa az árveréssel kapcsolatban.
(MTI)