Fröccs

Mire jó a koffein?

Január 06. 12:47
A koffeinről egyből a reggeli kávé jut eszünkben, amely már az ébredés pillanatában a szemünk előtt lebeg. A koffein több mint 60-féle növényben található meg, levelükben, magjukban vagy gyümölcsükben. Pédául a kávébabban, a teacserje levelében, a kakaóbabban, a guarana magjában, a kóladióban, a matétea levelében. A növények számára a koffein védelmet biztosít a különböző paraziták ellen: lebénítja és megöli őket. 
 
Az emberek számára a koffein táplálékkiegészítőként és gyógyszerként is használatos. Gyógyszerként a fáradékonyság és az aluszékonyság kezelésében, illetve bizonyos fájdalomcsillapítók hatásának felerősítésében van szerepe. A koffein bizonyos hatóanyagokkal kombinálva használatos a migrénes fejfájások kezelésében. Egy egészséges felnőtt számára azonban napi 400 mg koffein, ami körülbelül 4-5 csésze kávénak felel meg, már veszélyes mellékhatásokkal járhat. A koffein a központi idegrendszerre hat, annak működését serkenti, ezáltal megnöveli a pulzust és gyorsítja a légzést. Hatására éberebbek leszünk, könnyebben ébren tudunk maradni, jobban tudunk koncentrálni - írja a Házipatika.com.

Megjelent az „okos cukorfigyelő”

Január 06. 10:08
Ingyenes mobilalkalmazás használatára buzdítja az Angol Közegészségügyi Szolgálat (PHE) a szülőket: az applikáció a termék vonalkódját leolvasva grafikán mutatja meg, hány kockányi a cukortartalma.
 
Az „okos cukorfigyelőt” a PHE fejlesztette azt remélve, hogy segít a fogszuvasodás, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség megfékezésében - adta hírül a BBC News.
 
A szolgálat szerint a brit kisgyerekek az ideális cukormennyiség háromszorosát fogyasztják. A cukorfigyelő alkalmazást is tartalmazó Change4Life elnevezésű kampányban elmondták, hogy a négy és tíz év közötti brit gyerekek átlagosan évente 22 kilogramm hozzáadott cukrot esznek meg, ez mintegy 5500 kockacukornak felel meg, azaz több, mint egy átlagos ötéves testsúlya.
 
Az alkalmazást azért fejlesztették, hogy felhívják a szülők figyelmét arra, mennyi cukrot tartalmaznak a mindennapi ételek-italok. A program több mint 75 ezer termék vonalkódját és cukortartalmát ismeri.
 
A PHE vezető táplálkozási szakértője, Alison Tedstone szerint a szülőket meglepheti, ha felfedezik, mennyi hozzáadott cukrot rejt például a gyümölcsjoghurt vagy a gyümölcsitalok.
(MTI)

Bemutatták a borkóstoló robotot

Január 06. 08:08
Épp most folyik Las Vegasban a Consumer Electronics Show, amely a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállítása, robotautókkal, hordozható fájdalomcsillapító szerkezettel, horgászoknak kínált córesszel, amely megmondja hol vannak a hala, és egyáltalán, mindennel, ami "okos".
 
Az Index összeállítása is kiemeli a D-Vine nevű borkóstoló robotot, amely egy RFID-csip alapján felismeri a bort, és a fogysztásához optimális hőmérsékletre és levegőztetési szintre hozza. A jövő elkezdődött. 
 

Kihagyhatatlan téli fesztiválok a világban

Január 06. 06:12
Télen is lehet fesztiválozni. Ezt most bebizonyította a Hellomagyarok.blog.hu, hiszen összegyűjtött 13 téli bulit, amit nem érdemes kihagyni. 
 1. Velencei Karnevál - Velence, Olaszország: 2016.január 23-február 9.
 2. Carnaval De Québec - Québec, Kanada: 2016.január 29-február 14.
 3. Up Helly Aa - Lerwick, Shetland-szigetek, Skócia: 2016.január 26.
 4. Fény Fesztivál - Amszterdam, Hollandia: 2015. november 28-2016. január 17.
 5. Altitude Comedy Festival - Mayrhofen, Ausztria: 2016. január 11-15.
 6. Horizon Festival - Bansko, Bulgária: 2016. március 12-17.
 7. Dartmouth Winter Carnival - Hanover, USA: 2016. február 11-14.
 8. Hófesztivál - Szapporó, Japán: 2016. február 5-11.
 9. Snow Bike Festival - Gstaad, SvájcC: 2016. január 22-24.
 10. Where's The Music? - Norrköpping, Svédország: 2016. február 11-13. 
 11. Citromfesztivál - Menton, Franciaország: 2016. február 13-március 2.
 12. Busójárás - Mohács, Magyarország: 2016. február 4-9.
 13. Riói Karnevál - Rio de Janeiro, Brazília: 2016. február 5-10.

Szörnyű dolgokkal próbálták elűzni a másnapot a középkorban

Január 05. 19:50
Az első ismert arab szakácskönyvben - annak ellenére, hogy az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást - limonádé alkohollal egy időben történő fogyasztását, valamint birs és menta italba történő keverését javasolták a másnaposság ellen.
 
Angliában nyers angolna keserűmandulával történő fogyasztását javasolták, férfiaknak pedig a herék, a nőknek pedig melleik sóval és ecettel történő lemosását, valamint a káposzta valamelyik részének cukorral történő elfogyasztását javasolták - olvasható a Múlt-kor.hu cikkében, amiből az is kiderül, hogy a szicíliaiak a szárított bikapénisz másnaposságűző hatására esküdtek.

Ez lett a 2015. Év Aromája az olasz kávékóstolón

Január 05. 18:56
Az olasz kávéfogyasztók a Pellini több kávéválogatását is 2015 Év Aromája-nak választották. A “Sapore dell’Anno” egy minden évben megrendezésre kerülő olasz hitelesítési eljárás, ahol a fogyasztók „vakon” kóstolják meg a termékeket, majd ezt követően egy független testületet kérnek fel a teszt kiértékelésére. Az értékelés kizárólag az íz, a megjelenés, az illat, illetve a kávéital textúrája alapján történik - írja az Turizmusonline.hu.
 
A Pellini kávéválogatásai ezen minőségi jegyek alapján kapták meg az Év Aromája díjat, amivel számos fogyasztót hódítottak meg. A Pellini Top 100% Arabica kávéválogatás, az n.42 Tradizionale és az n.1 Vellutato valamint a teljes kapszulás sorozat elnyerte a 2015 Év Aromája címet.

A szekszárdi sagrantino szépségei

Január 05. 15:13
A szekszárdi Heimann Családi Birtok egyik különleges fajtája a sagrantino (a viognier és a tannat mellett). Eredetileg Umbirából, közép Olaszroszágból származik, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy a világ egyik legtanninosabb fajtája. A Heimann család a Franciscus elnevezésű tételükbe házasítják cabernet franc-val a sagrantino-t, amelyeknek 2009-es és 2011-es évjáratát kóstolta le A Művelt Alkoholista:
 
Heimann Franciscus 2009
A kettő közül ez az elegánsabb. Nem tudom, hogy a kor teszi-e, vagy eleve szerencsésebb csillagzat alatt született, de tagoltabb, szárazabb, elevenebb, mint a 2011-es.(...)Az illatban fekete áfonya, szeder, füge, némi füstősség és vanília, illetve egy frissebb, vegetális árnyalat. Kóstolva feltűnően szép egyensúlyt mutat. A korty tele van élettel, és ez ritka erény a magyar nagyborok körében.
 
Heimann Franciscus 2011
Az aktuális évjárat, néhány hónapja került piacra.(...) Szélesen áradó, cseresznyés, nagyfokú érettséget sugalló, szinte mézes illat, kezdődő avaros jegyekkel. A korty kerek és koncentrált, a jelentős súlyhoz jó savak társulnak, ha nem is elegen. Bársonyos tannin, gyümölcsök és alkoholos hév a hosszú lecsengésben.

Világjáró séf hazatért, hogy itthon alkothasson

Január 05. 12:32
Gullner Gergő jelenleg az InterContinental Budapest chef-je, de hosszú út áll mögötte. Kanadában, New Yorkban, Zürichben, Dubajban, Moszkvában és Kuvaitban szerzett tapasztalatot, és nagy karriert futott be a világban. A Magyarkonyhaonline.hu egy cikket készített a tehetséges szakácsról:
 
Nem volt még 18 éves, amikor Vancouverben egy kis magyar étterem séfjeként elkezdte a pályát.(...) Elcsábította a fine dining, és a nagy szállodai konyhai mechanizmusok is megragadták – ráébredt, mi is a dolga az életben. Már tudta, hogy a szállodai éttermek összetett világa érdekli, ahol különböző stílusú éttermek működnek egymás mellett. Zürichben aztán a Marriott szállodában megtanult szigorú rendszerben gondolkozni.(...)
 
Szokatlan feladatra kérték: dolgozza ki egy kuvaiti étteremlánc gasztronómiai profilját. Először is az érdekelte, létezik-e önálló arculatú kuvaiti gasztronómia. A válasz igen: a környező levantei konyhák, a többgenerációs pakisztáni, indiai vendégmunkások otthonról hozott szokásai és a középosztályi családoknál dolgozó gyereknevelőnők főztjén felnőtt több nemzedék ízlése alakította. Három éttermet felügyelt, de tudta, hogy bármikor feladja, ha megvalósulhat élete álma, hogy egy szállodai éttermi komplexum teljhatalmú vezetője lehessen. És így is lett.
 
A 11. Magyar Borok Báljának boraihoz készült ételsort Bernáth József creative chef, az RTL Klub Konyhafőnök műsorának chef-je és Gullner Gergő, az InterContinental Budapest chef-je álmodta meg. Az eseményről bővebb információt itt találsz

2019-re nyereségessé válhat a Tokaj Kerház

Január 05. 10:08
Szappanos Péter, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy januárban kerül a kormány elé az a négyéves üzleti terv, amely összesen 16,6 milliárd forint forrásigénnyel számol. „Célunk, hogy 2019-re nyereségessé váljon a társaság, de az értékcsökkenés és amortizáció előtti üzemi eredmény már 2018-ra pozitív lehet" - írja a Magyar Idők január 5-én megjelenő számában. 
 
A Tokaj Kereskedőház négyéves fejlesztési terve alapján az évtized végére a most még komoly anyagi támogatásra szoruló cég nyereséges lesz. Szappanos Péter, az állami tulajdonú társaság nemrég kinevezett vezérigazgatója a lapnak elmondta: a 2013-ban indult komplex megújulási programban rögzített fejlesztések várhatóan 2017 végére készülnek el.
 
„Elsőként egy irányított erjesztésre alkalmas hűtőtartálycsarnokot építettünk meg. Emellett modernizáljuk az átvevő- és feldolgozóközpontot, a készáruraktárt, elkészül a hűtőtartálycsarnok második üteme, a szegi pincében kialakítunk egy, a teljes borvidéket bemutató látogatóközpontot és egy új irodaépület is épül. Az új palackozóüzemben várhatóan 2016 szeptemberében indulhat meg a munka" - sorolta a vezérigazgató.
 
A kereskedőház évi 10 millió palackos kapacitással bír. A cég  jelenleg elsősorban a volt keleti blokk országaiba szállít, a következő években azonban szeretne nyitni Kína, az Egyesült Államok, a skandináv országok és az Egyesült Királyság irányába.
(Forrás: MTI)