Fröccs

Egy kutatás állítja: a férfiak egy bizonyos tulajdonsága erősen befolyásolja, mennyit isznak a nők

Január 11. 15:04
A University of South Florida pszichológiai intézetének most nyilvánosságra hozott kutatása szerint a férfiak illata befolyással van arra, mennyi alkoholt isznak a társaságukban a nők. A kísérletben 21 és 31 év közötti nők vettek részt, összesen 103-an. A kutatás valódi célját nem árulták el nekik, úgy tudták, férfi parfümökkel és italokkal kapcsolatos fogyasztói felmérésben vesznek részt.

A teszt során parfümériákból ismert papír tesztcsíkok felére androsztenont (ez egy a nemi vágykeltéshez hozzájáruló feromon, a férfiak hónaljának mirigye termeli), a többire tiszta vizet fecskendeztek. A kísérletben részt vevő nők ezen kívül két pohár alkoholmentes sört is kaptak. Azok a nők, akik az androsztenonnal átitatott tesztcsíkot kapták, 10 perc leforgása alatt 10 százalékkal többet fogyasztottak a sörből.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a férfiak által kibocsátott illatok, szagok tudat alatt fokozhatják az alkohol utáni vágyat. Ennek oka mélyen gyökerezik a kultúránkban: az alkoholhoz gyakran társítjuk a szexet” – áll a tanulmány összefoglalójában.

A kutatók előrebocsátják, a laboratóriumi eredményekből nem következik egyenesen, hogy ez az összefüggés a valós életkörülmények között is ugyanilyen egyértelműen tetten érhető. Azt mindenesetre bizonyosra lehet venni, hogy a szagok, illatok valamiféle befolyással vannak például alkoholfogyasztási szokásainkra.

Elindult a borfotópályázat!

Január 10. 15:52
Készítsen bor, szőlő, szüret témájú digitális képeket! A Budapesti Corvinus Egyetem MKI Borkommunikáció kurzusa és a Századvég Kiadó ugyanis bor témájú fotópályázatot hirdet.
 
A borfotópályázatról bővebben ITT olvashat, ITT pedig egy videóban foglalták össze a részleteket. Az űrlapot ITT találja.
 

Egyedülálló nemzetközi elismerést kapott egy budapesti étterem

Január 09. 13:28
A világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró szaklapja, a brit Decanter Magazine a Babel Budapest étteremnek ítélte oda a 2017-es Év Nemzetközi Étterme díjat.
 
Az Év Nemzetközi Éttermének díját mindig egy Nagy-Britannián kívüli étterem kapja meg és magyar étteremnek korábban még nem volt része ebben az elismerésben.
 
"Mikor megkaptam a hírt, hogy a Babel lett az év nemzetközi étterme, majd kiugrottam a bőrömből és bevallom megkönnyeztem örömömben. 10 évnyi munka áll a Babel mögött és óriási lépés, hogy nem csak itthon hanem külföldön is ismerik és elismerik az ember munkáját. Már önmagában az nagy büszkeség, hogy egy magyarországi étterem kap ekkora nemzetközi elismerést magyar konyhával.” - mondta Hlatky-Schlichter Hubert, a Babel Budapest tulajdonosa. 
 
A magazin vezető borszakértője, újságírója, Fiona Beckett (2002-ben Az Év Gasztró Újságírójának, majd 2014-ben a International Wine and Spirit Competition versenyén az Év Bloggerének választották) még tavasszal látogatott el a Babelbe David Zilber séffel.
 
A Decanter Magazine havonta összesen 90 országban jelenik meg , és mind a borok mind az ételek terén kiemelten fontos nemzetközi szaklapként ismerik el világszerte. 
 

Már kapható a világ első olyan bora, ami állítólag nem okoz másnaposságot

Január 08. 12:21
Már a borászati ágazatban is érzékelteti hatását a Kaliforniában idén január 1-én életbe lépett új cannabis-törvény, amely a nem orvosi célú marihuána árusítását is legalizálta. Nem kellett sokat várni, hogy az első kaliforniai borászat, jelesül a Rebel Coast Winery megpróbáljon hasznot húzni mindebből. A napokban jelentették be a „100%-ig másnaposságmentes” borukat. Ennek különlegessége, hogy kivonják belőle az alkoholt és helyette palackonként 16 milligramm THC-t (a marihuána pszichoaktív hatóanyaga) adnak hozzá.
 
A Rebel Coast azt írja a sajtóközleményében, hogy „ez a bor az első, ahol úgy sikerült kivonni az alkoholt és adalékanyagot bejuttatni, hogy az nincs hatással a bor minőségére”. Mint állítják, az alkohol hiánya illetve a marihuána együttesen garantáltan megkímél a másnapi rosszulléttől, a bor fogyasztása közben pedig felszabadulttá, vidámmá tesz.
 
Kezdetben egyetlen „módosított” sauvignon blanc található a kínálatban, amely a leírás szerint ízben a szőlőfajta jellegzetességeit hozza, illatban azonban megjelenik benne a marihuána is. Az újdonságot egyelőre borsos áron, palackonként átszámítva 15 ezer forintért lehet megrendelni a pincészet honlapján.
 

Íme a borszakírók kedvenc borai, azaz a Super 12

Január 05. 16:30
Megszületett a lista azokról a borokról, amelyek a borszakírók kedvenceivé váltak 2017-ben. Második alkalommal tartotta meg „Super 12” nevű meghívásos borversenyét a két éve alakult Magyar Borszakírók Köre. A 26 tagú társaság az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján állította össze listáját és választotta ki közülük a Magyar Bor Nagydíj nyerteseit.
 
A „Super 12” listára ezúttal az alábbiak kerültek fel:

Fehérborok:
 • Bencze Családi Birtok Venus  2015 (Badacsony)
 • Csetvei Pince Kő-Papir-Olló/Kő 2013 (Mór)
 • Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2015 (Tokaj)
 • Gizella Pince Szil-völgy Cuvée 2015 (Tokaj)
 • Györgykovács Imre Nagy-Somlói Furmint 2015 (Somló)
 • Holdvölgy Vision 2015 (Tokaj)
 • Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée 2015 (Neszmély)
 • Kolonics Pincészet  Somlói Juhfark 2015 (Somló)
 • Kovács Nimród Monopole Battonage Chardonnay 2015 (Eger)
 • Pálffy Pince Káli Királyi Fekete-hegy Olaszrizling 2015 (Balaton-felvidék)
 • St. Andrea Mária 2015 (Eger),
 • Szászi Endre Badacsonyi Rózsakő 2015
 
Vörösborok:
 • Balla Géza Sziklabor Feketeleányka  2013 (Ménes)
 • Eszterbauer Borászat Nagyapám Szekszárdi Kadarka 2016
 • Günzer Tamás Bocor Grandior Merlot 2012 (Villány)
 • Heumann Pincészet Terra Tartaro 2012 (Villány)
 • Ikon Borászat Evangelista Cabernet Franc 2012 (Balatonboglár)
 • Koch Csaba Villányi Csanád Cuvée 2012 (Villány)
 • Kovács Nimród Monopole Soul Syrah 2013 (Eger)
 • Thummerer Pince Cabernet Sauvignon Superior válogatás 2012 (Eger)
 • Tiffán’s A Régimódi 2015 (Villány)
 • Sauska Cabernet Franc 2012 (Villány)
 • Sebestyén Pince Grádus Cuvée 2013 (Szekszárd)
 • St. Andrea Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2013 (Eger)
 
A Magyar Bor Nagydíj 2017 évi nyertesei Györgykovács Imre 2015-ös Nagy-Somlói Furmintja és Koch Csaba 2012-es Villányi Csanád Cuvée-je lettek.

Nem fogod elhinni a fotót! Van egy hely, ahol tényleg kolbászból van a kerítés!

Január 04. 16:09
Nem fogod elhinni a fotót! Van egy hely, ahol tényleg kolbászból van a kerítés!
 
2018. február 2. és 4. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Fonyódi Kolbászfesztivál a Városi Sportcsarnokban! Az esemény az évek során a téli Balaton egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé vált. Elismertségét tovább növelte az elmúlt években megrendezésre került Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet Településeinek Kolbásztöltő Bajnoksága, mely osztatlan sikert aratott a résztvevő balatoni települések körében. Az eddigi versenyeken közel 400 csapat vett már részt.
 
A kolbász- és pálinkakóstolók mellett a látogatók szórakozását előadások, néptánc és népzenei bemutatók, utcabál és koncertek garantálják.
 

Budafokon palackozott: új körmatricával az identitásért

Január 02. 17:38
Újabb mérföldkőhöz érkezett Budafok a Budapest bornegyedévé válás folyamatában – írta a kerületi borászoknak küldött levelében Karsay Ferenc polgármester. Mint közölte, az önkormányzat olyan körmatricát terveztetett „Budafokon palackozott” felirattal, amely külön-külön is könnyedén a palackokra ragasztható, de akár az eredeti címkékre is rátervezhető.
 
Vannak, akik már alkalmazzák az új jelölést. Az önkormányzat célja, hogy a kerületben palackozott borok és pezsgők ezzel új identitást nyerjenek, felhívva ezzel a környéken élők és a kerület iránt érdeklődők figyelmét arra, hogy igenis büszkék a budafokiak a helyi értékekre. Az önkormányzat a matrica használatához minden szükséges elemet díjmentesen biztosít. 
 
Budafokon palackozott: új körmatricával az identitásért

Egy osztrák borbárt is beválasztottak Budapest 10 legjobb borbárja közé

December 20. 16:40
A Budán működő KisBécs borbárt is beválasztotta a Magyar Konyha magazin a legjobb 10 közé a budapesti borbárokról készített értékelésében. A legújabb Budapest TOP10 gasztrokalauzban az előkelő 5. helyen végzett a 2015-ben nyitott, osztrák borokat árusító és kostoltató hely, olyan nagyágyúkat megelőzve többek között, mint a DiVino vagy a Palack.
 

A hallal olyan anyagot is a szervezetünkbe vihetünk, amit nem kéne

December 19. 12:18
Az emberi egészségre káros nehézfémeket is bejuttathatunk a szervezetünkbe, ha halat eszünk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete legújabb vizsgálatában az kutatta, a Magyarországon kapható halakban a nehézfémtartalom meghaladja-e az Európai Uniós határértéket.

Összesen 29 friss és fagyasztott halat vizsgáltak, a laboratóriumi teszt megnyugtató eredményt hozott. A hekkekben mutatták ki a legtöbb nehézfémet, de ezeknél is bőven a megengedett érték alatt maradt. A halfajok közül az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém, három terméknél pedig egyáltalán nem mutattak ki szennyezőanyagot. Összességében a legjobban a hazai tenyésztésű halak szerepeltek, az ötből csak három mintánál észlelték a nehézfémek kismértékű jelenlétét.
 
Hogyan vásároljunk halat?
• Friss hal vásárlásakor győződjünk meg arról, hogy a hal jó állapotú: húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szemei fényesek, bőre nedves. Kerüljük az opálos szemű, hiányos, lepedékes, laza pikkelyű, szürkés-sárgás kopoltyújú, erős szagú halakat, ugyanis ezek a nem jó minőségű áru ismérvei.
• Válasszunk Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett édesvízi halat. Ezeknél legalább a szállításból adódó környezetterhelés kisebb a tengeri, óceáni halakéhoz képest, valamint nem áll fenn a veszélye a természetes halállomány túlhalászásának, hiszen ezeket kifejezetten halászati célra tenyésztik. 
• Tengeri hal vásárlásánál részesítsük előnyben az úgynevezett fenntarthatósági minősítésű terméket. Ezzel támogatjuk azokat a halászokat, akik tartózkodnak a halászati területek kizsákmányolásától, illetve olyan halászati módszerektől, amelyek az egyes halfajok kihalásához vezetnek.