Fröccs

Már kapható a világ első olyan bora, ami állítólag nem okoz másnaposságot

Január 08. 12:21
Már a borászati ágazatban is érzékelteti hatását a Kaliforniában idén január 1-én életbe lépett új cannabis-törvény, amely a nem orvosi célú marihuána árusítását is legalizálta. Nem kellett sokat várni, hogy az első kaliforniai borászat, jelesül a Rebel Coast Winery megpróbáljon hasznot húzni mindebből. A napokban jelentették be a „100%-ig másnaposságmentes” borukat. Ennek különlegessége, hogy kivonják belőle az alkoholt és helyette palackonként 16 milligramm THC-t (a marihuána pszichoaktív hatóanyaga) adnak hozzá.
 
A Rebel Coast azt írja a sajtóközleményében, hogy „ez a bor az első, ahol úgy sikerült kivonni az alkoholt és adalékanyagot bejuttatni, hogy az nincs hatással a bor minőségére”. Mint állítják, az alkohol hiánya illetve a marihuána együttesen garantáltan megkímél a másnapi rosszulléttől, a bor fogyasztása közben pedig felszabadulttá, vidámmá tesz.
 
Kezdetben egyetlen „módosított” sauvignon blanc található a kínálatban, amely a leírás szerint ízben a szőlőfajta jellegzetességeit hozza, illatban azonban megjelenik benne a marihuána is. Az újdonságot egyelőre borsos áron, palackonként átszámítva 15 ezer forintért lehet megrendelni a pincészet honlapján.
 

Íme a borszakírók kedvenc borai, azaz a Super 12

Január 05. 16:30
Megszületett a lista azokról a borokról, amelyek a borszakírók kedvenceivé váltak 2017-ben. Második alkalommal tartotta meg „Super 12” nevű meghívásos borversenyét a két éve alakult Magyar Borszakírók Köre. A 26 tagú társaság az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján állította össze listáját és választotta ki közülük a Magyar Bor Nagydíj nyerteseit.
 
A „Super 12” listára ezúttal az alábbiak kerültek fel:

Fehérborok:
 • Bencze Családi Birtok Venus  2015 (Badacsony)
 • Csetvei Pince Kő-Papir-Olló/Kő 2013 (Mór)
 • Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2015 (Tokaj)
 • Gizella Pince Szil-völgy Cuvée 2015 (Tokaj)
 • Györgykovács Imre Nagy-Somlói Furmint 2015 (Somló)
 • Holdvölgy Vision 2015 (Tokaj)
 • Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée 2015 (Neszmély)
 • Kolonics Pincészet  Somlói Juhfark 2015 (Somló)
 • Kovács Nimród Monopole Battonage Chardonnay 2015 (Eger)
 • Pálffy Pince Káli Királyi Fekete-hegy Olaszrizling 2015 (Balaton-felvidék)
 • St. Andrea Mária 2015 (Eger),
 • Szászi Endre Badacsonyi Rózsakő 2015
 
Vörösborok:
 • Balla Géza Sziklabor Feketeleányka  2013 (Ménes)
 • Eszterbauer Borászat Nagyapám Szekszárdi Kadarka 2016
 • Günzer Tamás Bocor Grandior Merlot 2012 (Villány)
 • Heumann Pincészet Terra Tartaro 2012 (Villány)
 • Ikon Borászat Evangelista Cabernet Franc 2012 (Balatonboglár)
 • Koch Csaba Villányi Csanád Cuvée 2012 (Villány)
 • Kovács Nimród Monopole Soul Syrah 2013 (Eger)
 • Thummerer Pince Cabernet Sauvignon Superior válogatás 2012 (Eger)
 • Tiffán’s A Régimódi 2015 (Villány)
 • Sauska Cabernet Franc 2012 (Villány)
 • Sebestyén Pince Grádus Cuvée 2013 (Szekszárd)
 • St. Andrea Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2013 (Eger)
 
A Magyar Bor Nagydíj 2017 évi nyertesei Györgykovács Imre 2015-ös Nagy-Somlói Furmintja és Koch Csaba 2012-es Villányi Csanád Cuvée-je lettek.

Nem fogod elhinni a fotót! Van egy hely, ahol tényleg kolbászból van a kerítés!

Január 04. 16:09
Nem fogod elhinni a fotót! Van egy hely, ahol tényleg kolbászból van a kerítés!
 
2018. február 2. és 4. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Fonyódi Kolbászfesztivál a Városi Sportcsarnokban! Az esemény az évek során a téli Balaton egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé vált. Elismertségét tovább növelte az elmúlt években megrendezésre került Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet Településeinek Kolbásztöltő Bajnoksága, mely osztatlan sikert aratott a résztvevő balatoni települések körében. Az eddigi versenyeken közel 400 csapat vett már részt.
 
A kolbász- és pálinkakóstolók mellett a látogatók szórakozását előadások, néptánc és népzenei bemutatók, utcabál és koncertek garantálják.
 

Budafokon palackozott: új körmatricával az identitásért

Január 02. 17:38
Újabb mérföldkőhöz érkezett Budafok a Budapest bornegyedévé válás folyamatában – írta a kerületi borászoknak küldött levelében Karsay Ferenc polgármester. Mint közölte, az önkormányzat olyan körmatricát terveztetett „Budafokon palackozott” felirattal, amely külön-külön is könnyedén a palackokra ragasztható, de akár az eredeti címkékre is rátervezhető.
 
Vannak, akik már alkalmazzák az új jelölést. Az önkormányzat célja, hogy a kerületben palackozott borok és pezsgők ezzel új identitást nyerjenek, felhívva ezzel a környéken élők és a kerület iránt érdeklődők figyelmét arra, hogy igenis büszkék a budafokiak a helyi értékekre. Az önkormányzat a matrica használatához minden szükséges elemet díjmentesen biztosít. 
 
Budafokon palackozott: új körmatricával az identitásért

Egy osztrák borbárt is beválasztottak Budapest 10 legjobb borbárja közé

December 20. 16:40
A Budán működő KisBécs borbárt is beválasztotta a Magyar Konyha magazin a legjobb 10 közé a budapesti borbárokról készített értékelésében. A legújabb Budapest TOP10 gasztrokalauzban az előkelő 5. helyen végzett a 2015-ben nyitott, osztrák borokat árusító és kostoltató hely, olyan nagyágyúkat megelőzve többek között, mint a DiVino vagy a Palack.
 

A hallal olyan anyagot is a szervezetünkbe vihetünk, amit nem kéne

December 19. 12:18
Az emberi egészségre káros nehézfémeket is bejuttathatunk a szervezetünkbe, ha halat eszünk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete legújabb vizsgálatában az kutatta, a Magyarországon kapható halakban a nehézfémtartalom meghaladja-e az Európai Uniós határértéket.

Összesen 29 friss és fagyasztott halat vizsgáltak, a laboratóriumi teszt megnyugtató eredményt hozott. A hekkekben mutatták ki a legtöbb nehézfémet, de ezeknél is bőven a megengedett érték alatt maradt. A halfajok közül az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém, három terméknél pedig egyáltalán nem mutattak ki szennyezőanyagot. Összességében a legjobban a hazai tenyésztésű halak szerepeltek, az ötből csak három mintánál észlelték a nehézfémek kismértékű jelenlétét.
 
Hogyan vásároljunk halat?
• Friss hal vásárlásakor győződjünk meg arról, hogy a hal jó állapotú: húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szemei fényesek, bőre nedves. Kerüljük az opálos szemű, hiányos, lepedékes, laza pikkelyű, szürkés-sárgás kopoltyújú, erős szagú halakat, ugyanis ezek a nem jó minőségű áru ismérvei.
• Válasszunk Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett édesvízi halat. Ezeknél legalább a szállításból adódó környezetterhelés kisebb a tengeri, óceáni halakéhoz képest, valamint nem áll fenn a veszélye a természetes halállomány túlhalászásának, hiszen ezeket kifejezetten halászati célra tenyésztik. 
• Tengeri hal vásárlásánál részesítsük előnyben az úgynevezett fenntarthatósági minősítésű terméket. Ezzel támogatjuk azokat a halászokat, akik tartózkodnak a halászati területek kizsákmányolásától, illetve olyan halászati módszerektől, amelyek az egyes halfajok kihalásához vezetnek.
 

Most elmondjuk, melyik karácsonyi vásárokon jó a forralt bor

December 15. 13:36
Nem is gondolnánk rá, de a jó alapbor és az értő fűszerezés mellett legalább ilyen fontos az utcai forralt bor árusító helyek kínálatának minőségénél a technológia. A vásárokban legelterjedtebb üstök ugyanis elronthatják az ízhatást. A folyamatosan felemelt fedő alól párolog a szesz, a bor ráadásul érintkezik a szmogos levegővel.

„Néha olyat is látni, hogy a hűlő üstnek jól alátüzelnek, és a bor forrásba  lendül. Pedig ennél ízgyilkosabb hibát elképzelni is nehéz: a szegfűszeg abban  a pillanatban elereszti keserű aromáit, és hazavágja az italt” – mondja  Kathona  Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója.
A cég hosszas hezitálás után idén belépett az utcai forralt borok piacára. Több tízezer liter vörösbort  szállít a vásári szezonban a budapesti Vörösmarty tér és a Bazilika XXL Catering kiméréseire. Az elmondottak miatt a partnerektől lehetőleg zárt rendszerű tartályos  csapolást kérnek.

Az alapbor egy a Tolnai borvidéken készült cabernet sauvignon, amely – Kathona Krisztián szerint – „egy erős savgerincű,  reduktív bor, nem esik össze a víz hozzáadásától, ugyanakkor önmagában nem túl karakteres, vagyis gond nélkül  képes befogadni a szegfűszeget és a többi hozzáadott fűszert”. A fűszerezés inkább a nőies vonalat követi, a fűszer-összeállítás Tegzes Dániel, a neves  szentendrei „Fűszerész” komponálta hozzá.

Díszkivilágítást kap a badacsonyi bornegyed

December 14. 14:00
A két szomszédos település, Badacsony és Szigliget közösen állít most borkarácsonyfát és együtt mutatja be teljesen új téli kínálatát, ami egyszerre példátlan és példamutató kezdeményezés a Balatonnál.

December 16-én, szombaton szó szerint nagy durranással indítják el a Balaton új téli programkínálatát bemutató rendezvényt Badacsonyban. A szigligeti vár ágyújával adják meg a jelzést, amire első alkalommal gyújtják fel a badacsonyi bornegyed díszkivilágítását. A fényekkel egy időben elindul a forraltbor körút is: egy forraltboros pohár megvásárlásával (500 Ft) körbe lehet kóstolni a nyitva tartó helyek forraltborait és új badacsonyi különlegességként többféle borcsoki várja az édességek szerelmeseit.
 
Badacsonyban  mostantól egészen új téli programkínálatot lehet találni: hét, télen is nyitva tartó hely összefogásával jött létre idén a Badacsony Nyitva programsorozat, mely Márton naptól farsangig tart. Szigligeten pedig már megnyitott a Balaton első téliesített strandja, ahol - ha befagy a tó - nemcsak korcsolyázni, de szaunázni is lehet. 

 

Kreinbacher Birtok, Heinemann Testvérek, Anyukám mondta, Bányai Gábor Botond, Földesi Gyula – mi a közös bennük?

December 13. 17:27
A somlói Kreinbacher Birtok, a Heinemann Testvérek Kft., az encsi Anyukám mondta étterem, Bányai Gábor Botond borszakíró, valamint Földesi Gyula oktató nyerte el a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) idei Par Excellence díjait.
 
A Masosz immár negyedik alkalommal ítélte oda a díját, amelyben olyan hazai szakemberek részesülhetnek, akik magas színvonalú tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez és terjesztéséhez. A jelöltekre a Masosz tagjai szavazhattak, majd az így összeálló lista alapján az elnökségi tagok hozták meg az egyhangú döntést.
 
Termelő kategóriában a somlói Kreinbacher Birtok lett a díjazott. A pincészet hagyományos hazai fajtákból készített borai jól tükrözik a termőterület sajátosságait, pezsgői hamar népszerűvé váltak a fogyasztók körében – írja indoklásában a szövetség.

Kereskedő kategóriában a Heinemann Testvérek Kft. kapta el a díjat. A cég 1992-es alapítása óta azóta számos nagy presztízsű külföldi italmárkát forgalmaz a magyar piacon.
 
Vendéglátó kategóriában az encsi Anyukám mondta étterem, illetve az alapító testvérpár, Dudás Szabolcs és Szilárd részesült az elismerésben. Éttermüket a legjobb vidékiek között tartják számon, nemrég Miskolcon nyitottak pizzázót.
 
Szakíró kategóriában Bányai Gábor Botond, a Borigo magazin főszerkesztője lett a díjazott. A magazin 14 éve jelenik meg kéthavonta.
Oktató kategóriában Földesi Gyula, a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója kapta meg az elismerést. Az iskola a magyarországi középfokú szakemberképzés első számú intézménye.
 
A Par Excellence díj egy kisplasztika, amelynek ünnepélyes átadására a 2018-as Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének keretében kerül sor.