Fröccs

Kevesen tudják, de egy másik választás is lesz idén a magyar Országházban

Február 15. 11:56
Kevesen tudják, de egy másik választás is lesz idén a magyar Országházban
Fotó: Bencze-Kovács György
 
Az Országgyűlés elnöke idén második alkalommal hirdetett borkiválasztást az „Az Országház Bora” cím elnyerésére. Az „Országház Bora 2018” versenyen palackozott, kereskedelmi forgalomban megtalálható boraival indulhat minden olyan borászat, amely a történelmi magyar borvidékeken működik.
 
2018-ban olaszrizling (száraz), furmint és furmint alapú házasítás (száraz), egyéb fehérbor (száraz – hárslevelű, juhfark, kéknyelű, ezerjó fajtákból), kékfrankos (száraz), bikavér (száraz), cabernet franc (száraz), kadarka (száraz) és tokaji aszú kategóriában lehet borokat nevezni. A nyolc meghirdetett kategória mindegyikének győztese jogosult viselni „Az Országház Bora 2018” címet.
 
A borkiválasztás lebonyolítását 3 tagú elnökség felügyeli. Ebben helyet kapott Dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke és szaktanácsadóként Sánta Zoltán borakadémikus, a Borkollégium vezető oktatója.
 
Nevezni legkésőbb 2018. március 18-ig lehet a kitöltött nevezési lap megküldésével illetve a nevezési díj befizetésével. A minták beküldésére 2018. március 27-28-29-én 9:00-től 15:00 óráig van lehetőség. A pályázat részletes feltételei a parlament honlapján megtalálhatók.
 
A tavaly első alkalommal meghirdetett versenyre 150 bor érkezett, ezek közül került ki a 8 győztes.

 

Megvannak az "ország tortája" verseny idei jelöltjei

Február 13. 11:28
Február 9-én jelentette be a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a 2018-as „Magyarország Tortája” verseny döntőseit. A hagyományoknak megfelelően agusztus elején választja ki a döntősök közül a szakmai zsűri az „ország tortáját” és az „ország cukormentes tortáját”. A győztes sütiket a nagyközönség először augusztus 20-án, Szent István ünnepén kóstolhatja meg, ezt követően pedig az ország számos cukrászdájában megvásárolhatók lesznek.
 
Idén 28 torta közül választották ki az alábbi 6 döntőst:
 
Aranyalma torta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
Szimpla - Tóth Norbert, Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
Komáromi kisleány - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
Hunyadi gesztenyés - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
Velemi vaníliás gesztenye - Marsa Éva Heléna, Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Hamvas szilva torta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

Mangalicában fürdik az ország

Február 12. 16:21
Csaknem megduplázódott 6 év alatt a mangalica tenyészállomány Magyarországon: Bottom of Forma 2011-ben még hatezres mangalica tenyészkoca-állaomány tavalyra tízezresre gyarapodott, a tenyészetek száma pedig 136-ról 222-re nőtt. Ezekről számolt be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a február 9-11. között lezajlott XI. Mangalica Fesztiválon.

Ma Magyarországon évente 60-70 ezer mangalica hízót nevelnek. Ezek kétharmadát házaknál, egyharmadát pedig üzemi körülmények között, vágóhidakon vágják le. Az ágazat éves árbevétele 11-12 milliárd forint körül van.
 

Romantikus trió, nem csak pároknak!

Február 12. 14:19
Van jobb program, mint kedvesünkkel összebújni egy jó pohár bor mellett és élvezni egymás társaságát?  A kérdés már csak az, hogy milyen bort válasszunk egy ilyen meghitt estéhez… A Valentin nap apropóján ne csak arra figyelj, hogy az adott bor stílusa, ízvilága mindkét fél számára vonzó legyen, hanem próbáljatok olyan bort keresni, amelyhez érzelmileg közösen kötődtök.
 
A minőségi pillanatok mellé dukál a prémium bor is. A Kamocsay Prémium sorozatból most "Romantikus Trió" néven három olyan tételt is ajánlunk, ami valóban emlékezetessé teheti az estét - ráadásul most kedvezményes áron beszerezheted!

Kamocsay Prémium Cserszegi fűszeres
 
A cserszegi, mint illatos fajta, kifejezetten alkalmas bájos, romantikus pillanatok hátterének megteremtéséhez. Intenzív florális és gyümölcsös karaktere szinte vérpezsdítő, de a pozitív hangulat megalapozására mindenképpen alkalmas. Sziporkázó karaktere, letisztult stílusa alkalmassá teszi, hogy remek csendestárs legyen egy összebújós estén.
 
Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée

Ha meglepetést szeretnél, jó döntés lehet egy elegáns, vibrálóan izgalmas bor, amely igazi örömforrássá válhat. A tiszta, intenzív és csábító gyümölcsös aromák és a zamatgazdag korty remek hátteret biztosíthat a meghitt együttléthez. A 2015-os prémium hárslevelű alapú házasítás kiváló választás lehet. Eleganciája, kecsessége és mindent elsöprő zamatossága illik a bensőséges pillanathoz.
 
Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé
 
Ha van szín, ami romantikus, akkor az a rozé színe! Illata a friss eper és málna zamatosságát idézi, amelytől azonnal beindul a fantáziánk…
Telt és krémes a korty, amelyet a finom szerkezetű savak tesznek igazán üdévé és vibrálóvá. Annyira gyümölcsös, hogy szinte eper után kiált - halmozd hát az élvezeteket, s bátran kínálj hozzá friss epret is!
 

Brüsszelhez fordul oltalomért a balatoni hal

Február 11. 09:21
Kérelmet nyújtottak be a „Balatoni hal” uniós oltalmának bejegyzéséhez – derül ki Földművelésügyi Minisztérium január 26-i értesítőjéből. Szintén védelmet kaphat a „Szilvásváradi pisztráng”, a „Jászsági nyári szarvasgomba” és a „Homokháti őszibarack pálinka” megnevezés is.
 
A kezdeményezés lényege, hogy a földrajzi árujelző bejegyzésével a „Balatoni hal” uniós oltalmat szerezne. A „Balatoni hal” megkülönböztető elnevezés a továbbiakban csak a Balatonban élő vagy a Balaton vízgyűjtőterületén szaporított és nevelt, élő, hűtött illetve fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba hozott fogassüllőre és pontyra vonatkozhatna. A Balatoni hal Konzorcium által benyújtott kérelem alapján ezután „Balatoni hal” néven étkezési célra csak 0,5 kilogrammnál nagyobb fogassüllőket, illetve 1,5 kilogrammnál nagyobb pontyokat lehetne forgalmazni.

A „Balatoni hal” termelési területe a Balaton vízgyűjtőjének meghatározott vízterületeire terjedne ki. A megnevezés az élőhal-előállításnál vonatkozna halastavakra és más vízterületekre is, mivel a Balatonban 2013. december 5. óta nincs nyíltvízi kereskedelmi célú halászat, hanem csak az ökológiai (szelektív) és a bemutató halászat engedélyezett.

A földrajzi árujelző uniós bejegyzése érdekében hasonló kérelmet nyújtottak be a „Szilvásváradi pisztrángra”, a „Jászsági nyári szarvasgombára”, illetve a „Homokháti őszibarack pálinkára”. A kérelmekről szóló közlemények megjelenése után kéthónapos úgynevezett „kifogásolási időszak” következik. Ez azt jelenti, hogy két hónapon belül írásban kifogást nyújthatnak be azok a magyar személyek vagy cégek, akik bizonyítani tudják, hogy az elnevezést jogszerűen, elismerten és gazdaságilag jelentős módon használják.

Országos kampány indul a sertéshús népszerűsítésére

Február 09. 12:29
2018. április 30-ig a sertéshús-fogyasztás népszerűsítése zajlik az országban. Áruházi kóstoltatások, televíziós és rádiós megjelenések valamint egyéb belföldi rendezvények szerepelnek az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) által elindított kampányban.
 
Hét héten át, országszerte összesen 23 áruházban és üzletben népszerűsíti a sertéshús fogyasztást az AMC és a VHT a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával. A tavaszi kóstoltató- és médiakampányt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Daróczi László elmondta: „A kóstoltató kampányok két kiskereskedelmi áruházlánc (Auchan és Spar) áruházaiban, valamint kisebb vidéki húsüzletekben zajlanak majd. Ezen kívül Budapesten a Fehérvári úti, a Rákóczi téri valamint a Fővám téri Vásárcsarnokban is ízlelhetnek kiváló minőségű sertéstermékeket a vásárlók. Ezen kívül különböző belföldi rendezvényeken kóstolhatnak kiváló magyar sertéshúst a látogatók, többek között a Kevi Böllértalálkozón, a Tiszator fesztiválon, és a Magyar Ízek Tavaszi Vásárán.”
 
A szaktárca és a szakmai szervezetek nem titkolt célja, hogy a tavaszi kampánnyal hozzájáruljanak az ágazat stabilitásához, a bel- és külpiaci értékesítés növeléséhez, a minőségi termék előállítás feltételeinek megteremtéséhez, valamint a versenyképesség növeléséhez.

Budapest mérföldkőhöz érkezett

Február 09. 11:58
Budapesten 2017-ben 7,3%-kal nőtt a vendégforgalom, ezzel a fővárosban a vendégéjszakák száma tavaly átlépte a 10 milliót – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi évről frissen megjelent tájékoztatójából.

Az egész országban számottevően (6,7%-kal) nőtt tavaly 2016-hoz képest a kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma és elérte a 29,5 milliót. A szálláshelyek árbevételének növekedése még ennél is nagyobb, 16 százalék körüli volt, összesen 466 milliárd forintra rúgott.
A külföldi vendégéjszakák Magyarországon mért tavalyi, az elmúlt évekhez képest is kimagasló, 7,9%-os emelkedésében nagy szerepe volt a nagyszabású sportrendezvényeknek, köztük a FINA vizes vb-nek köszönhetően megnövekedett külpiaci érdeklődésnek.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 célkitűzése, hogy a vendégéjszaka számok és a turisztikai költések 2030-ra megduplázódjanak.
 

Egyedülálló borkóstoló az Esterházy Pezsgőgyárban

Február 06. 10:24
A Neszmélyi borvidék idén is megszervezi a Tavaszi Kvaterka nevű rendezvényét. Az eseményre Tatán az Esterházy Pezsgőgyárban kerül sor március 10-én délután 5 órától. Az érdeklődők a borvidék 25 pincészetének több mint 100 tételét kóstolhatják és jelentkezhetnek vezetett épületbejárásra is.

Jegyárak:
  • 2018.02.10 éjfélig: 4500 Ft/fő 
  • 2018.03.09 éjfélig: 5500 Ft/fő 
  • Helyszínen: 6500 Ft/fő 
A Budapest Déli pályaudvarról és Kelenföldről érkező vonattal a Tóvároskert állomáson leszállva a helyszín 5 perces sétával elérhető.
 

Villány és Eger izgalmas találkozása február 22-én

Február 06. 09:58
Február 22-én 19 órától az Egri és a Villányi borvidék borai sorakoznak fel a Continental Hotel Budapest ARAZ éttermének borduett vacsoráján. Ezúttal a Bolyki Pincészet és Lelovits Tamás családi pincészetének borai mutatkoznak be a két borász jelenlétében.
 
A Bolyki Pincészet a történelmi Egri borvidék borászatai között sorakozik fel. Az Egri borvidék a szőlőfajtákat tekintve alapvetően rendkívül sokszínű, így Bolyki János – aki kisgyermekkora óta, édesapját követve különösen kötődik a szőlőhöz – szintén számtalan szőlőfajtáról gondoskodik mindodáig, amíg kiváló nedűként asztalunkra nem kerülnek. 2003 óta készít borokat és már az első Bikavére 2006-ban Bordeaux-ban a Borok Olimpiáján ezüstérmet kapott.

A tüzes vörösborairól és modern technológiájáról híres Villányi borvidék nemes képviselője ezennel Lelovits Tamás családi pincészete. 2000-ben kezdtek el tudatosan borászattal foglalkozni és mondhatni egy életre megszállottak lettek. Lelovits Tamás szavaival élve, a borászatban „sok titok nincs: a minőséghez munka és szakértelem, odafigyelés kell és egy csipetnyi jókedv. Ha a boraimmal dolgozom, mosolyog a lelkem.” Az évek múlásával Lelovits Tamás neve egyre gyakrabban fordul elő borbarátok körében, egyre több versenyen, teszten szerepel kiválóan. 2006-os Merlot-ja előbb Magyarország legjobb újbora lett, majd 2008-ban VinAgora ezüstérmet kapott.
 
A kiváló borpárosok mellé Barka Áron Chef de Cuisine, Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke és Kovács Ákos, az ARAZ Étterem igazgatója által közösen összeállított hatfogásos ételsorukat kínálják.
 
Menüsor:
Bolyki Királyleányka 2016 - Lelovits Ottonel Muskotály 2017
Szárnyasmájfalatka fűszeres burgonyaropogóssal

Bolyki Rosé 2017 - Lelovits Rosé 2017
Gránátalmás céklasaláta makrélával

Bolyki Indián Nyár 2016 - Lelovits Portugieser 2017
Fűszeres paradicsomleves érlelt sajtropogóssal

Bolyki Merlot Szűretlen 2015 - Lelovits Meglepetés 2015
Bébi pulyka sütve-főve cseresznyebabos karalábérétessel és gőzölt kenyérrel

Bolyki & Bolyki Bikavér Superior 2015 - Lelovits Franc 2015
Szalonnás dámvad „rosszasszony módra” füstölt búzával és kolompérral

Bolyki Bikavér Szűretlen 2015 - Lelovits Ákos 2011
Jeges révület - forró álommal
 
 
A vacsora ára 12.990 Ft/fő. A számla végösszegéhez 10% szervizdíjat számolnak fel.
A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges! Asztalfoglalás telefonon (+36 1-815-1100) és e-mailben (araz@araz.hu) lehetséges.