Fröccs

Ez komoly: magyar borfesztivál lesz jövő héten Londonban

Június 09. 10:04
Június 17-én kezdődik az első magyar borfesztivál Londonban - írja a Vikiavilágban blog. „Végre egy minőségi esemény magyaroktól magyaroknak, amire büszkék lehetünk, amire büszkén meghívhatjuk angol barátainkat, ismerőseinket is” - írja a szerző.
 
Ez komoly: magyar borfesztivál lesz jövő héten Londonban
 
Itt a részletes program:
 
  • Június 17. Péntek 17:00 - éjfélig: 
Korlátlan borkóstolás, a több mint 40 borászat 200 borfajtájából. Beszélgetés, kortyolgatás és kóstolgatás. Két koncert a hazai könnyűzene jeles képviselőivel: Budapest bár és Quimby
 
  • Június 18. Szombat: 12:00 - éjfélig:
Mangalica ételkóstolás, gasztronómiai ízélmények, korlátlan borkóstolás, a több mint 40 borászat 200 borfajtájából. Magyarország-Izland foci EB mérkőzés, United koncert és David Merlini szabadulóművész.

Helyszín: Oval Space, 29-32 The Oval, London E2 9DT
 
Itt vannak még infók.

David Schwimmer sommelier-t játszik

Június 09. 07:38
David Schwimmer sommelier-t játszik
 
Egy vadiúj, amerikai krimisorozatban David Schwimmer egy tehetséges, ám kissé zavart sommelier-t és étteremtulajdonost játszik. Természetes a szerep kedvéért profikhoz fordult, hiszen kifejezetten szeretné, ha a sorozatot néző igazi sommelier-k valóban hasznos információkhoz juthatnának hozzá szerepe által.
 
„Szerencsére David azért nagyjából ismeri a borokat és tudja mit kedvel, így igazán könnyű volt vele dolgozni” - állítja Josh Nadel MS, aki 6 New yorki étteremnél is dolgozik tanácsadóként. Ettől függetlenül a szakma minden területét körbejárták: szolgáltatás, kóstolás, borok fizikai viselkedése és mechanikája, szintaxis, kiejtés, hogyan kell márkát építeni, és intézni a borospince ügyeit, sőt a megfelelő poharakról is sok szó esett. Josh ma már egyébként több oldalról is segíti a sorozatot készítők munkáját, és szerinte David kifejezetten gyorsan beletanult a szerepébe. 
 
A sorozatról több info itt olvasható!

Boros vidámpark nyílt Bordeaux-ban

Június 08. 19:05
Bordeaux-ban megint beújítottak valamivel, most éppen a Garonne partján egy szupermodern, több mint 13.000 négyzetméteres multikulturális szórakoztatóközponttal. Bő húsz, különféle tematikájú szórakoztató élményben lehet részünk, például borkóstoló, bor művészeti galéria, bor-körhinta, sőt csónakos utazás is: így megismerhetjük a bor útját a világ körül. A beugró nem vészes, 20 euróért már átélhetjük a tökéletes borélményt.
 

A Nándori cukrászdában készült idén az év fagylaltja

Június 08. 17:13
A Vezúv elnevezésű kreáció lett idén az év fagylaltja, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a szegedi Virág Cukrászdában 85 nevezett fagylalt közül választott ki. Idén a kötelező íz a meggy volt.
 
A nyertes csokoládés, kakaós és karamellás, tejes alapú fagylaltra meggyszószt is öntött Hiczkó Henrietta, aki a budapesti Nándori cukrászdából nevezett a versenyre - közölte a testület.
 
A nevezett fagylaltokról tizennégy fős szakmai és nyolc fős közönségzsűri döntött, utóbbiban Ördög Nóra műsorvezető, Liptai Claudia színművész, Tarján Zsófi és Lázár Tibor a Honeybeast együttes tagjai, Botka László Szeged polgármestere, Marko Krivokapic, a Pick Szeged kézilabdacsapat másodedzője, Segal Viktor, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagja és Munz Károly gasztronómus, barista foglalt helyet.
 
A hétfői rendezvényen megtartották a Magyarország tortája verseny középdöntőjét is, ahol a szakmai zsűri tíz tortából választotta ki azt a hármat, amelyek közül az augusztus 20-i ünnepségekhez kapcsolódva hirdetnek majd nyertest. A döntőbe idén a dunaföldvári Tóth Cukrászdából Tóth Norbert Aranyos körtetortája, és a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászdából Szó Gellért cukrász két tortája, az Őrség zöld aranya és a Zuzorka került.
(MTI)

Tényleg csökken a borászatok adminisztrációs terhe?

Június 08. 13:49
Tényleg csökken a borászatok adminisztrációs terhe?
 
Jövőre lényegesen kevesebb adót kell fizetni, mint 2016-ban - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón kedden, miután az Országgyűlés elfogadta a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény módosításokat.
 
A pénzügyminiszter szerint a borászatok 95 százalékát kedvezően érinti 2017-től, hogy minden jövedéki adó jellegű adminisztrációs kötelezettségtől mentesülnek, és a jövőben ez csak a hegybírókat terheli majd.
(MTI)

Miért olyan népszerűek manapság a nyerspezsgők?

Június 08. 10:41
A Törley aktívan, országszerte fejleszti a borkultúrát, és kiemelt figyelmet fordít a gasztronómiára. Révész Edittel és Csomay Andrással, a Törley Pezsgőpincészet menedzsereivel sok mindenről beszélgetett a Vinoport, többek között a nyerspezsgők népszerűségéről is.
 
„A buborékos italok összességében is divatosak, és ezeken belül a pezsgők is egyre inkább a fogyasztók látókörébe kerülnek. Egyre inkább felfedezik ezeket maguknak, a tankpezsgők után már a palackos erjesztésű tételekkel is ismerkednek. Ezen belül a brut nature kategória a legkülönlegesebb. Ez mutatja meg leginkább a szőlő természetes ízeit, zamatait, hiszen ehhez nem adnak cukrot tartalmazó expedíciós likőrt. A François-nál a különböző kategóriákkal ismerkedő fogyasztóknak a nyerspezsgő mellett remek összehasonlítási alap az azonos borvidékről származó, hasonló alapborból készülő President.”
 
A Pezsgő Június Nagykóstolón a François Rosé Nyerspezsgő kerül a középpontba. Ennek oka, hogy a nyerspezsgő kategória népszerűsége mellett a rozéké hasonlóan emelkedik. „A François tavaly debütált tételében ez a két népszerű borkategória egyesül. A François Pinot Noir Rosé Brut Nature különlegessége még, hogy 100%-ban pinot noir szőlőből állítjuk elő, vagyis nem élünk azzal a lehetőséggel, hogy rozé pezsgő fehér- és kékszőlők, illetve borok házasításával is engedélyezett. Pezsgőmesterünk, Koczuba Róbert szerint ugyanis jó rozépezsgő csak rozé alapborból készülhet.”
 
A teljes interjú itt olvasható.

Sörcsatorna épül Belgiumban

Június 07. 19:53
Közösségi finanszírozás segítségével építenek Brugesben egy három kilométer hosszú sörvezetéket, amely a belga város egyik történelmi sörfőzdéjét fogja összekötni a városszéli palackozóüzemmel.
 
Az elképzelést Xavier Vanneste, a De Halve Maan sörfőzde tulajdonosa vetette fel négy éve, mivel el akarta kerülni, hogy az UNSECO világörökség részét képező macskaöves, középkori kisvárosból több száz teherautón kelljen történelmi sörfőzdéje termékét palackozásra szállítania. 
 
A helyi sörkedvelők vevők voltak ötletére azzal a kikötéssel, hogy "hajlandók befektetni, amennyiben kapnak egy csapolópontot a vezetéken" - mondta Vanneste.
 
A vezeték négymillió eurós költségeinek tíz százalékát a helyi sörivók adták össze. A vezetékbe már ősztől óránként négyezer liter sört fognak átpumpálni, hogy az ipari parkban lévő palackozóba jusson.
 
„Ez rengeteg sör, jóval több, mint amit bárki egy életen át képes meginni” - tette hozzá Vanneste, aki a Brugse Zot és a Straffe Hendrik nevű sörökről híres. 
 
Az adományozókat bronz, ezüst és arany fokozatúakra osztották fel. Ha valaki 7500 eurót fektetett be, élete végéig naponta egy üveg Brugse Zot sört "csapolhat" magának. Volt olyan befektető, egy helyi étteremtulajdonos, aki 11 ezer eurót ajánlott fel a projekthez.
 
A sör környezetbarát szállítása lehetővé teszi, hogy a sörfőzde régi, történelmi otthonában maradjon és tovább növekedjen anélkül, hogy környezetileg károsítaná Brugest.
(MTI)