Fröccs

Tényleg csökken a borászatok adminisztrációs terhe?

Június 08. 13:49
Tényleg csökken a borászatok adminisztrációs terhe?
 
Jövőre lényegesen kevesebb adót kell fizetni, mint 2016-ban - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón kedden, miután az Országgyűlés elfogadta a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény módosításokat.
 
A pénzügyminiszter szerint a borászatok 95 százalékát kedvezően érinti 2017-től, hogy minden jövedéki adó jellegű adminisztrációs kötelezettségtől mentesülnek, és a jövőben ez csak a hegybírókat terheli majd.
(MTI)

Miért olyan népszerűek manapság a nyerspezsgők?

Június 08. 10:41
A Törley aktívan, országszerte fejleszti a borkultúrát, és kiemelt figyelmet fordít a gasztronómiára. Révész Edittel és Csomay Andrással, a Törley Pezsgőpincészet menedzsereivel sok mindenről beszélgetett a Vinoport, többek között a nyerspezsgők népszerűségéről is.
 
„A buborékos italok összességében is divatosak, és ezeken belül a pezsgők is egyre inkább a fogyasztók látókörébe kerülnek. Egyre inkább felfedezik ezeket maguknak, a tankpezsgők után már a palackos erjesztésű tételekkel is ismerkednek. Ezen belül a brut nature kategória a legkülönlegesebb. Ez mutatja meg leginkább a szőlő természetes ízeit, zamatait, hiszen ehhez nem adnak cukrot tartalmazó expedíciós likőrt. A François-nál a különböző kategóriákkal ismerkedő fogyasztóknak a nyerspezsgő mellett remek összehasonlítási alap az azonos borvidékről származó, hasonló alapborból készülő President.”
 
A Pezsgő Június Nagykóstolón a François Rosé Nyerspezsgő kerül a középpontba. Ennek oka, hogy a nyerspezsgő kategória népszerűsége mellett a rozéké hasonlóan emelkedik. „A François tavaly debütált tételében ez a két népszerű borkategória egyesül. A François Pinot Noir Rosé Brut Nature különlegessége még, hogy 100%-ban pinot noir szőlőből állítjuk elő, vagyis nem élünk azzal a lehetőséggel, hogy rozé pezsgő fehér- és kékszőlők, illetve borok házasításával is engedélyezett. Pezsgőmesterünk, Koczuba Róbert szerint ugyanis jó rozépezsgő csak rozé alapborból készülhet.”
 
A teljes interjú itt olvasható.

Sörcsatorna épül Belgiumban

Június 07. 19:53
Közösségi finanszírozás segítségével építenek Brugesben egy három kilométer hosszú sörvezetéket, amely a belga város egyik történelmi sörfőzdéjét fogja összekötni a városszéli palackozóüzemmel.
 
Az elképzelést Xavier Vanneste, a De Halve Maan sörfőzde tulajdonosa vetette fel négy éve, mivel el akarta kerülni, hogy az UNSECO világörökség részét képező macskaöves, középkori kisvárosból több száz teherautón kelljen történelmi sörfőzdéje termékét palackozásra szállítania. 
 
A helyi sörkedvelők vevők voltak ötletére azzal a kikötéssel, hogy "hajlandók befektetni, amennyiben kapnak egy csapolópontot a vezetéken" - mondta Vanneste.
 
A vezeték négymillió eurós költségeinek tíz százalékát a helyi sörivók adták össze. A vezetékbe már ősztől óránként négyezer liter sört fognak átpumpálni, hogy az ipari parkban lévő palackozóba jusson.
 
„Ez rengeteg sör, jóval több, mint amit bárki egy életen át képes meginni” - tette hozzá Vanneste, aki a Brugse Zot és a Straffe Hendrik nevű sörökről híres. 
 
Az adományozókat bronz, ezüst és arany fokozatúakra osztották fel. Ha valaki 7500 eurót fektetett be, élete végéig naponta egy üveg Brugse Zot sört "csapolhat" magának. Volt olyan befektető, egy helyi étteremtulajdonos, aki 11 ezer eurót ajánlott fel a projekthez.
 
A sör környezetbarát szállítása lehetővé teszi, hogy a sörfőzde régi, történelmi otthonában maradjon és tovább növekedjen anélkül, hogy környezetileg károsítaná Brugest.
(MTI)

Ezzel érdemes búcsúztatni a spárgaszezont

Június 07. 17:42
Ezzel érdemes búcsúztatni a spárgaszezont
 
Sajnos a spárgaszezon nagyon rövid. Ezt minden évben megállapítjuk valamikor májusban, de idén a hűvösebb tavaszi időjárás miatt talán még van néhány piaci árusnál jó minőségű spárga, a Rockandchili blog pedig mutat egy rém vagány receptet arra az esetre, hogyha hozzájutnál egy friss csokorhoz.
 
Kell hozzá: 
 
 • 4 szál spárga
 • sült csirkemell-darab
 • vegyes zöld saláta
 • 1 evőkanál kapribogyó
 • 2 evőkanál majonéz
 • olívaolaj
 • vaj
 • bors
 • friss kakukkfű
 
Elkészíteni pedig nem nagy dolog: „A kapribogyókat összekaszabolom, a nagy salátás tálba teszem, és öntök hozzájuk a saját levükből, ez elég sós hátteret ad az öntethez. Erre a halomra kanalazom a majonézt, tépkedem rá a kakukkfű-leveleket, majd a kézi habverőt használva összekeverem a masszát. Utána meg folyamatos kevergetés mellett, vékony sugárban hozzáadok annyi olívaolajat, hogy egy kellemesen folyós öntetet kapjak. (...) Vajat melegítettem a serpenyőben, majd alaposan megforgattam benne a pár szál spárgát (...). Amikor egy kicsit már átmelegedtek, melléjük tépkedtem pár csirkemell darabot, hogy azokat is átforrósítsam. A salátástálba beleborítottam a zöldeket, alaposan összeforgattam az öntettel, majd kiraktam a tányérra egy szép nagy kupacot. Ezt díszítettem a tépkedett csirkemell darabokkal és a sült spárgasípokkal.”
 
Azért ez jól hangzik, nem?

Idén is lesz ChardonnÉJ!

Június 07. 14:57
Idén is lesz ChardonnÉJ!
 
Az Öreghegy sétálóutcáján idén már második alkalommal rendezik meg a ChardonnÉJt. A Szent Iván éjszakához legközelebb eső szombaton idén a Bortársaság, az Esterházy Weingut (Austria), a Gróf Buttler, a Jásdi Pince, a Kovács Nimród Winery, a Liliac (Románia), a Malatinszky Kúria, Miklós Csabi Pincéje, a Nyakas Pince, N.A.G., a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, a Sauska Tokaj, a Thummerer Pince, és a Villa Tolnay Borház is jelen lesznek, különleges chardonnay tételeikkel.
 
Lesz emellett Etyek M lakásétterem, esti grillezés a Chef Parade County-val, házi sajtkósoltó és táncos mulatság is a nyár legrövidebb és legmágikusabb éjszakáján.

A Furminator felkarolja Tarcalt

Június 07. 14:09
Mád, Tállya és Erdőbénye után végre Tarcalon is elindult valami: a napokban megalakult ugyanis a Tarcal Kulturális Egyesület. A cél nemcsak a Tarcali Bor kritériumainak kidolgozása, de Tarcal turisztikai fellendítése is.
 
A Situban tartott sajtótájékoztatón megtudunk néhány érdekességet is Tarcallal kapcsolatban:
 1. Itt vannak Tokaj-hegyalja legdélebbi parcellái, innen (is) ered a borok egyedi karaktere
 2. Tokaj-hegyalja legrégebbi szőlőhegye, a Szentkereszt-dűlő szintén Tarcalon van
 3. Az Üveghegyen is túl kifejezés az obszidián-lelőhelyekre utal, ugyanis réges-régen ez a vulkanikus üveg értékes anyagnak számított - mondta Palásthy Katalin, a Tarcal Kulturális Egyesület elnöke.
Majoros László (a fajtát népszerűsítő FurmintUSA projekt keretében), aki amerikai borszakíróktól határozott fellépése okán kiérdemelte a „Furminator” becenevet, a többi termelővel és szolgáltatóval társulva, úgy kívánja szűkebb pátriájára felhívni a figyelmet, mint korábban soha.
 
A Furminator felkarolja Tarcalt
Az összefogáshoz 9 tarcali pincészet és 2 vendéglátóhely csatlakozott:
 • Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok
 • Dorogi Testvérek Pincészete
 • Kern Pincészet
 • Majoros Birtok és Borbár
 • Matyisák-Vízkeleti Pincészet
 • Myrtus Pince
 • Tokaj Kikelet
 • Tokajicum Borház
 • Volt Császári Birtokközpont és Pince
 • Andrássy Rezidencia
 • Katica Vendégház

Jövő hétvégén lesz a 8. Kékfranksosok éjszakája

Június 07. 10:46
Tizenhárom helyszínen lesznek programok a Soproni Ünnepi Heteken, a június 17-én kezdődő fesztiválon többek között a kékfrankosok is főszerepet kapnak.
 
Kóczán Péter, a programokat szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. kulturális igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Soproni Ünnepi Hetek része ma már több fesztivál is, mint például a Soproni Tündérfesztivál, a Kékfranksosok éjszakája - Sorpon FolkFest. 
 
A 8. Kékfranksosok éjszakája - Sorpon FolkFest helyszínein, a Fő téren és a Várkerületen, néptánc bemutatókat, népzenei és világzenei produkciókat láthat a közönség. A június 17-19-ig tartó rendezvényen fellép például a Makám, az InFusion Trio, a Váczi Eszter Quartet és az Apnoé zenekar.
 
A soproni Fő téren július 8-án a Boban & Marko Marković Orkestar, július 9-én pedig a Budapest Jazz Orchestra ad koncertet este 8 órától. 
Július 10-ig tartanak az idei, 59. Soproni Ünnepi Hetek eseményei. Nyári szabadtéri rendezvények ugyan már az 1930-as évektől voltak Sopronban, de Soproni Ünnepi Hetek névvel 1958 óta szerveznek kulturális fesztivált.
(MTI)

A Piknik Borkollégium Etyeken járt

Június 07. 07:08
Bár a hét közepén nem úgy tűnt, de – egy-két záportól eltekintve - az időjárás is kedvezett: az Etyeki Piknik szuper volt volt mindig. Nagyszerű borászoknál lehetett kóstolni, a Piknik Borkollégiumnál pedig meg lehetett tanulni azt is, hogy hogyan. 
 
Folk zene, borász foci, főzőverseny, gyerekprogramok és ingyenes borkurzusok tarkították az idei nyári Etyeki Piknik programjait. A borkurzusokon az érdeklődők négy alapvető borstílussal és az egyensúlycentrikus kóstolás alapjaival ismerkedhettek meg. Ebédidőben már válogathattunk a mangalica tarja, a konfitált kacsamell, az ínyenc sonkák széles választékából, sőt házi rétest és borszőlő fagyit i kóstolhattunk.
 
A képre kattintva galéria nyílik! 
 
Folk zene, borász foci, főzőverseny, gyerekprogramok és idén először ingyenes borkurzusok az Etyeki Pikniken