Fröccs

Együnk egy jót az Étterem Héten!

Február 23. 13:32
Március 13. és 19. között az Országos Étterem Héten ismét kedvezményes áron kóstolhattok háromfogásos menüsorokat, a magyar éttermek különleges fogásait. Magyarország 120 közép- és felsőkategóriás étterme kínálja a menüsorát.
 
A vendégeknek a normál, 3300 forintos áron elérhető menüsorokon túl ezúttal is lehetőségük lesz arra, hogy néhány exkluzív, Michelin-ajánlással rendelkező étterem prémium menüsorait is megkóstolják 4900 forintért. A részt vevő éttermek mindegyike saját konyhájának legjavát kívánja bemutatni, ínyenc és változatos ételeket felszolgálva a vendégeknek.
 
A programban részt vevő éttermekben limitáltak a helyek, foglalni már lehet, de kizárólag online, a www.etteremhet.hu oldalon. A foglalásról a vendégek e-mailben kapnak értesítést. A kínálat széles körű: a magyaros ízektől a francia konyháig terjed a paletta, de idén sem maradhatnak ki az olasz és a japán konyha különlegességei, valamint a mexikói konyha fortélyai sem. 

Hegyközség: pontosabb árprognózis és mintaszerződés

Február 23. 10:47
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tervezetet dolgoz ki a szőlőértékesítés szabályozására. A szőlő- és borágazati stratégiával összhangban álló, az idei szüretre már érvényes új szabályok tervezetét a szervezet tanácsülésén vitatták meg.
 
A szőlész-borász szakmaközi szervezet a 2017-es szüret zökkenőmentes lebonyolítása érdekében augusztusra új típusú árprognózis közzétételét tervezi. Az új számítási módszertan bortípusonként határozná meg az irányadó felvásárlási árakat, külön kezelve az eredetvédelmi kategóriákat is. A számítások a várható termésre és az aktuális készletekre vonatkozó adatok mellett az elmúlt évi felvásárlási árakat és a termelési költségeket is figyelembe vennék.

Az elképzelések szerint a készletek pontos meghatározása érdekében a 100 hl-nél több bort előállító termelőknek június 15-éig kell elkészíteniük a május végi állapotra vonatkozó készletfelmérésüket. Az adatokat a hegybíróknak kell majd megküldeniük. A meghatározó helyi fajták tavalyi felvásárlási árait szintén a hegybírók gyűjtenék be – mondta el Légli Ottó, a HNT elnöke.
 
Az intézkedés növeli a kiszámíthatóságot, és mindkét félnek lehetőséget ad a tervezésre: a szőlőtermelők legkésőbb a szüret kezdetéig biztosak lehetnek abban, hogy kinek, milyen áron és milyen szállítási feltételek mellett tudják értékesíteni a termését, a borászatok pedig az eddiginél jobban tudják tervezni és az igényeikhez tudják szabni felvásárlásaikat. Jelenleg zajlik az intézkedéscsomag részleteinek kidolgozása, amelyről várhatóan március végén dönt a szakmaközi szervezet. Ezt követően a Földművelésügyi Minisztérium minden termelőre kiterjesztheti a döntést.

A Royal Tokaji tarolt a Berliner Wine Trophy-n

Február 22. 14:23
Idén 31 bor indult Németország legkomolyabb borversenyén, a Berliner Wine Trophy-n. A nagyszabású versenyen a zsűri egy Nagy Arany medállal, négy arany és négy ezüst minősítéssel díjazta a magyar tételeket.
 
Ezek közül kettő is a Royal Tokaji szortimentjéből került ki; egyik a Gold Label 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013, mely kategória győztesként Nagy Arany medált szerzett, a másik pedig a Blue Label 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2012 tétele, ami arany minősítést kapott. Emellett további három magyar tétel kapott arany, négy pedig ezüst minősítést. 
 
Gratulálunk!

A kávéfogyasztók élettartama magasabb az absztinensekénél

Február 21. 10:13
A Stanford Egyetem kutatói valószínűleg rájöttek, hogy a kávéfogyasztók élettartama miért magasabb az absztinensekénél.
 
Egy 10 évig tartó, embereken végzett kutatás kapcsolatot vél felfedezni a szisztematikus gyulladás és a szívbetegségek között. A sejtanyagcsere bizonyos, a véráramba kibocsátott melléktermékei gyulladást okoznak. A szakemberek azt állítják, hogy szintén a vérkeringésbe jutva a koffein metabolitjai valahogyan le tudják fegyverezni ezeket a vegyületeket.
 
Akárhogy is van, ezek pompás hírek a kávéfogyasztók számára. Természetesen, mint minden más, túl nagy dózisban a koffein is problémákat (legtöbbször nyugtalanságot és álmatlan éjszakákat) okozhat. A szakértők napi 1-3 csészében határozzák meg az optimális dózist.
 
Fooducate

Magyarország sommelier bajnoka: Tüü Péter

Február 20. 12:39
Tüü Péter, az Arany Kaviár étterem munkatársa nyerte el a Magyarország Sommelier Bajnoka 2017 címet a vasárnap Budapesten megrendezett Magyar Sommelier Bajnokságon. A második helyen Angerman László, a Tanti étterem munkatársa, míg harmadikként Sutus Attila, a Baraka étterem munkatársa végzett.
 
A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével, a KávéBár Bazár keretein belül megrendezett döntő szakmai zsűrijének elnöke Fabók Mihály háromszoros magyar sommelier bajnok, tiszteletbeli elnöke Gál Péter helyettes államtitkár volt.
 
A döntő előtt adták át a 2014-ben alapított Par Excellence a magyar borkultúráért idei díjait
  • Cseh Gábornak szakíró
  • Bíró Lajosnak, a Bock Bisztró séfjének vendéglátás
  • Kovács Nimródnak, az egri Kovács Nimród Winery tulajdonosának termelő
  • Mészáros Gabriellának oktató
  • Tálos Attilának, a Bortársaság tulajdonosának pedig kereskedő kategóriában.
 
A döntőben a pezsgő felszolgálásától a hibás borlap javításán, az italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről a versenyzők, majd borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés-feladat zárta, melynek során magnum palackos pezsgőt kellett 15 pohárba egyenlő részben kitölteniük. A versennyel kapcsolatos további információkwww.sommelierhungary.hu honlapon érhetők el.

Kevesebb szőlő lesz idén

Február 20. 11:57
Kevesebb szőlő lesz idén a tartós fagy miatt - mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szombat este az M1 csatornán. A főtitkár elmondta, csak rügyfakadáskor derülhet ki, pontosan mennyi szőlő élte túl a januári tartós hideget, de az biztos, hogy az idei szőlő mennyisége elmarad a tavalyitól.
 
Hozzátette, hogy azok a szőlőfajták, amelyeket a Kárpát-medencében nevelnek, általában mínusz 15-20 fokig ellenállóak, ugyanakkor a tavaly nyári károk miatt a téli állapotuk nem volt megfelelő, nehezebben bírták a hideget. A szakmai szervezet úgy látja, az így károsodott gazdáknak akár két-három évnyi kieséssel kell számolniuk.

Miért fúrtak kutatók a Balaton jegén?

Február 20. 06:38
Kutatók szerint a tavi üledékminták is segíthetnek a klímaváltozás megértésében Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton, kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.
 
A kutatók három napig dolgoztak a Balaton jegén, Balatonudvari és Balatonszárszó közt. A mintavételezéshez szükséges felszerelést szánokon juttatták el a parttól 2–4 km távolságban lévő fúráspontokhoz, melyek kijelölése során arra törekedtek, hogy illeszkedjenek a tavon végzett korábbi történeti kutatásokhoz.
 
A Balaton északi partjainál akár 17 ezer éves üledékek is találhatók, a déli partok közelében a tó üledéke fiatalabb. A kiemelt, átlagosan 4-4,5 m-es üledékoszlopokat számos vizsgálatnak vetik alá az elkövetkező hónapokban. Az üledék pollen- és árvaszúnyog-maradványainak elemzése több klímaparaméter mennyiségi becslését teszi majd lehetővé. Emellett az egyik legfontosabb feladat az üledékek kormeghatározása radiometrikus módszerekkel. A kutatók célja a területen a Balaton kialakulásától napjainkig végbement klimatikus és fontosabb ökológiai változások (vízszint, tápanyag-ellátottság, növényzet) minél pontosabb leírása, különös tekintettel az utolsó 2000 évre.

Bonsai sört az asztalra!

Február 17. 17:06
A Sao Paolo mellett található Heroica sörfőzde tulajdonosai először csak játékból, maguknak készítettek szokatlan ízkombinációval söröket. De nem álltak meg a borsos, a citromos, és a kokalevéllel ízesített sörnél – pedig ezek is meglepő variációk, különösen az utolsó. A bonsai ötlete csak akkor jutott eszükbe, amikor megkóstoltak egy cachacát (Brazília nemzeti koktélját), amelyet korumatsu (japán feketefenyő) ágakkal ízesítettek. Skandináviában például ősidők óta léteztek a komló helyett fenyővel készített sörök, gondolták, kipróbálják ők is. Annyira jól sikerült a bonsai-sör, hogy megszületett a Korumatsu Kamikaze ipa.
 
Hogy miért éppen bonsai?
 
Mert Brazília leghíresebb bonsai mestere, Renato Bocabello történetesen az egyikük rokona, ő segítette a munkájukat. Bocabello évente kétszer metszi a több mint 400 fácskából álló gyűjteményét – a levágott ágakat pedig a sörkészítőknek adja. Gesztusa azért is különleges, mert a bonsaiok között akadnak több mint 100 éves, és 20 000 dollárt érő fák is  – ami átszámítva majdnem hatmillió forint. A bonsai mester Japánban egyébként igen nagyra tartott foglalkozás. Ha egy családban megszületik egy fiúgyermek, általában japán feketefenyőt ültetnek a tiszteletére. A vagány brazil sörkészítők azóta sem állnak le a kísérletezéssel: újabban egy gin tonic ízre emlékeztető sört készítettek – kígyóuborkából és borókabogyóból.
diningguide.hu

Mit talált fel Illy Ferenc?

Február 15. 15:02
Illy Ferenc használta először a légmentes csomagolást, hogy a kávé megőrizhesse az aromáját, és ő alkotta meg a világ első automata eszpresszógépét.
 
Aki ismeri a frissen pörkölt kávé illatát, az tudja, hogy semmihez sem fogható. Idővel azonban elillan, elvész a kávé legnagyobb vonzereje.
 
Talán ez mozgatta meg Illy Ferenc képzeletét. A történet az Észak-Olaszországi Triesztben kezdődött. A virágzó kereskedővárosba az első világháború idején, katonaként jutott el a temesvári születésű Illy Ferenc. Triesztben leginkább kávéval, déligyümölccsel, borral, olajjal, építőanyaggal kereskedtek. Illy is egy kávéval, kakaóval kereskedő cégnél dolgozott, ahol ráadásul még a kávé pörkölésével is foglalkoztak.
 
Illy Ferenc 1892. október 7-én született Temesváron. Még az első világháború kezdete előtt, 1913-ban sorozták be a császári és királyi temesvári 61. gyalogezred kötelékébe. Végigharcolta a Nagy Háborút, kiváló tiszthelyettes vált belőle, őrmesterként élte meg a békét.
Bár háborús tetteiről nem maradt fenn sok dokumentum, annyit tudni lehet, hogy parancsnokai számos alkalommal terjesztették fel különféle kitüntetésekre.
Forrás: Honvédelem.hu
 
Illy Ferenc azért maradt Triesztben, mert szerelmes lett egy helyi lányba. Feleségül vette, és a városban maradt. Andrea Illy, az unokájuk azt írta, a nagyapjának életében három nagy szerelme volt:
  • Trieszt városa
  • a kávé
  • és a szépséges Doris.
 
Az Illyt ma Ferenc, vagy ahogyan az olaszok ismerik, Francesco unokája, Andrea Illy vezeti.
 
szeretlekmagyarorszag.hu