Fröccs

Ezeket a legjobb borok a karácsonyi asztalra!

December 12. 13:51
Olyan borokat válogattunk, amelyek megfizethetőek, érdekesek, de mindenekelőtt szépek, ajándékként vagy az ünnepi vacsora kísérőjeként egyaránt örömet szereznek - írja a Művelt Alkoholista, amely tényleg kiváló borokat javasol au ünnepekre nézzük, melyeket!
 
  • Vida Hidaspetre Kékfrankos 2013
  • Dúzsi Ó Vörös Birtokbor 2011
  • Gál Tibor Egri Bikavér Superior 2011
  • Palacios Pétalos 2012
  • Gere-Weninger Cabernet Franc Selection 2009
  • Heimann Barbár 2011
  • Petrányi Kódex Olaszrizling 2013
  • Wassmann Olaszrizling 2013
  • Leitz 1-2-Dry 2014
  • Leth Grüner Veltliner Klassik 2014
  • St. Andrea Örökké 2013
  • Szepsy Furmint 2013
  • Chateau Dereszla Tokaji pezsgő 2011 (száraz)
  • Kreinbacher Brut Classic
 
Ők persze írtak is róluk.

Leányka? Király!

December 12. 09:34
„Intenzív citromsárga szín. A testességét mutatják a templomablakocskák. Közepesen intenzív illat, benne virágok, csonthéjas gyümölcsök. Némi muskotályos szőlő. Száraz, magas sav, középmagas gyümölcs. Alma, citrusok, némi mangó. Feszes szerkezet, frissítő CO2, nagyfokú ásványosság. Szép telt test, kissé emelkedett alkoholérzet (holott csak 11-es). Közepesen hosszabb, citrusos hossz.”
 
Így jellemzi Miklóscsabi Marilyn Mórról fantázianevű, 2014.es királyleánykáját a Nobilis borblog.

Tibetben is lehet majd fűszeres csirkeszárnyat enni

December 12. 07:32
Tibetben is lehet majd fűszeres csirkeszárnyat enni
 
Alig hogy a gyorséttermi láncairól híres amerikai Yum! Brands bejelentette, hogy jövő év elején megnyitja első KFC-éttermét Tibetben, Lhásza belvárosában, tibeti jogvédők máris aggodalmuknak adtak hangot, mondván: lesz-e hasznuk ebből a tibetieknek?
 
Az amerikai nagyvállalat már több mint tíz éve felvetette e gondolatot, de akkor az éles kritikák hatására elállt a megvalósításától. Akkor a dalai láma levélben fejezte ki ellenzését, mondván, hogy a felhasznált csirkék tartásának körülményei és kegyetlen leölésük sérti a tibeti kultúrát.
 
A jelek szerint a Yum! most elérkezettnek tartotta az időt és bejelentésében úgy fogalmazott, szolgáltatásukkal a helyi fogyasztókat és a turistákat kívánják szolgálni. Arra is kitértek, hogy az üzlet külső képében nagy hangsúly fektetnek a tibeti hagyományos építészet elemeinek megjelenítésére. Érvelésük szerint beruházásukkal munkahelyet teremtenek, elősegítik a regionális ellátási lánc fejlődését.
 
A londoni székhelyű Szabad Tibet mozgalom egyik aktivistája, Alistair Currie a hírre reagálva megjegyezte, elvben nincs azzal semmi baj, ha egy nyugati vállalat üzletet nyit Tibetben, de - szerinte - eddig kevés vállalat bizonyította, hogy érdeke lenne hasznot hozni Tibetnek és a tibetieknek. Currie úgy vélte, fontos, hogy a megnyíló étteremben tibetieket alkalmazzanak, ehhez megfelelő képzést kapjanak és az eladók használják a tibeti nyelvet. A felelősség a Yum!-é, hogy bizonyítsa, hangoztatott elkötelezettsége nem csak jelképes és felszínes - jelentette ki.
 
Az új KFC-étterem 540 négyzetméteren terül el és egy bevásárlóközpontban kapott helyet. A cég terve egy külvárosi 4,7 hektáros területen egy hűtőház megépítése is a további terjeszkedéshez szolgáló háttér bázisaként. A kínai Hszinhua hírügynökség ezzel kapcsolatos hírében idézi az új üzlet kínai menedzserét, aki szerint "a tibeti fogyasztóktól nem idegen sem a rántott csirke, sem a hamburger".
(MTI)

Neked is ekkora forma volt a tanárod?

December 11. 20:19
Velünk sajnos nem fordult elő, hogy dolgozatjavítás közben 2013-as szürkebarátot kóstolgatott volna bármelyik tanárunk...
 
Neked is ekkora forma volt a tanárod?
 
Mondjuk 2013-ban sajnos már bőven nem jártunk suliba... :(
(Via)

Michelin-csillagos séftől lehetett tanulni a BGF-en

December 11. 17:26
Laurent Lemal Michelin-csillagos séf, a 2015-ös francia Bocuse d’Or győztese tartott mesterkurzust a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar kiemelkedő szakmai-tanulmányi munkát folytató vendéglátás és szálloda szakirányos hallgatóinak.
 
A séf kacsamáj pastramit készített fűszeres páclével, almával, körtével, kanadai sütőtökkel és jégcsapretekkel - természetesen a hallgatók közreműködésével.
 
Laurent Lemalt a Bocuse d’Or 50 jelöltje közül válogatta ki a francia bizottság, hogy képviselje Franciaországot a 2016-os budapesti Bocuse d’Or Európai Válogató Versenyen, amelyen szakmai partnerként a BGF is részt vesz. A séf először járt Magyarországon, házigazda séfje dr. Sándor Dénes, a BGF KVIK Vendéglátás Intézet tankonyhájának vezetője volt - írja a Turizmus Online.

A Nagy Egyetemi Borteszt a híradóban

December 11. 15:49
A Budapesti Corvinus Egyetmen vette kezdetét a Nagy Egyetemi Borteszt 2015-2016. évi turnéja. Közel 200 hallgató vett részt december 10-én, az esemény első állomásán. A Hiradó.hu is beszámolt a bortesztről. A videóban 15 perctől kezdődik a közvetítés, amely ide kattintva érhető el.
 
 

Már Magyarországon is kapható a világ első vegán pezsgője

December 11. 14:49

Az 1859-ben alapított Duval-Leroy Pezsgőház mérföldkőhöz ért azzal, hogy 20 évvel ezelőtti elhatározásának, valamint sok éves, gondos és természetkímélő munkájának köszönhetően magánénak tudhatja a számos elismerés és díj mellett a vegan címet.

 

A „harmóniában a természettel” elvet megtartva a szőlőt tökéletes érésben szüretelik, természetes derítési eljárást alkalmaznak, az érlelési idő meghosszabbítására fókuszálnak a tartályban vagy hordóban, így az alapborok megtartják ízvilágukat, pezsgőt adva gazdaggá és koncentrálttá válnak.

 

A Veritas Borkereskedésben decemberben az összes Duval-Leroy termék 10 százalék kedvezménnyel kapható!

 

Tovább élénkül a hazai turizmus

December 11. 12:04
A Központi Statisztikai Hivatal december 11-én megjelenő közleményében a hazai turizmus növekedéséről számolnak be. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2 százalékkal nőtt, a külföldi vendégeké 3,4 százalékkal csökkent októberben az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 1,2 százalékkal emelkedett.
 
Az év első tíz hónapjában a szálláshelyek 6,0 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Októberben az egy évvel korábbinál 1,8 százalékkal több külföldi vendég 980 ezer vendégéjszakát töltött magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken.
 
Az októberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül Ausztriából és az Egyesült Királyságból mérsékelten, 0,9, illetve 3,9 százalékkal, az Egyesült Államokból dinamikusan, 14 százalékkal nőtt a kereslet. Erőteljesen lefékeződött viszont a brit forgalom -  az augusztusi és szeptemberi 21, illetve 12 százalékról - 3,9 százalékra. A Csehországból érkező vendégek 1,8, a Németországból érkezők 14 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe, az októberi adatok alapján a 6. helyen álló Oroszországból érkezők forgalma 36 százalékkal csökkent - közölte a KSH.
 
Októberben a tavalyinál 8,3 százalékkal több belföldi vendég összesen 1 millió 8 ezer éjszakát töltött el a szálláshelyeken.
A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 8,0 százalékkal, 33,1 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 10 százalékkal 19 milliárd forintra, a vendéglátásé 6,0 százalékkal 7 milliárd forintra és az egyéb bevételek 3,7 százalékkal 7 milliárd forintra emelkedtek.
A szállodák szobakihasználtsága 0,3 százalékponttal, 56,2 százalékra emelkedett.
 
Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,8 százalékkal többet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1852 egység fogadott el pihenőkártyát, 1 milliárd 279 millió forint értékben.
 
Január-októberben a szálláshelyek 6,0 százalékkal több, 22 millió 735 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,6 százalékkal több, 11 millió 419 ezer, a belföldi vendégek 6,3 százalékkal több, 11 millió 316 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron 11 százalékkal több, 316 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január-októberben. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,7 százalékponttal, 55,4 százalékra emelkedett.
 
A SZÉP-kártya felhasználási értéke 4,9 százalékkal nőtt, 15 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.
(Forrás:MTI)

Kisokos az aszúiváshoz

December 11. 10:14
Havi rendszerességgel mutatkoznak be borászok a Wineglass Sajtóklubjában, amelynek decemberi kóstolójára a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borásza, Ujvári Vivien és szőlésze, Bereczki Máté egy aszúivási kisokossal is készült. A Válasz.hu oldalon Lukácsy György így számolt be az eseményről:
 
  • A pincehideg nem a szekrény tetején van. Senki ne csodálkozzon, ha a szekrény tetején tárolt aszúja néhány éves talponállás után elveszti a csáberejét! A szobahőmérséklet egyetlen bornak sem tesz jót. 
  • Jó évjárat fél siker! A 2006-os és az 1999-es évjárat különösen kedvező volt az aszúborok számára, ha ilyet lát az üzletekben, csapjon le rá!
  • Olcsó aszúnak híg a leve. Vagy éppen borköves, vagy sűrítményes. Az aszúkészítés sosem volt olcsó eljárás, még ha sokáig lehetett is kapni ilyen címkével italokat „elérhető áron”.
  • A kísérletezések során kiderült, hogy a tokaji aszúhoz nemcsak a klasszikus ételek – libamáj, gesztenyés húsok, aszalt gyümölcsös desszertek – illeszthetők, hanem kínai és maláj ételek is. 
  • Az aszúhoz illő legjobb párosítás továbbra is az, ha önmagában fogyasztjuk.