Fröccs

Kemencében sült libamájjal vár a Koch Borászat

Október 29. 15:52
Hagyományteremtő szándékkal idén első alkalommal rendez Márton napi újborkóstolót és borvacsorát a Koch Borászat, borotai birtokán.
 
Az est folyamán 3 fogásos ínyenc borvacsora lesz, melyet a pincészet 2016-os újborai kísérnek. A korlátlan újborfogyasztás mellé libatepertős pogácsát, házias libaaprólék levest, kemencében sült libamájjal és libacombbal, valamint házi rétessel várják a vendégeket.

A finom falatok és borok mellé szállás is foglalható a borászat hangulatos panziójában, másnapi reggelivel.
 

20 tonna idegen cukrot tartalmazó mézet foglaltak le

Október 29. 12:51
Több hónapos előzetes adatgyűjtés után tartott vizsgálatot egy nagykereskedésben, majd annak nyomán egy mézkiszerelő üzemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Csaknem 20 tonna idegen cukrot tartalmazó mézet foglaltak le.
 
A szakemberek a nagykereskedő cég által forgalmazott 4 kg-os vegyes virágmézek különböző kiszerelésű tételeiből vettek hatósági mintát. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a  termékek több mint 30%-ban olyan cukrot tartalmaznak, ami a méhek által gyűjtött mézben csak kismértékben található meg.
 
Az ellenőrzést a hatóság a forgalmazó cégnek beszállító mézkiszerelő üzemben folytatta. Itt a megvizsgált tételek között szintén találtak a szakemberek hasonló okból kifogásolt készterméket.
 
Az érintett tételeket – összesen csaknem 20 tonna mézet – a forgalmazó a hatóság felszólítására visszagyűjtötte. Az idegen cukrot tartalmazó termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek, mivel azokat elsősorban élelmiszer-előállító üzemeknek értékesítették.

Harapj a magyar almába!

Október 28. 12:50
Almafogyasztást népszerűsítő promóciós programot indít egy rakás áruházlánc és szakmaközi szervezet. A kampány célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a kiváló minőségű hazai almára, és megismertesse a vásárlókkal a gazdag fajtaválasztékot. Az áruházláncok üzleteiben október 27-től december 10-ig, hét héten át lehet kóstolni, megismerni a minőségi, finom hazai almákat.
 
A kampányban hét áruházlánc – az ALDI, az Auchan, a CBA, a Lidl, a METRO, a SPAR és a TESCO – vesz részt.
 
Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a beharangozó sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az alma beltartalmi értékei alapján a legharmonikusabb és legkiegyensúlyozottabb összetételű gyümölcsünk. Ennek ellenére, míg a hazai almafogyasztás korábban évente mintegy 30 kg/fő volt, ma már ennek csak a fele. Táplálkozási, egészségügyi szempontból napi 1-3 alma fogyasztása ajánlatos.
 
Hazánkban az almaültetvények területe 32 800 hektár, ezzel Európában a hatodik legnagyobb almatermelő ország vagyunk. Az almaültetvények területe az összes gyümölcstermesztő terület több mint harmadát teszi ki. A termésmennyiségét tekintve is a legfontosabb gyümölcsünk.
 

A borász, aki két borvidéken is brillírozik

Október 28. 07:56
Koch Csaba a Hajós-Bajai borvidéken már gyerekkora óta aktív részese a borkészítésnek, ám az elmúlt években a Villányi borvidéken készült boraival is kezd kitűnni. Idén például az ő Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2012 tétele lett a borvidék legjobb cabernet sauvignonja, miközben egyre több és több helyről zsebeli be az érmeket, okleveleket és egyéb díjakat. Íme néhány példa a nyertes szortimentből, a teljesség igénye nélkül.
 
VinArt Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2011
 • Decanter World Wine Awards 2015
 • XXI. Szegedi Borfesztivál Borverseny 2015 aranyérem
 • XIV. Országos Syngenta Borverseny aranyérem
 
VinArt Csanád Cuvée 2011
 • 47. Villányi Borverseny aranyérem
 • XI. Bayer Borverseny oklevél
 • XIII. Syngenta Borverseny aranyérem
 
Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2012
 • 2016 Nemzeti Borkiválóság
 • 2016 Vinagora aranyérem
 • 48. Villányi Borverseny nagyaranyérem (+ a villányi borvidék legjobb cabernet sauvignon különdíja)
 

Megnéztük #kochcsaba villányi pincéjét is. #keruloutak #villany #villanyiborvidek

Boraszportal.hu (@boraszportal_bormagazin) által közzétett fénykép,

 
XXXVII. Országos Borverseny - Magyar Bormustra (2015) csúcsborai
 • Hajós-Bajai Prémium Irsai Olivér 2015
 • Hajós-Bajai Prémium Cserszegi Fűszeres 2015
 • Hajós-Bajai Prémium Jégbor
 
XXI. Országos Cserszegi Fűszeres és V. Országos irsai Olivér Bor- és Párlatverseny (2016) aranyérmesei
 • Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres 2015
 • Hajós-Bajai Irsai Olivér 2015
 • Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres Prémium 2015

A Szingapúri csapat nyerte az erfurti szakácsolimpiát

Október 27. 13:42
A szingapúri csapat győzött a világ egyik legjelentősebb főzőversenyén, a szerdán véget ért erfurti Szakácsolimpián (Olympiade der Köche), amelyen több mint 2000 szakács és cukrász vett részt a világ 59 országából.
 
A rekordrészvétellel tartott versenyen a finn válogatott lett az ezüstérmes, a harmadik helyen pedig a svájci főzőteam végzett. A házigazda németeknek csak a 7. hely jutott, noha nagyon bíztak a győzelemben vagy legalább dobogós helyben. 
 
A házigazdák háromfogásos őszies menüvel álltak elő, szénahamuban párolt óriás laposhallal és báránysülttel. 
 
Az erfurti Szakácsolimpiát négyévente rendezik meg a Nemzetközi Konyhaművészeti Kiállítás (IKA) társrendezvényeként. A 2012-es versenyen a svéd séfek voltak a legjobbak, a norvégok a második, a németek a harmadik helyen végeztek.
 
Idén a csapatversenyekben 30 nemzeti válogatott és 19 nemzeti ifjúsági válogatott indult. 
 
Magyarországot a Magyar Honvédség Katonai Szakács válogatottja képviselte a nemzetközileg meghatározó gasztronómiai világversenyen.
(MTI)

Vida Péter bizakodó

Október 27. 11:44
A furcsa, időnként szeszélyes és küzdelmes év után kitűnő paramétereket mutató borok születtek. Az új borok most fantasztikus szín intenzitást, elképesztő illatokat, és nagyon magas beltartalmat mutatnak - értékelte a 2016-os évjáratot Vida Péter a Mandinernek.
 
A szekszárdi borász felidézte, hogy rosszul indult az év, mivel komoly fagykár tizedelte meg a tőkékéket, aztán szerencsére elég gyorsan regenerálódott a szőlő, és újra beindult a fejlődése.
 
A májusi átlag hőmérséklet megugrott, a hajtások intenzíven növekedtek, a virágzás június közepére lezajlott, 20-a körül a bogyók már zöldborsó nagyságúak voltak, és szépen növekedtek.
 
Júliusban rengeteg eső esett, így a fertőzések sok ültetvényt megviseltek a borvidéken, 12 permetezéssel tudták megvédeni az ültetvényeket.
Az első szüreti nap szeptember 17-én volt, ekkor kezdték el szedni a rozéhoz való alapanyagot
 
Szeptember végére jött 12 ragyogó nap, komoly cukrosodás indult el. Az utolsó szüreti nap október 18-án volt.

A Balaton-felvidékről jönnek idén a Piarista borok

Október 26. 18:55
Október 25-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola épületében mutatták be a piarista rend által meghirdetett 2016-os borválogatás nyertes borait: a Szászi Birtok „Zeus” elnevezésű 2013-as fehérborát, valamint az Istvándy Jenő Pincészete „Farkastető” nevű 2015-ös fehérborát - írja a Magyar Kurír.
 
A rend 2009-ben hirdette meg első borversenyét, mára pedig hagyománnyá vált, hogy a borászatok minden évben versengenek a Piarista bor címért. A borokat szakértő zsűri választja ki.
 
Az egyik nyertes bor a Szent György-hegyi Szászi Birtok 2013-as évjáratú Zeusa, a másik pedig Istvándy Jenő Pincészetének 2015-ös, Farkastető nevű chardonnayja.

Szüreti fesztivált vittek a Szépasszony-völgybe

Október 26. 13:37
Az Egri Hegyközség piackutatással vizsgálja, mely fajták a legnépszerűbbek, s ehhez igazítják az új szőlőtelepítést - olvasható a Szabad Föld a Szépasszony-völgybéli szüreti pincefesztiválról szóló összefoglalójában.
 
Habis László, polgármester a lapnak elmondta, hogy már a minőségi ivók is betérhetnek a Szépasszony-völgy pincéibe, mert egyre kevesebb olyan van, ahonnan csalódottan fordul ki a vendég. 
 
A Szépasszony-völgyi szüreti fesztiválon húsznál több pince vett részt, volt filmvetítés, táncos mulatság, pinceszínház is.

Kisüt a nap a hosszú hétvégére

Október 26. 10:50
Ma délutánig erősen felhős lesz az ég, de délután észak felől fokozatosan csökken a felhőzet, holna pedig már többórás napsütés várható. Csapadék már sehol sem lesz és 12 fok körül alakul a csúcsérték.
 
Pénteken eleinte derűs idő valószínű, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Reggel hideg lesz, sokfelé fordul elő talajmenti fagy, napközben 9 és 15 fok közötti értékeket mérhetünk.
 
Szombaton borongós időre van kilátás, de csak elszórtan fordul elő záporeső. Az északnyugati szél megerősödik. 13 fok körül várható a maximum-érték ,vasárnap pedig az északnyugati szél hatására csökken a felhőzet, és naposra fordul az idő. A reggeli 5 fokról 10 fokra emelkedik a hőmérséklet.
(Köpönyeg.hu)