Fröccs

Felhívás fiatal borászok számára

Július 25. 07:20
Junibor - Zöldszüret
A Juniborászok keresik a jövő legizgalmasabb fiatal borászait! A Junibor Egyesület augusztus 29-én bemutatkozási lehetőséget biztosít fiatal (35 év alatti) borászok számára.

Jelentkezz az info@junibor.hu címen a következő adatok megadásával augusztus 17-ig:
 • Birtok mérete, pincészet neve, borvidék
 • Borászatban betöltött szerep (borász/tulajdonos/főborász/szülő mellett)
 • Első saját bor évjárata / Legjellemzőbb saját tétel, ami a legjobban megmutat
 • Életkor
A legígéretesebb 20 jelentkező a Junibor Egyesület zártkörű rendezvényén mutatkozhat be augusztus végén.
Mutasd meg magad és a boraidat!
 
A III. Junibor Borünnepről bővebb információt itt találsz.

Így kerül olasz bor a szekszárdihoz

Július 24. 19:51
Kevés a szőlő, így a bor is a szekszárdi borvidéken, ez az egyik oka annak, hogy a pincészetek, borforgalmazók egy szűk rétege olasz bort is „kever” a sajátja mellé, hogy a piacon tudjon maradni - olvasható a Teol.hu-n.
 
Módos Ernő, a szekszárdi Ferger-Módos pincészet egyik vezetője a lapnak elmondta, hogy ők is hoztak be tavaly olasz bort, azért, mert nagyon kevés a szőlő a szekszárdi borvidéken. A hegyközséghez tartozó termelők tavaly összesen 47 ezer 500 mázsa szőlő feldolgozását jelentették be, melyből 40 ezer hektoliter bort lehet készíteni. 

A svájciak nagyon büszkék a sajátjukra

Július 24. 16:00
Svájc: fehér folt az öreg kontinens kellős közepén. Ami úgy általában a borokat illeti, feltétlenül. Talán, mert 15 ezer hektár összesen az egész? Talán a semlegesség, a bezárkózás, az elkülönülés, a gyanakvás örök (mégis kifizetődő!) politikája miatt? Annyi bizonyos, hogy az évszázadok folyamán Svájc megtanult önellátó lenni. Legyen akár francia, német vagy olasz az anyanyelve, a svájci nagyon is megbecsüli, amit a végtelen és havas hegyek közé szorult kevéske termőföld adni tud. A bort is. Örül neki. A sajátját issza. Az éves termés 99,2%-a az országon belül marad. (Félig komoly vélekedések szerint a maradék 0,8%-ot a külországokba szakadt, honvágytól gyötört svájciak fogyasztják el.) A világhír, az angolszász megmondóemberek angolszász eksztatizmusa, a new yorki, londoni és tokiói csillagos borlapok mélynyomású lapjaival honorált becsvágy a svájci bortermelőket nem túlzottan érdekli.
 
Így kezdődik a Borrajnogó svájci borokról szóló vendégposztja, amit szívesen ajánlunk olvasásra!

Ez a 10 legjobb budapesti fagyizó

Július 24. 13:21
A gyűjtés a Kultography blogé, akik azt írják, hogy - ami a fagyizókat illeti - a nagy klasszikusok mellett évről-évre újabb feltörekvőkkel, újdonságokkal találkozhatunk. Teszteltek derekasan, íme a szubjektív lista:
 
 • Juhász Cuki
 • La Dogeria
 • Dolcissima
 • Pomo D'oro
 • Gelato Ice Cream Shop
 • Wiener
 • Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda
 • Park 26 - Hideg Nyalat
 • Heszperidák Kertje
 • Perity Cukrászda

Már a késői barackot szüretelik

Július 24. 10:21
Közepes termést takarítottak be eddig a Tolna megye legnagyobb kajsziültetvényét művelő kisvejkei Danubia-Frucht Szövetkezetnél - közölte a szövetkezet elnöke.
 
A 300 hektárnyi barackültetvényen jelenleg a késői fajtákat szüretelik, eddig hektáronként fajtától és területtől függően 5 és 10 tonna között volt a termésátlag - mondta Szénási Tibor. A tavaszi virágzást követő fagyos idő okozta kisebb mennyiség országos összehasonlításban ugyanakkor jónak mondható - tette hozzá.
 
Ismertetése szerint az exportárak az alacsonyabb termés ellenére a tavalyi szinten maradtak, az ipari felhasználásra szánt barack ára meghaladta a tavalyit, és az étkezési minőségű kajszi belföldi piaca is jól alakult. 
 
Az export étkezési barackot kilogrammonként 1,10 és 1,5 eurós, belföldön 300-340 forintos áron értékesítették. Az ipari gyümölcsért 150-200 forintot kaptak. Az osztrák piacon ugyanakkor a magyar barackfajtákat alacsonyabb áron lehet eladni - jegyezte meg.
 
A szövetkezet húsz hektárnyi meggyültetvényén magas, hektáronként 10-15 tonnás termést szüreteltek, amit elsősorban külföldre, a feldolgozóipar számára értékesítettek.
 
Az elnök beszámolt arról is, hogy az 52 tagú, közel négyszáz hektár gyümölcsöst művelő szövetkezet a tavalyi, 93 millió forintos árbevétele után várhatóan 120-140 millió forint árbevételre tesz szert. Az árbevétel 60 százaléka származik exportból.
 
A kisvejkei gyümölcstermesztők közül sokan a Balaton-Ker-Tész Szövetkezeten keresztül is értékesítenek gyümölcsöt, ez tavaly körülbelül százmillió forintos bevételt jelentett.
(MTI)

„Ott tartunk, hogy az áruházakban kínált élelmiszer negyven százaléka hamisítvány”

Július 24. 06:55
Talán mégsem olyan hatékony az élelmiszer-hamisítás ellen kifejlesztett kontroll, amelyre világszerte annyira büszkék a szakemberek. Lehet, hogy a bajor sörkoptatók XVIII. századi módszere hatékonyabb volt. Pedig ennél egyszerűbbet álmodni sem lehet. A sörellenőrök bementek a sörfőzdébe, a friss főzettel lelocsolták a fapadot, kényelmesen elhelyezkedtek rajta, két-három órán át iszogattak, beszélgettek, majd vezényszóra felálltak. Ha a pad odaragadt a bőrnadrágjukhoz és velük együtt emelkedett a levegőbe, akkor a sör kiállta a próbát. Ragadt a malátacukor, tehát a sörfőző nem sajnálta a malátát. Ám ha nem ragadt oda, akkor hamisítványról volt szó, be lehetett zárni a főzdét - írja Vinkó József a Válasz.hu-n megjelent publicisztikájában.

A zsír íze még fontos lesz egyszer!

Július 23. 19:29
Amerikai szakembereknek sikerült azonosítaniuk a zsír ízét, ami kulcsszerepet játszhat az elhízás és a szívbetegségek elleni harcban, valamint a hatékony zsírpótlók előállításában.
 
A kutatók szerint a zsírnak egyedi és kellemetlen íze van (oleogustus), és immár hatodikként csatlakozott a keserű, az édes, a sós, a savanyú és az umami alapízek mellé - olvasható a The Independent című brit napilap online kiadásában. (Az umami az ötödik alapíz, mely a húséhoz áll közel.)
 
Az amerikai Purdue Egyetem táplálkozási kutatóközpontjának vezetőjeként dolgozó Richard Mattes szerint a zsír ízének azonosítása egy sor jelentős egészségi előnnyel jár. Mint fogalmazott, nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben vonzóbbá tehet bizonyos ételeket, éppúgy, ahogy a keserű íz önmagában kellemetlen, ám megfelelő mennyiségben növelheti a bor és a csokoládé nyújtotta ízélményt.
 
A jelenlegi zsírpótlók nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel állagukban ugyan igen, de ízükben nem hasonlítanak a zsírra. Az ételválasztásunkat gyakran az olyan emlékeinkre alapozzuk, hogy miként éreztük magunkat egy-egy ennivaló elfogyasztása után és a zsír íze talán hozzájárul ezekhez a gondolattársításokhoz.
 
A Chemical Senses című folyóiratban közölt tanulmány készítői a zsír alapvető építőköveit jelentő nem-észterezett zsírsavak (NEFA), azaz szabad zsírsavak ízérzetét vizsgálták. Az önkéntesek bevonásával végzett teszteken orrcsipeszt adtak a résztvevőkre, majd azonos állagú - tehát csak ízében különböző - mintákat, köztük nem-észterezett zsírsavakat kóstoltattak velük.
 
Az eredmények alapján a résztvevő nők és férfiak teljesen egyedinek, a többi íztől eltérőnek érezték a zsír ízét. Mattes szerint sokan keserűként vagy irritálóként és egyértelműen kellemetlenként írták le. A szakember szerint a vizsgálatot nehezítette, hogy nem létezik pontos, tudományos leírása az érzéki benyomásnak. 
(MTI)

Jó szezonra számítanak a turizmusban, de kevés a szakember

Július 23. 17:12
Szakemberhiánnyal küzd a turisztikai és vendéglátó ágazat, a nyugat-európai munkaadók kedvezőbb feltételeket kínálnak, ezért külföldre mennek dolgozni a munkavállalók - mondta Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.
 
Kifejtette: a munkaerő-elvándorlás már a válság előtt megkezdődött, az ágazat jövedelmezősége relatíve alacsony az adóterhek miatt, amelyek magasabbak a nyugat-európainál, ahol a vendéglátás és az idegenforgalom áfája kedvezményes adókulcs alá tartozik.
 
A szakember utalt arra, hogy másfél éve a kormány előtt van az ágazat fejlesztésének szakmai anyaga, várják a politikai döntést.
 
Gál Pál Zoltán elmondta, hogy az idén jó szezonra számít a turisztikai és vendéglátó ágazat. A magyar makroadatok javultak, a kapacitások jelentősen bővültek, ugyanakkor a magyar idegenforgalomnak az árazásban kellene fejlődnie, "azt mondják, Budapest túl olcsó desztináció lett nemzetközi összehasonlításban" - jelentette ki az elnök.
 
A munkaadói szövetség elnöke elmondta, hogy falusi turizmusban elsősorban családi vállalkozások dolgoznak, többnyire mellékfoglalkozásban, ezért jó döntés lenne mentesíteni őket az online-pénztárgépek használatára kötelezés alól.
(MTI)

Szekszárd vs. Hajós: döntetlen

Július 23. 13:29
A Wine Shack egy szekszárdi és egy hajsi kékfrankost hasonlított összel. Előbbi a Neiner Családi Pince 2012-es bora, utóbbi pedig a Huber Pince szintén 2012-es kékfrankosa. Nézzétek!