Fröccs

Ilyen boros pincét még nem láttál!

Február 22. 20:26
Valószínűleg minden háziasszony pontosan ugyanilyen boros pincéről álmodozik konyhájában.
 
Csigalépcső, 55.000 dollár értékű bor és mindez a konyha mélyén...
 

This $55,000 wine cellar has a spiral staircase and goes in your kitchen floor.

Közzétette: INSIDER design – 2016. február 18.
 

Többet fizetnek a britek alkoholért

Február 22. 17:40
2015. december és 2016. január között jelentős áremelkedés volt megfigyelhető az alkoholos italok árában a briteknél, ami sokkal magasabb árváltozást jelent, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Most 5,2 százalékkal magasabb árat kell fizetniük a briteknek, ha alkoholt akarnak fogyasztani.

A „lélekmelegítő” rövid italok ára, 7,5 százalékkal nőtt, ami 50 százalékos növekedés az előző évhez képest. Itt elsősorban a vodka ára szárnyal. Ami a sör árát illeti, 3,6 százalékkal emelkedett. 

A karácsonyi akciók és egyéb ajánlatok végeztével, valamint az új év kezdetével az árakban bekövetkezett változás teljesen megszokottnak és normálisnak tekinthető. Tavaly ugyanebben az időszakban, az árak 3,2 százalékkal nőttek, ami azt jelenti, hogy két százalékos különbségről beszélünk. 

Az ország statisztikai adatai szerint, ez az elváltozás mindösszesen 0,3 százalékos növekedést hozott a fogyasztói árindexben, ami a britek örömére egy egészséges társadalomra utal. 

Egy különleges édesbor a Somlóról

Február 22. 15:50
A 2013-as évben a Somlón is kialakult a botritisz, így ennek köszönhetően édes bort is tudtak készíteni a termelők. Barcza Bálint furmintja nagy sikert arat a borkedvelők körében, így ír róla a Metropol.hu:
 
Hömpölyög a nyelven, kikenve a szánkat. Jó a cukor és a sav harmóniája. Érezni, hogy van súlya, mégis van benne könnyedség és lendület. Ananász, grapefruit, pomelo, kandírozott pomelo. Elegáns a korty, nem elsősorban a cukorról szól, sokkal inkább a harmóniáról, no meg a termőhelyről. Utóíze hosszú, kandírozott ananásszal és baracklekvárral, fémes, sós ásványossággal.
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalon tudod elolvasni!

Szik Mátyás harmadszor is sommelier bajnok

Február 22. 12:58
Február 21-én rendezték meg a Magyar Országos Sommelier Bajnokságot, amelyet immáron haramdik éve Szik Mátyás nyer. A győztes pohárnok a KOLLÁZS - Brasserie & Bar dolgozója. Gratulálunk!
 
Szik Mátyás harmadszor is sommelier bajnok
Szik Mátyás (Forrás: Szik Mátyás Sommelier Facebook oldala)

Jön a legdrágább magyar száraz fehérbor, a Szepsy 100!

Február 22. 11:02
A Szepsy Pincészet és a Szent Tamás Pincészet neve alatt elkészült apa és fia közös bora, a Szepsy 100 - jelentette be a két borász szombaton a Mádi Furmint Februáron.
 
Az apropót az adta, hogy éppen most száz évesek ketten együtt (idősebb Szepsy István 65, fia pedig 35 éves). A száraz furmint az Úrágya dűlőből származó borok házasítása, kizárólag magnum palackban és limitált szériában, hiszen éppen száz palack készül belőle. A legdrágább száraz magyar fehérbor lesz ez: darabját 100 ezer forintért lehet majd megvásárolni, de csakis a májusi előjegyzés alapján, a Szent Tamás Pincészetnél - írja a Vinoport.
 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Ők hárman kapták a legtöbb szavazatot a Gál Tibor Emlékdíjra

Február 22. 10:53
Február 21-én zárult le a Gál Tibor Emlékdíj szavazás. Az elismerésre tíz, tehetséges borászt jelöltek a Év Bortermelője cím birtokosai. 
 
A Gál Tibor Emlékdíj jelöltjei 2016-ban:
  • Böjt Gergő - ifjabb Gál Tibor és családja jelölte
  • Bősz Adrián - Takler Ferenc jelölte
  • Feil József - ifjabb Figula Mihály és családja jelölte
  • Frittmann Tamás - Gálné Dignisz Éva jelölte
  • Gottwald Szilárd - Kamocsay Ákos jelölte
  • Jekl Béla - Bock József jelölte
  • Nyúlné Dr. Pühra Beáta - Malya Ernő jelölte
  • Pulus Csaba - Garamvári Vencel jelölte
  • ifjabb Szepsy István - Árvay János és Áts Károly jelölte
  • ifjabb Takler Ferenc - Vida Péter jelölte

Az egy hónapon át tartó szavazáson összesen 5179 voks érkezett a jelöltekre. A három legtöbb szavaztot (abc sorrenben) Gottwald Szilárd, Puklus Csaba és ifjabb Szepsy István kapta. A győztes nevét február 27-én a Magyar Borok Bálján hirdetik ki, ahol a díj nyertese ünnepélyes keretek között veheti át az elsimerésért járó oklevelet. 

Ausztriában forró sörben fürdőznek

Február 22. 10:16
Írtunk már borral töltött medencéről, sörszökőkútról, így hát a sörrel töltött medence sem maradhat ki a repertoárból. Ha valaki szívesen engedne kedvenc időtöltésének a wellnessnek és a sörnek, akkor most ötvözheted a kettőt. 

Az ausztriai Starkenberg Sörfőzde, sörrel töltött fürdőibe csalogatja a vendégeket. A medencébe 42.000 korsónyi sört öntöttek. A sör fogyasztható, ám nemcsak a jó hangulathoz járul hozzá, hanem számos jótékony hatása ismert. Azoknak a látogatóknak, akik valamilyen bőr problémával rendelkeznek, kifejezetten előnyös a forró sörös fürdő, ugyanis sokkal selymesebbé és simábbá teszi a bőrt. A sör iható, ugyanakkor íze a megszokottól picit eltérő lehet, a melegítés miatt – írja a Thedrinksbusiness.com. 
 
Itt megnézheted a medencéről készült videót!
 

A furmint sokoldalúsága vitathatatlan

Február 21. 19:40
A Furmint kerekasztal elnevezésű eseménynek a Pesti Vigadó adott otthont. A rendezvény a Terroir Club szervezésében valósult meg, ahol a legjobb hazai borászok furmintjait állították egymás mellé több évjáratból, így egy széles kitekintésre kaptak lehetőséget - írja egy résztvevő a Borrajongó.blog.hu oldalon. 

A magyar tételek mellett külföldi borok is helyet kaptak a sorban, valamint borászok is szép számmal részt vettek az eseményen. A kóstoló beszámolójából egy részlet következik:
 
A borászok abban mindannyian egyetértettek, hogy általánosságban véve a furmintot jól érlelhető fajtának tartják és hisznek is benne ilyen szempontból, ugyanakkor elismerték, hogy a száraz furmintok hosszabb idejű érése terén nem áll még rendelkezésre kellő tapasztalat.
 
Az érlelhetőséggel kapcsolatban érintették a hordó kérdését is. Abban sem nagyon volt véleménykülönbség, hogy a hordó bevonása az erjesztésbe/érlelésbe segít a bor hosszabb érlelési potenciáljának elérésében. Ugyanakkor valamilyen mértékben szinte mindenki vegyes, tartályos-hordós eljárás mellett látszik letenni a voksát.(...) Takács Lajos a hordóval kapcsolatban két dolgot emelt ki: lényeges, hogy olyan területről érkezzen a faanyag, hogy az önmagában is hordozza a terroirt, és mindig legyen a hordóban bor.
 
A furmint sokoldalúságát is kiemelték a borászok, hiszen a megfelelő eljárással akár remek pezsgő, száraz bor, illetve édes bor is készíthető belőle. Ebben természetesen a szüreti időpont pontos megválasztásának kulcsszerepe van.
 
A furmintnak megvan a saját karaktere, ezért hiba a stílusát más fajtákhoz igazítani, akár egy burgundi chardonnay-s vagy riesling-es vonalat utánozni, és főleg kapkodva egyikről a másikra ugrani. Az elegancia megjelenítése viszont mindig fontos szempont.
 
Demeter Zoltán a száraz furminttal szemben támasztott túlzott elvárásokkal kapcsolatban óvatosságra intett: szerinte az egységes irány lassan kialakulóban van, de máig sok a kísérletezés a fajtával kapcsolatban, ezért az eredmények lassabban érkeznek, mint azt a piac és a fogyasztók igényelik. A tokaji borász ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a hárslevelűt talán túl korán és megalapozatlanul szorították háttérbe a borvidéken.
 
A teljes beszámolót a Borrajongó.blog.hu oldalon tudod elolvasni!

Így tároljuk a citromot

Február 21. 16:42
A citrom az egyik leggyakrabban használt alapanyag, legyen szó étel- vagy italkészítésről. Így a gyümölcs helyes tárolása megkönnyítheti a mindennapokat.
 
„A lényeg, hogy lezárt (ez fontos), műanyag (ez is) zacskóban tegyük a hűtőbe, és így négyszer hosszabb ideig eláll a gyümölcs annál, mintha csak kint hagytuk volna a konyhapulton. Ez utóbbi helyen, a közhiedelemmel ellentétben a citrom még a vastag héja dacára is egy hét alatt kiszáradhat. A lezárt plasztiktasakban, a frigóba helyezett kedvencünk átellenben akár egy hónapig is üde maradhat” - tanácsolja a Huffington Post az Élelmiszeronline.hu forrásai szerint.