Fröccs

Jön a legdrágább magyar száraz fehérbor, a Szepsy 100!

Február 22. 11:02
A Szepsy Pincészet és a Szent Tamás Pincészet neve alatt elkészült apa és fia közös bora, a Szepsy 100 - jelentette be a két borász szombaton a Mádi Furmint Februáron.
 
Az apropót az adta, hogy éppen most száz évesek ketten együtt (idősebb Szepsy István 65, fia pedig 35 éves). A száraz furmint az Úrágya dűlőből származó borok házasítása, kizárólag magnum palackban és limitált szériában, hiszen éppen száz palack készül belőle. A legdrágább száraz magyar fehérbor lesz ez: darabját 100 ezer forintért lehet majd megvásárolni, de csakis a májusi előjegyzés alapján, a Szent Tamás Pincészetnél - írja a Vinoport.
 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Ők hárman kapták a legtöbb szavazatot a Gál Tibor Emlékdíjra

Február 22. 10:53
Február 21-én zárult le a Gál Tibor Emlékdíj szavazás. Az elismerésre tíz, tehetséges borászt jelöltek a Év Bortermelője cím birtokosai. 
 
A Gál Tibor Emlékdíj jelöltjei 2016-ban:
  • Böjt Gergő - ifjabb Gál Tibor és családja jelölte
  • Bősz Adrián - Takler Ferenc jelölte
  • Feil József - ifjabb Figula Mihály és családja jelölte
  • Frittmann Tamás - Gálné Dignisz Éva jelölte
  • Gottwald Szilárd - Kamocsay Ákos jelölte
  • Jekl Béla - Bock József jelölte
  • Nyúlné Dr. Pühra Beáta - Malya Ernő jelölte
  • Pulus Csaba - Garamvári Vencel jelölte
  • ifjabb Szepsy István - Árvay János és Áts Károly jelölte
  • ifjabb Takler Ferenc - Vida Péter jelölte

Az egy hónapon át tartó szavazáson összesen 5179 voks érkezett a jelöltekre. A három legtöbb szavaztot (abc sorrenben) Gottwald Szilárd, Puklus Csaba és ifjabb Szepsy István kapta. A győztes nevét február 27-én a Magyar Borok Bálján hirdetik ki, ahol a díj nyertese ünnepélyes keretek között veheti át az elsimerésért járó oklevelet. 

Ausztriában forró sörben fürdőznek

Február 22. 10:16
Írtunk már borral töltött medencéről, sörszökőkútról, így hát a sörrel töltött medence sem maradhat ki a repertoárból. Ha valaki szívesen engedne kedvenc időtöltésének a wellnessnek és a sörnek, akkor most ötvözheted a kettőt. 

Az ausztriai Starkenberg Sörfőzde, sörrel töltött fürdőibe csalogatja a vendégeket. A medencébe 42.000 korsónyi sört öntöttek. A sör fogyasztható, ám nemcsak a jó hangulathoz járul hozzá, hanem számos jótékony hatása ismert. Azoknak a látogatóknak, akik valamilyen bőr problémával rendelkeznek, kifejezetten előnyös a forró sörös fürdő, ugyanis sokkal selymesebbé és simábbá teszi a bőrt. A sör iható, ugyanakkor íze a megszokottól picit eltérő lehet, a melegítés miatt – írja a Thedrinksbusiness.com. 
 
Itt megnézheted a medencéről készült videót!
 

A furmint sokoldalúsága vitathatatlan

Február 21. 19:40
A Furmint kerekasztal elnevezésű eseménynek a Pesti Vigadó adott otthont. A rendezvény a Terroir Club szervezésében valósult meg, ahol a legjobb hazai borászok furmintjait állították egymás mellé több évjáratból, így egy széles kitekintésre kaptak lehetőséget - írja egy résztvevő a Borrajongó.blog.hu oldalon. 

A magyar tételek mellett külföldi borok is helyet kaptak a sorban, valamint borászok is szép számmal részt vettek az eseményen. A kóstoló beszámolójából egy részlet következik:
 
A borászok abban mindannyian egyetértettek, hogy általánosságban véve a furmintot jól érlelhető fajtának tartják és hisznek is benne ilyen szempontból, ugyanakkor elismerték, hogy a száraz furmintok hosszabb idejű érése terén nem áll még rendelkezésre kellő tapasztalat.
 
Az érlelhetőséggel kapcsolatban érintették a hordó kérdését is. Abban sem nagyon volt véleménykülönbség, hogy a hordó bevonása az erjesztésbe/érlelésbe segít a bor hosszabb érlelési potenciáljának elérésében. Ugyanakkor valamilyen mértékben szinte mindenki vegyes, tartályos-hordós eljárás mellett látszik letenni a voksát.(...) Takács Lajos a hordóval kapcsolatban két dolgot emelt ki: lényeges, hogy olyan területről érkezzen a faanyag, hogy az önmagában is hordozza a terroirt, és mindig legyen a hordóban bor.
 
A furmint sokoldalúságát is kiemelték a borászok, hiszen a megfelelő eljárással akár remek pezsgő, száraz bor, illetve édes bor is készíthető belőle. Ebben természetesen a szüreti időpont pontos megválasztásának kulcsszerepe van.
 
A furmintnak megvan a saját karaktere, ezért hiba a stílusát más fajtákhoz igazítani, akár egy burgundi chardonnay-s vagy riesling-es vonalat utánozni, és főleg kapkodva egyikről a másikra ugrani. Az elegancia megjelenítése viszont mindig fontos szempont.
 
Demeter Zoltán a száraz furminttal szemben támasztott túlzott elvárásokkal kapcsolatban óvatosságra intett: szerinte az egységes irány lassan kialakulóban van, de máig sok a kísérletezés a fajtával kapcsolatban, ezért az eredmények lassabban érkeznek, mint azt a piac és a fogyasztók igényelik. A tokaji borász ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a hárslevelűt talán túl korán és megalapozatlanul szorították háttérbe a borvidéken.
 
A teljes beszámolót a Borrajongó.blog.hu oldalon tudod elolvasni!

Így tároljuk a citromot

Február 21. 16:42
A citrom az egyik leggyakrabban használt alapanyag, legyen szó étel- vagy italkészítésről. Így a gyümölcs helyes tárolása megkönnyítheti a mindennapokat.
 
„A lényeg, hogy lezárt (ez fontos), műanyag (ez is) zacskóban tegyük a hűtőbe, és így négyszer hosszabb ideig eláll a gyümölcs annál, mintha csak kint hagytuk volna a konyhapulton. Ez utóbbi helyen, a közhiedelemmel ellentétben a citrom még a vastag héja dacára is egy hét alatt kiszáradhat. A lezárt plasztiktasakban, a frigóba helyezett kedvencünk átellenben akár egy hónapig is üde maradhat” - tanácsolja a Huffington Post az Élelmiszeronline.hu forrásai szerint.

Ez történt a Csetvei Pincénél a héten

Február 21. 14:19
Mozgalmas heten vannak túl a móri Csetvei Pincénél Krisztináék. Három 2015-ös tétel is a palackba került, amelyeket nemsokára megkóstolhanak a borkedvelők:
 

Korlátozzák a turisták számát öt olasz faluban

Február 21. 10:51
Cinque Terre az UNESCO Világörökség része, amelynek érintetlenségét veszélyezteti a turisták tömege, ezért az idei évtől maximalizálni fogják a látogatók számát.
 
Tavaly 2,5 millió turista látogatott el az északnyugat-olaszországi tengermenti területre, mely öt kis halászfaluból áll, nevét is innen kapta. Idén 1,5 millióban maximalizálják a látogatók számát. „Biztos sok kritikát kapunk majd, de ez a túlélést jelenti nekünk” – mondta a Cinque Terre Nemzeti Park vezetője az Index.hu forrásai szerint.
 
Korlátozzák a turisták számát öt olasz faluban
Cinque Terre (Forrás: Campingbellavista.nl)
 
Cinque Terre (öt föld) területén öt falu osztozik: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. A Ligur-tenger partján helyezkednek el a települések, amely partvidék egyben része a Cinque Terre Nemzeti Parknak, ami Olaszország legkisebb nemzeti parkja.
 
 
 

Ezért egyél minden nap avokádót

Február 21. 07:11
Az avokádó egyre felkapottabb élelmiszer, de vajon mire jó? Miért érdemes minden nap fogyasztani? Itt van 5 érv az avokádó mellett:
 
1. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
2. Segíti az emésztést és a súly megtartását
3. Felveszi a harcot a gyulladásokkal
4. Csökkenti a daganatok kialakulásának az esélyét
5. Jót tesz a bőrnek és a szemnek is
 
A teljes cikket el tudod olvasni a Dívány.hu oldalon!

A jelentős cukorfogyasztás károsan hathat az agyra

Február 20. 18:03
Egy újabb kísérleten vannak túl a kutatók, amely szerint a gyerekkori bántalmazás konkrét, szerkezeti változásokat okoz az agyban, és ugyanilyen komoly változásokat okoz pusztán a jelentős cukorfogyasztás. De ez utóbbi állítás egyelőre még csak patkányok esetében bizonyított.
 
Amikor eljött az ideje, a kicsi patkányokat elválasztották az anyjuktól, és ismét két csoportra osztották őket (ezúttal véletlenszerűen), az egyik csoport ennivalót és vizet kapott; a másik ezeken felül még 25%-os cukoroldatot is, amihez szabadon hozzáférhetett. Az talán nem okoz túl nagy meglepetést, hogy az ebbe, a, cukorra szabadon rájáró csoportba tartozó fiatal patkányok súlyosabbak voltak, mint a másik csoport tagjai.  Ezután viszont (tartok tőle, hogy a súlyuk megmérésénél kellemetlenebb módszerrel) megvizsgálták az agyukat; méghozzá annak hippokampusz nevű részét; aminek fontos szerepe van a memória és a stresszkezelés terén. Azt találták, hogy azok a receptorok, amelyek megkötik a kortizolt (stresszhormon), ugyanúgy kevésbé fejlődtek ki a cukrot fogyasztó,mint ahogy a korai stressznek kitett kispatkányok agyában; sőt, az idegek megfelelő felépítéséhez lényeges gének is alacsonyabb számban voltak jelen, pusztán a korai, nagy mennyiségű cukorfogyasztástól” - írja a Kerekhely.blog.hu.
 
A teljes cikket a Kerekhely.blog.hu oldalon tudod elolvasni!