Fröccs

Ezek lesznek az idei Gourmet Fesztivál alapanyagai

Február 19. 10:04
Bizony, az idei Gourmet Fesztiválon már nem egy hagyományos, magyar étel kerül a fókuszba, hanem két alapnyagból fognak különböző specialitásokat elkészíteni a hazai séfek. Május 12-15. között a Millenárison újra a magyar gasztronómiáé lesz a főszerep, a legjobb borászatok, pálinkások és sörösök mellett. 
 
Korábban egy-egy étel került a középpontba a fesztiválon, ezúttal két alapanyagból, a halból és a vadból készült remekeket kóstolhatjuk majd a számtalan más nagyszerű fogás mellett. Ennek apropója pedig, hogy a Gourmet-t közvetlen megelőzően Budapesten zajló, a világ leghíresebb szakácsversenyének kikiáltott Bocuse d’Or európai versenyén hal és vad, pontosabban a kecsege és a gímszarvas lesz a két alapanyag.
 
- Nagy megtiszteltetés a Gourmet-nak és hatalmas lehetőség a hazai gasztronómia reprezentánsainak ez a világesemény, hisz’ a szakma legjobbjai és a nemzetközi szaksajtó is megismerheti a magyar gasztronómia élvonalát – mondta el a Metropol.hu-nak Gerendai Károly, a fesztivál megálmodója. A hazai közönség sem marad ki a jóból, hiszen a fesztivál színpadán főz majd a versenyen hazánkat képviselő séf és csapata, és idén is lesznek külön foglalható exkluzív Bocuse d’Or vacsorák.

Újabb világöröksége lehet Magyarországnak

Február 19. 07:11
2018-ban elnyerheti a Ripa Pannonica in Hungary, vagyis a teljes magyarországi, 417 km hosszú Duna-szakasz az UNESCO világörökségi címet. Így ez lenne a a világ egyik legnagyobb kiterjedésű világörökségi helyszíne.
 
A Duna-Limes program célja, hogy az UNESCO világörökségi címből fakadó világhír kihasson a nem római típusú értékekre is, és a teljes szakaszon egy turisztikailag egységesen szervezett, tematikus utakból álló kínálat jöjjön létre a nemzetközi kereslet igényeinek figyelembevételével. Ehhez készítette el a szövetség megbízásából Balogh Tamás, Hirschberg Attila és Karsai Árpád az Országos Limes kulturális turisztikai fejlesztési koncepció előtervet, melynek támogatására, közérthetőségének biztosítására nyomtatásban is megjelentették a Magyar Limes a világörökség kapujában című kiadványukat - írja a Turizmusonline.hu.
 
A nevezés beadása 2017. januárban lehetséges, az ICOMOS – az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete – ellenőrző és igazoló vizsgálata a nagy kiterjedésű helyszín miatt 1-1,5 évre tehető, így 2018 folyamán érhető el a világörökségi cím.

Vége a Bocuse d'Or magyar döntőnek. Íme a legjobbak!

Február 18. 21:02
Befejeződött a Bocuse d'Or hazai döntője. A hat versenyző közül a zsűri Széll Tamást választotta a legjobbnak, így ő képviselheti hazánkat a májusi Bocuse d'Or európai versenyen. 
 
A három legjobb séf:
1. Széll Tamás
2. Pohner Ádám
3. Volenter István
 
Vége a Bocuse d\'Or magyar döntőnek. Íme a legjobbak!
 
A csapat sikereben nagyon fontos szerepe van a commisnak, ezért a legjobbakat különdíjjal jutalmazták a versenyen:
1. Pozsár Bence
2. Szabó Kevin
3. Szegedi Réka
 
Gratulálunk!

Kávéfőzőben temették el a kávékirályt

Február 18. 19:33
Nagy méretű kávéfőzőben helyezték örök nyugalomra Renato Bialetti olasz gyáriparos, az egész Olaszországban ismert és használt Bialetti-kávéfőző feltalálójának hamvait.
 
A 93 éves korában, február 11-én elhunyt Bialetti gyerekei szerint apjuk akarata volt, hogy a nevéhez fűződő kotyogós Moka kávéfőzőben helyezzék el hamvait. Urna helyett így Bialetti-kávéfőzőt állítottak az oltárhoz a temetési szertartáson, majd később is ez a kávéfőző került a családi kriptába a piemonti Casale Corte Cerro temetőjében. 
 
A hamvakat tartalmazó kávéfőző pontos, csak nagyobb méretű mása volt az eredeti Bialetti-kávéfőzőnek, rajta a márkát képviselő bajuszos emberkével. 
 
Renato Bialetti a kávéfőzők királyaként volt ismert Olaszországban. Apja, Alfonso Bialetti 1933-ban szabadalmaztatta a nevével fémjelzett első kávéfőzőt, amelyet fia, Renato továbbfejlesztett a jelenleg ismert formájáig. A Bialetti-kávéfőzőt 1948-ban mutatták be a milánói vásáron, és azóta fogalommá vált az olasz ipar, dizájn és gasztronómia számára is. A felmérések szerint az olasz családok kilencven százaléka Bialetti-kávéfőzőt használ. 
 
A kávéfőzőn látható kalapos, bajuszos férfifigura (omino coi baffi) 1952-ben került rá. Paul Campani neves olasz rajzoló találta ki az abban az időben indult olasz tévéreklámokhoz. 
 
Renato Bialetti a nyolcvanas évekig vezette az Omegnában működő kávéfőzőgyárát, amelyet később eladott. Jelenleg a Bialetti-kávéfőzőket Romániában gyártják. 
(MTI)

Meglepő alapanyag párok, amiket még talán soha nem próbáltál

Február 18. 16:46
Próbáltad már a banánt petrezselyemmel, vagy a kávét fokhagymával? Meglepő alapanyag kombinációk Csíki Sándortól, a FoodandWine.hu gasztroblog írójától:
 
 • Maracuja és bodzavirág
 • Mangó és fenyő
 • Csokoládé savanyú káposzta
 • Csokoládé és füstölt angolna
 • Eper és koriander
 • Csokoládé és rózsabors
 • Uborka és ibolya
 • Ananász és kéksaj
 • Karfiol (karamellizált) és kakaó
 • Sült sajt (parmesan, gruyere) és méz (gesztenyés karakterű)
 • Harissa és szárított sárgabarack
 • Mandarin és kakukkfű
 • Lazac és édesgyökér
 • Menta és mustár
 • Darált hús és karamell
 • Alma és levendula
 • Paradicsom és eper
 • Spárga és ibolya
 • Mandarin és sütőtök
 
További kombinációk, párok és tanácsok a Foodandwine.hu oldalán!

Ság-hegyi bomba a pohárban

Február 18. 14:38
A Somlótól északra, Celldömölk határában helyezkedik el a Ság-hegy, amelynek talaja és klímája tökéletesen megfelel a szőlőtermesztésnek. A Dénes Hegybirtok 2012-es Furmintja a legjobb bizonyíték arra, hogy milyen potenciál van ezekben a területekben. A Metropol.hu így ír a tételről:
 
Tömör, kompakt illat, aszalt gyümölcsökkel, száraz mézzel, kis hordós fedettséggel. Olajos magvak, vaxos, lanolinos jegyek. Szegfűszeges almakompót, kandírozott körte.(...) A Ság-hegy le sem tagadhatja magát: fémes, tűzköves, sós-jódos jegyeivel árulkodik.(...) Jó ivású, fejlődésben lévő, fiatal fehérbor, komoly érlelési potenciállal. Kissé még zabolátlan, de elég komoly anyagnak ígérkezik. Utóíze hosszan megmarad és stimulál.
 
A teljes leírást a Metropol.hu oldalán olvashatod el!

Így látják a madarak a mádi dűlőket

Február 18. 12:14
Madártávlatból készített videót a mádi dűlőkről a Szent Tamás Pincészet. A közel egy perces felvételben a több termőterületet is láthatunk, valamint a kecsketanya is felbukkan a Birsalmáson:
 
Szent Tamás Winery - Vineyards of Mád

Madártávlatból kalandozunk a csodálatos mádi termőhelyek felett...Take a look at the unique vineyards of Mád from a birds view...

Közzétette: Szent Tamás Pincészet – 2016. február 17.

Elkezdődött a Bocuse d'Or magyarországi döntője

Február 18. 09:09
A mai napon, február 18-án rendezik meg a Bocuse d'Or magyarországi döntőjét. 9 órakor kezdhette el az első döntős a munkát, és tíz perccel követik egymást a versenyzők:
 
9:00 Sándor Rodrigo
9:10 Szabó László
9:20 Győrffy Árpád
9:30 Pohner Ádám
9:40 Széll Tamás
9:50 Volenter István
 
Az első tálalást 14 órakor láthatjuk majd.
 
Elkezdődött a Bocuse d\'Or magyarországi döntője
A hat magyar döntős

Természetes gyógymódok a fájdalom ellen

Február 18. 07:09
A fájdalom csillapítására gyakran nyúl az ember gyógyszerek után, pedig sokszor a természetes fűszerek, gyümölcsök, halak tartósabb és hatékonyabb javulást eredményeznek. A Házipatika.com összegyűjtött pár hasznos fájdalomcsillapítót:
 
 • Porckopásra szardínia
 • A gyomorfájdalomra hatékony gyógymód az áfonya
 • Fejfájás esetén a fehér fűzfakéreg fogyasztása a javasolt
 • Görcsoldásra egyél ananászt
 • A gyömbér kitűnő az izomfájdalomra
 • Ízületi gyulladásra a fokhagyma a megfelelő
 • Zúzódások esetén fogyassz kurkumát
 • Gyomorégésre almaecet
 • A szegfűszek kitűnő a fogfájás enyhítésére
 • A szájsebek esetén a méz nagyon hatásos