Fröccs

Jásdi István az Országgyűlés Irodaházában tart beszámolót az olaszrizling pályázatról

November 30. 15:00
A Mezőgazdasági bizottság Szőlő- bor- pálinka albizottsága mai ülésén szóba kerül az olaszrizling új nevére kiírt pályázat, a Nemzeti Borkiválósági Program eredménye, valamint a bormarketing is.
 
Az albizottság ülésére szerdán 14 órakor kerül sor és remélhetőleg a magyar borágazatra pozitív hatást gyakorló hozadékai lesznek.
 
Az ülésen Jásdi István tájékoztatja az albizottságot az olaszrizling új nevére kiírt pályázatról és az eredményekről, de szóba kerül a szőlészeti és borászati munkáknál fellépő munkaerőhiány csökkentése is.
 
Érdekes lehet még Dr. Kiss Eliza kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos beszámolója a Nemzeti Borkiválósági Program eredményeiről. Légli Ottó pedig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa nevében fog beszélni a borstratégiát és bormarketinget érintő feladatokról.

Tejszínes tökfőzelék à la Malatinszky

November 30. 11:21
Tejszínes tökfőzelék à la Malatinszky
Malatinszky Csaba nemcsak a borainál keresi a tökéletes ízharmóniát, saját főztjei tekintetében ugyanilyen igényes. Ezt bizonyítandó elküldte a Borászportálnak egy receptjét, amit mi örömmel tárunk a nyilvánosság elé: tejszínes tökfőzelék kaporral, ahogy Malatinszky Csaba készíti.
 
Hozzávalók:
 
  • 1 kg gyalult spárgatök
  • 3 dl friss tejszín
  • méz vagy sűrített szőlőmust
  • erdélyi kősó
  • 2 egész citrom leve
  • 2 nagyobb csomag kapor
 
1. A tököt legyaluljuk, majd az így kapott csíkokat egymás mellé rendezzük, hogy kis, szabályos kockákra vágjuk fel.
 
2. Eközben egy 3 literes edényben felrakunk vizet forrni, miután felforrt, a felkockázott tököt egy szűrő segítségével két percig a lobogó vízbe mártjuk.
 
3. Egy kisebb edényben előkészítjük a mártást. A tejszínben feloldjuk a mézet, vagy a szőlőmustot, majd hozzáadva a sót és a citromlevet, az egészet összemelegítjük.*
 
4. A lecsepegtetett tököt egy megfelelő méretű edénybe tesszük és hozzáadjuk a már előkészített tejszínes mártást. A melegítést nagyon óvatosan végezzük, a tök nem főhet szét, a lényeg, hogy a kockák élei csorbítatlanok maradjanak.
 
5. A kaprot szétszedjük, hogy egyenletesen, a főzelék felületén le tudjuk takarni a főzeléket. Ezt követően fedővel letakarjuk és állni hagyjuk. A főzelék akkor adja ki igazán az ízét, amikor már visszahűlt.
 
*Malatinszky Csaba jó tanácsa: az édesítés, sózás, valamint a savanyítás ugyan ízlés dolga, de ha javasolhatom, akkor csínján bánjon mindenki ezekkel. Inkább a sav-cukor egyensúlyra figyelve állítsuk be a végső ízképet, kár lenne elrontani ezt a nagyon könnyű főzeléket.
 
Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!

Magyar bor volt a legjobb Krakkóban

November 29. 10:33
November 16. és 18. között rendezték Krakkóban az Enoexpo nemzetközi borászati szakkiállítást és vásárt, ahol a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok 2008-as Fríz Hárslevelűje saját kategóriájában aranyérmet, továbbá az abszolút első helyet is kiérdemelte.
 
Az idei Enoexponak Magyarország volt a díszvendége, ami újabb remek lehetőség volt a magyar borok széleskörű bemutatkozására Lengyelországban. A 2008-as Dubicz Fríz Hárslevelűt, akárcsak a többi versenyző bort nemzetközi zsűri értékelte, a rangos mezőnyben a kiváló bor előbb a saját kategóriáját nyerte meg, majd a zsűri döntésének megfelelően az abszolút első helyet is megkapta.
 
Dunai Bernadett, a borászat marketing menedzsere elmondta, hogy a siker megerősíti őket abban, hogy jó úton járnak, és bíznak benne, hogy az elismerés kedvező hatással lesz az amúgy is jelentős lengyelországi borexportjukra.

A Balaton önálló jogalanyi státuszát szeretné elérni a Balatoni Kör

November 28. 18:15
A Balatoni Kör azt kéri Magyarország Kormányától és az Alkotmánybíróságtól, hogy a megfelelő közjogi formában ismerjék el a Balaton önálló jogalanyi státuszát. Hasonló intézkedésre Európában még nem volt példa, a kérvényezők ezzel a Balaton minél nagyobb fokú védelmét szeretnék elérni.
 
Az ötletet az új-zélandi Urewera Nemzeti Parktól kölcsönözték a kérelem jegyzői, a nyugati jogrendben az volt az első eset, hogy egy ökoszisztémát önálló jogalanyként ismertek el.
 
A Balaton-törvény már önmagában egy hatalmas lépés volt ebbe az irányba, de Kardos Gábor, a Balaton Kör szóvivője szerint ennél is kiemeltebb közjogi tiszteletet kaphatna a Balaton, amelyre ráadásul Európában először Magyarországon kerülne sor.
 
A Balaton közjogilag történő megerősítése – a szóvivő szerint – egy fontos és időszerű szemléletváltást is jelentene egyben. Kardos Gábor szerint ugyanis nem kezelhetjük a Balatont csak tulajdonként, hanem élő ökoszisztémaként kell rá tekintenünk, tiszteletben tartva saját törvényszerűségeit.

Télen is nyitva vannak a dél-balatoni pincék

November 28. 11:20
Nemcsak nyáron, hanem ősztől tavaszig is várják a vendégeket a Dél-Balatoni Borút Egyesület tagjai. A borászok a Márton-napi újborkóstolón a terület igazi sajátosságait tükröző, összesen 16 pince borait mutatták be.
 
A Kristinus Borbirtok rendezvénytermében, Kéthelyen került sor az újborkóstolóra. A rendezvényen Gádor Dénes, az egyesület elnöke elmondta, hogy az a legfőbb cél, hogy a „Balaton partján valóban balatoni porok kerüljenek a poharakba”.
 
A dél-balatoni borászok fontosnak tartják, hogy ne csak nyáron, hanem a téli időszakban is nyitva tartsanak. Ezzel tudnak ugyanis folyamatos kikapcsolódási lehetőséget nyújtani a potenciális vendégeknek, a gasztroturizmus ugyanis szerte az országban egyre népszerűbb.
 
A Dél-Balatoni Borút Egyesület 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy a térségben minőségi borászat és emellett minőségi gasztronómiai, vendéglátó kultúra legyen az általános. Tagjaik között borászok, éttermek és szállásadók egyaránt vannak, a Balaton déli partján ma már közel 40 minősített borúti állomáson várják a vendégeket.

Miért a bordói fajták, miért nem a kékfrankos?

November 25. 12:00
Milyen minőséget tud a cabernet franc Magyarországon? Miért kell a világfajtákkal is foglalkozni a kékfrankos és a kadarka mellett? Milyen típusú borokat keresnek a magyar fogyasztók, melyik például a kedvenc borvidékük? 
Ezekre a kérdések is választ kaphatsz, ha meghallgatod a Kossuth Rádió vagy az Inforádió bordói novemberről szóló interjúját. Bánlaki D. Stella főszerkesztő, kommunikációs vezető persze arról is beszélt, hogy milyen mesterkurzusokra és milyen újdonságokra számíthatunk szombaton a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján!

Sürgősen eladó szőlő Tokaj-Hegyalján

November 24. 18:54
Sürgősen eladó szőlő Tokaj-Hegyalján
Tokaj-Hegyalján, Tolcsva közelében, a 37-es főútról nagyon jól megközelíthető, 1500 tőkés, kordonos szőlő, présházzal, teljes felszereléssel –betegség miatt – tulajdonostól sürgősen eladó.
 
Érdeklődni a +36 20 551 8373 mobilszámon lehet.
 
Sürgősen eladó szőlő Tokaj-Hegyalján

ProWeinra hívják a hazai borászokat

November 24. 13:47
A Magyar Turisztikai Ügynökség a ProWein Düsseldorf szakkiállításon, 2017. március 19-21. között közösségi megjelenést tervez. A társkiállítók jelentkezését 2016. november 30-ig várják.
 

A világ legjelentősebb borkiállításán 2016-ban 59 ország 6200 kiállítója vett részt. Megjelenésük több mint 55 ezer szakmai látogatót vonzott. A 23. ProWein Düsseldorf töretlen, dinamikus fejlődését Magyarország több, mint 15 éve követi nyomon kiállítóként.

 

Közösségi magyar részvétel

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. 2017-ben magyar megjelenést szervez a ProWein Düsseldorf szakkiállításon. A 15. csarnokban helyet kapó, egységes arculati elemekkel felépített, két részből álló 303 m2-es standon (15/G03) megjelenő kb. 16 kiállítónak árubemutatásra, információszolgáltatásra és tárgyalások lebonyolításához nyújtanak lehetőséget. Tárgyalásaikhoz minden kiállító részére közös használatú tárgyalórész kerül kialakításra.

Jelentkezés és bővebb információk a Vinoporton.

Kampány indult a tokaji aszú népszerűsítéséért

November 24. 13:15
Közösségi kampány vette kezdetét, aminek célja, hogy minél inkább felhívja az emberek figyelmét a tokaji aszúra. A #KoccintsAszuval szeretné emelni az aszú megjelenését a magyar sajtóban.
 
Kampány indult a tokaji aszú népszerűsítéséért
Fotó: Furmint Photo

A tokaji aszú világviszonylatban is különleges bortípus, de a kampányt elindító Wineglass Communication szerint még itthon is van mit növelni a fogyasztói tudatosságon a tokaji aszúval kapcsolatban.

A közösségi média fontos felülete a #KoccintsAszuval kampánynak, a direkt erre a célra létrehozott Facebook-oldalhoz csatlakozók aszúhoz illő recepteket, érdekességeket, karácsonyi inspirációkat találnak.

A magyar sajtóban való jelenlét növelését ismert és népszerű borbloggerek bevonásával szeretnék elérni, de a programhoz csatlakozó éttermek és borbárok is nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a tokaji aszúra.