Fröccs

Jön a hurrikán? Hívjon minket, megmentjük a borát!

Szeptember 13. 15:06
Floridában több helyre is hívtak bormentő specialistákat, hogy megmentsék értékes tételeiket az Irma hurrikán elől. Bár aligha ez a legégetőbb probléma egy olyan természeti katasztrófánál, amelyik több tucat halálos áldozatot követel,  az Xpeditr cég kifejezetten erre szakosodott gyorsreagálású egységét számos helyre hívtát ki borokat menteni.
 
Az egység beszámolója szerint 5 millió dollár értékben összesen mintegy 20 ezer palackot szállítottak kaliforniai pincékből biztonságos helyre az elmúlt héten. Voltak olyan tételek köztük, amik még az első világháború előtt készültek. Richard Branson-nak, a Virgin cégbirodalom alapítójának nem volt szüksége a mentőcsapatra, neki ugyanis olyan hurrikánbiztos a pincéje a privát szigetén, hogy ő maga is ott vészelte át az Irmát.

A különleges egység 2012 után jött létre, amikor a Sandy hurrikán nyomán víz alá kerülő Manhattan-ben több millió dollárnyi bor semmisült meg.
 

A jó bor már nem elég!

Szeptember 12. 16:55
A jó bor már nem elég!
 
A jó bor alapkövetelmény, ezt már Tállyán is tudják. Mára Magyarország összes borvidéke képes olyan minőségű bort a poharakba tölteni, hogy ennél már többre legyen szükség. Arról nem is beszélve, hogy szomszédaink, de gyakorlatilag a világ összes borvidéke egy karnyújtásnyira került. Muszáj a borturizmust egy komplett egészé, minél szélesebb körű élményé tenni. Ezen dolgoznak gőzerővel Tállyán, az Oroszlános Borhotel & Étterem komoly részvételével. A jó borok adva vannak, a hozzájuk tartozó Márton Pincében. Persze igazságtalan lennék, ha itt nem említeném meg a Zsadányi Pincét, Homoky Dorkát vagy a Tállya Winest, a TR Műveket.

Az Oroszlános, a négy csillagos szállodája és étterme nyújtotta örömök mellett, folyamatosan igyekszik programokat nyújtani az idelátogatóknak. Ennek egyik fő vonala természetesen a bor, a pince, a dűlőtúra, a kóstoló és a borvacsora, igazodva az évszakokhoz is, így az ősz a szüretről fog szólni.

De nincs hiány egyéb programokban sem, amelyben az Oroszlános rendezőként, szálláshelyként, vendéglőként és sok esetben versenyzőként is részt vesz. Így kell ezt tenni, nincs más választás, a helyzet egyre élesedik. Tokaj-Hegyalja napról-napra egyre csodásabb, annyi élményt és látvány nyújt, amiből kicsillogni egyre nehezebb. Ezt bátran állíthatom a Borászportál-Vinoport Kerülőutak projektjének két napos programja után. Ennek volt egyik állomása, és egyben szálláshelye az Oroszlános és a Márton Pince.

Nézzük, hogy mi várható az ősszel Tállyán. Hamarosan kezdődik Borbás Marcsival, „A világ minden Tállya” eseménysorozat, havi rendszerességgel. Ez egy hosszúhétvégés gasztronómiai, művészeti, és Tállyát bemutató borcentrikus rendezvénysorozat. Októberben BBQ fesztivál és verseny is lesz Tállyán, a legfontosabb hazai és több neves külföldi csapat részvételével. A füstimádóknak kötelező. Október elején jön a kihívás, a Tállya Challengen. A környék fontos helyszíne, bár más okokból, mint a szőlő, az andezitbánya. Itt lett kijelölve, az extra akadályokkal felszerelt 12 kilométeres kör, amelyet futók és terepbringások is teljesíthetnek. Komoly az érdeklődés a verseny iránt, akárcsak a hotelszobák iránt, úgyhogy aki a központból akarja figyelni az eseményeket, az foglaljon már most helyet. Az Oroszlános puha ággyal, terített asztallal, és teli pohárral vár mindenkit.

Még el sem kezdődött, máris rekordot dönt a szegedi Bor tér

Szeptember 12. 13:34
Minden eddiginél több pincészet képviselteti magát a szeptember 13-án kezdődő szegedi Bor tér. A 114 részt vevő borászat a szervezők tájékoztatása szerint abszolút rekord, ez lesz Magyarország eddigi legnagyobb bormustrája.

A vasárnapig tartó fesztiválon további 50 gasztro- és kézműves kiállító, egy a szőlészet történelmét és eszközeit bemutató kiállítás és két zenei színpad várja az érdeklődőket. Fellép többek között Gáspár Laci, Kökény Attila, Wolf Kati, Charlie és a Bon Bon. A nyitány a hagyományoknak megfelelően a szüreti felvonulás lesz, amely holnap 17:30 órától indul a Széchenyi térről.
 

Új címkével érkeznek a Bujdosó Pincészet borai

Szeptember 12. 13:19
Új címkével érkeznek a Bujdosó Pincészet borai
Fotó: Furmint Photo
 
Megújul idén ősszel a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatának címkecsaládja. Akárcsak az eddig haszálatos 2011-ben készült címkéket, úgy a mostaniakat is Ipacs Géza graikus tervezte. Balatoni borászatról lévén szó, amelyet a vitorlázás szerelmeseiként is ismert Bujdosó fivérek vezetnek, nem is lehetett más a téma most sem, mint a tó és a hajó.
 
Az összhatás viszont ezúttal egy markánsabb, elegánsabb megjelenést ad, ami a legszembetűnőbben a letisztultságában és az új színválasztásban érhető tetten. Az eddigi sokszínű és rajzosabb motívumok „ikonjellegűekre” cserélődtek és változott az elrendezés is. A domináns szín a tengerészkék, a tipográfia feszesebb lett, a Bujdosó logó pedig alulra egy kék sávba került.
 
„Két éve merült fel bennem, hogy ugyan jók ezek a címkék, és a vásárlók visszajelzései alapján szerethetőek is, de a világ mint vizuális környezet gyorsan változik, és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Korszerűnek és aktuálisnak maradni fontos része egy márka életének. A végeredmény az elvárások szerinti egységesebb és letisztultabb márkamegjelenés lett. Azt gondolom, hogy az új címkecsalád elősegíti a Bujdosó-sztori továbberősödését” – foglalta össze az új címkével kapcsolatos tudnivalókat Ipacs Géza.
 

Kapósak voltak a borútlevelek a Kerekdomb Fesztiválon

Szeptember 12. 10:00
Háromszor annyian látogatták a harmadik alkalommal megrendezett tállyai Kerekdomb Fesztivált, mint a júniusit. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával megvalósuló összművészeti fesztivál könnyű- és komolyzenei koncertekkel, színházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és borpiknikkel várta a látogatókat szeptember 8-10-ig. A kezdeményezéshez több helyi borászat is társult, amelyek erre a hétvégére megnyitották a pincéiket, a bortúrákra jogosító borútlevelekből így hatszor annyi fogyott, mint júniusban.

Fellépett a Bohemian Betyars, az Irie Maffia, a Tóth Verával kiegészült Random Trip, a Honeybeast és a Belmondo Akusztik. A komolyzenei koncerteknek otthont adó Maillot-kastélyban az érdeklődők többek között az Amadinda és a Szirtes Edina Mókus Quintet előadásait hallgathatták. A háromnapos rendezvény vasárnap este a 30Y koncertjével zárult.  
 

Ne lepődj meg, ha ma tálcával rohangáló pincéreket látsz az utcán

Szeptember 12. 09:41
Szeptember 12-én délután 3 órától pincérek fognak futni poharakkal megrakott tálcával a Deák tér és a Duna part között. Újra megrendezésre kerül ugyanis a korábban nagy népszerűségnek örvendő Pincér Futóverseny, amelynek keretében budapesti éttermek és szállodák pincérei mérik össze gyorsaságukat és ügyességüket.
 
Az idei lesz a 11-dik alkalom, hogy elrajtol a nem mindennapi verseny, ahol minden résztvevő egy poharakkal megrakott tálcával futja le a 1,5 kilométeres távot a The Ritz-Carlton szálloda és a Duna part között. Az egyes kategóriák nyertesei értékes jutalmakban részesülnek, a nevezési díjakból befolyt teljes összeget pedig a Csodalámpa Alapítványnak ajánlják fel. 
 

Életmentő borospince

Szeptember 08. 17:00
A Virgin-birodalom alapítója, Richard Branson amerikai milliárdos a karib-tengeri villája alatti borospincében vészelte át a hurrikánt vendégeivel együtt. Az Irma hurrikán pusztítása nem kímélte magát a szigetet sem, amely komoly károkat szenvedett az átvonuló vihar nyomán.
 
Branson igyekezett a természeti csapást jó hangulatú kommentárokkal enyhíteni. A közösségi médiában megosztott bejegyzései szerint igazi "pizsamaparti" hangulat volt a pincében - és a társaságot ismerve, a borkészlet is jelentősen megcsappant.
 
Branson ugyanakkor a klímaváltozásra és annak következményeire is felhívta a figyelmet. A Texason és a karibi térségben végigsöprő, példátlan erejű hurrikán egyértelműen ezen folyamat része, és további katasztrofális időjárási eseményeket vetíthet előre.
 

1413-as Tokaji a Gundelben

Szeptember 08. 14:13
25 éves fennállása alkalmából az egész eddigi portfóliójából összesen 14 bort mutatott be a Tokaji Disznókő Pincészet a Gundel Étterem báltermében. Az 1992-ben indult pincészet a Mérföldkövek elnevezésű eseményen az új illetve fiatalabb tételek mellett elhozta az egyik legelső borát, az 1993-as legendás 6 puttonyos aszút is.
 
A meghívottak megkóstolhatták az 1413 névre keresztelt 2012-es furmintból készült édes szamorodnit is. Az elnevezés az 1413-as évre utal, ebből az évből származik az első hivatalos írott dokumentum, ami említi Disznókő nevét. A bemutató érdekessége volt, hogy minden bort a borászat 1-1 jelenlegi munkatársa konferált fel, így téve még személyesebbé az egyébként is barátságos légkörben zajló rendezvényt.
 
  

Mediterrán vendéglátás a Gere Pincészetnél

Szeptember 07. 16:11
Véget ért a három hónapos átalakítás, amelynek keretében megújult a Gere Attia Pincészet. A Varró Zoltán belsőépítész tervei alapján végzett felújítás nyomán teljesen átalakult a pincészet terasza és kóstolótér.
 
A cél az volt, hogy a Crocus Gere Bor Hotel otthonoss hangulatát idézzék meg ezekben a terekben is. Ennek megfelelően a modern dizájn helyett inkább családias, mediterrán hangulat határozza meg a kóstolóteret és a rendezvényhelyszínt. Fontos szerepet kap az új koncepcióban egy kék fotel is. „A kék fotelbe már a látványterven beleszerettem, úgy egyeztünk meg a tervezővel, hogy abban ünnepeljük meg a felújítás végét egy pohár bor mellett” – meséli Gere Andrea.
 
A belső kóstolóhelyiséget több egységre osztották fel, egyrészt hogy egy intim hangulat jöjjön létre, másrészt így ténylegesen is egy udvarházban érezheti magát a vendég. A többfunkciós térben kialakítottak egy szalont, egy étkezőt, egy borbárt és egy borkönyvtárat is. A falak borítása, a párnák és a függönyök egyedileg készített textílből vannak.
 
„Az idelátogató vendégeknek a teljes Gere Attila-portfóliót meg tudjuk mutatni ebben a hangulatos, otthonos környezetben, illetve évjáratos tételeket is kóstolhatnak, ha pedig úgy alakul, akár a hordók között is bontunk egy palackot. A konyha is jobban felszerelt lett, így könnyebb lesz a pincészetnél rendezvényeket, konferenciákat, vacsora- és boresteket tartani, valamint vannak grillkonyhás ötleteink is a hétvégékre, amiket szeretnénk a későbbiekben megvalósítani” – foglalja össze a változásokat Gere Andrea.
 
A legnagyobb változást a vadonatúj rendezvényterem, azaz a télikert jelenti, ami egy majdnem 150 négyzetméteres helyiség az udvarház és a park között. A terem üvegfalai és a teteje is elhúzható, így meleg időben a szabad ég alatt ülnek a vendégek.
 
A terasz különlegessége a középen elhelyezett óriási kandalló, míg az épület másik oldalán, a főbejáratnál egy hamisítatlan mediterrán átriumot alakítottak ki, ahol a szökőkút körül üldögélve is kóstolhatnak borokat a vendégek.
 
 „A jó pár év ismeretség után könnyű volt egy olyan koncepciót megalkotni, ami igazán illik a Gere családhoz. Nagy élmény volt együtt dolgozni” – mondta Varró Zoltán a közös munkáról.