Fröccs

Kihirdették a Magyar Turizmus Minőségi Díj nyerteseit

Február 16. 09:28
Február 12-én a Sofitel Hotelben 16 szálláshely és 6 vendéglátóhely vehette át a Magyar Turizmus Minőségi Díj oklevelét. A Magyar Turizmus Minőségi Díj önkéntes jelentkezésen alapuló tanúsító rendszer, amely a – termékek és szolgáltatások minősége iránt elkötelezett – turisztikai vállalkozások, éttermek és szállodák részére biztosít magas színvonalú, európai minőségirányítási elvek alapján működő minősítési lehetőséget - írja a Turizmusonline.hu.
 
AZ idei évben jelentős nemzetközi változás, hogy a HOTREC (a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége) akkreditálta a programot. Döntésük értelmében a díjnyertes éttermek és szállodák jogosultak a „European Hospitality Quality” (EHQ) minősítési rendszer elismerését jelző Q jel használatára is.
 
2015. évi díjazottak
 
Új jelentkezők esetében:
Éttermek:
 • Belga Étterem és Söröző (Danubius Hotel Rába), Győr
 • Fenyves Szálloda és Konferencia Központ**** étterem, Baktalórántháza
 • Kukorica Csárda, Balatonföldvár
 
Szállodák:
 • Fenyves Szálloda és Konferencia Központ**** szálloda, Baktalórántháza
 • Greenfield Hotel Golf & Spa****, Bükfürdő Hotel
 • Kumánia, Kisújszállás Hotel Silver****superior, Hajdúszoboszló
 • Hotel Termálkristály Aqua Land****, Ráckeve
 • MenDan Magic Spa & Wellness Hotel****superior. Zalakaros
 
Megújító pályázók esetében:
Éttermek:
 • Hubertus – Hof Étterem, Balatonfenyves Lázár Lovaspark, Domonyvölgy
 • Paprika Csárda, Hegyeshalom
 
Szállodák:
 • Aranyhomok Business.City-Wellness Szálloda****, Kecskemét
 • Hilton Budapest
 • Hubertus – Hof Szálloda, Balatonfenyves
 • Hunguest Hotel Forrás****superior, Szeged
 • Lotus Therme Hotel & Spa, Hévíz
 • Mamaison Hotel Andrássy Budapest
 • NaturMed Hotel Carbona****superior, Hévíz
 • Radisson Blu Béke Hotel, Budapest
 • Thermal Hotel Visegrád, Visegrád

Ezekre kell figyelni a böjt idején

Február 16. 06:15
A böjt ideje alatt oda kell figyelni a táplálkozásra. Elsősorban a fehérje és a vas hiánya okozhat problémát a szervezetben.
 
A negyvennapos böjt február 10-én kezdődött, a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól.
 
E két napon és nagyböjt többi péntekén az egyház arra kéri 14 évesnél idősebb tagjait, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst. A kérés mögött az a mélyebb meggyőződés áll, hogy a böjt, az áldozatvállalás segíti a hívő embert lelkileg egyesülni az igazi áldozattal, Jézus Krisztussal.
 
Muzsnai Bernadett az M1 aktuális csatorna február 14-ei műsorában elmondta: a hús elhagyását másfajta állati eredetű ételekkel, túróval, sajttal, tojással lehet pótolni. Aki ezeket is kiiktatja, és egyfajta vegán étrendre tér át, az hüvelyes zöldségekkel, például babbal, csicseriborsóval, olajos magvakkal pótolhatja a szervezetnek szükséges mennyiségű fehérjét.
 
Emellett fontos odafigyelni a vas pótlására is, amely megtalálható például a céklában, vagy az élesztőben - tette hozzá a dietetikus.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy - és ezt a vallások is komolyan veszik - a 14 éven aluliaknak, időseknek, várandósoknak, szoptatós kismamáknak, krónikus betegeknek nem ajánlott a böjt.
 
A böjtnél, de a vallástól független tisztítókúráknál is fontos a fokozatosság elve. A szervezetnek az azonnali megvonás nem tesz jót, ezért ajánlott fokozatosan - az adagok csökkentésével, és előbb a zsírosabb, egészségtelenebb ételekről való lemondással - elkezdeni az ilyen kúrákat - emelte ki a dietetikus, hozzátéve: aki tisztítókúrába, méregtelenítésbe kezdene, forduljon szakemberhez.

(MTI)

Spanyol gasztrorazzia volt a magyar fővárosban

Február 15. 18:52
Magyarországra látogatott Roser Torras, a baszk Gastronomika konferencia elnöke és Xavier Agullo, az El Mundo napilap gasztronómiai szakírója. A szakemberek jó néhány csúcsétteremben megfordultak, megismerkedtek a magyar csúcsborokkal és alapanyagokkal is - írja a Híradó.hu.
 
A két spanyol gasztronómiai szakértő szerint a magyar gasztronómia fejlődése óriási.
 
Torras és Agullo a Michelin-csillagos Costes étteremben, a Bock Bisztróban, a szintén Michelin-csillagos Borkonyhában is jártak. Utónni helyszínen különösen tetszett nekik, hogy magyar borokat kóstolhattak meg. 
 
Részt vettek egy kóstolón a Bortársaságnál is, ahol száraz furmintokkal ismerkedtek.
 
A szintén Michelin-csillagos Onyx étteremben találkoztak a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökével, Hamvas Zoltánnal. Roser Torras úgy vélte, Magyarország számára hatalmas lehetőség, hogy nálunk rendezik a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét. 

Egy mediterrán syrah Villányból

Február 15. 16:09
A syrah nem a legelterjedtebb szőlőfajta a hazánkban, de egy-két szép tétellel találkozhatunk a kóstolók során. A Művelt Alkoholista most a villányi Bock József 2012-es Syrah borát ajánlja a fajta rajongóinak.
 
A villányiság óvilági oldalán marad. Egészen áttetsző, természetes, friss, finoman extrahált, vannak árnyalatai, a korty közepe tetszetősen édes, gyümölcsösen lédús, a tannin nem porszívózza ki a szánkat. A hordó és az alkohol is integráltnak mondható, bár nem alacsony (alk: 14,5%), a savak élnek, a lecsengés nem fűt, nem perzsel. A fajta is jól felismerhető, noha ez nyilván inkább a mediterrán iskolához tartozik.
 
A teljes bejegyzést A Művelt Alkoholista oldalán olvashatod el!

Milyen a jó kovász?

Február 15. 13:54
A kenyeret el lehet készíteni élesztő és kovász segítségével is, bár gyakrabban találkozunk az első megoldással gyártott termékkel. A fő különbség a két eset között az, hogy mi az élesztő forrása: nem mindegy, hogy készen vesszük vagy magunk szaporítjuk el a gombákat.
 
De milyen egy jó kovász? Csíki Sándor a Food and Wine gasztroblogon részletesen elmagyarázza:
 
A kenyértészta kelesztését végző sajátos kovász-mikroflóra kialakulásához és elszaporodásához tápanyagok (cukrok), víz és megfelelő körülmények (hőmérséklet, etc.) szükségesek. A lisztek milyensége itt is fontos. A rozsliszt több cukrot tartalmaz, mint a búzaliszt, ezért, a belőle készülő tészta is gyorsabban lesz savanyú. A teljes kiőrlésű lisztek több keményítőbontó és fehérjebontó enzimet tartalmaznak, ami jobb tápanyagfeltárást és ezzel, az előzőhöz hasonlóan, gyorsabb pH csökkenést is jelent. A kovász készítésének nélkülözhetetlen eleme a víz. A kovász készítésénél azonos súlyú víz, liszt aránnyal érdemes kalkulálni. A legtöbb kovászt 20-25°C hőmérsékleten, minden nap újabb adag liszttel és klórmentes vízzel táplálva neveljük, azonban akadnak ettől lényegesen eltérő hőmérsékletek is, melyekkel a mikroflóra összetételére hathatunk.
 
A teljes cikket a Foodandwine.hu oldalon tudod elolvasni!

Ennek a kütyünek a segítségével tíz nappal előbb értesülnek a szőlősgazdák a bajról

Február 15. 11:58
Már korábban beszámoltunk arról, hogy a drónok szerepe hogyan növekszik a szőlészetben, hiszen ennek a kis technológiai berendezésnek köszönhetően a legfrissebb információt kapják a gazdák a növény és a talaj állapotáról egyaránt.
 
2015 őszén egy infravörös-közeli (NIR) érzékelővel ellátott e Bee Ag drónnal kísérleteztek Srí Lankán. A vizsgálatot a Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet (IWMI) végezte. Ezzel a felszereléssel a drón idejekorán figyelmeztetheti a gazdákat a földjükön leselkedő veszélyekre. „Az infravörös-közeli érzékelő a 0,75-1,4 mikrométeres hullámhosszra érzékeny, így azt is látja, amit az ember nem. A NIR révén tíz nappal hamarabb lehet észrevenni, ha egy növényben valamiféle rendellenesség bujkál” – mondja Salman Siddiquinek a Nemzetközi Vízügyi Intézet távérzékelési és adat egységének vezetője.
 
Ha egy növényt bármiféle stressz ér – legyen szó víz vagy tápanyaghiányról – vagy esetleg megtámadta valami kórokozó, csökken a fotoszintézis intenzitása, ami persze a klorofill mennyiségét is befolyásolja. A NIR a klorofill enyhe mennyiségvesztését is érzékeli, míg az emberi szem már csak akkor észleli, amikor a fentiek bármelyike már súlyosan veszélyezteti a növényt - írja a Syngenta.hu

Kihirdették az Év Sommelierje 2016 verseny győztesét

Február 15. 10:19
Február 12-13 között rendezték meg Az Év Sommelier-je 2016-os versenyt, amelynek győztese Angelman László. A bajnok az egy Michelin-csillagos Onyx Étterem pohárnoka, aki ezzel a címmel elnyerte a jogot, hogy részt vehessen a Contest of the Best Sommelier of the Word 2016 nemzetközi versenyen. A megmérettetés Argentínában lesz 2016. áprilisában.
 
Gratulálunk a nyertesnek! A díjátadóról készült videót itt tekintheted meg:
 

1600 liter pálinkát foglaltak le a pénzügyőrök

Február 15. 09:26
5 millió forint értékű pálinkát foglaltak le Győr-Moson-Sopron megyében a pénzügyőrök. A jövedéki ellenőrzéskor 1600 liter igazolatlan származású pálinkát találtak egy szeszfőzdében - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) február 13-án az MTI-vel.
 
A közlemény szerint a megközelítőleg 5 millió forint értékű szeszt Győr-Moson-Sopron megye egyik településén, egy szeszfőzde mögötti raktárban találták.
 
A bérfőzést végző üzem vezetője többféle származási igazolvánnyal akarta igazolni a jövedéki termékek származását, ám egyik sem felelt meg a valóságnak. A pénzügyőrök az 1600 liter adózatlan pálinkát lefoglalták. A kiszabott bírságok összege meghaladja a 15 millió forintot.
(MTI)

Elhunyt Bialetti, a kotyogós kávéfőző atyja

Február 14. 21:56
Renato Bialetti, a híres olasz Bialetti gyár egykori vezetője a napokban hunyt el, 93 évesen. Neki köszönhetjük a sokak által szeretett, kotyogós kávéfőző elterjedését szerte a világban. A kávéfőzőket édesapja, Alfonso Bialetti álmodta meg 1933-ban. A Bialetti gyár vezetését 1946-ban Renato vette át, akinek köszönhetően világszinten ismertté vált a Moka Express kávéfőző - írja a HVG.hu.
 
Elhunyt Bialetti, a kotyogós kávéfőző atyja